2023-09-06 909 views
完全唔明白、唔理解點解呢間米線甘多人話好食。。。1. 叫個麻酸辣湯底湯底又唔酸又唔辣又唔麻,完全唔知個湯底想點。。。而且食完好口乾個清湯就最正常囉我加餸加個腐皮,就係得張相入面甘多塊。。。2. 極度「貴」離晒譜、離晒地大家比8蚊出黎,叫個炸醬做餸‼️注意:唔係跟米線份炸醬‼️‼️係特登加餸,一份8蚊嘅炸醬‼️大家預期會係有幾多肉醬呢?應該起碼都有一個碗啦,好似譚仔甘,有一碗都好合理呀,講真,一碗肉醬成本幾多先?!你唔好再孤寒啲,比個豉油碟仔我,離晒大譜!至於呢個炸腐皮角,係幾香口幾好食嘅,但你8隻角,一隻細到得一半甘算係點先。。。3. 朱紅好貴,比7蚊只有3粒半。。。無錯有一粒只係得一半,呢間舖頭啲餸好興俾一半,但又唔見佢收錢淨係收一半4.個話事嘅呀姐,唔知係咪老闆娘,係甘鬧班伙記,好嘈,其實我去食嘢唔係聽你鬧人呀,希望佢會改善下!
完全唔明白、唔理解點解呢間米線甘多人話好食。。。
1. 叫個麻酸辣湯底

個清湯就最正常囉
我加餸加個腐皮,就係得張相入面甘多塊。。。

2. 極度「貴」離晒譜、離晒地
大家比8蚊出黎,叫個炸醬做餸
‼️注意:唔係跟米線份炸醬‼️
‼️係特登加餸,一份8蚊嘅炸醬‼️
2023-08-30
$70 (Lunch)
  • 沒有
  • 完全不推介
平時提起荃灣嘅雲南米線,好多時都係老闆娘或者唯一嘅雲貴川,不過原來另一邊都有一間好食嘅雲南米線店叫做新貴香園。雖然店名有個「新」字,但聽荃灣街坊講其實已經開咗一段時間,店舖門面亦唔似係近排開嘅樣子。講起米線,今次試嘅係麻辣中辣,湯底辣度唔算好刺激,反而有比較清嘅豬骨、雞湯嘅味道,好似係麻辣米線中嘅清泉,同屯門嘅雲川有異曲同工之妙。餸菜方面亦都出色,豬扒大塊炸得香脆入味。但最特別嘅反而係雞翼,平時只會炸到個皮脆已經整得唔錯,但新貴香園嘅雞翼首先醃製過再生炸,用咖喱粉餣過,味道有驚喜!另外腐皮角亦都特別,唔係間間都有提供。最後食麻辣米線當然要配凍飲啦,份量都幾大杯。整體味道唔錯,餸菜又有特別之處,價錢合理,不過因為老闆娘而家只係做晚市,而且要排隊至少一個鐘頭,如果唔想排隊,我建議可以試下新貴香園。

呢間雲南米線喺荃灣嚟講都算幾出名?每次繁忙時間門口都圍住好多人🤣我之前都食過好多次酸辣米線,味道中上,小食嚟講 皮蛋/腐皮角同香酥茄子都幾好食。上次經過唔太想食辣,叫左個沙嗲米線,哇真係一試難忘🥰🥰今次特登再嚟食叫左個沙嗲上海粗麵,配腐皮角同腸仔 $48,一上枱已經聞到好濃郁嘅沙嗲+花生醬味,但湯底好香濃,但係一啲都唔會過鹹‼️呢樣好難得,因為我口味比較清淡🤣但係啖啖都有粒粒花生碎,真係好香❤️上海麵比起米線更加吸湯,所以掛滿左沙嗲湯,入口順滑,兩款配菜都係炸過再煮,所以好香口,尤其是腐皮角,個人認為係必食😌腸仔就正常發揮,加埋脆爽生菜,一碗好快就見底lu,又係食飽飽嘅一日。

