sofu

sofu (Closed)

梳芙
sofu (Closed)
b612andreaaa
再飲冰搖檸檬綠茶🍋🍵
b612andreaaa
2019-09-07
關注
之前已經同朋友飲過呢間既冰搖檸檬綠茶,覺得好fresh好特別,於是今次係一田超市買買下野又特登走去排隊買黎飲,順便飲下其他口味🥰冰搖檸檬綠茶$35好大支,佢地用兩款唔係香港種既檸檬,分別用左香水檸檬同子彈檸檬製成既檸茶,特別得黎又唔會好甜,清新又醒神。導致我地第二次幫襯😋黑森林寒天奶茶$26呢杯又係第二間飲唔到既!落左好多自家製既朱古力醬,好濃好滑,啖啖都有朱古力醬香,經店員推薦轉左寒天粒粒,畫龍點睛之作,寒天清得黎有咬口,配埋香濃既朱古力醬同奶茶,各顯其味又唔會搶味,夠曬驚喜好飲!查看更多
+ 3
冰搖檸檬綠茶
黑森林寒天奶茶
celaviehk
葡萄波波茶
celaviehk
2019-09-07
關注
食完晚飯打算食下甜品,點知在甜品店發現過間飲品店。.葡萄波波茶 Green Grape Bubble Tea 看起來很夢幻,似有一抽提子被神奇的魔法在杯中懸掛。有三個層次,下面的是寒天-口感似啫喱,中面黃橙色的是珍珠-煙煙韌韌,最上有好幾粒葡萄,整杯飲品都有很清香的提子味。.黑森林珍珠奶茶 Black Forest Bubble Milk Tea如果又想食甜品又想飲珍珠奶茶,呢杯黑森林幫到你!非常香濃的朱古力味,質地比較厚身,所以有食朱古力蛋糕的感覺。.店的感覺很文青,特別是葡萄波波茶更是十分有創意呢!查看更多
+ 6
cheungmandy001
VCity創新台式飲品
cheungmandy001
2019-09-02
關注
為了開學做準備,今日在屯門走得很累。由屯門站C3出口進入VCity,走不遠在周生生附近看到電梯走下一層,就看到Sofu了。Sofu也在馬路入口,地點上十分方便。.店是很清新淡雅的裝潢,買的台式飲品賣相都是一流的!.⭐️芒芒綠妍奶蓋 ($38)爆發出來的香濃芒果味,滿滿的芒果茸,相信用了2-3個芒果打創出來的吧?.這是收銀台宣傳的飲品,看起來不錯所以就試一下。⭐️紫芋黑糖波波($35)清新純樸的紫薯及香芋泥,淡淡的黑糖帶出奶的香乳味。這一杯味道很天然,簡簡單單純直的味,而且飲完十分的飽。.在VCity,飲品店都有好幾家,但比較有創意的就是Sofu了。查看更多
+ 6
紫芋黑糖波波
紫芋黑糖波波
liukahin
不一樣台式店
liukahin
2019-08-31
關注
元朗 SoFu有時好想飲返d清清地解渴既野唔想咁漏,又唔想成日飲珍珠奶茶咁悶,又想有d特別,依間台式店裝修帶文青小清新感,野飲既外觀美美的,好適合影相打卡,而且好多唔同口味選擇,感覺幾前衛,冰搖檸檬茶可以選擇紅茶底或綠茶底。 本來想要求少冰少甜,不過店員說已經調好甜度,所以無得再少甜,不然喝下去就會偏酸,影響口感﹗喝下來果真發現甜度剛剛好,檸檬味道很清香﹗原來用了2種檸檬配製而成, 檸檬茶主角當然係檸檬啦: 香水檸檬同子彈檸檬 ,前者取其香味;後者取其酸味,兩者可以互相中和,既有微酸而又有香味整體增加香味同酸味﹗口感好豐富新穎,出奇地好飲葡萄波波茶味道好清,好岩我而且隻色好colourful 顏色好夢幻裏面有兩款唔同既波波,分別係金晶珍珠同埋寒天珍珠,寒天口感有d似啫喱d friend😂金晶珍珠就較煙靭,三重口感的波波 ,有嚼勁甜而不腻,茶底香濃又幾特別喎推介⭐️⭐⭐️⭐⭐查看更多
