Xin Dau Ji

Xin Dau Ji (Closed)

新斗記
Xin Dau Ji (Closed)
2K
yvonneleung284
生日飯
yvonneleung284
2018-08-05
Follow
一行12人慶祝生日,食到一吐氣。以前叫粟米魚塊,魚質素尚可,今次叫重差過係佳寶買嘅鯰魚柳,中牌連加一收約$350,收這價錢比12元成本貨仔,良心何在成碟剩返係度,投訢當冇到唔感正視問題。餸菜過咸,味精重。服務態度差,千祈唔好幫襯。Read More
N1393
非常失望
N1393
2018-08-04
Follow
食品完全和早前不一樣!石班兩味:魚肉硬而没有味道,冰得太久了。燒鵝:肉實又乾,肉是凍的,未吃過那麽差的燒鵝。蒸魚:養魚,海鱼價錢。抄小菜,普通。價錢不值,因為食物難入口,非常失望!Read More
生菜煲
kenken449527
呢餐晚飯有小小失望
kenken449527
Level 2
2018-08-01
Follow
之前都去過油麻地嗰間,味道同各种出品都非常好,今次嚟荃湾店叫左即佢地好出名嘅即燒乳猪,入口都好脆下,但應該吾係即燒,又或者燒起好耐。彊葱霸皇雞 d雞好(鞋)的,彊葱蠔唔入味,真心講好吾掂,雖然知道吾會有走地雞,但冰鲜雞如果用心做,一定可以做得好的。碧綠炒龍躉球,仲有舊魚吾熟非常切底失望,呢碟魚吾算平,抄吾熟完全喺厨師嘅水準不足彊葱美国桶蠔煲,豉油皇海中蝦算幾好,正常水準總括来説,这間新斗記其实只係一間普通的酒樓,沒有什么特别好食嘅嘢,平均消费约$300一位(没有飲酒)。Read More
+ 1
FatTamHappy4
不敢再去,怕怕了!
FatTamHappy4
2018-07-02
Follow
很久沒到 "新斗記" 閞飯了!見今日大雷大雨;費事走出 “尖咀” 或 “佐敦”👎咁就出事了!由我座低至埋單走人嗰60分鐘内;個收銀、樓面、經理 粗口未停過咀!“ 拆媽炒蟹” + “男女性器官” 不停於耳⚡唉,最怕呢D地方。怕怕了! 😱😱😱Read More
wing43343
食到一肚子火
wing43343
2018-06-24
Follow
本身以團購優惠餐(6人餐)慶祝父親節飯,訂位時,聽到團購餐,職員態度已差。當日晚5人食飯,入座時,侍應話個餐中乳豬燒豬爐壞左,見議轉燒鵝或改日再食,職員唔一開始講明轉燒鵝補要加$50..(點知決定食乳鴿,轉個頭又話,30分鐘後有機會整好爐,有乳豬食..心想..你地點同個廚房溝通架?!一時一樣?)最後為左保持原有基本消費,也不想給他有機會浪費時間,決定乳豬改為乳鴿,加上答應免收2位茶芥....點知最後張單就因茶芥問題前前後後改左4次,無錯呀,係改左4次都出錯!!白白等左30分鐘,浪費我一行人既時間。論間食館既食物質素是好或壞,但行政及職員態度令人失望!!仲見識到缷膊...個收銀職員話因新人唔識打單才改4次,更扮懵話他們服務無問題。事真上并非我計較費用多少,而係餐館真係不值呀!!Read More
lungwah
套餐唔算抵食
lungwah
2018-06-24
Follow
補祝父親節,今晚一家人嚟到荃灣廣場呢間新斗記食飯。 一家人個個望住餐牌都唔知叫乜餸好,咁唯有就叫一個價值$1800嘅套餐。套餐嘅餸有:1. 半隻乳豬2. 啫啫生菜煲3. 豉椒炒聖子4. 琵琶豆腐5. 筍炒牛柳6. 蒸魚7. 粟米魚肚羹8. 福建炒飯雖然好多嘢食,但係冇一樣嘢算係真正好食。 例如蟶子冇乜鮮味,牛柳個汁好杰同有啲美 極味,啫啫生菜好油,福建炒飯啲飯好似無炒過等等。反而送嘅糖水紅豆沙就比較啱我口味,因為唔算好甜。另外,由於當晚食客不多,坐得相對舒服,而且服務也很好。Read More
