The Starview (Courtyard By Marriott Hong Kong)

星海薈 (香港沙田萬怡酒店)
FattyGirl886
😋沙田歎茶記,抵食唔伏!👍
FattyGirl886
2025-09-20
Follow
今日同老公嚟到沙田星海薈飲茶,諗住輕輕鬆鬆歎個晏晝。餐廳環境闊落,光線充足☀️,坐得幾舒服。雖然係平日,但都幾多人,傾偈聲、笑聲,氣氛都幾熱鬧。唔係嗰啲靜英英嘅高級餐廳,反而多咗份親切感,啱晒我哋兩公婆hea吓。餐具擺設都幾精緻,感覺都幾用心🥰。安格斯牛肉腸粉:4/5 腸粉夠滑,牛肉都幾香,但略嫌牛肉味唔夠濃郁,如果可以再多啲肉汁就perfect池喇!不過整體嚟講都算唔錯,腸粉皮薄餡靚,值得一試👍。春風得意腸粉:3.5/5 呢個組合幾得意,腸粉包住炸兩同鮮蝦,一次過滿足三個願望!蝦都幾爽口彈牙,炸兩夠脆,但可能因為太多嘢夾埋,味道有啲雜,而且要趁熱食,如果唔係炸兩會變腍,影響口感。出品節奏要快,如果唔係就扣分啦!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃:4.5/5 呢個真係要讚!胡椒味好香濃,雞湯夠晒熱辣辣🔥,飲落好舒服。灌湯餃皮薄餡靚,入面嘅湯汁好多,小心燙口!唯一缺點係個湯餃有啲大隻,食完一個都幾飽肚。趁熱飲湯,正! 金磚豆腐:3/5 豆腐炸得幾香脆,外脆內軟,但味道比較普通,冇乜特別驚喜。如果可以配埋啲特色醬汁,應該會好食啲。出品速度要快,如果唔係豆腐放耐咗會變硬,影響口感。高性價比之選,唔踩雷! 今次喺星海薈嘅飲茶體驗都算唔錯,嘢食有水準,環境又舒服。整體嚟講都算滿意。茶芥每位$17都算合理,而且唔限時,可以慢慢傾偈。聽講佢哋嘅招牌白胡椒焗蟹飯、遠年陳皮燒鵝伴陳村粉都好正,下次一定要嚟試吓!佢哋仲有紅燒王子乳鴿+清蒸龍躉斑仔蒜蓉粉絲蒸元貝+脆皮炸子雞嘅特惠孖寶,兩個餸只係$198,抵到爛!仲有,呢度係星級婚宴場地,又可以公司包場,節慶嚟呢度過都唔錯㗎!下次約埋班friend嚟gathering,一定好開心🥳!Read More
+ 3
安格斯牛肉腸粉
Tempokam
超好食,胡椒蟹飯 大推😍
Tempokam
Follow
今日突然好想食中菜 所以同老公去左沙田星海薈食飯地點喺沙田石門萬怡酒店一樓原來佢拎左大眾點評商圈人氣好店 ✨即刻期待值+100🤣最鍾意呢度唔洗同人迫 因為桌與桌中間好大空間就算滿座都唔會好大壓迫感🥰平日都好多人幫襯建議大家週末最好book定位 如果想同屋企人舒舒服服咁食飯 呢度真係一個好選擇🥳 🗯招牌白胡椒蟹焗飯 $368❗️❗️❗️一打開嗰個已經覺得好香 無論胡椒味同蟹味都一樣好重🤩蟹好多肉 好有鮮味 蟹肉竟然可以做到彈牙😱必點程度🔥🔥🔥🔥🔥記得唔好漏左啲蟹膏撈飯 超正呢個胡椒蝦焗飯 我用生命力大推🤗!!