2024-04-28 4 views
叫左個午餐食,牛肉粒西炒飯,心諗炒飯一定無伏啦。第一啖d飯居然只係微暖,喂d飯你就算預先炒定都好歹叮返熱佢丫? 牛肉粒有6-7粒,有3粒係筋,有1粒係完全不可能咀嚼嘅級別,係連3x-40蚊嘅兩餸飯都未食過完全咬唔落嘅牛肉粒。其實真係貪就腳,服務平時都只係50分。記起半年之前有次平日又係食lunch但已經係3點幾,唔係多食客,好多都一兩個人坐四人檯/卡位,我都係其中一個坐卡位。我其實已經食完碟飯飲埋半杯野坐多陣就準備起身走人,有個女伙記帶左3個新街客響我旁邊張四人檯入座,個女伙記響我側邊勁大聲話「佢走左我就比返張卡位你地」,我就谷9氣飲完啖野,以同一個聲量回返佢一句就賣單走人。喂我做過尼行,明白卡位會傾向派比左3-4人嘅客,好聲好氣問都可能會調得走坐緊卡位嘅客,但就一定唔係咁樣趕走個仲未飲完野嘅客囉。

其實真係貪就腳,服務平時都只係50分。

牛肉粒門西炒飯
2024-04-28
Lunch
☀️醒神早餐c $36雪菜肉絲湯意粉份量比想像中少都幾多 唔知係因為早餐定係外賣...不過味道方面係滿意嘅意粉就算浸咗一陣都仲彈牙有咬口雪菜肉絲比例上就比較多雖然有啲紅辣椒絲但唔會有辣味嘅火腿奄列+多士蛋奄列唔會話太熟 入面都保留到啲蛋汁主角當然係入面包著滿滿嘅火腿絲調味適中唔會過鹹凍咗浸翻入湯都好好味😋多士有兩片 嗌咗走牛油預設係烘底走麵包邊因為烘過所以未算鬆軟 不過因為選用白麵包所以齋食會有啲甜味整體都夠飽嘅 味道正正常常~
醒神早餐c
☀️醒神早餐c $36

雪菜肉絲湯意粉
份量比想像中少都幾多 唔知係因為早餐定係外賣...
不過味道方面係滿意嘅

凍咗浸翻入湯都好好味😋

多士有兩片 嗌咗走牛油
預設係烘底走麵包邊
因為烘過所以未算鬆軟 不過因為選用白麵包所以齋食會有啲甜味
整體都夠飽嘅 味道正正常常~
TakeAway
Breakfast
醒神早餐c
住附近,之前因為小菜晚餐送小食,所以都多幫襯。食物質素真係無大問題,選擇又多。可惜,服務態度真係好有問題,晚巿永遠坐唔滿,午巿都係半滿,但樓面落單永遠表現不耐煩,送餐又送溜,要客人受氣實太過份。😓
住附近,之前因為小菜晚餐送小食,所以都多幫襯。
2023-02-14 374 views
今日lunch突然想食焗豬扒飯, 直接去附近既茶餐廳諗住一定會有得嗌黎食, 落單後好快有得拎。焗豬扒飯, 外賣有得減$5, 埋單$47好多汁, 有蕃茄, 豬扒好大塊,夠淋, 炒飯底, 幾好食

焗豬扒飯, 外賣有得減$5, 埋單$47
好多汁, 有蕃茄, 豬扒好大塊,夠淋, 炒飯底, 幾好食
2022-12-27 297 views
話說今日落去食下午茶因為好想食啲茶餐廳常餐落單嘅時候,個女侍應已經有啲問題企開成張枱咁遠,要叫出去先落到單咁冇計啦,照叫出去囉咁就叫咗三個餐1.雪菜肉絲腸仔米線2.沙嗲牛肉麵常餐3.豬扒包個豬扒包同嘢飲就一早到咗咁就食住等另外兩個餐啦食到咁上下,同我哋講冇雪菜問我哋可唔可以轉餐肉?雪菜同餐肉係兩樣嘢嚟㗎喎咁諗住一餐半餐,我忍佢啦,諗住同佢講轉餐肉點知佢行過嚟又再講冇沙嗲牛我即時燥左點解可以嗌三個餐兩個餐都冇?點解唔可以喺我哋落單嘅時候同我哋講清楚冇呢兩樣餸啊?好似局住要我哋要食咁?之後同佢講兩個餐都唔要啦,就咁俾咗豬扒包餐個錢就走咗啦臨尾個侍應仲話我哋發爛渣大佬啊,你貨不對辦,冇㗎早講等我哋可以早啲離開或者揀其他嘢食啦一心想食雪菜肉絲米同埋沙嗲牛面點知一間咁大嘅茶餐廳可以冇呢兩樣嘢你地話慶唔慶呀?想點樣撳唔知大家明唔明本身打算食嗰樣餸,點知又冇個種心情?
話說今日落去食下午茶
因為好想食啲茶餐廳常餐

