2023-08-13 208 views
今次黎到呢間中式糖水鋪,價錢唔算好平,見佢開左咁耐都屹立不倒,就決定試下佢🤓我地叫左一碗香滑芝麻糊加2粒湯圓($26),唔係幾好食😥 我覺得好淡冇乜味,湯圓就還好,個餡都ok另一碗就揀清潤雪耳糖水加2粒湯圓($26),呢個就相對比較好食,夠甜,雪耳係爽既,湯圓就同芝麻糊既一樣不過不失😗呢間鋪唔知點解可以開左咁耐🤷‍♂️ 人流其實唔算多,可能專做街坊生意,真係經開又口痕先試下,唔洗特登黎食,唔係好知佢有咩特點,不過口味因人而異,但就唔岩我囉😂

2023-03-25 220 views
新豐甜品絕對足料中式糖水店,店舖雖然舊式風味裝修但勝在好懷舊。香港這些店逐漸被社會淘汰。他們各種各類嘅中式糖水好用心去製作保持一定的水準值得推薦。希望他們繼續保持使香港仲有呢啲舊式風味嘅小店。整體價錢係非常適合大眾又不貴啊鋪頭雖然小,正在喺舊區保持那麼多年。如果店舖再裝修門面及燈光相信能帶動途徑居民留意,這間店鋪我都光顧好多年不少回憶帶给不同食客。最後祝新豐甜品店可以一直經營下去,保持懷舊風味帶给食客
鋪頭雖然小,正在喺舊區保持那麼多年。

2023-03-25
2023-02-15 138 views
水份太多,不夠味,感覺好似材料太貴,加水稀釋,芝麻糊又不似芝麻糊,簡直係水,飲料一樣。差,買左兩次,冇下次咯。有機會去試試真正芝麻糊,所謂的糊,而唔係水。真心唔好食。
差,買左兩次,冇下次咯。

有機會去試試真正芝麻糊,所謂的糊,而唔係水。
真心唔好食。
2023-01-10 128 views
去年住深水埗去了不下十次這間店,次次都吃腐竹薏米。現在搬家去東區,懷孕後期都叫老公幫忙買腐竹薏米糖水清胎毒,還是一如既往的好味道,等卸貨之後要去店裡繼續幫襯!深水埗真是糖水鋪的天堂

• 腐竹薏米蓮子糖水
2022-11-21 145 views
咁多年深水埗街坊,由綠林食到新豐,綠林自從啲仔女接手之後味道變了我已經唔食,自此以後食中式糖水都係食新豐,蓮子一如以往咁好食,糖水又足料,會繼續支持!😋😋😋
富足蓮子薏米糖水
TakeAway
富足蓮子薏米糖水
2022-10-09 139 views
路經一間舊式的甜品店,樓面乾淨企理,見價錢又唔貴,一於買外賣一試。椰汁香芋西米露: 好多香芋,不過略覺得唔夠甜,一路食一路覺得係好健康既糖水 (或者係而家都係手搖飲品當道既年代,出面好多野都係偏甜,飲到個人重口味左😂)蔴蓉花生湯圓: 呢個夠哂甜,湯圓仲好足料,大大粒西米露加左湯圓,甜度就岩岩好外賣冇加外賣盒錢,份量又足,小店值得支持,亦都有不少老街坊會係到食,雖然糖水款式唔算多,但下次有機會都可再試其他款式。

蔴蓉花生湯圓: 呢個夠哂甜,湯圓仲好足料,大大粒

西米露加左湯圓,甜度就岩岩好

2021-07-25 452 views
喜歡去啲舊式糖水舖食糖水一直知深水埗有間舊式糖水舖!今日終於有機會去食旁晚去到!好似剛剛開舖蓮子薏米腐竹糖水$19蓮子紅豆沙$19價錢好低!唔太甜!但味道都係一般但間唔中支持吓尼啲小店都係值得一試
喜歡去啲舊式糖水舖食糖水
一直知深水埗有間舊式糖水舖!今日終於有機會去食
旁晚去到!好似剛剛開舖