2023-05-02 816 views
📍#荃灣 #新貴香園#羊羊在荃灣#羊羊在新界最近鍾意食麵,特登搵咗好多小店試😄今次呢間雖然低調,但係好多荃灣街坊放工放學嚟食,真正街坊小店✌🏻🍜沙嗲小鍋米線(炸魚片+腩肉+豬頸肉) $56其中一樣名物,沙嗲湯米必須叫啦🤙🏻門口出面都聞到,入面都有唔少人叫😆沙嗲好香,偏甜,仲有啲花生粒粒🥜炸魚片係薄款個隻,腩肉竟然唔油膩😮推介豬頸肉,炸過好油潤爽口🤩🍜熱拌薯粉(豬扒) $41個人比較喜歡這個,因為粗薯粉唔係到到有,仲要其實淨拌麵都夠😙拌麵好多料,落咗呢到出名嘅炸醬,仲有又脆又香口嘅花生同榜菜😋加埋豬扒錦上添花啦,豬扒帶骨會滑好多🤤人均價錢-~$50評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #荃昌中心 #荃灣美食 #新界美食 #車仔麵 #沙嗲米線 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食

📍#荃灣 #新貴香園

#羊羊在荃灣
#羊羊在新界

🍜沙嗲小鍋米線(炸魚片+腩肉+豬頸肉) $56

🍜熱拌薯粉(豬扒) $41

人均價錢-~$50

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

2023-04-03 699 views
荃灣沙嗲湯底雲南米線 上次試完麻酸 今次再試試其他湯底 點知沙嗲湯有驚喜 .⭐️招牌雞絲沙嗲米線$38 加炸豬扒$11👍🏻沙嗲湯 真係唔錯 有花生粒粒👍🏻幾香沙嗲花生味 同時 飲湯底都唔會覺得濟👍🏻雞絲量好多 食極都有 👌🏻肉質ok啦👍🏻炸豬扒 浸喺湯度都keep到脆🤔呢次叫咗小辣 繼續都係冇咩料到 完全唔辣浸耐左會軟 但充滿沙嗲汁別有一番風味.汽水 黑白豆漿 只係$6 價錢親民 繼續好評.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣.#新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)地址:荃灣西樓角路202-216號昌安大廈荃昌中心1樓53-54號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:2/5 比較迫 但淨係一配麵 空間還好服務:3/5抵食:4/5
⭐️招牌雞絲沙嗲米線$38 加炸豬扒$11
浸耐左會軟 但充滿沙嗲汁別有一番風味
汽水 黑白豆漿 只係$6 價錢親民 繼續好評
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_荃灣
#新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)
⭐️評分:
味道:4/5
環境:2/5 比較迫 但淨係一配麵 空間還好
服務:3/5
抵食:4/5
呢間新貴香園開係荃灣既細商場入面,湯底選擇同配料都幾多,最特別既佢地仲有得揀沙嗲湯底,出面比較少見。 1⃣️香濃沙嗲米線($30)(炸豬扒+$11) 沙嗲湯底入面仲有啲花生碎,味道幾香得黎唔會太過重口味😋入面仲有啲肉碎、生菜。炸豬扒切好幾件,都幾好食。  2⃣️熱伴米線($30)(炸豬頸肉+$11)熱伴米線有炸醬、酸菜、花生,啲醬好夠撈麵~炸豬頸肉份量偏少,得大約4條,不過都幾香既。
1⃣️香濃沙嗲米線($30)(炸豬扒+$11)
2⃣️熱伴米線($30)(炸豬頸肉+$11)
香濃沙嗲米線
熱伴米線
香濃沙嗲米線
熱伴米線
荃灣低調米線新貴香園 去到荃灣想食米線 但又唔想排隊 咁岩路過見到 而且晚市都好滿座 今次就試試你.⭐️招牌酸麻湯$30 炸豬排加$11湯底係佢地重點 係果種 關注組會追捧嘅味道👌🏻湯底酸味同麻味都好平衡👍🏻有唔少炸醬 其他配料有芽菜 酸菜 韮菜 芫茜 蔥花🤔但呢次叫左小小辣 辣味方面真係冇咩料到食開三小辣表示 完全唔辣 唔夠重口味除此之外 仲叫左碗⭐️四川麻辣湯 小湯😋湯底麻香味 突出好多 重口味好多同樣食得好舒服冇流汗 建議黎呢到至小叫少辣.配料方面 必點⭐️炸豬排$11🤔雖然比湯浸住 但唔會輕易變軟👍🏻保持到炸過嘅香口感 又吸左d酸酸辣辣湯底👍🏻仲要肉質ok軟 唔黐牙 ⭐️炸豬頸肉$11呢個反而一般 唔係唔好食 同樣有炸過嘅香口但冇左豬頸肉嘅彈牙 小失望⭐️粟米餃$8 正常ok啦.汽水 黑白豆漿 只係$6 價錢幾親民.下次會試中辣 味道同荃灣嗰間排隊店 風格差唔多仲要呢間唔使排隊 價錢仲要平整體 個人會鍾意呢間多啲 可以一戰.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣.#新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)地址:荃灣西樓角路202-216號昌安大廈荃昌中心
⭐️招牌酸麻湯$30 炸豬排加$11
仲要呢間唔使排隊 價錢仲要平
整體 個人會鍾意呢間多啲 可以一戰
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_荃灣
#新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)
⭐️評分:
‼️想睇更多資訊
‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord
‼️ig : hkfunfoodrecord
‼️fb : funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#荃灣美食 #米線 #炸豬扒 #米線關注組
行過幾次都心思思想試吓呢間米線,名氣唔係特別大,不過作為米線控忍唔住想試吓🙈食落有幾有驚喜❗️湯底今次試咗中辣,覺得啱啱好,酸辣適中,好香,飲完都冇特別口乾👍🏻米線淋度適中,蘿蔔冇根清甜,水餃皮唔算太厚,亦唔會好易散。整體湯底真係有驚喜,米線價錢亦唔貴,性價比幾高,去開荃灣值得一試▪️雲南小鍋酸辣米線 $28 + 蘿蔔 $7 + 粟米水餃 $8♡好味指數 🌕🌕🌕🌖🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌖🌑✔︎環境服務🌕🌕🌗🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌗🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌖🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌖🌑

