Itacho Sushi

Itacho Sushi (Moved)

New Location
板長壽司
Itacho Sushi (Moved)
lifeshard
迷上了帆立貝
lifeshard
2013-03-24
Follow
早前係咁食火炙帆立貝壽司,真係好好食!!不過其實都$18件幾貴,所以我都會混雜$8件ge火炙三文魚壽司黎叫,又係好好食ge今次心諗不如試下個$35 ge珍寶帆立貝壽司啦~~好厚肉大件爽口又鮮味,超好食!!帆立貝刺身$45六片,夾住d檸檬片,所以食落會有d檸檬味幾fresh ge,雖然我寧願冇檸檬哈哈,不過都幾好食ge落單果陣個waitress sell埋$18熊本懸茄子,唔貴但麻麻地,係切開條茄子比d醬我點ja mad staff木口木面.....不過d野好食就算Read More
北太
帆立貝食評
北太
2013-02-21
Follow
今次想分享下在此店吃的帆立貝。一口帆立貝:最平的,一分錢一分貨,但以價錢來說是ok好的。帆立貝:正常貨式,但對比一口帆立貝,味道差不多(其實是無乜帶子的鮮甜味),只大少少但厚度一樣,以價錢和質素來評,我會選一口帆立貝。珍寶帆立貝:推!肉身厚,鮮甜且爽,整舊壽司吃,滿口也是帆立貝,吃後那鮮味久久不散。活帆立貝:同樣肉厚,比珍寶的還要厚,鮮甜,濃濃的帆立貝鮮味,但個人覺得它不夠爽,而且是暖的(不是熟那種暖,只是入口不是冷的),吃下時也是滿口帆立貝,但感覺是一“pat"帆立貝。若想平吃,推一口帆立貝;若想吃好的,推珍寶帆立貝。Read More
karriech
減價?!
karriech
2013-01-19
Follow
自從越開越多日式食肆之後,我們去板長都不用排隊了。今日發現午市套餐餐牌轉了,而且價錢也降低了,真係喜出望外。依家的食肆只係不停加,都未見過會減價,似乎在競爭中才有減價的空間。餐牌由 $35 至 $48,價錢真的平了。而我們常叫的雜錦魚生飯,不過改了名和平咗差不多十元。今次我們三人都試牛肉烏冬加手卷的套餐,手卷是指定的粟米沙律和三文魚。不知道為什麼,好多餐廳的烏冬餐都不跟麵豉湯,而飯餐先有。是預計客人會飲j完麵豉湯就會飲唔晒個烏冬湯底?有趣的事來了,餐廳店員竟然奉上了麵豉湯,我們要問店員是否真是我們的,更重覆問多次,不過佢沒有收回我們的湯。於是我們又可以飲這個鮮魚味十足的麵豉湯,有別於一般的麵豉湯,多了一分鮮味,沒有太味精的感覺,真是不錯的。牛肉烏冬先奉上來,眼見這個橙色的湯底有點疑惑,因為餐牌顯示的是清湯,又沒有寫到是什麼湯底。當猶豫緊係蕃茄湯定係沙嗲的時候,同事已開始食,確定咗係蕃茄湯。蕃茄湯好濃郁,加上肥牛和海帶,牛肉味完全被蕃茄湯蓋過了,烏冬吃起來尚算彈牙。粟米沙律手卷很普通,如果不是跟餐,相信平時也不會叫來吃。而三文魚手卷就不錯,三文魚新鮮肥美。之後我們另外叫了壽司吃,秋刀魚壽司比預期的差,可能食過好好味的,難免有比較。帶子壽司就很鮮甜,因為我們不是叫珍寶,所以帶子的大細仍可以接受。而火灸三文魚壽司感覺不同了,沒有芝士,總是欠一點點,加上三文魚不夠魚脂,令人有點失望。Read More
+ 2
麵豉湯
conniecheung
第一次食,唔太啱我口味
conniecheung
2012-05-24
Follow
星期六經過這新開的板長,媽媽話想試下,未夠一点唔使等位,這裏不是迴轉的店,要order的,睇下餐牌都有好多不同種類的選擇,叫了:三文魚腩壽司一件上的,海鰻魚壽司,一件三文魚手卷,鰻魚手卷,加州卷,沒有三文魚頭湯,叫左蝦湯,一串雞軟骨及雞亦串燒!嘢食好快上,三文魚腩都好味,肥味,不過d飯散左d,海鰻媽咪話好味,好軟林林,手卷紫菜唔夠脆,三文魚有点實及好凍,份量都係細了一点!蝦湯顏色好橙,味道好腥呀!有少少紫菜,兩件年糕,都算大碗,但我不喜歡這種味道,媽媽話好重味精味!串燒雞軟骨都好香的,味道幾好,入味但唔咸,雞亦都燒到金黃色好香,惹味,good!!!我好似第一次嚟板長,唔係好啱我囗味,價錢都較買!Read More
