Hiyama (Hopewell Mall)

日山 (合和商場)
2K
ansonchoy1220
簡直係美食嘅盛宴
ansonchoy1220
2025-06-19
Follow
呢間灣仔日山真係正到爆燈!佢哋嘅A5和牛壽喜燒,啲肉靚到癲,雪花均勻,入口即溶,加埋啲新鮮蔬菜一齊煮,個湯甜到不得了😋前菜三款精緻又開胃,鮑魚同車海老鮮味十足,爽口彈牙!最正一定係個壽司三點盛,鵝肝和牛握壽司濃郁香滑,海膽散壽司鮮甜到震,魚子醬和牛卷奢華到爆,每啖都幸福到暈😝😝最後可以揀日本米飯配清湯,或者稻庭烏冬,清清哋又夠滿足!😍呢間餐廳環境好有格調,日式裝修低調得嚟好有品味,服務又細心。真心值回票價,和牛愛好者一定要嚟試吓!A5和牛壽喜燒油花細膩,入口即化,令人回味無窮。前菜三品精緻開胃,鮑魚與車海老溫物鮮美彈牙。環境非常好,竹木裝潢充滿和風禪意,服務細緻。每位$998物有所值,是頂級和牛愛好者的必訪之選!💯💯💯Read More
+ 1
Mei2_33
高質壽喜燒🤩勁有驚喜
Mei2_33
2025-06-17
Follow
黎間分店提供全包厢制嘅用餐體驗,每間房都獨立且裝潢典雅,帶有一絲傳統日式嘅歲月感。勁適合dating或者聚會✨有staff全程負責煮食,完全懶人福音!前菜包括左章魚、海藻同Ham卷芝士,十分開胃🤩令人食慾大開!一共兩片A5和牛,包括西冷和肉眼,我哋揀左5成熟🥩肉質鮮嫩,staff煮到啱啱好👍🏻入口即化,配搭主食烏冬勁滿足😙最後以清新的甜品作結,西柚巴菲搭配清爽的水果,口感滑順,畫下完美句號~整體黎講,無論係服務、環境同味道都非常值得再次光臨!🌟🍴Read More
+ 5
Sa Sa 2017
Sa Sa 2017
2025-06-16
Follow
之前食過尖沙咀嗰間,今日試吓灣仔新開嗰間,位置有點難搵,裝修跟尖沙咀有點不同,比較新潮,侍應服務很好,有親切感,不過每張枱距離比較近,感覺不太好,壽喜燒食物質素保持良好,總括來說,今天的用餐體驗不錯。Read More
or#tm66679302
「鶴」房之夜·環境滿分
or#tm66679302
2025-06-13
Follow
被全房型設計吸引😙 每間房門口都有佢嘅名,今晚食嘅係「鶴」房,聽完店員介紹先知原來係百年房🫣 神還原日本! 都唔知原來咁有歷史價值👍🏻 呢度全房型設計好啱我同啲朋友嚟💯 食飯傾偈一流!! 唔使怕影響到人😙 啲牛係國寶級牛💖 入口即溶,真係同我喺日本食嘅一模一樣,唔使飛就有呢個享受⭐️ 啲staff 態度好好,好俾心機介紹嘢食🫣 喺香港飲食業好重要….! 不過最驚喜嘅竟然唔係啲嘢食,我覺得係成個環境好舒服坐得,見到好多嘢都係日本空運到港,感覺有種半去旅行感覺…. 連住個商場去又方便又方便,我覺得除咗同朋友帶屋企人都好適合!!! 會再嚟幫襯🥹🥹Read More
+ 5
NicoTashaShun
一嘗東京米芝蓮的味道
NicoTashaShun
2025-06-11
Follow