+ 4
cychan123
超正手調
cychan123
2019-08-24
關注
次次去開屯門vcity都會經過呢間飲品店,次次見到佢哋咁豐富嘅Menu都想試吓,一支前幾日又同朋友經過,天氣又熱令到我哋更加想買一杯野飲,所以終於決定試一試呢間飲品店啦黑提綠研奶蓋見到呢杯飲品係八月份做緊優惠,只係賣28蚊,減左價咁吸引所以就決定試一試,呢杯飲品係有好多天然嘅提子整成,所以啖啖都有好多提子肉,口感好好👍🏻👍🏻雪櫻烏龍奶蓋普通嘅烏龍茶就飲得多, 櫻花味嘅我就未試過,所以嗰日就決定試一試啦,呢杯櫻花烏龍茶發出淡淡嘅櫻花香,飲落好舒服,而且嗰晚仲好好瞓添👍🏻👍🏻查看更多
每日一飲
2019-08-22
關注
行過V City 就心郁郁想飲番杯野。緊係要去一下梳芙,飲番杯😙係我心大心細之際,見到有summer sale! 係8月驚喜優惠!只係$28蚊,就有大大杯黑提綠研奶蓋。二話不說,就試下黑提綠研奶蓋。😋😋其實內心有d怕奶蓋,有時飲落會好 heavy ge感覺。。E杯奶蓋唔係好厚,味道唔會搶左黑提味道,飲落完全唔heavy,比想象出好。 👍令我冇顧慮甘大啖大啖飲🤩而黑提味道唔會好甜,反而感覺幾 fresh。😋😋 幾好飲。查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
asd0008
芝士奶蓋值得一試
asd0008
2019-08-21
關注
呢日係屯門放工,醒起上次係vcity行過見到新開既台飲—Sofu,就趁得閒一試睇餐牌飲品選擇都唔少,而且款式都幾特別,例如鮮奶茶系列入面既蛋糕奶茶,好少見用蛋糕做茶飲,我諗都係呢到賣點之一因為天氣好熱,我想飲d 清清地,冇咁甜膩既野,所以叫左杯芝士奶蓋茶系列既金鳳烏龍奶蓋佢個奶蓋比想像中做得好,首先個厚度足,唔會飲一兩啖就冇哂,其次係個芝士咸味岩岩好,唔會太咸影響成杯茶既味道,面頭亦都加左少少抹茶粉增加味道既層次杯蓋有粒黑色既的,蚊走佢就可以飲到奶蓋,唔洗成個杯蓋拎走,好方便茶味方面,金鳳烏龍唔會太苦澀但又有茶香,各位黎到vcity可以試下呢到既奶蓋!面口有個sofu既燈牌,同朋友一齊黎打卡都唔錯查看更多
+ 2
Ckm123
零舍不同
Ckm123
Level 3
2019-08-12
關注