Nia
正斗脆皮乳豬
Nia
2018-05-01
Follow
對荃灣一帶不是太熟, 荃灣廣場更是第一次踏足, 沒想到也是個美食寶地呢! 長輩指定的新斗記在6樓, 人流不多不用排隊等待非常好。 店裡採用公雞圖案餐具, 傳統風味十足, 對年輕一輩來說也不失趣味。 茶芥每位$15另收加一, 小菜辣雲耳非常入味。 餐牌設計還雕著龍, 滿滿的中式氣派。 老火靚湯非常足料, 菜乾豬肺湯頭濃郁, 入口盡是甘甜。 湯料煲得軟稔, 滿滿一碟別浪費了。 招牌脆皮乳豬, 皮薄而脆連底層脂肪都烤得薄薄的, 還附著不少乳豬肉, 入口咸香,讚! 薑蔥魚頭煲上桌還冒著熱氣, 魚頭骨沾漿炸脆, 香口之餘還帶點魚肉, 下飯一流。  薑蔥美國桶蠔煲煮法跟魚頭煲同出一轍, 一煲5隻尺寸超大的美國桶蠔, 7成熟的蠔身仍然飽滿肥美, 入口滿是蠔的鮮香。 XO醬海參豆腐煲, 海參爽口與軟稔豆腐成對比, 只可惜空有辣味卻吃不出找不到XO醬的蹤影。 惹味的沙爹牛肉炒菜心, 牛肉滑嫩, 家常感十足。 瑤柱蛋白炒飯粒粒分明, 每口都吃到瑤柱絲跟菜心, 一家人吃得飽飽的滿足了。Read More
+ 9
LIOLEUNG
2018-03-20
3K views
Follow
又到月頭家庭聚會時間,記得媽子話過荃灣間新斗記食過覺得唔錯,就帶佢黎食多次。因為之前都食過啲特色菜式,今次就食返啲家常菜享受下鑊氣嘅滋味。先黎係白灼鮮豬肚,雖然係凍食但一啲豬內臟嘅羶味都無。煮得好爽口同入味,咸咸香香咁好開胃。薑蔥魚頭煲,上枱時醬汁味道已撲鼻而來。因為係以瓷煲生炒而成,鑊氣一流。薑蔥同醬汁都有少少焦香,加上魚頭都多肉食落好惹味。尤其係魚皮位都夠香口,連同蔥薑一齊食好啱送飯。燒汁爆牛仔柳同樣又係送飯一流,牛仔柳好嫩滑同入味而且大大件咁,口感好豐富。萵苣好甜同爽口,配上牛仔柳個口感唔錯。再黎係呢度嘅金牌即燒乳豬,依然保持咁高水準。乳豬酥脆嫩滑集於一身,因為中間嘅脂肪片走左不少所以唔會好油膩,沾上酸梅醬味道變得更清爽食多兩片都唔覺滯。咕嚕肉做得酸甜啱啱好,而且全部都啖啖肉唔使吐骨。咕嚕肉只係包上少少生粉去炸所以面衣唔會好厚,食落肉味更出,酸酸甜甜嘅味道令人一口接一接飯都食多兩啖。最後一道係碧綠蝦子柚皮,柚皮煮得好軟腍入面嘅纖維完全化開晒,入味之餘仲保留到柚子皮本身嘅香味。輕輕嘅甘味以及蝦子嘅咸香作出點綴,令味道更豐富。飽餐過得食返個紅豆沙糖水同喳咋,清甜嘅味道大大將成餐嘅飽滯感一掃而空。特別係芒果布丁冰冰凍凍又酸酸地,作為今餐嘅飯後甜品真係一流。Read More
+ 8
老牌酒樓
豬屎忽
2018-03-06
Follow
今晚約左姐妹s食飯 來來去去都係韓國野今次忍唔住提出不如食中菜 一於去新斗記起碼係老牌酒樓 食物質素有返咁上下識叫一定係叫佢地好出名嘅粟米魚塊啦出面個啲一定係已經加左汁落去魚塊度上到枱 魚塊已經淋晒 佢地就唔同 粟米汁另上魚塊上枱時熱辣辣 炸粉好薄 加埋粟米汁一流重有生炒上肉排 姐係咕嚕肉 酸甜汁岩岩好食落唔會太搶 而且用肉排整 多肉少骨 正最後係豉油王炒麵 味道岩岩好 唔會太咸不過略嫌炒得唔夠乾身 個人黎講 覺得炒麵佐敦個間整得好食啲Read More
粟米䙳塊
