Jie Genge

Jie Genge (Closed)

桔梗
Jie Genge (Closed)
51.7K
lovecindy1703
終於黎撐一撐佢💛
lovecindy1703
Level 3
2022-08-27
Follow
桔梗咁有名氣💛聽講味道都好好,所以終於點都要試試佢😛今晚兩人叫左兩道主食、一客小食、兩杯飲品🔼 水牛城雞翼$88雞翼都肥美多肉,一口咬落去第一下就食到好香牛油味好肥仔,整體都炸得外脆內軟滑好多汁,配佢點既醬(似冬陰公味),感覺東南亞特色口味咁,同我印象中水牛雞翼陣味唔太同,但都好味既。🔼 黑松露干貝奶油燉飯 $168味道好好,奶油香、玩試藜麥同啲脆脆菇,成件事好有口感,帶子好大粒多汁,一望落去覺得好細碟,但其實份量剛好,因為都足料。🔽第二道主食:哇沙比手打蝦餅漢堡 $168漢堡個包唔係大,蝦餅都厚同彈牙有蝦肉口感,中間配上醬汁(似剛剛水牛雞翼既冬蔭公醬)所以味道有啲撞左。有配薯條,放左陣仲脆脆新鮮。🔽 百香果梳打$68好清新涼爽,有香香百香果又有啲籽既口感,味道不錯,好解熱。🔽 凍百利甜酒朱古力 $78一飲落去覺得好凍朱古力,帶點點橙酒味。💭總結:整體味道水平都好,但未到驚艷。黑松露干貝奶油燉飯係好味既。但另外兩道醬汁撞左味就扣左分了。CP值就麻麻,尤其飲品比較貴。Read More
+ 4
zzzzzzzoe
木系文青餐廳
zzzzzzzoe
2022-08-25
Follow
朗豪坊行前d,落地大玻璃,空間感十足的桔梗晚市可散叫或者叫套餐我們點了二人餐(即是品嘗套餐x2=$248x2+10%)小食:水牛城雞中翼外皮唔算好脆卜卜,但十分惹味,所用的雞中翼也十分高質,脹卜卜,咬落入面好juicy,一碟有6大隻小食:慢煮雞胸肉凱撒沙律🥗慢煮雞胸十分軟嫩,凱撒沙律也配有藍莓、蘋果片、士多啤梨、脆煙肉和芝士粉,誠意高質之作主食:黑松露干貝奶油燉飯有四大隻帶子,煎得兩面金黃,啖啖肉的口感。燉飯夠creamy,上面灑上了炸脆了的藜麥,口感富層次。另外也有煎香了的本菇和炸蟲草花😋主食:紅咖哩牛肉燉飯咖哩味不重,但好香香料味,牛肉燜得也算淋,跟上面的燉飯一樣,灑上了炸香了的藜麥,口感豐富,還有煮得剛剛好的溫泉蛋,撈埋一齊食,really tasty!!!!!套餐最後有是日精選甜品相對上無小食和主食咁有驚喜,但都好食,左邊是芝士蛋糕,質感跟New York Cheese Cake相似;右邊是brownie,朱古力味濃又不會太甜埋單2人$550有找,論環境、味道和擺盤都很不錯,值得回頭再幫襯👍🏻👍🏻Read More
+ 6
ML Law
坐得舒服,食就一般
ML Law
Level 2
2022-08-25
Follow
朋友們預先訂了座,因為6點幾食,所以好少人,但隨住食到7點半,見到愈嚟愈多人幫襯。地方好好好闊落,相聚閒聊飲嘢,絕對適合,只係我哋今次齋食飯。4人食,叫3個套餐,每個套餐包1個小食﹑1個主餐和1個甜品。凱撒沙律:我無食,唔知道,朋友沒說好食和難食,應該正常沒特別,份量足夠。水牛城雞翼:依一個套餐的份量叫多,好似有6隻。我唔食辣,唔知道,朋友說炸得好睇,食落一般,但味道夠,完。薯條:依一個套餐的份量叫多,好食,鬆脆既,配料如果有蕃茄醬和泰式醬會更好。紅咖啡牛肉燉飯:朋友叫,我無試,朋友講份量唔夠,是甜的味道,牛柳幾好,事後話要係咁飲水。黑松露干貝奶油燉飯:推介,干貝勁好食,奶油、干貝和飯的味道整體均勻,但太溜,同要係咁飲水。事後覺得好飽。甜品:沒影相,但令我失望,只有每人1個迷你四方蛋糕(3隻味),而且好甜。Read More
