2021-01-20 431 views
西貢泰國菜老店旺泰~真係由細食到大!越來越多人幫襯 亦都因為租金嘅上升而變得越嚟越貴必叫的海南雞飯! 最鍾意佢啲雞夠滑,仲有最終佢個辣醬 點雞肉配飯 真係超級好食😋 加埋佢個湯 仲有果一舊冬瓜 好香嘅芫荽味 今次仲食咗泰式炒金邊粉 充滿泰國嘅味道 有鑊氣
西貢泰國菜老店旺泰~真係由細食到大!

越來越多人幫襯 亦都因為租金嘅上升而變得越嚟越貴
必叫的海南雞飯!
最鍾意佢啲雞夠滑,仲有最終佢個辣醬
點雞肉配飯 真係超級好食😋
加埋佢個湯 仲有果一舊冬瓜 好香嘅芫荽味

今次仲食咗泰式炒金邊粉
充滿泰國嘅味道 有鑊氣

2021-01-13 967 views
📍#旺泰特食📍Sawaddee Thailand #SawaddeeThailand🇭🇰香港西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖🇭🇰 Shop 15, Ko Fu Building, 58-72 Fuk Man Road, Sai Kung, HK🌐西貢#MFJ西貢 #MFJ泰國菜#MFJ_SaiKung #MFJ_ThaiFood味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費:HKD200竟然食到間咁地道嘅泰國菜!餐廳近小巴站嘅一條小行,都算易搵冇特別裝潢,感覺好似八九十年代嘅食店咁⭐️馳名海鮮冬陰功🍲$118超濃厚嘅冬陰功湯!份量唔算大碗,大概係一碗車仔麵咁大裏面有蝦,青口等等,飲落特別鮮味!⭐️泰式生蝦🦐$98食泰菜冇理由唔食生蝦㗎!生蝦爽口,加埋蒜片同辣椒食好正重點係佢個醬汁,好辣,但成隻蝦昇華咗去另一個層次😍💯沙嗲串燒🍢$78沙嗲汁唔太辣,仲微微帶甜真心推介個串燒豬肉!肥肉又香又好味,而且一啲都唔膩⭐️惹味蝦膏炒飯🍛$63裏面有好多洋蔥同埋大蝦,仲有好多蛋加埋蝦膏一齊炒,勁香勁惹味!🆗白灼螄蚶🐚$10

📍#旺泰特食

環境: 🌹🌹
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人均消費:HKD200

竟然食到間咁地道嘅泰國菜!
餐廳近小巴站嘅一條小行,都算易搵
冇特別裝潢,感覺好似八九十年代嘅食店咁

⭐️馳名海鮮冬陰功🍲$118
超濃厚嘅冬陰功湯!
份量唔算大碗,大概係一碗車仔麵咁大
裏面有蝦,青口等等,飲落特別鮮味!
馳名海鮮冬陰功

⭐️泰式生蝦🦐$98
食泰菜冇理由唔食生蝦㗎!
生蝦爽口,加埋蒜片同辣椒食好正
重點係佢個醬汁,好辣,但成隻蝦昇華咗去另一個層次😍

💯沙嗲串燒🍢$78
沙嗲汁唔太辣,仲微微帶甜
真心推介個串燒豬肉!
肥肉又香又好味,而且一啲都唔膩

⭐️惹味蝦膏炒飯🍛$63
裏面有好多洋蔥同埋大蝦,仲有好多蛋
加埋蝦膏一齊炒,勁香勁惹味!
惹味蝦膏炒飯

🆗白灼螄蚶🐚$108
螄蛤係我其中一款喜歡嘅貝殼類!
除咗潮式螄蛤之外,最喜歡就係泰式!
泰式做法灼過,冇咗血腥味,尚算爽口!

