2023-03-07 197 views
今晚約咗個賭馬兒情嘅朋友喺荃灣食飯,所以搵間有電視睇吓馬仔,吹吓水嘅地方,荃灣鱟地坊嘅「明記海鮮潮州菜館」打冷就係好選擇,餐廳有好多大電視,鍾意睇住電視送飯嘅,啱晒。每晚開到零晨三點,啱哂貓頭鷹一族 餐廳有打冷專區,可以親自出去點選,都幾多選擇,不過今晚我哋主打食黃酒雞。客家黃酒雞煲先放低一個Gas爐,等咗一陣,香濃酒味嘅雞煲就馬上送到。除咗黃酒之外,仲有其他藥材,感覺相當補身。雞件份量都幾多,唔知係咪黃酒關係,肉質份外清甜和嫩滑。飲咗幾碗湯之後,成個人都暖咗。沙拉蝦球每一隻蝦球嘅外層都包圍着沙律醬,蝦球夠大隻,而且份量很多,性價比極高。食落肉質夠彈牙,沙律醬帶出了蝦嘅鮮味,絕對沒有雪藏蝦嘅味道。勁大檸檬茶真係大檸茶,足足有成1000 mL,足夠兩個人嘅份量,真係超抵飲。

每晚開到零晨三點,啱哂貓頭鷹一族

客家黃酒雞煲

沙拉蝦球

勁大檸檬茶

2023-02-26 442 views
每當我想不到食什麼時候都會跑去食潮菜,對我來講好像是一種慣性。今日到訪荃灣區,搜尋美食網站,見「明記海鮮潮州菜」評價不錯,一於試試。一入店內已被放滿食物的櫃檯吸引住,見到掛滿的鹵水鵝鴨,橙色大墨魚,大大盤的螄蚶、魚飯和凍蟹,真係口水流,快速坐下點菜。首先當然要點:楊氏元朗凍烏頭 ,上檯時已見魚皮和魚肉分開,魚身滲出金黃色的魚油,已知道魚十分肥美,嚐一口魚脂豐厚,再配上碟旁的普寧豆醬 增添一點咸香,真係食唔停口。鹵水鵝件例牌份量不少,鵝肉嫩滑,滷水味道恰到好處。韭菜豬紅 豬紅軟硬適中,汁液已煮入內十分入味,配埋韭菜一起食非常夾。方魚肉碎粥大地魚的清香撲鼻而來,湯底清甜,食落清爽又有飽足感。今晚又係滿足口福和心靈的一頓飯,相信很快我哋又會再光臨。

首先當然要點:

鹵水鵝件
例牌份量不少,鵝肉嫩滑,滷水味道恰到好處。

韭菜豬紅
豬紅軟硬適中,汁液已煮入內十分入味,配埋韭菜一起食非常夾。

方魚肉碎粥
大地魚的清香撲鼻而來,湯底清甜,食落清爽又有飽足感。
方魚肉碎粥

今晚又係滿足口福和心靈的一頓飯,相信很快我哋又會再光臨。
2023-02-17 215 views
同老婆難得出街食,都好耐沒有食過中菜或打冷,係荃灣搵到間小菜可以開到凌晨三點既店舖,但估不到我地上到去之後,都座無虛席。【超大檸檬茶】1000ml 特大檸檬茶真的超巨大,足夠2個人共享,而且茶味清新,味道都不錯。【菠蘿咕嚕肉】咕嚕肉炸到外脆內軟,肉質鮮嫩爽口,肉味香濃,酸甜汁味道恰到好處,加上紅黃椒、菠蘿等蔬果提升甜味,滋味倍增。【薑蔥焗魚腩】爆過的薑蔥香氣撲鼻,魚腩先用油炸過再拌入薑蔥炆焗,魚腩肉質比較實淨但鮮味十足,啖啖魚肉加上魚腩的油脂、爆香過的乾蔥及薑,真的可以吃不停口。【白飯魚煎蛋】白飯魚煎蛋已經好少地方可以食到,煎到金黃色,白飯魚嫩滑鮮甜,可以整條魚肉吃下,蛋餅煎到有少少焦香,蛋味香濃可口,拌飯同吃真的非常匹配。