蓮子薏米腐竹糖水$19
蓮子紅豆沙$19

價錢
好低!唔太甜!但味道都係一般
但間唔中支持吓尼啲小店都係值得一試
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分新豐甜品深水埗欽州街28號C舖-腐竹薏米雞蛋糖水🥚哈哈食到一半先記得影相🤣🤣本身係條線到d糖水😇呢間小店d糖水超級傳統☺️有媽媽既味道☺️腐竹已經煲到溶曬所以好香腐竹味😆然後我超鍾意食薏米我叫老闆比多d🤣真係比超多我😉整體都幾好食唔算好甜😆😆但係好神奇係佢薏米同腐竹係分開整🤣🤣🤣-🚽(5🌟滿分)依家夜晚無堂食所以介紹多d甜品🤣所以沒有🚽喔
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
新豐甜品
深水埗欽州街28號C舖
腐竹薏米雞蛋糖水🥚
🚽(5🌟滿分)
依家夜晚無堂食所以介紹多d甜品🤣所以沒有🚽喔
深水埗真係美食小店嘅福地 有好多特色餐廳 未比連鎖集團侵蝕晒10幾蚊買到一碗真材實料傳統嘅中式糖水 仲有濃濃嘅人情味 係邊度搵P.S. 老闆同老闆娘都係笑容滿滿 唔會趕人走 令你食得好滿足

2019-06-15 469 views
昨晚跟家人晚飯後,媽媽話要去吃甜品,媽媽帶我去了一間簡簡單單,實而不華的甜品店,原來弟弟也經常跟朋友來,因為他們的推薦,我們就一起去吃,吃了之後,真的有驚喜的甜品店,所以務必分享給大家。去吃當晚才知道我媽媽到這老店吃了三十幾年,老闆說都是這區搬遷來來回回很多次。講到店內的甜品需然沒有新式甜品的款式多,但他們提供的款式每一款都是經典糖水款式。老闆都是原用以前的做法,真才實料,價錢十分評,底食夾大件,重點是店內甜品是著重帶出材料的原味,味道真的是小時候去糖水鋪吃糖水的味道,will be come back👍👍👍。
2019-06-14
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2019-05-06 380 views
今次嚟到「新豐甜品」,由以前無店名,得街邊擺2張枱,食到而家做到有店名,甜埋隔離鋪放枱櫈,大大話話都食咗十幾年。蓮子綠豆沙($16)呢碗蓮子綠豆沙係凍嘅,所以食落好清涼,好夏日解暑feel。呢碗真係稱得上叫做「沙」,因為食得出呢道係煮到起晒沙,唔係揸流攤。絕對夠足料嘅,每一啖都有綠豆。綠豆沙真心推薦俾大家,想飽肚d嘅可以加隻雞蛋。蓮子薏米腐竹雞蛋($18)甜度方面剛剛好,唔會太甜。如果綠豆沙係夠「沙」,咁呢碗就夠「碎」,每一啖都有齊咁多樣配料。今次就叫咗配凍嘅,如果係熱或者暖嘅可能會更加好味,因為有種好潤嘅感覺,暖暖地熱熱地咁吞落去可能更加滿足

蓮子綠豆沙($16)

蓮子薏米腐竹雞蛋($18)
2019-04-05
2018-11-17 521 views
食完夜晚同爸爸媽媽一齊去食糖水🥳🌸叫咗三碗糖水💖🤘✨🌸芝麻糊 $17+$3有兩粒湯圓🌸- 叫咗碗熱既,好香黑芝麻味,無一般糖水既死甜- 入口幾滑,唔會好稀- 湯圓係芝麻味,好大粒,但係有啲過甜,食完再食芝麻糊就食唔出芝麻糊味🌸凍綠豆沙$17🌸- 有啲稀,味道都唔太甜- 糖水好足料,有蓮子係埋裡面,煲得超淋🌸腐竹薏米雞蛋$19🌸- 唔會好甜唔會好稀- 超足料超入味,薏米同蓮子同煲到好淋環境- 有啲逼,唔怕污糟嘅可以坐門口。- 食客流量好快,所以唔適合一大班人坐低慢慢食。下次再帶佢地嚟食啦💖
食完夜晚同爸爸媽媽一齊去食糖水🥳🌸