Tigger and Pooh
間唔中豪一豪
Tigger and Pooh
2012-03-28
Follow
芒果蟹籽沙律:酸酸甜甜,配答得好,好開胃.三文魚刺身:顏色俾人感覺唔新鮮,但食落都鮮.三文魚壽司:d飯壓得唔好,一夾就鬆.冬陰公卷:辣辣地,但就食唔出係dom yum既味道.炸墨魚咀:好鬆化,yummy.軟殼蟹手卷:不過不失.火焰帶子:鎖住肉汁,好鮮甜.海鰻壽司:very good taste,肉質軟熟.Read More
嘴角有粒飯
久違了的板長
嘴角有粒飯
2011-11-24
Follow
很久都沒有來板長了,因為符近有更便宜的選擇但如今見有$4一件三文魚壽司跟$4一件火炙"青"魚壽司,自然是不能錯過最後我點了四件$4三文魚壽司,一件$9海鰻壽司,一件$7火炙三文魚壽司,跟一個綠茶冷麵和同學share$4三文魚壽司:條理分明,新鮮又肥美,我沾豉油時,想起有一次被人教我正確的吃壽司方法,哈哈,雖然是不正確的,但我還是很喜歡把壽司飯直接浸在豉油$9海鰻壽司:鰻魚size不小,鰻魚汁不多,不過都夠味:) $9一件挺抵食的$7火炙三文魚壽司:火炙過後,果然把三文魚油都燒出來了,三文魚表面很多油,不過不怕,三文魚油是好脂肪,入口即溶很好吃!$1x綠茶冷麵:十數元,用以頂肚不錯,因為板長的壽司飯一直都十分小巧,好明顯是搏人食不飽多點幾客壽司。 綠茶冷麵我吃不出甚麼綠茶味,當它是普通冷麵來吃是ok的服務好像退步了不少,笑容少了很多,不過還是有勤快地主動為客人加水,算是周到只是跟以前的親切比,我有些不習慣,數個月沒來就不同了,真可惜呢!不過,我以後都會時不時來吃吃壽司,始終屯市的板長好像多數都不用等位~:)Read More
火炙三文魚壽司
Megan素素
人流被搶
Megan素素
2011-09-26
Follow
老實說,雖然這社區還是開了一大把水準參差的壽司店,爭鮮都可以打幾個蛇餅,但人流始終有所分散,最明顯的莫過於板長的人流。周日大概是家庭樂的日子了吧,二人位的叫號也算快,約半小時多多就被安排在吧檯的位置,旁邊還剩了個一人位,可以坐得較鬆動。這天吃壽司主要是因為大比怪責我整個月來都不停吃了水準上佳的日本料理和海鮮,冷落了他,所以無選擇下也要帶他來一吃,下午茶時間在茶樓渡過,胃口不大,簡單叫了幾款壽司刺身和湯就算。水準平平,但值得一提的是今晚心血來潮想吃軟殼蟹手卷,但竟然足有一隻份量,感覺較以往多,但未盡全脆,以量取勝?幸好這裡不致是拳頭壽司。另外點了迷你丼,份量也不少,以四十的一個中價價位,算是不錯,自已不太好三文魚,還是交回給大比。人流明顯比以往少,吃到中段已經無需等位。但服務嘛,還是不達要求。算了吧,來得這裡也沒有期望。Read More
關記
臨收工叫的外賣不太新鮮
關記
2011-08-26
Follow
返通宵班想話叫盆壽司作宵夜,跟外賣紙係屯門板長點了盆壽司盆A,整體賣相還算OKAY,只是整盆野開蓋來好大陣魚腥味, 銀色那些魚生沒了光澤,像放了不少時間,吃入口真的腥臭無比,其實之前叫過幾次都沒事,下次叫外送都係趁早好~Read More
馬騮乾
值得再去
馬騮乾
2011-08-21
Follow