【超大檸檬茶】

【菠蘿咕嚕肉】

【薑蔥焗魚腩】

【白飯魚煎蛋】
2023-02-15
Dinner
明記算係荃灣打冷老字號,好耐以前同學聚會食過,食物味道唔錯,港式大排檔格局,環境好熱鬧貼地。之後仲特登帶屋企人去食!最近又同朋友過嚟打冷!平日晚上7點,明記已經座無虛席,充滿歡聲笑語,非常熱鬧,好似好耐冇喺食肆感受過呢個氣氛!沙拉肉排$118 呢個係我去親大排檔都好鍾意點嘅菜式,排骨炸過當然好香酥可口,咬落去外層少少脆,內層肉腍腍哋,都幾易入口,加上用咗好多沙律醬包住排骨,酸酸甜甜,唔濟之餘仲好開胃!滷水雜拼$160 滷水系列可以單點、雙拼或三拼,呢度滷水鵝最出名,不過滷水雜拼乜都有啲,又見到侍應係咁出呢個菜,唔使點考慮就決定食佢啦!滷味好入味,豬腸好腍,魷魚、豬耳好爽口,易咬開!明記招牌炒飯$118主食叫咗招牌炒飯,炒到一粒粒、醬油上晒色,個樣幾靚!最正係唔油膩,特別之處係加埋咸菜一齊炒!坐底已附小食一份$20,另收加一服務費

沙拉肉排$118

滷水雜拼$160

明記招牌炒飯$118

坐底已附小食一份$20,另收加一服務費
2023-02-11 328 views
朋友推介明記打冷,見到隔離枱的小炒好似好吸引,一於今次試下!明記小炒皇-非常足料,魷魚蝦干腰果蘿蔔乾等等全部都炒得好香口,材料亦好高質-韮菜好翠綠份量好多,好有鑊氣黃金鮮魷-鹹蛋黃好綿綿好香,愈食愈停唔到口-鮮魷大大塊好厚肉,每一面都沾滿鹹蛋黃。幾乎見到每枱都有叫,果然名不虛傳砵酒焗桶蠔-姐同朋友都非常滿意的一碟,蠔大大隻蠔肉飽滿,整窩有十大隻左右-砵酒酒味好出好濃,一上枱已香氣十足-洋蔥可以話係另一主角,吸收哂啲蠔鮮味同酒香,加上自身的爽甜,食到一塊不漏超大杯凍檸茶-有1000毫升!真心好大杯但又真係飲得哂,姐同朋友都各自飲光-唔會死甜,飲到茶香同檸檬香

明記小炒皇
-韮菜好翠綠份量好多,好有鑊氣
明記小炒皇

黃金鮮魷
-鹹蛋黃好綿綿好香,愈食愈停唔到口
黃金鮮魷

砵酒焗桶蠔
-砵酒酒味好出好濃,一上枱已香氣十足

超大杯凍檸茶
-唔會死甜,飲到茶香同檸檬香

2023-02-04 311 views
明記係荃灣都屹立左好多年,一直係街坊食打冷大排檔野食嘅聚集地😋今日就約左個外國番黎嘅朋友,同佢食番啲地道野平日大約7點到已經坐滿晒人👀人流不絕🥢小食🥒 $20餐前小食有醃青瓜同咸酸菜,開胃醒神🥢蠔仔肉碎粥(小)🍲 $78蠔仔粥分兩個size,兩個人叫個細份嘅都夠,大約分到4碗出黎,蠔仔肉肥美量多,口感偏向似湯飯,味道鮮甜🥢滷水雜拼🧆 $160黎到打冷叫滷味是常識吧😆入面有齊豬大腸、墨魚仔、豬耳、鵝腸、雞腎、紅腸等等,滷水汁入味,配搭酸辣汁同辣椒油已經好好食特別一讚鵝腸勁爽口👍🏻🥢潮式蠔仔餅🦪 $108朋友係蠔仔fans,一黎到就叫左兩款蠔🤪蠔餅邊位炸到脆卜卜,蠔肉大粒,份量厚實,蘸魚露食咸咸香香🥢超大杯檸檬茶🍋 $36周圍都係嗌啤酒🍻我地就比較偏向檸茶🤣因為見佢寫住1000ml絕對滿足到我呢個茶控!入面嘅檸檬片接近有半個,解渴解膩一流!抵叫👍🏻