+ 1
薯條
黑松露干貝燉飯
東京熱
砵蘭街中文青氣息餐室
東京熱
2022-08-24
Follow
今日星期日 , 同朋友在旺角處理完交收事宜後都差不多6點 , 路過創興中心睇過下唔岩心水後行入內街砵蘭街 ,就見到"桔梗"大大間 , 菜式又幾吸引 , 就入去試試門面肆正 , 新而明亮因為內裡樓底高 , 顯得本身已經極為寬敞的環境更為廣闊 , 枱與枱之間空間足夠 , 毫無侷促感目測有5000呎以上 , 並附有二樓 , 惟不知是否會開放予食客周間整潔企理 , 店員,廚師 大多為後生仔女 , 殷勤有禮幾客氣 , 去到7點過d 開始坐滿9成以上枱餐牌簡而精 , 與朋友各叫了一個$248的一人餐大約order了唔夠10分鐘就陸續上枱慢煮雞胸肉凱薩沙律 - 雞胸有4塊 , SIZE可接受 , 非白灼的淡而無味 , 肉唔乾唔柴偏嫩 , 材料有麵包 , 粟米 , 蕃茄 , 菜等 , 賣相靚 , 其汁醬尤其出色水牛城雞中翼 - 有6隻 , 少辣 , 新鮮熱辣 , 外脆肉嫩有肉汁而沒雪藏味 , 本身都入味 , 必須加埋汁醬食 , 將味道提升到另一層次紅咖哩牛肉燉飯 - 紅咖哩不算辣 , 配上軟身米飯食好夾 , 燉飯面上舖滿藜麥 , 大大加強其口感層次 , 牛肉為質地為適中 , 不軟不硬有嚼勁 , 加埋隻溫泉蛋 , 有d驚喜黑松露干貝奶油燉飯 - 元貝有4粒 香煎可口又鮮味 , 奶油汁好出色 , 口感creamy都幾健康 , 一樣配搭藜麥及溫泉蛋甜品 芝士蛋糕 及 黑森林蛋糕 - 雖然細細舊 , 但都預期中好食環境chill系文青之餘 食物都有返咁上下質素 , 總結俾8.5 / 10 分Read More
+ 10
ivycylee
寬敞舒適文青cafe
ivycylee
2022-08-18
Follow
Ooo寬敞舒適文青CafeooO旺角鬧市中既驚喜,Cafe 以木系為主色,樓底特高,Cafe 亦設有閣樓層,全落地玻璃加上超過五千尺既面積👀感覺好輕鬆舒適。食物方面都好有心思,新穎的西式主食,今次我試了2人set($496)包2款小食+2款主食+2份是日甜品!分量幾大,女仔既話可以3人share都夠😋OooooO松露薯條 (小食)份量十分之多係薯條山🫣薯條炸得係我鐘意既外少脆內軟😋點松露醬食正!OooooO慢煮雞胸肉凱薩沙律 (小食)雖然係小食,但係好足料拍得上主食,有3大件雞胸,可能🤔係慢煮真係一啲都唔覺乾肉仲好嫩!好鐘意佢的粟米🌽唔係用罐頭,真係係粟米切出嚟,賣相靚之餘又好食!OooooO紅咖哩牛肉燉飯 (主食)有驚喜燉飯加左啲大量脆口既藜麥👍🏻非常加分!燉飯配藜麥&紅咖喱汁口感味道都好好!紅咖喱一啲都唔辣,怕辣既朋友都食到,牛肉粒非常腍,整體有驚喜!OooooO黑松露干貝奶油燉飯(主食)燉飯同樣配上藜麥,感覺健康。干貝煎到金黃色😍,仲要有4粒大大粒好滿足,奶油汁做得好好非常好味既燉飯!OooooO是日甜品 2件小小的蛋糕🍰放係木糠上面,連甜品的小細節伴碟都有用心。用心的餐廳值得支持。Read More