見近期和牛推得咁行....我地就走去試下我地6點半到,可能仲早...唔駛等位...坐低冇幾耐已經爆場....真係好彩:)哩間壽司係唯一一間我會去完再去...價錢適中壽司又唔差...:)今次去試和牛壽司....比想像中好食,下次有ge話都會再嗌唻食:)再叫返我地ge至愛....依然係咁正蟹肉蒸蛋:)咸咸地有蟹蚧冬菇等....唔錯燒玉子:)哩個又係我地ge至愛,每次都會嗌一熱一涷唻食三文魚壽司:)依然保持水準....不過壽司d飯愈唻愈散:(綠茶冷麵:)我男友至愛...每次唻都會叫...我唔食冷麵所以覺得麻麻帶子壽司:)超正超大舊....嗌完再嗌南瓜雪糕:)哩個食過幾次之後都冇再嗌,好細舊好硬....味道係唔錯:)南瓜芝士餅:)哩樣真係超正!!!每次去都會嗌兩轉...仲有其他都唔係好記得太多野都好好食....不過哩間唯一要改善ge就係員工:(每次去埋單都要埋好耐....上次去等左兩三個字都未有單唻...要再嗺佢先知原來冇幫我地埋到單ge今次去仲離譜...我地嗌兩件,佢幫我地落左7件我地冇嗌果d又拎埋唻好喇...到埋單喇...一如以往又係漏左,要再嗺佢先知...今次check下張單,果然冇嗌果d入埋我地張單度...同個女侍應講,佢即刻黑口黑面拎張單走,仲見佢即時周圍嗌:邊個落ga?邊個落ga?我心諗ok...你咁勇躍搵返個人出唻係好事唻ge...但係又等左兩三個字都未有返張岩ge單返唻俾我埋...今次我搵個經理唻講...佢即刻印張單俾我睇...事後仲拉左d樓面去講....我覺得佢處事手法唔錯,個心當堂舒服哂:)雖然話哩間d侍應麻麻....但係d食物真係唔錯....所以就算唔去哩間我都會去第二間繼續幫襯Read More
littlewoon
太差 :huffy:
littlewoon
Level 1
2011-05-15
Follow
今日母親節, 我地無懼富射, 同媽咪老豆lunch 去屯門板長壽司開餐, 叫頭一ROUND 三文魚, 黃鰭吞拿, 飛魚, 油甘魚, 金目錭 同特選刺身盛都無問題, 到第2 ROUND, 再叫黃鰭吞拿同石垣魚壽司就真係好古怪!!!! 黃鰭吞拿變咗黃鰭多筋吞拿, 石垣魚變左爆筋石垣魚, 好好好好失望, 即刻諗: 鄭威濤, 發財要立品, 發咗達都唔好比XX人食!Read More
Doris.P
一人壽司
Doris.P
2011-05-15
Follow
夏日炎炎不想吃熱騰騰的東西, 到了門口見非常多人, 可是我一個人的關係也不用等太久~芒果蟹籽沙律 - 一人份量剛好~ 芒果切粒易入口~ 很fresh的前菜~ 如果可以比壽司早到會更好~金三文魚壽司 - 之前吃過~ 壽司料厚度適中~ 唯其中一件切得不太美觀, 但口感跟味道是可以, 還帶淡淡甘香~池魚王壽司 - 上面有些少蔥花, 味道尚算ok~金目鯛壽司 - 爽, 鮮, 也有少許蔥花在上面~ good~天使蝦壽司 - 同樣爽, 甜~ 蝦頭炸香作伴, 建議在吃過其他魚生壽司之後再點~蝦膏甜蝦軍艦 - 這個配搭, 入口有濃的蝦膏香, 卻混和了甜蝦的鮮甜味, 香濃的味道~芝味三文魚壽司 - 三文魚壽司上加片芝士, 灸過後三文魚更香~ 可惜芝士味濃, 蓋過三文魚的甜...喜歡芝士的朋友可以試試~ 還有芝味熟蝦/芝味鰻魚, 或許濃味的料就不怕被芝士味搶過~Read More
mrsrose
超抵食醬油漬三文魚sushi
mrsrose
2011-05-12
Follow