♡好味指數 🌕🌕🌕🌖🌑
✔︎性價比🌕🌕🌕🌖🌑
✔︎環境服務🌕🌕🌗🌑🌑
✔︎打卡指數🌕🌕🌗🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌖🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌖🌑
2022-12-13 573 views
📍新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌安大廈荃昌中心1樓53-54號舖🥢香酥茄子🍆💰24一定要試個炸茄子,真心好正🤤上碟熱辣辣,脆得黎唔會成舊粉食落口既感覺,佢仲加左d椒鹽係面,另外再上一碟甜酸醬,可自由點上👏🥢麻辣豬紅米線🍜配料自選$35呢個個米線🍜都好食,我個人食就想再重d麻辣味😝
📍新貴香園 (荃昌中心) (荃灣)

🥢香酥茄子🍆💰24

🥢麻辣豬紅米線🍜配料自選$35
呢個個米線🍜都好食,我個人食就想再重d麻辣味😝

• 香酥茄子
2022-11-20 655 views
我真係一個米線控,諗唔到食乜最好就食米線,之前都試過買呢間既外賣,好掛住佢既豬朳呀,今日就試下堂食!我同朋友都叫酸辣小鍋,我地一個叫淮山麵,一個要薯粉! 估唔到淮山麵又幾特別,幾有咬口我幾鍾意! 配料唔使講我緊係要返豬朳,即叫即炸又夠鬆軟!佢地既炸雞翼都好正呀!小食都值得一試,我地叫左椒鹽炸腐角同埋麻辣豬耳! 炸腐角外皮脆卜卜,包住層層腐皮,加埋椒鹽真係幾好食 !至於麻辣豬耳可以選擇唔同嘅醬汁,我就揀咗麻煩,好香好惹味,好入味呀!下午茶好抵食,+$2就有凍飲添,價錢平民質素又高

配料唔使講我緊係要返豬朳,即叫即炸又夠鬆軟!