+ 2
sa_523
旺角文青西餐
sa_523
Level 3
2022-08-13
Follow
同朋友仔放工慶祝生日食晚餐book咗星期五7點 限時個半鐘交檯門口都多人排隊walkin我哋叫咗好多野食前菜有生牛肉他他、水牛城雞翼他他有沙律醬、蛋黃、脆脆多士配合,口感正、食完再食雞翼大大件、如果脆口啲就更好主餐叫咗4款威士忌焦糖豬扒配蘋果加薯泥非常出色,豬扒好軟身、好夠味,蘋果+薯泥好驚喜,加埋好夾、好好味哇沙比手打蝦餅漢堡,2層漢堡有內外2邊煎過、蝦餅好脆,推介黑松露干貝奶油燉飯、西班牙風味海鮮燉飯,2個燉飯汁感滿滿,飯餸比例1比1,多餸少飯野飲叫咗草莓+芒果日日燕麥奶搖,2款都幾好飲,奶香味重,沙冰質地,夏天岩哂甜品我哋自備咗蛋糕,無收我哋切餅費,職員仲拎咗啲新碟&借火機俾我哋整體:食物唔錯、味道口感都幾好份量細細、岩哂1班女孩子1齊食都唔錯服務細心唔錯Read More
+ 3
鬧市中之寬敞文青cafe
Maggiesheung
2022-08-12
Follow
周五與友人聚會,選了這間位處於旺角鬧市、地方寬敞的文青cafe☕️ 周五晚上的人流比較多,限時1.5小時,來到才發現餐單上有些菜式是午市限定,所以如果是想享受慢活時光,建議還是中午前來🍴 生牛肉塔塔($128)洋蔥、生鵪鶉蛋黃、醬汁的混搭,突顯出生牛肉的鮮嫩,是不錯的開胃前菜🍴 水牛城雞中翼($88)微辣,與一般的水牛城雞翼有點不同,這款的醬汁味道帶點中東風味🍴 哇沙比手打蝦餅漢堡($168)Washabi 與蝦餅出奇地夾,蝦餅外脆內軟彈,不錯🍴 黑松露干貝奶油燉飯($168)黑松露香氣突出,燉飯軟硬適中,還配有炸藜麥,增加了香脆的口感👍🏻🍴 西班牙風味海鮮燉飯($248)燉飯用了蝦頭去煮,整體帶點蝦醬的香氣🍴 威士忌焦糖豬扒配蘋果與薯泥($168)豬扒很貼心地切好,配上焦糖醬味道不錯👍🏻薯蓉亦夠香滑🍹 草莓乳酪燕麥奶搖($58)🍹 芒果燕麥奶搖($58)Read More
+ 5
黑松露干貝奶油燉飯
cafefoodsnap
旺角良心cafe💛
cafefoodsnap
2022-08-12
Follow
*✲゚*。 🍱旺角良心cafe💛好耐之前都已經bookmark左呢間cafe因為見到佢個明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛幾吸引 宜家終於嚟試咗🤗烏冬上面有大量明太子 冬菇 溏心蛋幾豐富 😛台式牛肉麵都幾唔錯喎 麵條有咬口 湯底夠濃味 呢個都有隻溏心蛋正呀😆如果份量可以多啲就更好🙈咁啱呢個星期去嘅時候仲有教主應援 Happy 27th Lo Lo Day活動🤣有個大隻霆育成計劃限定套餐幾搞笑🤣-✨ 明太子鍋燒烏冬配吉列和牛 ($168)✨ 台式牛肉麵($108)+10% service charge-📍 桔梗 @jiegenge.hk旺角砵蘭街160號地舖
-Read More
+ 1
Terencekmt
由台式,變日式,到西式,掂呀!