襯住朋友生日先有藉口去灣仔合和商場嘅日山試一試一入到間房 就已經比日式懷舊的裝修包圍住未開始食飯之前仲比我地自己揀左自己中意嘅筷子同Sake杯 滿滿嘅情緒價值🤣因為好想食壽司所以我叫左「竹」套餐 價值$998個set 包左前菜+溫物+壽司+壽喜燒牛+飯/烏冬+甜品 前菜+溫物份量都比我想像中多壽司亦都估唔到原來咁大份咁足料!個和牛散壽司加個A5和牛壽司真係好amazing 三款各有特色嘅壽司我都已經食得好開心🥹跟住到個主角壽喜燒和牛出場 完全震撼到我味蕾塊牛勁大塊 仲要有兩塊 記得要配住個日本米飯食原來碗飯用嘅米都有名堂 叫夢美人 最後最後 一間餐廳能唔能夠為食客留低好印象回唔回頭係個甜品到真係可以見真章雖然望落去好似好簡單 係時令水果雪芭但係原來有一舊粉紅色玻蘿 我人生都係第一次食個雪芭都好好食 食完好refreshing 解左啲牛嘅油膩 總括嚟講成餐飯 好豐富 有私人房間個環境好靜好舒服 可以同朋友傾住計 慢慢食 餐廳職員都好有熱誠咁介紹所有食材亦都係細節到感受到師傅完全無手鬆 一啲都唔馬虎 估唔到香港都食到日本人個種細心 日山真係有帶到驚喜比我 特別日子絕對會再翻嚟一戰Read More
+ 6
tammmpy
開心坐古董房食米芝蓮壽喜燒👍🏻👍🏻
tammmpy
Level 2
2025-06-11
Follow
琴晚慶祝朋友係外國翻黎,上網搵左呢間新開既日山食飯,因為佢主打全房設計岩我地成班朋友傾計都嘈唔到人一早book定網紅打卡個間tatami房,讚👍🏻👍🏻成晚坐係入面食飯真係好有feel,而且原來唔洗真係跪喺地下😂係有凳坐而且坐得幾舒服添其實呢間米芝蓮壽喜燒好耐以前食過尖沙咀嗰間,所以嘢食水準都係喺我預料之上,但係呢度好似更加好玩,啱我呢班朋友,例如我哋飲酒佢又攞一大堆sake杯比我地揀,食飯對筷子又有十幾對真係日本訂返嚟嘅筷子俾我哋揀,因為樣樣都唔同顏色,揀嘅過程都好過癮 由於坐房嘅關係,我哋更加有心機聽佢逐個嘢食慢慢介紹,可以望住佢一路燒個sukiyaki一路比我地影相打卡,而且個同事仲一路比我朋友捉住係咁傾偈😆所以佢應該好multitasking 最後埋尾個甜品唔記得咗影,係個好清新嘅雪芭加好罕有嘅粉紅菠蘿,之前喺朋友屋企食過知道係靚嘢,證明呢間餐廳連飯後水果都唔係馬虎,個人認為值得讚👍🏻👍🏻比較鍾意留意呢啲細節位,真係俾返呢個價錢應該有嘅嘢你,再加埋服務同埋用餐體驗都可以話係物超所值,因為我哋真係食得好開心。Read More
+ 6
apz4t7rst6wk
有驚喜!
apz4t7rst6wk
2025-06-09
Follow
今日生日,太太book左呢間黎自東京嘅高級壽喜燒餐廳:「壽喜燒割烹日山」的香港本店。個人本身麻麻哋壽喜燒,但係太太想試就試吓啦,估唔到有驚喜!我哋點左中階的「竹」套餐,內容超豐富!開場係三款精緻前菜,跟住係溫物(鮑魚+蝦+青海苔)超鮮甜,然後係三件壽司,質感一流。咁主角當然係A5 和牛壽喜燒啦!選用西冷部位,入口即化,搭配秘製壽喜燒汁,甜鹹平衡得剛剛好,完全唔駛再加任何調味,超級滿足。地址位於灣仔合和商場,一踏入就像進入日本淺草神社旁的小巷,儀式感滿分,打卡一流!服務員態度超級友善同埋專業,非常推薦!Read More
foodexploring
🔥東京米芝蓮壽喜燒🔥
foodexploring
2025-05-31
Follow
