上回提到光顧了新惠記,今次,就談一下榕樹村海景茶座了。自覺認為,要對一間或一個地方食肆的評價,要光顧幾趟才能試出端倪,在塔門要一評地道海膽炒飯,光顧幾趟新惠記是不可能的,這就分別光顧兩間食肆,同點選海膽炒飯,比較比較一下。榕樹村海景茶座是在碼頭的南面,遊客較少來到這邊,故光顧的客人相對較少,老闆都是老人家,負責招呼落單,相信是老闆娘的負責廚房烹煮,爐灶不多,故若食客多的時候等上十幾廿分鐘都有可能。菜牌上是海刺炒飯,但沒有海膽炒飯的價目,問過老闆,說海膽炒飯是$100,心中有點不是味兒,海膽是這裡名物而居然沒有列出,而較平宜的海刺就列在上面,希望不是這裡的做生意手法吧!說回海刺跟海膽,這是兩種不同種類,海刺尖刺很長,海膽的尖刺較短,若你曾到過西貢市街市一走,就知道兩者價錢上差遠了,海膽及海刺我都烹調過,味道差遠矣。點了海膽炒飯,要等上十多廿分鐘才能奉上,這裡的份量很足,絕對能滿足一個壯漢肚皮,而這裡是用菜粒和少量蛋漿炒製,但海膽份量就不多了,所以,可用清新味道來形容,但海膽味道就差了一點。若以新惠記來作比較,這裡的,差遠了。唯一得著是配上沙示汽水,比可口可樂,是另一種和味了。
上回提到光顧了新惠記,今次,就談一下榕樹村海景茶座了。
唯一得著是配上沙示汽水,比可口可樂,是另一種和味了。
海膽炒飯
2017-04-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-04-20 752 views
塔門行到好累, 好口渴結果就離呢度飲了杯菠蘿冰, 波蘿冰味道普通部過很解渴所以喝了兩大杯.叫了個蝦醬鮮魷炒烏冬, 非常鹹... 不過剛好我係鹹濕佬最愛此道, 蝦醬濃郁炒得也很好, 不錯.黑椒炒蜆中規中矩, 也是非常鹹... 不過之前已經食了個很鹹的烏冬... 所以飲了很多水.
2013-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2010-06-27 539 views
是日同朋友黎到塔門一遊. 隨便搵間餐廳醫肚, 到左哩間, 勝在坐o係海邊, 總叫做有d 風景但係就室外既, 所以天氣太熱既話都幾係野朋友們叫菠蘿冰, 我都不防一試.$1x 既菠蘿冰原來係菠蘿加糖水, 有點失望, 被騙既感覺.菠蘿唔太甜唔夠多汁, 似係大陸罐頭.d 水怪怪的. 因為d 水係用浸菠蘿d 鹽水再加糖. 又鹹又甜, 唔怪就假, 飲左一半頂唔順另叫左蝦醬鮮魷炒烏冬, 榕樹村炒飯及炒鮮魷.榕樹村炒飯唔太記得係咩, 似係蝦醬炒飯咁既野, 好鹹鮮魷炒烏冬幾好食, 鮮魷好夠味. 都係蝦醬.但份量就少左d, 唔太抵食. 或者黎到哩d 島仔都係注定比人略.
但係就室外既, 所以天氣太熱既話都幾係野

朋友們叫菠蘿冰, 我都不防一試.
菠蘿唔太甜唔夠多汁, 似係大陸罐頭.

另叫左蝦醬鮮魷炒烏冬, 榕樹村炒飯及炒鮮魷.
榕樹村炒飯唔太記得係咩, 似係蝦醬炒飯咁既野, 好鹹
鮮魷炒烏冬幾好食, 鮮魷好夠味. 都係蝦醬.
2010-05-22