2024-02-22 155 views
小妹咁岩附近返工 Lunch time隨便揀一間食飯一間小店 但好多人排哂隊(好彩係等外賣)我就入去試試 平時都唔會食牛腩 覺得會好韌 攝牙罅見到評論話牛腩好食 我就試一次又抵食! $3x 加$5多一個餸!!食完回頭好多次!因為牛腩起碼5-6舊 好香又入味 又林 原來可以咁好味 唯一覺得係有點肥膏 真係要試
小妹咁岩附近返工 Lunch time隨便揀一間食飯

一間小店 但好多人排哂隊(好彩係等外賣)
我就入去試試 平時都唔會食牛腩
覺得會好韌 攝牙罅

見到評論話牛腩好食 我就試一次
又抵食! $3x 加$5多一個餸!!

唯一覺得係有點肥膏 真係要試

2023-03-03 1341 views
牛腩麵一碗,才$35。加$5雞,就可以變雙併。再加$5雞,就可以加埋紫菜或者菜。店舖外邊不太吸引,好彩同事介紹我來食,唔係就走寶。今日試了牛腩牛肚麵。牛腩和牛肚都分別有三四舊。好林,入味,又大件。唯一缺點係幼麵的份量太少。下次最好食撈麵先會夠飽。堂食座位還可以,衛生情況也可以。不過都係外賣回家慢慢食最舒服。加埋盒菊花茶,先至再加$6。香港島區,咁嘅價錢,咁嘅食物質素。真係冇得輸,去邊度搵?下次一定會再幫襯,支持香港的小店!

店舖外邊不太吸引,好彩同事介紹我來食,唔係就走寶。

唯一缺點係幼麵的份量太少。下次最好食撈麵先會夠飽。

加埋盒菊花茶,先至再加$6。

香港島區,咁嘅價錢,咁嘅食物質素。真係冇得輸,去邊度搵?

下次一定會再幫襯,支持香港的小店!

樂意粉麵咁多年都保持到水準。我唔敢話佢係牛腩麵既天花板,但性價比絕對超高🔝 回頭率 💯💯💯個人偏好牛腩要有肥,最好腩肉連筋,肥瘦均勻,有𡁻頭但唔爛。呢間既牛腩正正做到我既要求,仲要係$35、$35、$35!!!雙拼都係加$5、$5、$5!!!重要既事要講三次!性價比極高!完美既糧尾恩物 🎖除左推薦牛腩之外,牛丸都係另一個亮眼點,因為粒牛丸非球體,係扁狀水滴形 💧我諗應該係餐廳自製既牛丸,因為我真係無見過非球體牛肉丸,實在太搞笑啦 🤣🤣🤣 味道就正路牛丸,唔好期望咁高,除左個外形無咩特別之處。最後報上餐牌一張,呢個價錢果真係漆黑中嘅螢火蟲,糧尾時救人一命。希望寫完篇食評之後千祈唔好加價 🙏🏼

回頭率 💯💯💯

2022-09-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
上網見到呢間牛腩麵基本上係冇差評嘅,個個食過都話好好食,舖頭好細,好舊,應該都係老字號,做咗好多年嘅街坊生意,咁就買咗牛腩撈麵試吓!🍴 牛腩撈麵 $42 (9/10)牛腩麵好大一份,起碼有兩個幼麵,牛腩超多,有成七舊,仲有條菜心,塞到成個盒都滿晒!個份量真係勁良心!牛腩舊舊都有膏,香而不膩,肉質彈牙,好軟淋,唔硬唔鞋,仲有少少牛味,超好食!麵就爽口偏淋,好多麵,但略嫌重鹼水味🥹佢哋個辣椒油好香小辣,一定要撈麵食,令到個麵冇咁重鹼水味!但整體來講$42份量同埋質素都好高質,好好食,一定會再買!食完真係勁飽!推薦指數: 9/10平民小店,良心份量,出色牛腩,下次會想試吓牛雜😆😆

🍴 牛腩撈麵 $42 (9/10)