今日午餐同晚餐都食板長!仲要分別同唔同人食~哈哈!午餐食左鰻魚壽司,三文魚壽司,芝士三文魚壽司,醬油漬三文魚壽司,魚生等等其實我地叫左好多野,不過我冇食d手卷同蠔我覺得芝士三文魚壽司好好食,最好食係佢,因為好有入口即溶feel,雖然唔知點解d芝士極少,但係都好好食d三文魚好新鮮又肥美,鰻魚壽司都好好食,而且唔會舊飯鬼咁大舊嘛醬油漬三文魚壽司$6一碟,有兩件,真係好抵食呀!不過有d多d魚皮,有d就少d,多d魚皮果d我冇辦法分開一半食,因為咬唔斷,不過唔緊要ge我覺得唔係問題最唔抵就係食左差唔多$300,埋單果陣waiter冇提我地食夠$300可以減$30!唉早知就叫多少少啦~不過佢都唔係義務要提ge就算啦~然後,夜晚同個女仔frd叫左五碟醬油漬三文魚壽司,唔知點解一人五件都覺得飽,又唔係唔可食wor,waitress成日黎加水,好好態度~埋單$33,一人$20都唔洗,哈哈真係好抵呀呢個好食ge醬油漬三文魚壽司!推介!!Read More
醬油漬三文魚壽司
vicki7288
一分錢半分食物
vicki7288
2011-04-18
Follow
15/4星期五去左屯門睇戲食飯, 第一次試板長, 以前黎親都排長龍, 見到都嚇走, 今次拎左飛就行陣街先, 行行下至決定買飛睇戲...轉個頭返黎, 話咁快就到我地, 睇鐘應該都係等左約20分鐘蟹子芒果沙律, ok, 特別在得個4-5舊芒果肉, 沙律超細份. 可能我食開元朗的金田細size都比依份大兩陪,30幾蚊咁o既分量真係收得貴. 特價$8蚊的唔記得咩魚壽司, 黃生話ok喇. 燒秋刀魚susi, 少許腥, 但都幾好味.生蠔同uni susi, 前者黃生話ok, 基本上問佢都係答ok後者鮮, 但無海膽的甜, 咁出名的susi店都不及我以前食過的普通日式餐廳.黎到先知自己double order 蝦天婦羅同蝦天婦羅susi, 味道質素不過不失. 好好肉, 比想像中大件的鰻魚susi, yummy! 燒三文魚鮫, 又係細細份, $35-40價錢等於出面食的兩陪份量, 不過佢係我食咁多間之中最好食的一間, 肉質鮮嫩味美!埋單約$210/, 食物份量細, 價錢較貴, 但係其中有些食物有佢值得食之處.Read More
燒三文魚鮫
鰻魚
lun000
咩都無得食有D燥
lun000
Level 1
2011-04-13
Follow
都唔知係咪輻射GE影響...今日去屯門間板長咩都無得食..但我個FRIEND係旺角食就咩都有...一個字燥......佢果張是日限定壽司除左蠔..同鯖魚跟住咩都無...金目雕又無...池魚又無...唉.....[IMG:迫住叫D次選...味道係唔錯...但食到一肚火....好心佢就收埋d menu.. 同"箭"枱紙lahuffy:Read More
Do_Ra_Me
依舊多人等候的板長
Do_Ra_Me
2011-04-11
Follow
日本的核危機或許會令香港人減少幫襯日式食肆 。 但上週六的板長門外依舊有數十人在門口等待,我與友人都等了四十五分鐘左右才能入坐。是次晚餐以壽司為主 ~三文魚壽司 --------------------------- 金三文魚好食 :) 帆立貝壽司 --------------------------- 一般鱆紅魚壽司 --------------------------- OK海謄軍艦 ----------------------------- 好食 , 好新鲜:)油甘魚壽司 ---------------------------- OK龍蝦沙律軍艦 ------------------------ 幾好食 :)蟹肉蟹膏軍艦 ------------------------- 一般 火灸魚背壽司 ------------------------- 好食呀 :)海謄三文魚子迷你丼 --------------- 勁好食 , 三文魚子好肥美 西京燒三文魚鮫 --------------------- 熱辣辣 , 好食 ~!! P.S. 上菜速度都幾快架 ~Read More