Lam Cheong Kee

Lam Cheong Kee (Changed Hand)

New Restaurant
林昌記
Lam Cheong Kee (Changed Hand)
mandy-suen
滑嘟嘟咖喱魚蛋~
mandy-suen
2016-10-06
Follow
上回在荃灣吃過跟林昌記極為相似的白雪雪魚蛋,很懷疑是其親戚開的。這次回到林昌記深水埗店,搬遷後第一次來。除了招牌魚蛋,還多了很多新產品,包括牛魔王、黃金角和金蛋,分別為牛丸、炸魚片頭和炸魚蛋,不過我還是買了最愛的良心魚蛋。咖喱魚蛋 $20/16粒林昌記的特色便是其白晳的魚蛋,海魚肉比例達八成,先低溫油炸後再大火走油。每次買良心魚蛋均看到店員把魚蛋放進一部攪拌機般的東西轉一會才端上,好奇一問得知這部「攪拌機」其實是手動離心機,用以瀝乾魚蛋油分,非常貼心!從深水埗外賣回家,經過一小時車程,魚蛋居然還是溫熱的!值得一讚;魚蛋十分彈牙,質感綿滑,魚香略被咖喱味蓋過,但仍比一般麵粉糊魚蛋香;醬汁稍有凝結,幸掛汁效果仍佳,咖喱味香濃,重口味的我覺得可以更辣一點。個人覺得香辣魚蛋跟良心魚蛋更配,而且可自行添加秘製辣醬,調教辣度。香港被喻為所謂的美食天堂,但相比起米芝蓮多少粒星的高級餐廳,我更鍾情於平民的街頭小食,如雞蛋仔、咖喱魚蛋和蛋撻等。不加發流動小販牌照,趕絕香港僅餘的本土特色,實在令人費解。Read More
咖喱魚蛋
ILoveDonut
不得了的小食
ILoveDonut
2016-08-24
Follow
間中都去深水埗覓食,今日收早打算去黃金兜一轉,睇下有咩新既電子用品,更新下自己😙今日行行下望到對面馬路,見到林昌記店鋪, 遠望店鋪外表有d 懷舊feel, 走過去望下,原來係賣魚蛋小食, 正,岩晒餵食精既我,又未夠鐘食飯,睇相片好似好好食,又排晒隊咁...我叫左金旦(炸魚旦)同牛魔王(牛丸),都要等成5分鐘,因為佢係即叫即整,先出金旦,外脆內彈,超讚!另外牛魔王都好好食,手打牛丸, 限賣架,食唔停口價錢睇落有少少貴食,但即叫即整,又覺得抵返, Read More
金旦(炸魚旦)
牛魔王(牛丸)
貪食大頭妹
深水埗都有白魚蛋
貪食大頭妹
2016-08-15
Follow
咁岩經過,見到個名同之前係荃灣既一樣,好出奇,就買黎試下先,白魚蛋跟荃灣一樣,彈牙爽口,不錯,仲超級熱辣辣,好新鮮咁,再點個辣醬試下先,就有分別了,辣油不香不夠辣,感覺不新鮮,點了都未能突出白魚蛋既香, 只有帶少許辣味,全沒香味,跟現在荃灣改了新名字店有點分別。Read More
Like
白桃綠茶
依然好味
白桃綠茶
Level 2
2016-07-24
Follow
之前係富匯居既時候已經食過,都大約年幾之前了,最近知道原來係欽洲街開返,就去左試以前只有原味,而家多左咖哩同埋炸蛋,仲有牛丸,都好似好吸引咁,下次再試。今次都係要返份原味魚蛋先($20/16粒)味道同以前一樣咁好味,食落口係彈牙爽口既,都幾香,同一般魚蛋好唔同。下次再黎試牛丸啦Read More
Like
原味魚蛋