餐廳同食物都無華麗嘅擺設,但一上枱就會見到都流晒口水
而且食物水準卻比市中心大部分泰菜更高!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #西貢美食
白灼螄蚶
馳名海鮮冬陰功
惹味蝦膏炒飯
2020-12-13 418 views
雖然小店坐落於西貢街市裏面,但不減人潮(街市內有兩間泰國菜,呢一間好食好多!人流都多好多㗎)當晚叫咗一個柚子沙律、泰式炒金邊粉同半隻海南雞。柚子清甜,配上炸過的蒜片,好惹味可口。泰式炒金邊粉,味道十分地道,芽菜飽滿,色澤吸引。至於半隻海南雞油份足夠,但嫌雞胸位置未夠嫩口。餐廳醬汁多,可以不停沾來沾去。我仲問咗泰國姐姐拎串燒的沙嗲醬,超濃花生味!雖然坐落就唔多舒服,但食物質素不俗。(當日都見到好多人買外賣),相信係區內有一定口啤同常客。

• 柚子沙律
  • 泰式炒金邊粉
2020-12-04 236 views
柚子沙律味道一般,唔夠酸辣柚子係甜嘅泰式炒金邊粉唔香,味道唔好,炒到好碎唔掂呀!冬蔭公夠濃郁、夠香夠辣係差少少酸用大頭蝦夠新鮮彈牙幾好👍🏻泰式炒粉絲同樣味道比金邊粉好🙃見評價咁高先特登黎食結果質素真係麻麻地都有啲失望

柚子沙律
味道一般,唔夠酸辣
柚子係甜嘅

泰式炒金邊粉
唔香,味道唔好,炒到好碎
唔掂呀!

冬蔭公
夠濃郁、夠香夠辣係差少少酸
用大頭蝦夠新鮮彈牙
幾好👍🏻

泰式炒粉絲
同樣味道比金邊粉好
🙃
見評價咁高先特登黎食
結果質素真係麻麻地都有啲失望
2020-10-12 433 views
環境方面,由於位於小巷,無辦法一定係會較迫同不衛生,不過其實一眼就睇到個環境係咁,介意既人都吾會坐入去食。我比較重視食物質素,可惜未如理想,可能我地期望太高,因為見吾少open rice 好評。只能說,質素十分普通,相信西貢有不少泰國菜會比這間更為出色。椰青-絕對夠冰凍清甜,且價錢相宜👍🏻小食拼盤$168, 都幾大份下,兩個人食有點兒嫌太熱氣,多人d先叫會好d!海南雞拼脆肉,肉類正常,可惜油飯吾夠香,好似白飯咁...

椰青-絕對夠冰凍清甜,且價錢相宜👍🏻

海南雞拼脆肉,肉類正常,可惜油飯吾夠香,好似白飯咁...

2020-09-27 312 views
西貢除了吃海鮮以外 泰國菜都係一個好不錯既選擇呢間舖全店都係泰國人主理專食泰菜餐牌上亦有好多選擇口味亦較正宗 但最中意係無骨海南雞飯 轉左雞脾啲雞肉好嫩滑😋最正係佢個秘制醬汁 真係好惹味仲配個莞茜冬瓜湯 好正!除此之外佢哋嘅全消亦都係超吸引即叫即燒配埋啲秘製醬汁真係好惹味💯推薦這家泰國菜既原因除了味道好之外價錢也非常抵食!環境裝修唔係好靚但都算坐得舒服而且侍應都服務都好好!大家有機會記得試吓 質素同性價比都高
西貢除了吃海鮮以外
泰國菜都係一個好不錯既選擇

呢間舖全店都係泰國人主理
專食泰菜餐牌上亦有好多選擇
口味亦較正宗

但最中意係無骨海南雞飯 轉左雞脾
啲雞肉好嫩滑😋
最正係佢個秘制醬汁 真係好惹味
仲配個莞茜冬瓜湯 好正!