近期台式飲品開到城行城市,各店都有唔同嘅主打飲品同埋特色嘅裝修,有啲甚至有埋麵包配搭不過今日我就試咗呢個位於屯門V city(近輕鐵站嗰邊地下入口)嘅梳芙(sofu)手調飲料🥤 真係令我大開眼界,有別於一般嘅台式飲料,老x堂呀 喜x呀等等我地點左杯冰搖檸檬茶同埋紫芋黑糖波波茶 冰搖檸檬茶聽落個名好似好普通咁,但呢杯都值得推介,由於無得揀糖分,點完都驚甜,不過驚喜就係咁,估唔到佢個味好清新,唔似一般檸檬茶,可能真係個檸檬同手搖嘅問題,令成杯感覺零舍不同檸檬選材係香水及指彈檸檬,兩種都唔係本地檸檬, 香水檸檬主要功能調香味令飲品更清新,而指彈檸檬就係主要調酸度。飲品有紅茶或綠茶底選擇,小編較喜歡綠茶,味道清新冇咁濃紫芋黑糖波波茶就係用紫薯同芋頭打成泥狀組成既紫芋加鮮奶,飲品無糖度選擇 甜味主要來自黑糖珍珠 飲落口唔會泥到飲唔到好似一pet野咁 飲落又泥又有鮮奶二合為一咁 而佢既紫薯味都好重 黑糖珍珠煙煙un un 口感幾好 加埋黑糖做配撘👍🏻仲有佢真係唔會甜到好漏好濟 整體都好好 值得推介 又唔會等好耐!😍查看更多
+ 1
qualityhon
梳芙一下
qualityhon
2019-08-11
關注
星期天到V city與同學們聚餐,歡樂時間過得特別快,大家仍覺意猶未盡,於是決定到附近找個地方繼續。經過飲品店便想要喝珍珠奶茶了,使跟閨密各自買了一杯。抹茶黑糖波波$30,抹茶與黑糖混成漂亮的花紋,波波便是珍珠,一顆顆沉在杯底,數量不少。波波的口感Q軟有嚼勁,黑糖的芳香馥郁在抹茶味中流竄,不會過甜,好喝。閨密選了8月的夏日驚喜優惠,黑提綠妍奶蓋原價$35,現售$28。閨密最愛有芝士奶蓋的飲品,喜歡它的味道咸香雋永,而這個由黑提子加綠茶攪拌而成,據說味道清香順喉,甜度適中。查看更多
+ 7
beebee2120
珍珠QQ煙韌的,咬感100%!!!... (#^.^#)
beebee2120
2019-08-10
關注
抹茶黑糖波波:抺茶味道不會太濃,也沒有苦澀味, 黑糖虎紋不太明顯,但甜味足夠, 珍珠QQ煙韌的,咬感100%!!!... menu: 仲有新鮮水果茶供選擇... ヾ(๑╹◡╹)ノ"查看更多
Helen1990316
有驚喜的茶飲店
Helen1990316
2019-08-07
關注
夏天通常出街都一定會買台式飲品貪佢夠大杯 選擇又夠多今日行開V City 發覺地下果層開左間飲品店D飲品都幾有特式🍽抹茶黑糖波波通常有黑糖的飲品都是超甜的這個抹茶黑糖波波沒有甜度選擇但身為抹茶控 最後都係選擇飲這個飲品估唔到有驚喜😀抹茶味超濃郁 黑糖珍珠又夠晒香加埋一齊飲超match珍珠亦夠煙韌 有咬口最緊要係沒有甜膩的感覺🍽黑提綠妍奶蓋面層是芝士奶蓋 底層是由提子打成的沙冰芝士奶蓋有少少芝士咸香 奶味濃郁 提子沙冰十分清新有少少酸 而且飲到有提子果肉飲品質素唔錯黑提綠妍奶蓋岩晒夏天飲查看更多
Lazynfat
飲完真係好梳芙
Lazynfat
Level 3
2019-08-04
關注
在網上得知被光復的屯門冇曬大陸人想去懷緬一下沒有自由行的市中心於是出去走一趟 不知是否我來遲了還是通街水貨客 周圍都是普通話很失望呀 還是等下一輪光復吧啦但街還是要行的 餓腸還是要醫的所以買了一些珍珠 填充一下空虛來到了梳芺 可能時間還早 很少人不需排隊可直接點餐 很爽的說和妹妹一人點了一杯 可以交換飲味道有驚喜黑提綠研奶蓋🍇🍼$35綠研奶蓋由提子打成 紫色外觀幾吸引本禪師好心急 急不及待要嘗一口奶蓋感覺非常不錯 奶蓋有陣芝士的咸香味奶味濃郁 忍不著一口接一口的食奶蓋奶蓋下的是提子綠茶沙冰 味道很清爽奶蓋泡沫極細密 下層提子果肉有咬口抹茶黑糖波波🍵$30禪師身為抹茶控 見到抹茶定不會手軟波波其實是黑糖造的珍珠 黑糖味極濃口感煙韌 形珠煮得剛剛好 不硬也不軟抹茶味香濃 可惜禪師嗜甜 抹茶甜一點會較好查看更多
