2008-09-22 18 views
晚餐選擇很少, 隨便炒粉麵加飲品已經四十多元, 幾乎焗住食小菜套餐. 自由選小菜又只跟例水, 等於迫食指定晚餐. 餐牌七個菜, 四條友, 等於掦走三個討厭鬼... 1. 牛尾煲: 牛尾不夠腍, 肉不離骨, 僅僅能咬開, 非常"痴"牙. 紅酒汁早不存寄望, 但味道淡到未能撈飯則不得得作肥佬論.2. 蠔仔煲: 友人指定. 由於期待過低, 不新鮮的蠔仔泡在味精水裡的味道乎合預期. 3. 豬軟骨煲: 餐牌上理應是最好肉的一道菜, 能夠將肋骨的肉弄得這麼鞋口和堅勒非常不易. 這煲的醬汁咸但絕不惹味, 一樣不能撈飯.4. 上湯浸勝瓜鯪魚球: 鯪魚球有點腥, 但相對以上幾道菜, 這是味道最正常的了.可憐我桌上一碗靚仔形單隻影, 無好菜相伴, 哀哉!

可憐我桌上一碗靚仔形單隻影, 無好菜相伴, 哀哉!
牛尾不腍, 僅咬得入, 但汁不惹味, 不能撈飯.
蠔仔煲還好
豬軟骨也不是啖啖肉
鯪魚球少少腥
$52 (Dinner)
2008-06-24 5 views
今日Lunch好想食生炒排骨飯! 係公司附近真係無選擇, 只好去新釗記!天后及炮台山有2間, 電氣道那間係超差, 不過價錢較平! 另一間就係琉璃街呢間, 樣樣都企理好多, 價錢就貴d!好耐無來食lunch, 因為附近選擇好多, 但想食港式野, 都係佢地好d, 今日叫左個飯, 有例湯送, 個湯真係好好, 有好多冬瓜及豬肉湯喳, 材料足! 生炒骨飯熱騰騰, 賣相好, 不過一入口, Oh no.....除左個汁係酸酸地, D肉無落鹽啊! 失敗!食左幾啖就無食, 另外再叫三文治醫肚..... 我每一餐想食咩, 我一定要食到先滿足......今個下午真係無晒心機做野啦!

除左個汁係酸酸地, D肉無落鹽啊! 失敗!
食左幾啖就無食, 另外再叫三文治醫肚.....

$47 (Lunch)
2008-02-19 11 views
新年食得太多野,自助餐bbq團年飯飲茶糕點...所以想食得清一點,唸起食魚蛋米都好,德昌多人到插針都插唔入,所以黎左呢間新釗記。叫左魚蛋水餃米($36),菜心($10)魚蛋水餃米:份量真係好細,只係大麥文記少少,不過又無人地禁好食,水餃普普通通,好重味精,魚蛋彈就彈喇,不過咩魚味都無...菜心:普通呢間野真係好貴,不過水準又唔係話好好,係電氣道入面大把好野食,我唸應該無下次喇

菜心:普通

2008-01-08 6 views
今日下午黎左呢度食lunch,由於佢D午餐唔岩口味,所以散叫左碟芙蓉蛋飯($32)芙蓉蛋飯:一黎到賣相幾靚,整整一塊蛋皮蓋住碟飯,材料有蝦,叉燒絲,芽菜。叉燒絲同芽菜味道普通,勝在分量都幾多,不過D蝦就無咩味,又唔爽,唔好食。而且佢塊蛋D鹽有少少未攪勻,有幾口係十分之咸。賣32蚊我覺得比較貴。環境方面:好逼,拿拿聲食完好快D走見到人地D蒸飯賣相好唔錯,下次可以試下,比多次機會佢

環境方面:好逼,拿拿聲食完好快D走

見到人地D蒸飯賣相好唔錯,下次可以試下,比多次機會佢
2006-12-28
十二人的峰會。已過時間,不想吃,只要了蓮子茶:端上來的時候,才知道是冰糖滾發芽蓮子;冰糖太多,滔了兩滔,擱在一旁。有叫套餐粥粉麵飯的,五分鐘一次過登場,是餓鬼們的福音。也有叫即整煲仔飯的,但跟前者相距,不是一盞茶的時間,而是一個食完雲吞麵的時間。被拚棄在電車路的彼方,拿六張四方檯在店中拍住坐,你都咪話唔大陣仗。<a href="http://hkfoodtalk.blogspot.com/2006/12/blog-post_116728722298744972.html" target=_blank>相片不顯示?</a> / <a href="http://community.webshots.com/user/quayteow" target=_blank>看其他相片</a>
十二人的峰會。

有叫套餐粥粉麵飯的,五分鐘一次過登場,是餓鬼們的福音。

2005-04-28 6 views
有日同朋友行完街唔知食乜好, 又唔想食煎炸熱氣野, 所以就入左呢間舖食我地既晚餐.我唔想食飯, 所以揀左一碗魚旦粉, 我朋友就揀左一碟牛腩撈麵. 野食黎喇, 我碗係一碗好清, 清到冇味既魚旦粉, 魚旦魚片同粉都唔好食; 我朋友碟先犀利, 撈麵係冇蠔油, 個伙記話要蠔油要加錢, 唔抵食, 叫我地唔好加喎. (咁你就一早幫我地落單陣好講啦=.=")當然, 呢一餐係我地食咁耐最淡而冇味又唔好食既一餐, 但又見得佢收得平喎.
2004-12-09 8 views
回母校工作之後, 幾位同學和老師一同去新釗記來一個消夜晚餐, 新釗記可說是遍佈在銅鑼灣至北角區之間, 這間新釗記可說是距離母校比較遠的, 但味道可是最出色的. 行遠一點也是值得.師生一共五人, 點了五個粉麵飯套餐分享, 先來了星洲海鮮炒飯, 炒飯味道和質感不錯; 廈門炒米, 用油量適中, 味道偏向輕清; 生炒排骨飯炒底, 汁料味道味同樣輕清, 生炒排脆身香口; XO醬炒牛河, 多油偏辣不太討好; 最後老師加了一碟味菜魷魚炒麵, 味菜味道不重, 魷魚爽口新鮮, 炒麵脆身討好. 整體上五個炒粉麵飯表現不錯, 服務方面已茶餐廳來記亦已不錯, 一般套餐和餐飲亦可隨人客加單而靈活組合.