Terencekmt
2022-08-09
Follow
今日去旺角人氣文青餐廳,桔梗,呢間餐廳我好耐之前黎個,以前係主打台式,早幾個月路過見到轉左食日式料理,今晚同女朋友黎食飯,已經變咗西式餐廳,非常欣賞廚師既多變,有創意,咁樣先會保持到驚喜。-紅咖喱牛肉燉飯老實講,一開始完全冇任何期望,只係想食下咖喱牛肉飯,牛肉飯一到,已經聞到好香咖喱味,賣相絕對可以,食落第一啖,WOW,非常有驚喜,上面放咗炸左既黎麥,紅咖喱味道甜甜地,飯粒煮得軟硬適中,非常入味,呢個配搭絕對有驚喜,好食。牛肉份量亦都算多,有牛肉味,有咬口。非常有創意嘅一道菜。-威士忌焦糖豬扒配蘋果與薯泥賣相一流,豬扒好細心已經切好一塊塊,有輕輕嘅威士忌同埋明顯既焦糖味道,配上薯蓉,好高質素嘅一道菜。豬扒唔算好厚身,口感彈牙,肥瘦適中,上乘之作。-評分 : 8.5/10Read More
tony05005
好坐又好食 不過位置有啲尷尬
tony05005
Level 2
2022-08-07
Follow
桔梗裝修都四正 而且仲用左落地大玻璃 環境舒服舒服又高光猛 不過因為位於砵蘭街嘅關係間唔時就見到啲三教九流嘅人行過 個感覺玻璃內外好似兩個世界咁 都幾搞笑除咗環境下, 食物質素都好唔錯。我哋叫咗一個吉列和牛三文治 同埋鮭魚定食 兩樣嘢都好有驚喜首先和牛三文治嘅和牛揸到外脆內軟配埋啱啱烘好嘅麵包 入口已經好鬆軟 牛肉肉汁好豐富 一咬落去成口都係牛油 非常邪惡鮭魚定食煎到好似炸咗出嚟咁 個魚皮脆到好似食緊薯片 但係魚肉又唔會話好老 火候啱啱好Read More
Meetingchan
地方寬落,傾計聚會首選
Meetingchan
2022-08-06
Follow
週末出旺角行街見到呢間鋪入面好大,好有文藝feel,於是同朋友入去食晚飯。鋪頭真係好大,座位寬落,係度食飯傾計真係一個好選擇。距地有個二人套餐都幾抵,有飯有小食仲有甜品。朋友想食得健康滴就叫左個素燉飯,講真,我第一次見到上來係一盤綠色的飯,都几好奇距個味道,試左一下,竟然好好食,無青草的味道,反而有種回味無窮的感覺。我個黑松露干貝飯滴帶子比較大粒,食落係新鮮既,外面脆,裡面卻好嫩,值得一讚。松露薯條同雞翼都發揮正常水準,都係好味既,雞翼都外脆內嫩,五太鹹。另外我地仲叫左個雞胸肉沙律,距滴雞胸肉食落五柴,蔬菜都比較新鮮,加埋沙律醬好開胃。最後上甜品,四四方方,睇落都五錯,最好食係個黑森林蛋糕,紅絲絨蛋糕有少少酸。總體來講,環境同食物質素都可以的,係傾計聚餐好地方。Read More
+ 6
step112
大隱隱於市
step112
2022-08-04
Follow
估唔到旺角鬧市竟然有間咁大咁寬落嘅cafe🤔,入面的裝修行文青style, 牆壁有架放置大大量的收藏品, Cafe內仲有個閣樓, 夠曬特別。好彩店內樓底夠高,所以都唔會覺得迫餐廳menu都係行文青Cafe風, 選擇以cafe黎講都唔算少~要用手機QR code落單~入面有2人/4人set,我地見到都見左個.落單個陣其實係有少少覺得set包GE食物唔多,但當食物上黎就暗幸好彩冇叫多到~~紅咖哩牛肉飯:牛肉唔柴,大大粒,份量多。飯望落多,但比較淺,所以女仔大食D都可以自己食曬。飯面有少少"黎麥"(?) ,感覺幾健康。溫泉蛋一割開就蛋黃就流出黎可以撈飯食,唔錯雞胸沙律: 雞胸好滑嫩,口感一流。沙律醬唔會太重口味,食落幾清新薯條大大條,唔會好油,配黑松露醬,夠曬香依個係我自己揀的素的飯。醬食落有少少青醬style,但又唔完全係。雖然冇咩肉,但食落又唔會覺得好寡,鐘意食素GE人可以試下芝士餅唔會太大件, 係結實型的芝士餅Read More