叫咗三碗糖水💖🤘✨

芝麻糊

🌸芝麻糊 $17+$3有兩粒湯圓🌸
- 叫咗碗熱既,好香黑芝麻味,無一般糖水既死甜
- 入口幾滑,唔會好稀

🌸凍綠豆沙$17🌸
- 有啲稀,味道都唔太甜
- 糖水好足料,有蓮子係埋裡面,煲得超淋

🌸腐竹薏米雞蛋$19🌸
- 唔會好甜唔會好稀
- 超足料超入味,薏米同蓮子同煲到好淋

- 有啲逼,唔怕污糟嘅可以坐門口。
- 食客流量好快,所以唔適合一大班人坐低慢慢食。

下次再帶佢地嚟食啦💖
芝麻糊
2018-06-28 445 views
這間新豐的店舖位置不太好,人流不多,我係偶爾路過幫襯,一食就愛上。佢蓮子份量足,煮得鬆化,味道甘香。之後去親深水埗,想食中式糖水的話指定要來新豐,仲一定要食有蓮子的糖水,蓮子雪耳同埋蓮子腐竹蒠米都是我的最愛。好幾年前它由外賣舖轉為大舖,有位擺桌椅,食客終於都可以坐低慢慢歎碗足料的清潤糖水了。

蓮子雪耳、蓮子腐竹蒠米
2018-05-26
蓮子雪耳、蓮子腐竹蒠米
  • 蓮子雪耳
  • 蓮子腐竹蒠米
2018-06-12 267 views
哩間糖水舖,由讀書時候到依家都有食,到依家依然甘多人食、價錢便,大大碗,最鍾意就係蓮子薏米腐竹糖水同埋綠豆沙(好有臭早味)距地湯圓仲好食,只有芝麻同花生味(傳統味道)😍😍如果鍾意食蕃薯人士距地蕃薯糖水好有姜味,蕃薯好粉。
2017-12-25 539 views
因為整傷左, 所以冇得出街, 已經冇出街兩個星期喇..T.T今日聖誕都要留係屋企, 係屋企食飽飯好似唔係好滿足.節日嘛..冇得出街已好慘了... 所以就用原力召喚左老豆去買糖水返黎~哈哈哈~ 早前老豆見電視介紹呢間既芝麻糊係生磨既.所以專程由觀塘去深水埗買返黎試喇~~~九點幾,去到都排左幾個人.附近D店都收哂, 又係街尾, 估唔到都咁多人黎食,雖然要排, 不過都好快就買到.糖水唔貴, 大部分都係$16, 外賣加$13個人, 買左3款糖水.  紅豆, 綠豆, 芝麻糊.綠豆沙$16, 入面都有蓮子.芝麻糊 $16, 入面有2粒芝麻湯丸,老豆話粒湯丸好有豬油味, 好好味WOR~~~~呢碗我既, 紅豆沙 $16, 入面有好多蓮子呀!!! 好味, 我都試左少少芝麻糊呢. 3款都唔太甜, 似足自己煲咁真材實料.好有住家味呀!同埋今時今日重係賣緊十幾蚊碗糖水已好難得~~~支持小店呀!!!!
今日聖誕都要留係屋企, 係屋企食飽飯好似唔係好滿足.

早前老豆見電視介紹呢間既芝麻糊係生磨既.
所以專程由觀塘去深水埗買返黎試喇~~~

糖水唔貴, 大部分都係$16, 外賣加$1
3個人, 買左3款糖水.  紅豆, 綠豆, 芝麻糊.
綠豆沙$16, 入面都有蓮子.

呢碗我既, 紅豆沙 $16, 入面有好多蓮子呀!!!

好有住家味呀!
同埋今時今日重係賣緊十幾蚊碗糖水已好難得~~~
支持小店呀!!!!

2017-12-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$17 (Last Night Supper)
  • 芝麻糊
  • 綠豆沙