灣仔新開既「壽喜燒 割烹 日山」來自東京百年老店,係東京米芝蓮壽喜燒餐廳🥰灣仔店設計重現出日山東京日本橋百年老店既獨特魅力☺️仲精選各樣珍貴原裝百年古董放於貴賓房「鶴」裏面;而「秘」房就係獨立吧台房間,令客人可以享受到獨特體驗🥰💫 HIYAMA · TAKE $998-Seasonal starter 3 types~-溫物係鮑魚、車海老、青海苔🌊-壽司有鵝肝A5和牛壽司🪿海膽A5和牛散壽司🍱魚子醬和牛卷🍣-壽喜燒嘅話包兩塊A5和牛西冷🥩野菜五品盛🧅-飯同烏冬揀咗稻庭烏冬🥰-Seasonal fruit講咗壽喜燒先~西冷包蔥食口感好好🥹佢嘅壽司好有驚喜✨鵝肝配和牛壽司連埋紫蘇葉原來勁夾❤️先出紫蘇葉嘅香味,再嚟就係牛,最後係鵝肝!仲要估唔到佢個海膽A5和牛壽司係一細碗咁🍚勁正🫶🏻而溫物嘅鮑魚味好突出🪭甜品係朱古力馬卡龍配蜜瓜再加柚子雪糕🍧成個感覺好清新🌱可以減輕前一個course嘅油膩感🍹嘢飲揀咗mocktail🍹summer passion味道唔甜,比較fresh💫 HIYAMA · MATSU $1298-Seasonal starter 4 types~-Sashimi platter 3 types💞北海道海膽😝蠔🦪吞拿魚🐟-清酒蒸鱈場蟹🦀-酢物係赤貝同車海老🍤 -壽喜燒嘅話包兩塊A5和牛肉眼🐮野菜五品盛🍄‍🟫-飯同烏冬都係揀咗稻庭烏冬😋-Seasonal fruit🤭真係好鍾意壽喜燒❤️‍🔥店員會幫你燒埋🌞一陣就勁入味👍🏻肉眼嘅肉質比西冷更腍,太好食🥲刺身好鮮味😈 清酒蒸鱈場蟹係首先食咗個原味🙂‍↕️之後再落青檸汁🍋‍🟩就會有兩種唔同風味😊赤貝配底下嘅柚子啫喱好出色😎🍶Sake揀咗五粒米🍶店員話啱女士😚之前飲係座熱飲🤣勁香💕估唔到今次凍飲五粒米係味道仲出!✨依家仲有Omakase同包箱可以預約😌包廂嘅枱凳都係日本超過四百年歷史嘅工匠品牌運過嚟😳最多可以容納八個人💘而omakase係最少4個人book👫直接同主廚傾menu(太厲害)🤭Read More
+ 8
mkhuipo
高級壽喜燒
mkhuipo
2025-05-19
Follow
太太是壽喜燒愛好者,今晚和她去了這家來自東京的高級壽喜燒餐廳:「壽喜燒割烹日山」的香港本店。位於灣仔合和酒店內,一踏入就像進入日本淺草神社旁的小巷,儀式感滿分,打卡一流!我們點了中階的「竹」套餐,內容超豐富!開場是三款精緻前菜,接著是溫物(鮑魚+蝦+青海苔)超鮮甜,然後是三件壽司,質感一流。主角當然是 A5 和牛壽喜燒啦!選用西冷部位,入口即化,搭配他們家的秘製壽喜燒汁,甜鹹平衡得剛剛好,完全不用再加任何調味。烏冬吸滿牛肉精華,超級滿足。Read More
竹  壽喜燒
Cola Hui
「竹」套餐
Cola Hui
Follow
當我踏入這間日式餐廳,宛如時光倒流,回到日本大正年代。餐廳以古董珍藏與精緻美學營造沉浸式用餐氛圍,當下我以為自己處身在百年前的日本呢。我選擇了「竹」套餐。從季節前菜三品開始,細膩展現四季風物。溫物部分有鮮美鮑魚與車海老,搭配青海苔的微鹹,層次豐富。壽司三點盛清新開胃。而重頭戲 A5 和牛壽喜燒則選用西冷部位,油花分布均勻,配合秘製割り下醬汁,香氣與口感兼備。最後以烏冬收尾。一碗果物清爽解膩,體驗圓滿。Read More
溫物
和牛壽喜燒
jaimebobolee
米芝蓮級別壽喜燒
jaimebobolee
Follow
最近和朋友去了灣仔新開的「壽喜燒 割烹 日山」香港本店,來自東京的百年老店,據說是米芝蓮級別的壽喜燒專門店,想都不用想,一定要試!餐廳位置有點隱秘,入口像是日本神社的小巷子,入到去就像穿越去日本大正時代,裝潢超有feel,有古董吊燈、大和繪屏風,連椅子都很講究。我們點了「竹」套餐,前菜三款賣相靚又開胃;溫物有鮑魚和大蝦,配青海苔,海味滿滿。壽司三點盛整體新鮮。重點當然是 A5 和牛壽喜燒,選用西冷部位,油花靚到閃光燈都不用,入口即溶,配上秘製壽喜燒汁,鹹甜剛剛好,超級惹味!最後是烏冬,吸晒牛肉精華,暖胃又滿足。Read More