除此之外佢哋嘅全消亦都係超吸引
即叫即燒配埋啲秘製醬汁真係好惹味💯

推薦這家泰國菜既原因除了味道好之外
價錢也非常抵食!

環境裝修唔係好靚但都算坐得舒服
而且侍應都服務都好好!

大家有機會記得試吓 質素同性價比都高
2020-07-27 527 views
天氣咁好緊係同朋友去西貢玩下,玩到攰搵飯食,唔想比遊客價食酒樓湯,就搵左尼間好出名嘅泰國菜食午餐,佢啲鋪好細,勝在冷氣夠。我二話不說,嗌咗海南雞拼魚餅飯,佢啲海南雞好滑,無骨全部都係肉,同埋佢個飯係油香好多好好味,海南雞仲會配埋一個酸甜醬,有別於馬來西亞嗰隻黑豉油國薑溶,佢呢隻片泰式嘅感覺,再酸d好開胃。食泰國嘢就當然一定要叫生蝦刺身,佢啲蝦都新鮮大隻爽口,我嫌佢啲辣椒同蒜頭唔夠強烈味道。其實已經好夠飽,但始終口痕叫咗兩串串燒,分別係豬同牛,豬就幾好食,幾滑啲肉幾嫩,反而牛就出奇地失望,有d un無牛味,可以再好d

海南雞伴魚餅飯

生蝦刺身

串燒
2020-07-20
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
海南雞伴魚餅飯
生蝦刺身
2020-06-28 366 views
玩完水好想食泰國野黎左依間環境麻麻得返廁所前面一張枱又唔想再搵餐廳諗左一陣都係食啦應該冇人去廁所掛menu 掛哂係牆上面但冇寫價錢叫左但蝦柚子沙律但冇蝦嘅(佢有講係圖文不符😂)雞豬串燒同pad thai 最中意個沙律好好味好開胃其他野都唔錯但偏油野飲叫左個椰青同西瓜冰係咁熱嘅天氣椰青係解唔到喝唔夠凍同埋飲兩啖就冇哂環境: 細巷大排檔真係唔好諗咁多食物: 好食😋價錢: 野食冇價錢,2個人200幾都合理服務: 姐姐係泰國人,落野飲order講左幾次先有野飲
玩完水好想食泰國野
諗左一陣都係食啦應該冇人去廁所掛

menu 掛哂係牆上面
但冇寫價錢
叫左但蝦柚子沙律但冇蝦嘅
(佢有講係圖文不符😂)
雞豬串燒
唔夠凍同埋飲兩啖就冇哂

環境: 細巷大排檔真係唔好諗咁多
食物: 好食😋
價錢: 野食冇價錢,2個人200幾都合理
服務: 姐姐係泰國人,落野飲order講左幾次先有野飲
2020-06-13 429 views
本來諗住入西貢釣墨魚,但自己遲咗搞到放工時間入去仲有啲塞車,入到碼頭都差唔多7點,見住d船一隻隻咁駛出大海已經知道趕唔切,唯有喺西貢搵晚飯食,入西貢多數人都係食海鮮中餐,但我哋行多陣睇下有乜其他嘢揀,行到去市中心喺車仔麵附近,見到有間泰餐排哂隊,當然抱住唔執輸嘅心態一齊去排,等左大約廿分鐘終於有位坐,喺平日嚟講佢都算忙,坐低叫左菠蘿炒飯,海南雞河粉,生菜肉鬆,脆豬肉,炒椰菜苗同埋泰式炒貴刁,脆豬肉炸得香口乾身,十分好惹味,生菜肉鬆充滿香茅同青檸既味道,夾住生菜亦十分好食,但至於菠蘿炒飯海南雞河粉就比較遜色味道一般,好似自己屋企都整到,泰式炒貴刁就更加唔好食,冇泰式既味道,好似煮完撈d橙紅色既嘢咁,真係搞唔掂好難頂,排咁耐隊真係有啲覺得名過於實
每次喺西貢行完山,搭返小巴出到西貢市中心都會來到這條巷子裡吃這家泰國餐廳事關覺得它很地道,看到餐廳裡掛上了泰王的照片,便猜想店主應該是真的泰國人🇹🇭-我們首先點了個泰式青木瓜沙律🥗青木瓜平日比較難買到每次都要靠在泰國餐廳吃青木瓜沙律才吃得到這個沙律配上了香茅、芽菜和花生好refreshing好開胃-接下來我們點了個冬蔭公湯其實好有趣,佢冬陰功湯底嘅河粉反而比淨冬蔭公湯還要便宜但偏偏我怕冬陰功湯底的河粉會溝淡了冬陰功湯的味道所以還是點了這個近$100的冬蔭公湯但吃的時候就有點小失望因為相比我在其他地方吃過的冬陰功湯,這個確實沒什麼特別,味道略顯不夠濃郁和綿密可能因為我喜歡有椰奶的冬陰功湯吧!-最後我們還叫了椰青水Balance了冬陰功湯濃烈的味道為這次西貢之遊畫上完美句號