推薦指數: 9/10
平民小店,良心份量,出色牛腩,下次會想試吓牛雜😆😆
2021-06-09 1867 views
呢間傳統的潮式麵店,每天Lunch time都大排長龍。招牌就是牛坑腩,最喜愛它的牛腩米多葱,淥面的位置只隔著玻璃,清楚看見製作過程,很懷舊的風味,牛腩好夠淋,湯味濃郁,葱要夠多才能帶出牛的香味,再加一罐可樂,無敵的配搭,另外它的牛肉餅又是推介,是店舖自己新鮮打的吧,非常爽口彈牙,未試過的要來試下呢!
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 牛腩,牛肉餅
2021-02-21 1501 views
本身唔鐘意牛腩既味,每次行過佢地鋪頭都覺得陣味太勁...但其實附近無咩粉面鋪係好食、所以就算佢幾大陣味,我都會幫襯。叫左個魚旦紫菜河,每次外賣既質素都一致,魚旦好爽,紫菜唔會有砂。疫情期間,佢地外賣仲送細紙包飲品或一支水👍🏼 呢個價錢黎講有呢個質素算唔錯,至於份量,唔係大大碗,但女仔係夠飽既 😊

2021-02-01 1097 views
本身經常幫襯 成日買咖喱牛腩飯本來份量都還可以 (5-6舊牛腩)$45點知今日去買得果三舊 疫情下$45個飯得三舊牛腩 吾會再有下一次其他野食其實吾差 不過份量少到依個地步
本身經常幫襯 成日買咖喱牛腩飯
本來份量都還可以 (5-6舊牛腩)$45

其他野食其實吾差 不過份量少到依個地步
TakeAway
2020-03-19 1840 views
由於近日疫情嚴重,為左安全起見,喺鰂魚涌返工嘅我就試咗呢間粉麵店。去到已經見到有十個八個人等緊外賣, 以為都要等好耐,不過拎返office食都方便既,所以照order左個牛雜河。點知落單唔夠五分鐘已經有得拎啦,勁快手。33蚊仲要有紙包飲品送,好扺。返到office嗰陣發現原來勁多餸,淨係牛肚都有4舊,仲要好好食,煮得好夠淋,好佛心呀。湯底都好香,忍唔住飲多左幾啖,等我下次要試埋佢個四寶麵同牛腩河先。

2019-10-22 1565 views
原來鰂魚涌都好多好野食😊除左日本菜、貴價野之外,原來平價餐廳都唔少😉今次呢間就係平價粉麵代表😚係餐廳門口已經嗅到牛腩嘅五香味。一坐底,仲不時有陣陣香味飄來🙈不過餐廳細細間,坐位比較擠迫,唔可以一大班人一齊去食😅牛雜河 $33滿滿一碗,牛雜入晒味,牛腩汁湯底味香濃🤤分別有牛肚、牛腸、牛肺👍🏻牛筋河 $33牛筋要煮得好入味又軟腍真係要蚊煮好耐。呢度嘅牛筋真係煮到腍晒,滑嘟嘟。真係無牙婆都食到啊😂牛腩河 $33牛腩煮得入味之餘仲好腍,好味😋

牛雜河 $33
牛雜河

牛筋河 $33
牛筋河

牛腩河 $33
牛腩煮得入味之餘仲好腍,好味😋
牛腩河
牛雜河
牛腩河
2019-06-21 1176 views
係quarry bay and north point, 做左5年野,有時候,真係吾知仲有咩可以揀,食咩變左一個好難嘅題目。有時候,吾帶飯,OT落樓下,樂意都係一個選擇,清清地,叫碗魚蛋粉,叫多碟油菜,甘就一個下午or dinner。值得highlight gei 係拒個辣,外賣嘅一定要係門口拎餐具,拎包辣,加左,好食好多好多,although 小弟吾太食得辣,但點都要加一,兩滴過下忍。唯獨是,員工態度非常非常非常差,你要有心理準備......
唯獨是,員工態度非常非常非常差,你要有心理準備......
2018-11-05 1541 views
"我心目中的平價九記"😋😋😋🍲🍲🍲當人人都去排九記,我覺得我屋企付近的街坊隱世小店更加平靚正! Ash ash 推介: 牛腩膀肚粗麵,時菜蘿白1. 牛肚用靚金錢肚,真係好揼本!! 好多食店淨係用草肚,但邊夠金錢肚爽丫! 所以加分🤗🤗🤗2. 湯頭係腩汁但係無味精!! 要明白做重口味都真係唔頸渴真心難!上次我去潮興食牛什麵,半個鐘我差不多要飲一公升水!!🙄🙄🙄所以佢啲腩汁係真材實料日日夜夜熬出嚟,街尾香到去街頭😍😍3.我平時好少食蘿白,嫌佢有陣苦昧同腥味,但呢間真心甜同炆得好入味好冧!
"我心目中的平價九記"😋😋😋🍲🍲🍲