buswah321
精緻夕食
buswah321
Follow
去開合和商場 得知有來自東京過江龍日本料理 日山 開左新分店 定位為香港旗艦店定位為精緻嘅日式料理其中壽喜燒作為主打今次食返次夕食套餐 日山松好似會籍料理咁精緻松$1298套餐包括季節前菜四品盛好精緻吓刺身三品盛北海道海膽 牡丹蝦 鯛魚超級新鮮,擺盤又精緻蒸物清酒蒸鱈場蟹清酒蒸,鮮味出晒嚟酢物赤貝 車海老少少酸酸地開胃壽喜燒A5和牛 野菜五品盛重點係呢個 和牛。入口溶化配搭秘製壽喜燒汁味道更上一層樓日本米飯傳統日本米特別好食果物甜品我好like呢度服務亦超好日山 (合和商場) (灣仔)灣仔堅尼地道15號合和商場4樓416號舖Read More
foodstop_frog
米芝蓮級數日本餐廳
foodstop_frog
Level 2
2025-05-11
Follow
日本東京米芝蓮壽喜燒餐廳「壽喜燒 割烹 日山」的香港第頂級壽喜燒體驗:餐廳位於於灣仔合和酒店及合和商場,方便容易搵到。餐廳內部設計當然走日本風格,有散坐,有VIP 包廂。特別推薦他們炊飯、刺生鮮甜。服務人員不僅態度親切友善,更相當細心周到綜合美食品質與服務水準,這間餐廳值得推薦Read More
manchip08
【昭和風雅】灣仔百年料亭的和洋協奏曲
manchip08
2025-05-06
Follow
於灣仔鋼筋森林偶遇這間「壽喜燒 割烹 日山」,恍若掀開大正浪漫的鎏金扉頁。穿過淺草風石燈參道,頭頂那盞百年玻璃枝形吊燈正流淌著琥珀光暈,光塵在格子窗櫺間起舞,瞬間完成時空的優雅轉場。◇ 前奏·四重奏旬味八寸宛如微型庭園:螢光魷魚在酒釀裡浸出琥珀光澤,柚香啫喱凍裹著紅寶石般的番茄。慢烤和牛沙律最是驚艷——A5霜降在舌尖化作絲綢,沖繩豚肉與山野菜的清脆,恰好接住這陣油脂的圓舞曲。◇ 刺身交響詩北海道帆立貝透著珍珠母光澤,吞拿魚腩的霜降紋路似大理石紋理。當古董銅鍋升起裊裊白煙,西冷和牛在焦糖色醬汁裡舒展,蘸取蘭皇蛋液的瞬間,竟嚐到落日熔金般的豐腴。◇ 炸物狂想曲福岡努努雞的脆衣如金箔碎裂,肉汁卻在齒間迸發成小型噴泉。虎蝦天婦羅披著銀河般的光亮醬汁,脆與糯的悖論在此和解。A5和牛串燒則是場精準的火候實驗——焦糖外殼下藏著緋紅霞光。◇ 終章·潮汐絮語清酒蒸汽托起的廣島牡蠣,宛如月夜下的珍珠母貝。當靜岡蜜瓜的翡翠果肉在口中化開,方才明白,這原是主廚寫給四季的一封和式情書。Read More
hocalvin
精美日式料理
hocalvin
2025-05-04
Follow
復活節無外遊, 去灣仔搵好野食, 比我去合和商場搵到間日本東京米芝蓮壽喜燒餐廳「壽喜燒 割烹 日山」的香港第二分店 . 餐龐主打國寶級特選A5和牛壽喜燒,配上秘製壽喜燒汁, 和牛重係從日本真空方式運送到香港. 晚市點左個”竹”套餐, 套餐有前菜, 溫物, 壽喜燒, 壽司, 飯/烏冬及甘味. 每款都十分新鮮, 鮮甜. 頭盤非常精美,梅子啫喱, 入口有酸甜交織的層次感.生牛肉飯- 生牛肉飯味道結合了鮮嫩肉香、肉質細膩柔軟,帶有淡淡的奶香和脂肪甘甜。Read More