佢地既炸雞翼都好正呀!

下午茶好抵食,+$2就有凍飲添,價錢平民質素又高
2022-11-07 500 views
雖然荃灣有好多間出名嘅米線,但係我淨係食過呢一間((其實一直都好想試吓老闆娘 但係一直都未行動))😂😂覺得好好食,試過三次專登揸車去食~佢個湯底同埋豬頸肉都好出色!今次叫多咗個小食*椒鹽腐皮角*都幾好食~下次應該會再食😛🌟雲南小鍋酸辣米線 $28黑木耳絲($7) 豬大腸($9) 豬頸肉($11)🌟麻辣小鍋米線 $28腩肉 ($7) 豬大腸($9) 豬頸肉($11)🌟椒鹽腐皮角 $28意料之外幾好食,熱辣辣外脆內軟

🌟雲南小鍋酸辣米線 $28
黑木耳絲($7) 豬大腸($9) 豬頸肉($11)

🌟麻辣小鍋米線 $28
腩肉 ($7) 豬大腸($9) 豬頸肉($11)

🌟椒鹽腐皮角 $28
意料之外幾好食,熱辣辣外脆內軟
雲南小鍋酸辣米線
2022-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
雲南小鍋酸辣米線
  • 麻辣小鍋米線
  • 豬頸肉
  • 椒鹽腐皮角
2022-10-21 421 views
經過荃昌中心見到呢間新貴香圓係三點嘅時候都座無虛席,多人食證明唔錯啦🤓價錢上合理,係街坊價😆而小食嘅價錢大約係$16至$32不等小食嘅款式多選擇,有蔬菜🥬、丸、和肉類…叫咗三款小食🔸豬耳 $33🔸豬大腸$33有滷水/麻辣/香辣,呢3種味道選擇我就叫咗滷水汁味道,份量多呀👍🏽而且又好入味豬耳好彈牙爽口另外豬大腸都好冧🤤同埋洗得好乾淨🔸涼拌木耳絲 $19木耳脆又爽口,味道方面食得出有蒜頭🧄酸醋等好開胃呀招牌酸麻辣紅薯粉 $28配料就另外再加$,分別有$7、$8、$9、$11既配料我就叫左豬紅、豬潤、牛柏葉和豬扒,麵同湯底係分開裝,咁樣啲紅薯粉唔會發大👍🏽叫咗中小辣,食落唔會太辣。豬膶大大塊又爽呀、豬紅唔會一夾就散

價錢上合理,係街坊價😆

而小食嘅價錢大約係$16至$32不等
小食嘅款式多選擇,有蔬菜🥬、丸、和肉類…

叫咗三款小食
🔸豬耳 $33
🔸豬大腸$33
有滷水/麻辣/香辣,呢3種味道選擇
我就叫咗滷水汁味道,份量多呀👍🏽
而且又好入味
豬耳好彈牙爽口
另外豬大腸都好冧🤤同埋洗得好乾淨