落單嘅時候,個女侍應已經有啲問題
企開成張枱咁遠,要叫出去先落到單
咁冇計啦,照叫出去囉

咁就叫咗三個餐
1.雪菜肉絲腸仔米線
2.沙嗲牛肉麵常餐
3.豬扒包

個豬扒包同嘢飲就一早到咗
咁就食住等另外兩個餐啦

食到咁上下,同我哋講冇雪菜
問我哋可唔可以轉餐肉?
雪菜同餐肉係兩樣嘢嚟㗎喎
咁諗住一餐半餐,我忍佢啦,
諗住同佢講轉餐肉

點知佢行過嚟又再講冇沙嗲牛
我即時燥左
點解可以嗌三個餐兩個餐都冇?
點解唔可以喺我哋落單嘅時候同我哋講清楚冇呢兩樣餸啊?
好似局住要我哋要食咁?

之後同佢講兩個餐都唔要啦,
就咁俾咗豬扒包餐個錢就走咗啦

臨尾個侍應仲話我哋發爛渣

大佬啊,你貨不對辦,冇㗎早講
等我哋可以早啲離開或者揀其他嘢食啦

一心想食雪菜肉絲米同埋沙嗲牛面
點知一間咁大嘅茶餐廳可以冇呢兩樣嘢

你地話慶唔慶呀?想點樣撳
唔知大家明唔明
本身打算食嗰樣餸,點知又冇個種心情?
2022-12-27
Tea
2022-10-29 348 views
夜晚同啲朋友求求其其去茶餐廳搵飯食 聽佢哋講話呢間嘢好似幾好食 點知原來入到去簡直癲覆哂我嘅世界觀 服務同埋食物質素完全唔得!!諗住今日嗌佢個咸豬手食 點知嚟錯咗份燒春雞唔講 之後去到好後先話畀我聽鹹豬手要等成四十五分鐘 叫我嗌過第二份跟住嗌咗佢出名嘅咖哩牛腩飯啦 聲稱攞過獎 結果入面牛筋仲要多個牛腩😠😠之後原來佢個扒餐仲要嚟唔齊嘢 最後先死死地氣呢返份粟米同埋蒜蓉多士 點知塊多士係濕㗎🥲各位大角咀街坊 真係唔好再畀機會佢 呢間嘢冇下次

各位大角咀街坊 真係唔好再畀機會佢 呢間嘢冇下次
2022-08-22 362 views
收工諗住食個quick dinner叫個恐龍什扒鐵板餐 等左半個鐘先黎 都算餐牌明明上面司華力腸 同薯條出到餐係廚師腸同薯餅真係顛覆我既認知無料可以出聲既姐 咪嗌第樣囉 等咗咁耐出呢啲野比我真係火都嚟對呢啲茶餐廳期望已不太高 純粹想周圍試下唔同既茶記都唔好貨不對版比另一樣野我呀係大角咀咁多食肆既地方仲呢種心態出品真係祝生意興隆你話口味呢啲人人唔同 無得講 但無理由比另一樣野我食仲收我88蚊返到屋企望返menu 原來連蒜茸多士都無出比我wow唔會再幫襯唔希望大家一樣中伏
收工諗住食個quick dinner

唔會再幫襯
唔希望大家一樣中伏
恐龍什扒
2022-07-14 245 views
做街坊生意的茶餐廳,食物價錢唔貴合理,餐類有很多選擇,我們叫了三個套餐有飯有湯有飲品,味道沒有太大特色都是一般茶餐廳中餐的味道,但份量都算多,不過嫌棄冷氣唔夠大一路食一路出汗。
2022-07-14
2022-03-14 271 views
本身想去M記是但買個早餐🥲點知因為疫情開11:00😭想食熱香餅個夢咁就冇咗。係附近行行下見到榮熙茶餐廳就買個包食🙊咸牛肉炒蛋三文治$30+$2蚊熱檸水冇咩特別 同普通出面冇分別咸牛肉比例小 比蛋味遮蓋左簡簡單單一個早餐
係附近行行下見到榮熙茶餐廳就買個包食🙊

咸牛肉炒蛋三文治$30+$2蚊熱檸水
冇咩特別 同普通出面冇分別
咸牛肉比例小 比蛋味遮蓋左
簡簡單單一個早餐
2022-01-28 235 views
做野做到3點雖然食完個lunch都未餓但又好似差咁啲咁最岩就係落街食番個下午茶咁想快快手 平平地解決最好既選擇緊係茶記啦未去到都諗住食炸髀薯條架啦咁今次就食榮熙茶餐廳正常良心茶餐廳入到去唔洗睇tvb 收銀旁邊有得幫同路人找數既牌雖然我就唔洗諗食咩但其實佢都好多選擇既入到去落order 炸髀薯條 凍檸茶等左陣就有得好炸髀大大隻連啲皮都好脆薯條唔會得好少上面仲有少少淮鹽兩樣都超熱係好食既下午茶溫馨提示服務質素就無乜架啦唔會有親切既笑容落單超快落完佢就走架啦
做野做到3點