平日大約7點到已經坐滿晒人👀人流不絕

🥢小食🥒 $20
餐前小食有醃青瓜同咸酸菜,開胃醒神

🥢蠔仔肉碎粥(小)🍲 $78

潮式蠔仔餅

🥢超大杯檸檬茶🍋 $36

超大杯檸檬茶

2023-02-04 177 views
同幾個朋友去到荃灣順便食晚飯,想打冷就搵左明記啦,去到都好full下好彩留左位唔使等!叫左幾個餸,全部都好好食好足料韮菜豬紅-超多豬紅 食到尾都食唔晒,但偏油左少少豉椒炒蜆好大碟 好多蜆肉唔人淨係得殼,偏重口味啱我地食!炸蠔餅上到枱炸到金黃色熱辣辣,好多蠔肉同埋唔會勁細粒。蜜椒薯仔牛柳粒牛柳都稔,薯仔炸到脆再配黑椒蜜糖無得輸,好快就清碟仲叫左蠔仔粥、炒飯同椒鹽九肚魚,炒飯超足料好食,食到最尾勁飽朋友都忍唔住清曬。

叫左幾個餸,全部都好好食好足料
韮菜豬紅-超多豬紅 食到尾都食唔晒,但偏油左少少

豉椒炒蜆
好大碟 好多蜆肉唔人淨係得殼,偏重口味啱我地食!

炸蠔餅
上到枱炸到金黃色熱辣辣,好多蠔肉同埋唔會勁細粒。

蜜椒薯仔牛柳粒
牛柳都稔,薯仔炸到脆再配黑椒蜜糖無得輸,好快就清碟

2023-01-28 163 views
又到過年過節時間,最好的節目,就是和朋友出來聚餐,歡聚一下。餐廳位於地鐵站旁,地點非常方便。韭菜豬紅叫了一份韭菜豬紅,豬紅大大件的,一啖擺落口,非常滿足,豬紅很粉,口感不錯。加上豬紅很入味,配上蔥花和芫荽,老人家一定喜歡。蠔仔粥在冰冷的冬天,配上一碗熱辣辣的蠔仔粥,是不錯的選擇,叫了小碗size,但份量依然大份,蠔仔份量也頗多。粥配上大量的蔥花芫荽,顯得非常鮮甜。水煮魚片魚片比想像中滑,厚切,口感不錯。最難忘的是他的辣味,覺得一點也不攻喉,加上魚的鮮味,配上白飯非常好味。滷水拼盤滷水好味,是正宗的潮州滷水味道。鵝腸非常爽滑,是我最喜歡的。

蠔仔粥

水煮魚片

滷水拼盤

2023-01-24 151 views
今晚到明記打冷,從樓梯上一樓,以為只得幾張枱的小店,一打開門,看到一個頗大的打冷檔,放滿了各種潮式美食🦐🦞🦀,店內都算幾大,有很多枱,環境光猛,感覺不錯。鹵水雙拼,我選了鵝腎和墨魚,鵝腎爽口,但不會硬,與鴨腎、火雞腎不同,口感更佳,食味更好。而墨魚🦑夠爽脆,蘸點白醋更美味🥰。潮式蠔仔餅,這店的出品與我以前吃過的不同,酥脆無比,內裏卻能保持軟滑,蠔仔算大隻,亦不少。加點辣醬🌶️更惹味,值得試一試。蠔仔肉碎粥,是打冷必食的。我點了個小的,原來都好大碗,三個人都夠食,蠔仔🦪夠多,肉碎再加上一些魚乾,十分好味。明記小炒皇,店員一端上枱,已聞到陣陣的香味,苟菜超爽口,配上蝦乾🦐、墨魚🐙、腰果等,相當惹味,口感豐富,值得推介👍。

2022-12-24 295 views
收到消息今晚老公要加班,又可以唔使煮飯啦👏!老公提議打冷食小菜,選擇荃灣街市附近的食肆「明記海鮮潮州菜館」食潮州菜😍。天寒地凍,又雨紛紛!已經來到明記,原來不是戶外大排檔打冷舖啊!已經𨍭營樓上店的潮州菜館👍。進入店內,潮州打冷大排檔風味出晒嚟,滷水鵝、原隻大賴尿蝦、凍蟹、檸檬烏頭魚等等,不醉無歸感覺🥰。環境很舒服,座位寬躺,還有啤酒妹妹進場增加全場氣氛🥳。《蠔仔肉碎粥》$118分量十足,粥材料豐富有蠔仔、肉碎、大地魚仔、薑絲、蔥、芫荽、芹菜、冬菜、油魚仔等等。味道鹹鹹地,鮮味很重😋。《潮式蠔仔餅》$108急不及待品嚐,熱騰騰的,蛋漿均以塗上很多蠔仔,咬落內𥚃煙靭外面香脆😋。《鹹菜炆門鱔》$98好耐冇吃過的菜式,鹹菜加上辣椒提升門鱔更加惹味,越食越開胃😋。今日很滿足食到-餐豐富潮州菜😍。