每次喺西貢行完山,搭返小巴出到西貢市中心
都會來到這條巷子裡吃這家泰國餐廳
我們首先點了個泰式青木瓜沙律🥗
青木瓜平日比較難買到
每次都要靠在泰國餐廳吃青木瓜沙律才吃得到
這個沙律配上了香茅、芽菜和花生
好refreshing好開胃

接下來我們點了個冬蔭公湯
其實好有趣,佢冬陰功湯底嘅河粉反而比淨冬蔭公湯還要便宜
但偏偏我怕冬陰功湯底的河粉會溝淡了冬陰功湯的味道
所以還是點了這個近$100的冬蔭公湯
但吃的時候就有點小失望
可能因為我喜歡有椰奶的冬陰功湯吧!

最後我們還叫了椰青水
Balance了冬陰功湯濃烈的味道
為這次西貢之遊畫上完美句號
2020-05-18 275 views
趁住星期日咁好天氣應該要出街行下。唯一要多謝疫症就係俾倖存者發掘到西貢呢個好地方! 之前人山人海嘅西貢充斥住滿滿嘅行山人仕,登山熱潮過後,橫街窄巷又回復寧靜平和。西貢除咗睇住海境飲酒之外,係巴士總站有間出名地好食,大家都識得點去嘅泰國餐廳 - 旺泰特食。 天氣熱到一個點,泰國野食絕對係開胃解暑之選!Pad Thai一上枱,酸甜香味迎冷氣風撲面。碟上所有材料被澄黃色嘅pad thai醬全方位均勻塗抹。pat thai粉食落不膩。粉嘅份量比餸更少,相對足料。豬頸肉倖存者只能說酸辣醬將成道肉嘅層次提升。不過食唔到辣嘅朋友唔好貪心,事關倖存者一次過沾太多醬,辣到癲咗。由於呢道好味到唔識形容,建議大家自行到站品嚐串燒(雞牛)食泰國野唔食串燒完全浪費咗泰國食物嘅精髓!雞串鬆軟多汁,經過炭爐燒烤帶有炭香嘅外皮,封鎖雞肉鮮甜肉汁,配合埋旺泰秘製粗粒花生沙嗲醬,同步滿足嗅覺味覺嘅要求。

Pad Thai

豬頸肉

串燒(雞牛)