Ash ash 推介: 牛腩膀肚粗麵,時菜蘿白

• 牛腩牛肚面
2018-10-23 1000 views
今晚又加班,放工好多鋪頭麵收哂,淨係兩間起Openrice幾劣評既茶餐廳,點行行下行左起好多排隊等外賣的樂意粉麵。 個個都係面帶笑容的老伙計,內面9成都係岩岩放工既苦瓜乾番工狗,即係我🤷🏻‍♀️我叫左個辣味8寶跟幼麵,個伙計仲再3同我講:「阿妹,個辣麵好辣嫁!唔好叫大辣啦!」都幾好人個麵來到我好驚訝點解咁既價錢可以咁足料!仲要飽到我食唔哂!佢個牛腩係出左名好食,個個都必叫,個肉唔乾身又「林」,入口即溶牛肚爽身!墨魚丸內面係有墨魚粒,仲有牛丸魚蛋肉丸、加好多豬皮!性價比都幾高。俾錢個時就失魂魚,原來帶唔夠錢,我都好尷尬問可唔可以過對面7-11按機,佢地異口同聲叫我去啦去啦😂 真係好有人情味。推介牛腩,隔離個遊客一個人食左兩碗牛腩麵😅
8寶麵
2018-10-23
8寶麵
2018-08-04 849 views
牛腩河黎講,每個人心目中都梗有間No.1!雖然呢間樂意的牛腩河($30),唔係我心目中的第一位,但都算係頭5位既!😋😋牛腩肥瘦適中,唔會太瘦啲肉癡晒牙,咬落去充滿腩汁,腩汁夠香,有啲藥膳牛肉湯個隻味,食得出落足料去煮河粉夠細同滑,湯頭夠甜,我每次連湯都會飲晒,雖然份量就唔算話好多,但呢個價錢黎講算係好抵食,每次打波經過都會食一碗先,如果佢有水吧就更好,唔洗次次都飲紙包檸茶😂😂呢類街坊小店希望可以多啲保留,唔想成日都食連鎖店
牛腩河黎講,每個人心目中都梗有間No.1!

呢類街坊小店希望可以多啲保留,唔想成日都食連鎖店
2018-07-17 691 views
呢間餐廳開咗好耐,由於晏晝時間周圍都要排隊,所以求求其其揀咗一間餐廳,貪佢上得夠快。下晝一點幾去到,餐廳生意好好。有太多顧客,加上餐廳座位唔多,所以要搭枱,坐得幾逼,不過麵店要求唔好咁高係常識。我叫咗一碗魚蛋魚片河,湯底有甜味,不過飲完之後好口渴,味精落多咗。店員啱啱拎上嚟,我已經即刻試一試啲河粉,好淋,好明顯係浸有好耐,所以啲河粉已經唔合格。魚片同魚蛋都幾彈牙,但係整體來講係失望嘅,因為個敗筆就係係啲河粉嗰度。

2017-12-05 1293 views
近排成日OT,返到北角都10點幾,有時求其買個老麥就算,好幾次買緊老麥都俾對面呢間粉麵檔既牛腩香味吸引住,心諗有機會一定要試下!今晚連老公都要OT,於是就一齊黎試試!我地黎度已經10點半,但都有幾檯客。老公叫左牛雜湯河($31),我叫牛腩湯麵($31),之前睇過食評有人推介蘿蔔但已經賣晒!兩碗粉麵份量適中,牛腩湯好香好濃但飲完唔會口乾;牛雜非常入味,牛腩有幾舊略嫌有少少鞋,後尾聽到有客人落單時叫肥腩先恍然大悟,下次識嗌喇,哈哈!之後我地再追加左一碗淨豬皮魚蛋($31),原本想叫正常辣,侍應建議我地試小辣先,果然小辣已經好夠!辣湯色水好似好淡但原來好入味好夠辣,正!一路食一路再有客人入黎坐滿咁滯,愈夜愈多人!睇黎附近既人都好識食,哈哈!

牛雜湯河,牛腩湯麵
2017-12-04