唔會有親切既笑容
落單超快
落完佢就走架啦
2021-12-11 275 views
同屋企人路過呢區想食個早餐,朝早8點未夠得呢間開左門就入左去坐,想叫侍應落單,有位男士未行到埋黎就話:「講野」。個語氣就等同叫你:「還錢」。我成枱呆一呆,單都未落完佢就行左去後面,粒聲都唔出,係咪聽緊我講野都唔知。到一路上餐佢拎住碟野行到埋黎尋仇咁等我地執d位出黎比佢擺野,一肚氣拿拿林食完走人。唔係話客人比錢大晒,亦唔要求食個茶記要賓至如歸,但食個早餐都未至於搞到好似成家一齊做錯事咁。奉勸一句,做得咁唔老嚟咪唔好企樓面,無謂大家難受,呢d唔係叫特色,係叫討厭。晦氣到咁都鄧間餐廳可惜,辛苦其他好好服務嘅侍應,同煮麵有一手嘅廚房。
2021-12-07 220 views
第一次寫食評酸菜魚毫無酸菜味只有花椒味豆腐也有怪味而且第一次見把炸魚放進酸菜魚的這是自創菜式嗎?真是大開眼界碗碟懷疑根本沒洗過 碗底黃黃的完全不敢用簡直刷新茶餐廳下限難吃就算了回家後幾個人都肚子痛食物環境衛生堪憂服務態度一般一開始上錯水煮魚 我們跟他說上錯了本來根本沒什麼大不了但店員還堅持說這就是酸菜魚簡直是睜著眼睛說瞎話一再質疑幾句才說上錯菜評論可能因為肚痛而略帶主觀情緒但真的不會再去 也不推薦人去尤其是酸菜魚 真的很難吃還不乾淨
第一次寫食評
尤其是酸菜魚 真的很難吃
還不乾淨

酸菜魚
2021-11-22 237 views
首先,剛剛搬到大角咀,點都要有一間茶記醫肚叫外賣嫁,揀左榮熙因為朋友話附近匯豐返工,午餐好特別不是普通茶記質素,所以試佢先,今晚試到價錢198元的烤烤魚,本以為無幾大條,點知,嘩,入面咁多料,味道有驚喜,2個人食條魚夠哂肉滑,配菜亦勁多。睇到啲劣評之前,又見鋪頭無乜人,也擔心中伏機率高,但食過一次,我就唔見有人態度差喎,又唔見貴價唔好食,不過,大角咀街坊要求高就可能係,新搬嚟,睇下凑下熱鬧,不過有驚喜,值得再嚟。
2021-11-22 253 views
見到有幾個剛剛比人鬧的post,正常人唔會入來,但街坊都知依條街執粒快過開鋪,榮熙係條街好似第6年,連船長都執埋,佢都仲存在,死唔信佢咁差,比次機會佢食下。員工態度無傳說中咁差,反而感覺好好,仲肯替客人影相,食物亦見味道唔錯,特別係羊腩煲,仲食到有當歸味,雞亦見嫩滑,不馬虎。聽老闆講,之前被同區的fb群組惡意批評,不妥協,即搵打手招呼下佢,好耐無寫食評,也要替真正香港人做下野,見佢地有比小朋友用cap coupon免費食飯,所以盡我能力替佢地平反,係醒嘅香港人都知無相post打手做野係咁,想對負人前考慮下人地背後努力先,人地唔洗靠你哋做生意,做自己認為啱嘅事,要滅聲,拒絕妥協,榮熙,我們欣賞你
2021-11-20
  • 枝竹羊腩煲,生炒香辣雞煲
2021-08-10 355 views
第一次寫咁大篇食評一向食物都麻麻,好油好肥膩,但街坊餐廳都冇咩要求。接受唔到嘅係店員語氣服務真係差到一個點!冇耐性,唔答覆問題,問佢野勁唔耐煩 (並非繁忙時間,餐廳坐唔夠一半人) 。特別係負責聽電話嘅男店員,上次打黎諗住叫外賣自取,佢就問我攞地址。問多兩句就唔耐煩,淨係重複叫我俾地址佢。食物質素差可原諒,但態度差就真係不了。唔想收工食飯都俾錢買難受。再者價錢唔算特別平,同區入面牧牛,港原味等茶餐廳都俾佢出色。永久BLACKLIST!!!!
第一次寫咁大篇食評

一向食物都麻麻,好油好肥膩,但街坊餐廳都冇咩要求。

接受唔到嘅係店員語氣服務真係差到一個點!

食物質素差可原諒,但態度差就真係不了。
唔想收工食飯都俾錢買難受。