+ 3
抹茶黑糖波波
黑提綠研奶蓋
qoocly
支持小小店🤘🏻
qoocly
2019-08-03
關注
說膩了,說悶了,但總是越開越多的。我說什麼?當然是在說台式特飲吧!不只是珍珠奶茶,還有黑糖珍奶、鮮水果茶、芝士奶蓋,它們的蹤跡真比得上便利店。而我年紀大了,儘管知道有不少過江龍到港,真是追不了,也懶得追。今晚約了家人在家附近吃個飯,星期五等位,預了吧~所以決定在商場附近走走,讓自己好等一點。本想去7-11買野飲,見到對面從以前的東海堂餅店轉為一間新的店飲店,老實說其店名字真的沒聽過,但見到它餐牌有許多新派特飲都好像幾吸引,媽又想試,又好過買津路,一於叫兩杯試試。金鳳梨綠妍奶蓋 ($35)— 說那是夏季驚喜,夏天嘗鳳梨🍍好合理呀!第一口先用飲管,嗯⋯好清新的感覺,不太甜,是果甜非糖漿感,有粒粒果肉,有咬口有菠蘿甜味;再抽起飲管直喝,奶蓋的綿密先至,而茶香、果甜便緩緩後上,層次豐富!紫芋黑糖波波 — 芋頭是我倆的最愛,必點!想不到芋頭味挺濃,糯感不錯;而珍珠有嚼頭;如果再QQ一點,便是完美!要讚它的珍珠真是用黑糖煮過的,咬起來有黑糖香烤味,而不是無味道膠膠的。對面雖然有星巴克或七仔,但相信您的質素都可以作的它們的對手🥳查看更多
梳芙Tea一Tea
2019-08-02
關注
未夠鐘睇戲,就喺v city買杯嘢飲周圍行下。搵到小小飲品鋪梳芙。我叫左杯檸檬益力多! 由於好怕飲益力多,條脷會好唔舒服,今次真係膽粗粗。。店員好細心,當我心大心細,想飲又怕失望ge時間,介紹左檸檬益力多係用左“香水檸檬“,唔會好酸。。點知真係有驚喜! 甜味酸味好夾,味道岩岩好😋 益力多唔會太甜,而檸檬又唔會一入口酸到喉嚨唔舒服。我找到我岩口味ge檸檬益力多luu. 😍男朋友就叫左杯冰瑤檸檬紅茶 (可選紅茶底ot綠茶底),店員話用左兩款檸檬,唔會太酸。。想飲d簡單飲品,e個都係一個幾好ge 選擇! 🤩查看更多
+ 2
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
suetyi113
香水檸檬紅茶👍🏻
suetyi113
2019-08-02
關注
成日行v city 原來唔知道地下果層係有一間手搖飲品店!今日食飽飽經過好心郁, 一於就一人一杯, 我就簡左黑提奶蓋, 至於老公就簡左檸檬茶, 職員姐姐好nice介紹杯檸檬茶唔係平時飲既咁簡單, 但用左香水檸檬同埋子彈檸檬溝埋既, 甜酸到冇得簡, 但可以選擇用紅茶底定綠茶底, 介紹完再飲落真係唔同平時茶餐廳飲既差好遠, 非常香既檸檬味好清新, 絕對唔死甜!至於我杯黑提奶蓋, 貪心既芝士控認為如有奶蓋再厚身d 就好perfect , 提子味甜度適中!聽職員講八月做緊優惠$28杯咋!要再搵機都會過唻飲過 查看更多