生炒上肉排
Msalcoholic
點心都算唔錯但係蒸得耐咗少少
Msalcoholic
2018-03-06
Follow
叫咗個濕炒牛河真係好好食喎河粉夠曬滑 入面仲有啲鹹酸菜食食下突然間有隻唔同嘅味真係幾得意入面嘅河粉重要係要有鑊氣嘅韭菜餃蒸得太耐個皮溶溶地不過都算皮薄餡靚好多韭菜燒賣算係幾精彩大蝦好彈牙佢個春卷 炸得好好流心煎堆 唔係普通嘢唔係入面紅豆蓮蓉嗰隻傳統嘢聽講係奶皇包嗰啲流心奶黃D auntie uncle勁鍾意食其實我哋都遲咗大到人哋三點幾收工我哋三點先至到我以為臨收工煮啲嘢肯定唔好食都算係咁啦服務簡直一流我哋搞到佢遲收工亦冇黑面Read More
+ 1
月巴妹妹
開年飯
月巴妹妹
2018-03-04
Follow
轉眼又放完個新年假 又要返去捱驢仔既然係咁 緊係要食個開年飯為自己打打氣媽媽提議食新斗記 咁當然無問題啦荃灣廣場個間新斗記幾好 唔洗等位食新斗記 無理由唔叫佢地嘅招牌乳豬卦兩個人叫左份例牌 乳豬皮燒得十分香脆唔會有太多肥膏 入口肉質幾嫩滑啫啫生菜煲 即叫即整 上枱時重咋咋聲 生菜夠爽甜 比起白烚嘅好食 最後叫左個薑䓤炸魚頭 呢個好食喎魚頭炸得十分香脆 而且炸得夠乾身入口唔會有油膩感覺 而且調味一流 唔會太咸 配埋䓤花一齊食 完全夾左Read More
招牌乳豬
啫啫唐生菜煲
魚旦粥
脆皮烤豬|鑊氣小菜
魚旦粥
2018-03-03
Follow
新斗記好多時候,午市同晚市都好旺,晏就飲茶就食得多,反而夜既係到食飯就比較少。黎到新斗記,點可以唔食佢既招牌菜,呢個例牌烤乳豬,上碟靚,整整齊齊咁,豬皮香脆,下面係一層簿簿既乳豬肉,肉質嫩滑,同豬皮1:1咁食,豬油香滲出黎,加上肉香,一流!豉椒炒花甲 - 不過不失,花甲肉多,但味道上不夠惹味,豉椒味唔夠出。芥末脆皮蝦球 - 呢個芥末醬wasabi幾香,但又唔儲過份濃烈。 而蝦球size好大粒, 蝦球既鮮味配上wasabi,好難唔鍾意。薑蔥鮑魚雞煲 - 一上枱仲係jaja聲響, d 香味飄曬出黎,經薑惹爆香後,雞肉入味得黎好惹味,我連d汁都想食埋,而鮑魚係切成粒,要預唔會食到好多鮑魚,但勝在味道真係唔錯。Read More
+ 2
mj712
初嚐出色招牌乳豬
mj712
2018-02-28
2K views
Follow
平時出街食飯都會選擇西日泰韓菜,的確好少會食中菜,多數大時大節同家人先會食,今晚癮起想食中菜,所以放工去左附近廣場搵間中菜餐廳食晚餐,之前聽過朋友力讚依度既乳豬好好食,毫不猶豫就決定做今日晚餐,可能係平日既關係,所以不用等位,即可入座門面用左好有氣勢既木招牌,增添幾分古舊風格,入座後就點左壺普洱,店內所用既碗筷都劃有公雞圖案,加左少許新派元素設計,幾特別。店員隨即送上前菜小食雲耳,醃得非常入味又夠香,食落夠爽口,不知不覺食哂一小碟,話咁快小菜就逐碟送上金牌即燒乳豬 (例)之前聽過朋友讚賞依度既乳豬非常出色,所以點左一碟例牌份量估唔到真係食出驚喜,外皮同肉係分離,一夾起塊皮,已經感覺到又薄又脆,食落果然無令我失望,入口好香脆,完全無肥膏而乳豬肉烤得嫩滑軟熟,咀嚼個陣仲有肉汁滲出,唔似平時食到既味道,而且無我最怕既豬騷味,沾少少海鮮醬食更加滋味,值得推介另外叫左個孖寶餐,有兩道小菜,分別係碧綠炒龍躉球同頭油皇海中蝦,當然要配白飯先夠開胃呢碧綠炒龍躉球碧綠係指西蘭花,食落爽口清新,煮得恰好又唔會太軟身,中間夾雜左草菇粒,入口幾爽嫩,龍躉肉質滑溜夠實在,芡汁整得剛好,味道濃而不鹹,唔錯豉油皇海中蝦平時我都比較常食到白烚蝦同蒸蝦,但炒蝦真係少食,因為成日覺得好似好鹹咁,但依度炒既豉油皇海中蝦炒得好入味,咬啜蝦殼個時都唔會覺得鹹,而家食落幾香口,最細心既係蝦腳同頭部分都已經拔走,蝦肉唔粘殼夠新鮮整體而言,餐廳招牌乳豬的確讚不絕口,燒烤出黎既味道同外邊一般所食到既的確比較優勝,小菜味道煮得恰好又唔會太鹹,係食中菜既好地方Read More