+ 7
Sasa 0104
慢活嘆個高質午餐💛💛
Sasa 0104
2022-08-03
5K views
Follow
是日放假又係孤獨的美食家出動搵食嘅時候 ,今日突然間好掛住喺台灣食嘅奶油燉飯,喺香港食過好多間,但係我暫時只係覺得桔梗比較似食到喺台灣食嘅味道,所以今日無所事事又去朝聖桔梗相信唔需要多介紹,之前已經食過無數次,食物質素每次保持水準,喜歡這裏環境超大,佔地5000幾尺,裝修與台灣餐廳的風格相類似,尤其晏晝嚟係比較休閒,可以嘆杯咖啡,坐耐少少、夜晚當然係超級多人支持,非常爆埸👍🏻👍🏻▪️黑松露奶油干貝燉飯 $ 168超級有驚喜,一定唔會令你失望🧆黑松露奶油燉飯,黑松露味道濃厚,非常Creamy,醬汁包住每一粒飯,飯粒當然係軟硬適中,其實唔使再加任何食材已經好好食🦪四大隻大大隻嘅煎帶子,真係好慷慨,生熟程度剛好,好鮮味🥚配菜更加豐盛,流心溫泉蛋,撈埋燉飯一齊食,唔洗講都知道有幾好食🥘炒本菇味道帶有好香嘅牛油黑椒味✨竟然會配搭炸蟲草,原來好好食,味道淡淡蟲草香,少少鹽味超級香脆✨炸咗藜麥一樣係口感香脆,撈埋燉飯一齊食,又係好味道到另外一個層次☘️最後仲有少少火箭菜作點綴,完美嘅終結廚師真係好用心做呢個燉飯,推薦推薦,喜歡食Risotto嘅朋友,唔食就真係走寶☕️▪️起源港口(莫卡咖啡)$ 42 呢度嘅咖啡都好出色㗎,每次嚟到都要飲😋今日唔想飲小白,見到杯Mocha 嘅中文名字好吸引,就揀咗佢陪伴我呢個午餐,相當唔錯,朱古力味非常濃厚,味道微微甘甜,即係苦中帶一點甜,喜歡Read More
打手
2022-10-26
佢杯齋啡極難飲個底巳經咁柒然後你話杯mocha ok
2022-10-28
黑松露奶油干貝燉飯
起源港口(莫卡咖啡)
AnpanJo
地方寛躺😍
AnpanJo
2022-08-03
Follow
平日午後大把位樓底高靠近窗邊而坐陽光明媚終於可以兩個人放鬆食一餐飯好難得貌似cafe但播著強勁音樂更似酒吧而且2/F有水煙食.點一份main、一份沙律、一份最愛嘅薯條全部散叫無餐味道不單無咩突出而且覺得所有嘢都過鹹所以總括性格價比唔高但食寛闊環境係ok嘅如果想消磨時間會係一個好地方起碼坐得舒服唔洗屈住坐cafe仔😂意粉煙韌但三文魚好細件而且愈食愈鹹汁醬好膩雞沙律蔬菜唔夠多竟然有士多啤梨有點奇情薯條唔夠脆彷似3份食物嘅醬都係鹹味搭夠Read More
SarinaWong4575
豐富又好味二人餐
SarinaWong4575
2022-08-02
Follow
好內無食過桔梗!對上一次大排長龍,今次為左唔想排特登遲D先食~我地叫左個二人餐:黑松露干貝奶油燉飯干貝好大粒又易咬開,煮得岩岩好又唔會過熟! 黑松露燉飯本身以為會好膩,但加左蘑姑、藜麥同紅色脆脆真係好好味!!! 令到整體唔滯之外,亦加左增加左口感。紅咖哩牛肉燉飯牛肉煮至7成熟又軟稔,而紅咖哩就唔會太辣,仲有一點點甜,有D似日式咖哩既感覺。而飯上面都同樣加入藜麥同紅色脆脆,真係好中意有種脆脆感。松露薯條即叫即炸咁,超級熱辣辣!食起來夠脆口同調味,再沾上松露醬,令味道更加豐富。水牛城雞翼又係新鮮熱辣送上,脆卜卜,一啖都熱到出煙; 味道唔算太辣,再埋芝士醬點綴,唔錯!是日精選甜品今日甜品係黑森林蛋糕同紅絲絨蛋糕,兩款都細細舊,但已經好夠,因為成個餐實在太豐富,多都食唔晒!Read More