🔸涼拌木耳絲 $19
木耳脆又爽口,味道方面食得出有蒜頭🧄酸醋等
好開胃呀

叫咗中小辣,食落唔會太辣。

豬膶大大塊又爽呀、豬紅唔會一夾就散

1K
被譽為米線之都嘅荃灣,真係周街都係米線嘅食店呀!今次嚟到呢間位於荃昌中心嘅新貴香園,雖然名氣唔算大,但就有唔少荃灣在地人推介,絕對係街坊先識得食嘅米線呀!望住個menu發現,湯底竟然有呢一款…椒鹽腐皮角腐皮角即叫即炸,夠晒香脆,加上椒鹽吊味,非常惹味。而且椒鹽腐皮角原來內有乾坤,入面釀滿墨魚肉,非常爽口彈牙。川味黃金皮蛋呢個皮蛋好得意,我都係第一次見透明嘅皮蛋。每個蛋黃都係流心,仲可以揀辣度,帶有麻香,好惹味!雞翼、豬紅、豬頸肉沙嗲米線望住個menu,竟然見到沙嗲湯底,唔洗諗,即叫!沙嗲湯底非常濃郁,食嘅時候,米線非常掛湯,辣度可以自己揀,我就叫咗小小辣!雞翼同豬頸肉都好香口,而豬紅都非常入味,口感一流,整體份量都幾多。腩肉、酸菜麻辣紅薯粉叫紅薯粉就一定要配麻辣湯底,佢哋真係最夾嘅代表呀!呢度嘅紅薯粉仲有得揀粗或幼,追求口感嘅就梗係要揀粗紅薯粉啦!配菜方面,我就特登揀咗酸菜,中和一吓麻辣湯底嘅刺激;至於腩肉完全唔肥,啱晒唔鍾意食肥豬肉嘅愛靚A姐!

椒鹽腐皮角

川味黃金皮蛋

雞翼、豬紅、豬頸肉沙嗲米線

腩肉、酸菜麻辣紅薯粉
2022-10-14
2022-10-15 296 views
偶然都會想食米線,湯面比飯更易入口。拎車到附近洗車再維修,行下商場。5 點已經肚餓,搵野食。呢個商場好多野行都好多不同餐廳。被炸雞翼吸引坐下,一人點一碗麵。淨水餃,湯係精湛,奶白色湯,有紫菜,水餃有兩款,粟米肉,韮菜肉,令人驚喜,粒粒飽滿。清湯米線酸辣米線 小辣,蘿蔔,豬紅,豬大腸,腩肉。飲一啖湯,酸辣適中,豬紅彈牙,豬大腸好乾淨又入味,蘿蔔非常有心思,一定用上湯煲煮過,又甜又入味不會咸。炸雞翼,炸的好香脆。$33 六隻兩支樽裝汽水特別好飲。路過的驚喜,絕對回頭。
偶然都會想食米線,湯面比飯更易入口。

拎車到附近洗車再維修,行下商場。

5 點已經肚餓,搵野食。呢個商場好多野行都好多不同餐廳。

炸雞翼吸引坐下,一人點一碗麵。

清湯米線

炸雞翼,炸的好香脆。$33 六隻

兩支樽裝汽水特別好飲。

路過的驚喜,絕對回頭。

• 淨水餃
  • 炸雞翼
2022-10-13 193 views
經過荃昌中心見到呢間米線店好多人等位,就膽粗粗入去試下, 好多街坊都係熟客,聽到佢哋有傾有講,很親民今日都幾肚餓所以點了一款都幾多餸嘅酸辣小窩米線配墨魚丸,午餐肉,雞翼,蘿蔔,魚皮餃, 炸嘅雞翼和午餐肉竟然係另上 ,非常有誠意 ,午餐肉和雞翼都係炸到脆邊 ,很香口 .魚皮餃細細粒但係爆醬汁 墨魚丸夠紮實都有啲墨魚肉蘿蔔份量多,如果更甜會更好而最重要嘅酸辣湯底水準高,要求嘅少酸少辣都做得到。米線嘅淋度非常適中 ,沒有特別要求蔥粒芫茜 多少,正常分量。反而如果肉碎多啲會感到更滿足。

今日都幾肚餓所以點了一款都幾多餸嘅酸辣小窩米線

魚皮餃細細粒但係爆醬汁
墨魚丸夠紮實都有啲墨魚肉

蘿蔔份量多,如果更甜會更好

而最重要嘅酸辣湯底水準高,要求嘅少酸少辣都做得到。

Type of Meal
Dinner