2020-05-16 187 views
今日,同個朋友係西貢出完海,曬咗全日,返到岸邊餓餓地,就諗住求其搵間餐廳醫肚,結果就發掘到新驚喜!🤩間餐廳好旺,不過等左10分鐘之後就有位,都算快。講吓佢啲食物:沙嗲串燒 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼雞牛豬,每樣分別叫左一串,個人認為雞同豬係最好食。另外見到佢即場燒,好香口,肉質夠柔嫩。最緊要個沙嗲汁好香濃,不過入邊有花生🥜。招牌海南雞飯 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼隻雞都好滑,不過不失,但最驚喜係佢個冬瓜湯,完全冇味精,好好飲,完美地勝過其他海南雞飯店。泰式生蝦 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼呢個係佢哋Menu無寫的,要自己同佢嗌。隻蝦好新鮮,爽口彈牙,配埋佢個醬汁,簡直一流,酸酸甜甜,辣辣地,好啱食飯之前開一開胃。服務:呢間泰國餐廳負責嘅人都係泰國人,食落去就更加正宗,佢哋都好Nice,雖然好忙,但冇黑口黑面

沙嗲串燒 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

海南雞飯個冬瓜湯
  • 串燒
  • 泰式海南雞飯
2020-05-10 142 views
今日難得放假,見天氣好好,就同朋友走入西貢行下,西貢既泰國菜好出名,難得黎到,就揾間黎去試試啦。一落車就見倒好多人係度排隊食呢間,咁我同朋友就走去試試。唔洗點等就有得入去食,餐牌上有好多款野食揀,我地因為唔係幾肚餓,就只係揀左三樣野食。揀左4串串燒,泰式鳳爪,炒金邊炒。串燒個醬整得好夠味,又野味。你會想係咁用串串燒點個醬黎食,串燒燒得岩岩好,唔會燒到太乾。泰式鳳爪,鳳爪有好多好多隻,夠酸夠辣,食落去會不斷想再食。炒金邊粉都夠鍋氣,酸甜度適中。👍👍
一落車就見倒好多人係度排隊食呢間,咁我同朋友就走去試試。

揀左4串串燒,泰式鳳爪,炒金邊炒。

泰式鳳爪,鳳爪有好多好多隻,夠酸夠辣,食落去會不斷想再食。

炒金邊粉都夠鍋氣,酸甜度適中。👍👍
2020-05-03
2020-04-01 272 views
行完山勁肚餓 同行友人帶咗我嚟食呢間泰國菜。對佢期望不大 餐廳環境都好逼 唔太好坐 衛生情況好一般 而且好似唔夠人咁想苦單都叫咗好耐先有人應。我地一行四人嗌咗 看似普通 但味道出乎意料嘅好拼盤有4款小食,然後叫咗木瓜沙律 友人都話好辣好辣!餸就嗌咗馬拉盞炒通菜 味道好足唔會死鹹 同埋個胡椒豬肉 個人覺得胡椒味可以再重啲 但豬肉完全唔韌同埋成碟都係香蒜好正 主食泰式炒金邊粉個味道酸甜均食完一啖又一啖 同菠蘿炒飯都好fresh 正體嚟講都好好食但所有嘢份量都算細 樂觀啲諗就係可以試多幾款最後不得不提佢個椰青真係好清甜好好飲 必試!!! 仲刮到個椰殼勁乾淨 佢連啲椰肉都好嫩好甜
行完山勁肚餓 同行友人帶咗我嚟食呢間泰國菜。

拼盤有4款小食,然後叫咗木瓜沙律 友人都話好辣好辣!

但所有嘢份量都算細 樂觀啲諗就係可以試多幾款

2020-03-22 199 views
一入去鋪頭已經要排隊大約排左10分鐘,坐底之後又要揾人黎幫我地落order 個到又等左5分鐘,唔明點解得一個人負責落order,間鋪又忙到癲🤮之後我地等左45分鐘之後先食到第一個豬頸肉飯,我地total 叫左三度菜,分別係炒通菜同泰式炒金邊粉,結果成餐食左起碼一個鐘 so crazy!!!🙄本身已經好肚餓先黎食,再要等白白等多45分鐘先有野食,食到一d 癮都冇🥺第一次食飯食到咁炆🙄同場食客有d都等到想走🙄
第一次食飯食到咁炆🙄同場食客有d都等到想走🙄
2020-03-15
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)