環境很舒服,座位寬躺,還有啤酒妹妹進場增加全場氣氛🥳。

《蠔仔肉碎粥》$118

《潮式蠔仔餅》$108

《鹹菜炆門鱔》$98

今日很滿足食到-餐豐富潮州菜😍。
2022-12-13
2022-12-18 357 views
做左openrice 咁多年cd-rom, 用做下指標睇下去邊食飯,訂下枱,買下外賣. 今次明記真係點着左我團火!荃灣友大部份都知道明記食物質數可以,但價錢一年貴過一年, 仲貴過大鴻輝食任食. 今日家人想食打冷外賣,荃灣區我只諗到明記質素比較有保證,而對上一次幫襯已經係兩年前,唔想家人失望,唯有硬着頭皮頂硬上. 一上到門口收銀,同個四眼阿姐講我買外賣,有冇折,定係好似之前咁夠幾百蚊就送一個雜拼,個四眼阿姐掛住睇賽馬,hea住講我地外賣冇折架喎, 而送雜拼都已經冇做. 算啦咁既然佢咁忙睇馬, 我唯有問佢可唔可以俾個餐牌我睇,佢指住第一張枱,叫我自己行過去攞,但明明佢背脊後面係有餐牌,但係唔想攞俾我囉. 我分別叫咗韭菜豬紅,滷水鵝片雜拼同埋辣酒煮花螺共500 信用卡付款. 係我等待之際,我就上OpenRice睇睇其他人仲有咩推介. 但就俾我發現咗,原來經OpenRice訂係有九折. 我即時問阿姐(指住個App)點解呢度有九折, 佢支吾以對同我講咁你喺邊度訂呀,然後繼續睇馬,好似完全唔想解釋咁. 咁既然我柒咗就要認,而對方都唔係好care 我既反應,咁我只好上OpenRice留我第一個留言

咁既然我柒咗就要認,
而對方都唔係好care 我既反應,咁我只好上OpenRice留我第一個留言. 冇諗過我嘅第一次係比明記,一般都知道佢貴,但係冇諗過$50都要玩遊戲.

咁既然賭馬重要過返工,咁我唯有祝佢發達啦, 但我就以後- 明記? no la.

另外,大家可以圖片欣賞下$200嘅辣,酒煮花螺有幾多,可能貴在辣汁.

鵝片雜拼208 數埋得六片薄切,可能貴在師父刀工.

依個韭菜豬紅可能係取笑我做咗豬,比人放血.
2022-12-18
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2022-12-11 227 views
呢幾日天氣轉涼,凍冰冰就想去打冷店食飯,呢間潮州打冷店位於荃新天地一期旁邊,距離荃灣站5分鐘路程,出閘後行天橋過去就到,非常方便。餐廳位於一樓,從樓梯一上就可以店舖擺放了很多大眼雞、烏頭、賴尿蝦、凍蟹等潮州菜式!一坐低,職員好快已經上小菜,有花生和酸菜!來到打冷店當然必點潮州蠔仔餅,蠔仔大小適中,蠔餅炸得酥脆香口,蘸上魚露汁吃更帶出蠔仔的鮮味!馬拉盞通菜,一上枱嘩一聲,碟菜好大份而且夠鑊氣,超抵食!明記潮州炒飯,飯是用石頭鍋上,能保持炒飯的溫度不會冷卻,吃到底的時候還可以吃到飯焦呢!店舖開到凌晨三點,還可以同朋友睇埋世界盃!

一坐低,職員好快已經上小菜,有花生和酸菜!

馬拉盞通菜,一上枱嘩一聲,碟菜好大份而且夠鑊氣,超抵食!