sam0685
傳統酒家
sam0685
2018-02-23
Follow
約咗兩個舊同學出嚟食飯, 本身諗住打邊爐,開開心心簡簡單單,點知有人話怕熱氣,咁就一於轉食中菜,豐儉由人。前菜 麻辣雲耳, 小小麻,雲耳爽口,口感佳。大澳蝦醬骨, 唔知點解成落後覺得好似南乳香燒骨,不過兩樣嘢其實都好似,都好好食。蝦仁炒滑蛋, 蝦仁大大隻, 炒蛋夠曬嫩滑, 最重要分量十足, 蛋有蛋味 ,蝦又有鮮蝦嘅味道, 其實拎嚟送白飯都一流。薑米蒜香蛋白蟹飯, 如果唔係有蟹, 其實應該係大肚婆食物, 直情係坐月餐嘅良物, 薑咪夠曬香味, 配埋少少蒜香味道更加豐富, 最重要成個飯係蒸嘅, 完全唔油膩。招牌乳豬例牌, 嚟都冇理由唔食, 細細份都要叫下, 最可惜嘅係佢會皮肉分離, 如果唔係真係冇得輸,其實以前佢係痴埋嘅,可能今次唔好彩分開曬啦。下次再嚟過,希望會做得更好。Read More
kawawong1026
新春小團圓
kawawong1026
2018-02-20
2K views
Follow
臨近歲晚相約了閏蜜二人小團圓, 正好大家都想吃中菜做一做節~ 雖然經常去荃灣, 但新斗記倒真的沒有吃過! 因為大時大節怕人多, 所以一早訂定位, 不過餐廳地方也闊落, 平日晚上來Walk in應該也不用等位~ 先看Menu:碗筷茶具都很別緻!一邊在想點那一款菜時, 聽到周邊發出源源不絕的煲仔吱吱聲, 而且傳來陣陣香味, 非常誘人!所以我倆都忍不住要點兩款煲仔菜試試!啫啫唐生菜煲點菜後不消一會就已經上菜了~ 聽到吱吱聲令人感覺很興奮!! 未放上枱已經聞到香味~ 生菜很大片, 顏色好翠綠~ 非常新鮮! 咬落十分爽脆! 而且吸收了蒜香和醬汁的味道~ 微辣, 很開胃!天氣冷當然少不了暖胃湯水, 所以我們亦點了是日老火湯~ 一大煲很足料~ 滿滿都是黃瓜和瘦肉!! 看色澤便知多麼的香濃~ 湯的味道甘香, 不死咸, 也感覺沒有味精~ 我們每人足足飲了3碗呢!順帶一提, 店員服務很好, 先用大碟夾起所有湯渣 (又多一個餸啦~哈!), 再幫我們分湯, 飲完一碗又會主動過來幫手添湯, 讚!!招牌乳豬來到的時候是熱熱的! 感覺是新鮮即整~ 所以都等了一陣子~果然沒有令我們失望!!外皮很薄很香脆, 連接著一層如紙般薄的脂肪~感覺不會太油膩, 也沒有我最怕的豬羶味, 而最底層的乳豬肉十分嬌嫩juicy!雖然算不上是厚肉大大件, 不過一層接一層, 味覺很豐富~我們沒有點飯, 所以點了豉油皇炒麵~炒麵裡面混了不少芽菜~ 麵質亦彈牙, 沒有炒得太腍, 整體口感層次豐富! 亦沒有太咸, 味道剛剛好~ 枝竹斑件煲店員在上菜時再在我們面前, 加點洋蔥、大蔥炒兩炒~ 新鮮滾熱辣香噴噴!! 正!!! 這個煲份量也不少, 斑件肉質結實滑嫩, 而且沒有吃到骨~ 而枝竹更是完完全全地吸附了醬汁的味道, 非常惹味好下飯!!!吃完這幾道菜已經好飽, 沒有空間吃甜品了! 我們都非常滿足, 迎接新的一年!!!Read More
+ 3