侍應姐姐話好多人特登黎食🤣 🗯 遠年陳皮燒鵝伴陳村粉 $168竟然可以做到燒得好脆 超讚!!!個味道都岩岩好 😍 🗯老菜脯蒸深海斑頭腩 $198由於老公好鍾意食魚 所以揀左一味魚佢對魚好有要求 但佢絕對滿意!!😍連啲汁都拎晒黎撈飯 都係必點❤️‍🔥 🗯滋味芥末蝦球 $148蝦球超級彈牙 仲要超級大粒!新鮮熱辣上枱 個醬岩岩好 簡直係完美比例 🤤好食! 呢度泊車Friendly 而且地點好易搵各位新手車友都可以試下帶屋企人黎食飯🤣泊車位都大架 仲有免費泊車添💯Read More
+ 3
Food.lifestyle.90s
石門性價比高中菜推介
Food.lifestyle.90s
Level 4
Follow
前排屋企人生日,所以就去咗屋企附近食飯,今次我哋就叫咗唔同嘢去試吓: 招牌白胡椒蟹炆飯底白胡椒香氣與蟹肉鮮甜完美結合,飯底吸收了醬汁精華,每一口都充滿濃郁風味。 滋味芥末蝦球蝦球經過炸過之後,配上濃郁芥末醬,呢個組合好好味,蝦肉鮮甜,口感爽脆 重點推介:特惠孖寶 - 脆皮炸子雞+蒜蓉粉絲蒸蟶子 脆皮炸子雞:雞皮金黃香脆,內裡肉質嫩滑多汁,份量都幾大都有半隻份量 蒜蓉粉絲蒸蟶子:蟶子應鮮嫩,蒜香濃郁,粉絲吸收了湯汁及蒜味,小編極力推介 XO醬帶子蚌仁:荷蘭豆再配新鮮帶子+蚌仁,搭配香辣濃郁XO醬快炒,味道鮮美,而且份量都幾大來緊仲有”中秋節套餐早鳥優惠“ 最多可減 $1000-$1200 , ”中秋盆菜外賣外送或自取“,甘就唔洗中秋食咩啦~哈~~紅酒都發現左好野,+$128一支意大利紅酒 - 意大利南部 Molisc的Yara Rosso Molise紅酒,100% Montcpulciano葡萄釀製。深紅寶石色澤,果香濃郁,帶有紅色果實的芳香及果醬風味,口感圓潤細緻,酒體均衡。搭配星海•星海薈嘅招牌白胡椒蟹恰到好處,品味純粹意式經典。Read More
+ 8
任食瘋小孩
功夫點心,穩定發揮!😍
任食瘋小孩
Follow
今日同兩個閨蜜嚟到沙田星海薈嘆個靚lunch,我哋三個都係美食攝影發燒友,所以揀餐廳首要條件梗係要夠打卡able啦!📸呢度裝修簡約得嚟又夠大方,燈光柔和,啱晒我哋影相打卡。✨餐廳入面嘅氣氛都幾輕鬆,傾偈都唔怕嘈到隔離枱。最緊要係唔限時,可以慢慢嘆,慢慢影!🥳 好啦,講返啲嘢食先!我哋今次試咗幾款點心,等我逐一評價下: 鮑魚珍珠雞 😍😍😍 糯米飯夠香夠軟糯,入面嘅餡料都好足料,有雞肉、冬菇等等。最驚喜嘅係上面放咗粒鮑魚仔,令到成籠珍珠雞嘅level即刻提升!不過我覺得味道可以再濃郁啲,如果可以加多啲瑤柱就perfect池!安格斯牛肉腸粉 😍😍😍😍 腸粉夠滑,牛肉都幾嫩,加上豉油嘅鹹甜味,真係好好味!😋份量都幾足,三個人share啱啱好。不過如果可以再熱辣辣啲就好啦! 春風得意腸粉 😍😍😍😍 呢個真係幾有特色!腸粉包住炸兩同鮮蝦,一次過滿足晒三個願望!