店舖開到凌晨三點,還可以同朋友睇埋世界盃!
2022-12-01 233 views
天氣突然轉涼,就約埋朋友去食打冷同小菜就最好不過,一入餐廳已經見到多款正宗潮州美食。餐牌上有多款優惠孖寶,小菜及火鍋😋蒜蓉開邊蒸蝦餐廳用了海蝦所以肉質特別鮮甜,蒜蓉及調味適中,粉絲吸入鮮甜醬汁,煙煙韌韌特別好食😋欖菜肉鬆四季豆大大碟粉量不少,四季豆炒得好香好有鑊氣,欖菜本身鹹鹹香香加入豬肉碎配白飯不錯。西檸煎軟雞雞肉炸至金黃色,外皮香脆雞肉又香又嫩,啖啖肉配上酸酸甜甜檸檬醬汁,好惹味😋大檸Tea大大杯檸檬茶有一公升裝份量,好抵飲👍基本上每枱必點的。
蒜蓉開邊蒸蝦
欖菜肉鬆四季豆
西檸煎軟雞
大檸Tea
大大杯檸檬茶有一公升裝份量,好抵飲👍基本上每枱必點的。
2022-11-30 170 views
想一邊食好嘢,一邊睇世界盃,一定要嚟荃灣鱟地坊嘅「明記海鮮潮州菜館」打冷。全層有多部電視機,坐邊都會睇到,裝修很有打冷格局。一邊是擺滿各類打冷食品,可以睇清楚先揀食邊款潮式蠔仔餅每次打冷我都必食嘅蠔餅,外層脆卜卜兼有蛋香,食落不太油膩,蠔仔脹卜卜,感覺夠新鮮,再點上少許魚露一齊食,能提升蠔嘅鮮味。客家黃酒雞煲一上菜就聞到陣陣藥材味和濃濃嘅酒香。雞肉吸收咗黃酒嘅芳香之後,帶點甜味,雞肉夠嫩滑,而且份量都幾多。飲咗幾碗湯之後,成個人都暖咗。天氣再凍啲,真係超正。招牌煲仔焗蜆豉椒炒蜆食得多,我覺得焗蜆嘅做法更能帶出鮮甜味,而且還帶點海水嘅鹹味。最欣賞係每隻蜆都幾大隻,而且隻隻蜆都開晒,用料絕對夠新鮮。勁大檸檬茶最後叫咗杯超大嘅檸檬茶,足足有1000 mL。雖然咁大杯,但茶味和檸檬味都好平衡,真係超抵飲。

潮式蠔仔餅
每次打冷我都必食嘅蠔餅,外層
客家黃酒雞煲
招牌煲仔焗蜆
勁大檸檬茶
2022-11-28 137 views
話說我屋企嗰位是球迷,世界盃開幕之後,他夜晚都會心掛掛,想出街食晚飯都有得睇波,去鱟地方的明記就啱晒了!明記營業到凌晨 3 點,又可以睇波!晚市好熱鬧,好多客人!坐低之後有小食魚乾仔同花生!因為是潮州菜館的關係,出面放了很多賴尿蝦,凍蟹,大眼雞,烏頭等等潮州菜式!好吸引!鑊氣小炒的種類好多,蒸炒煮炸菜式任君選擇!我哋兩個人叫咗三餸一飯!每碟餸的份量都不少!椒鹽魷魚呢碟餸好適合飲番幾杯,魷魚新鮮,爽口彈牙,超級惹味的椒鹽,魷魚外面有鬆脆的炸漿,每啖咬落去都發出鬆脆的聲音!咕嚕肉咕嚕肉啖啖肉,外脆內軟,肉質彈牙又Juicy!咕嚕汁酸酸甜甜,有麥芽糖的甜味,超好餸飯的菜式!海味時蔬粉絲煲有好多蔬菜,菜心、西蘭花、白菜仔、各種菇,還有鮮魷,清清地,又多嘢食!如果多人聚餐,可以叫多幾款菜式都幾好!

明記營業到凌晨 3 點,又可以睇波!
晚市好熱鬧,好多客人!
坐低之後有小食魚乾仔同花生!

每碟餸的份量都不少!
椒鹽魷魚

咕嚕肉

海味時蔬粉絲煲
如果多人聚餐,可以叫多幾款菜式都幾好!
2022-11-21
$200 (Dinner)