🥳炸兩炸得夠脆,鮮蝦又夠彈牙,口感好豐富。不過食嘅時候要小心啲,唔係好易散開!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 😍😍😍 呢個真係必試!雞湯夠濃郁,胡椒味好香,飲落去暖笠笠,好舒服。😌灌湯餃入面嘅餡料都好足料,皮薄餡靚,好好味!不過要小心燙口啊! 金磚豆腐 😍😍😍 豆腐炸得外脆內軟,點埋個醬汁,好好味!😋不過我覺得可以再香口啲,如果可以加啲蒜蓉就perfect池!總括嚟講,呢間餐廳嘅點心都幾有水準,味道唔錯,擺盤又靚,啱晒我哋呢啲美食攝影愛好者。📸而且環境舒適,唔限時,可以慢慢傾偈,真係一個gathering嘅好地方!下次節慶過節,公司包場都可以考慮下呢度。最正嘅係,佢哋仲係星級婚宴場地添!🤩 另外,佢哋嘅紅燒王子乳鴿+清蒸龍躉斑仔蒜蓉粉絲蒸元貝+脆皮炸子雞係特惠孖寶,兩個餸只係$198,真係抵到爛!👍🏻 仲有招牌白胡椒焗蟹飯,遠年陳皮燒鵝伴陳村粉,紅燒煲仔翅乳鴿招牌白胡椒龍蝦,下次一定要試埋!😋Read More
+ 4
贏左股票食餐好
高CP值點心之旅!😋
贏左股票食餐好
Follow
終於嚟到沙田星海薈呢間餐廳🍴,門面簡約大方,入到去感覺空間感十足,枱與枱之間距離都好闊落,唔會覺得逼。燈光偏柔和💡,唔會太刺眼,坐得幾舒服😌。我同男友揀咗個靠窗嘅位,可以望到少少街景,感覺幾寫意🥰。餐廳入面嘅裝修都幾有格調,簡約得嚟又帶點時尚感,整體氛圍都幾輕鬆自在,啱晒我哋slow down嘆個晏晝茶🍵。食評時間到!鮑魚珍珠雞💗💗💗 珍珠雞蒸得夠透,啲糯米好軟糯,入面嘅餡料都幾豐富,有雞肉、冬菇等等🍄,味道都幾香。不過鮑魚仔就細咗啲,味道唔算突出,如果鮑魚味再濃啲就好喇!安格斯牛肉腸粉 💗💗💗💗 腸粉皮夠薄又夠滑,牛肉份量都幾足,食落口好juicy😋,而且仲有少少牛肉嘅香味。最正係佢哋嘅豉油,唔會太鹹,同腸粉好夾,整體嚟講唔錯👍!春風得意腸粉 💗💗💗💗💗 呢個真係必點!腸粉包住炸兩同鮮蝦,一次過滿足晒三個願望🤩!炸兩炸得好脆卜卜,蝦肉彈牙爽口,加上滑溜嘅腸粉,口感層次豐富,味道一流💯!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 💗💗💗 個湯底真係好濃郁嘅胡椒味🌶️,飲落暖笠笠,好舒服。灌湯餃皮薄餡靚,入面嘅雞肉餡都幾嫩滑,不過食嘅時候要小心燙口🔥。上菜速度算快,但係建議店家可以提醒客人趁熱食,尤其係灌湯餃,凍咗就冇咁好味㗎啦! 總結嚟講,今次喺星海薈呢間餐廳嘅體驗都幾好🥰。環境舒適,食物質素都唔錯,價錢又唔算貴,CP值算高👍。下次有機會都想嚟試下佢哋嘅招牌白胡椒焗蟹飯🦀、遠年陳皮燒鵝伴陳村粉,仲有紅燒煲仔翅乳鴿🤩!聽講紅燒王子乳鴿+清蒸龍躉斑仔蒜蓉粉絲蒸元貝+脆皮炸子雞係特惠孖寶,兩個餸只係198蚊,下次一定要試吓先得😋Read More
+ 4
安格斯牛肉腸粉