2020-01-04 760 views
每逢輕鐵經過新墟村總會看到大大招牌「新恆福」,聽聞大大碟味道也不錯,今晚幾個朋友運動完即決定去那邊解決晚飯。恆福小炒皇朋友聚餐飲啤酒一定不少得送酒小食,恆福小炒皇包括多款食材,有韮菜、腰果、菜莆、炸魚仔、蝦乾等,富多層次酥脆口感,香口開胃。自家秘製碌鵝油放鑊,半乾煎地碌出油羶,碌至皮帶焦香,師傅再以自家製醬汁,細火燜熟鵝隻。鵝肉連皮入味非常,肉質結實中帶彈性,若果脂肪更少會更完美。鮮臘肉蒸馬友以類似日本一夜干方法再配中式材料烹調,把馬友開邊醃製再經一夜風乾,配上自家製臘肉再蒸熟。肉質柔軟結實緊緻但不多骨,臘肉片咸香卻質感煙韌香口。總括而言是一家誠意十足的街坊菜館,不論自家製作的臘肉、風干魚鮮還是碌鵝都是很花時間的工夫菜,以這個價位來說可謂性價比極高,相信以後還會光顧。

恆福小炒皇

自家秘製碌鵝

鮮臘肉蒸馬友
肉質柔軟結實緊緻但不多骨,臘肉片咸香卻質感煙韌香口。

2019-12-24 333 views
原來除咗屯門市中心之外,附近都有好多嘢食,今日有朋友介紹去咗一間叫屯門泰味村新恆福餐廰菜館,馳名係食脆皮豆豉燒鵝。脆皮豆豉燒鵝:燒到外皮非常之脆,內裏好多肉汁,好有鵝味,加埋炒過D豆豉,蔥,連埋秘製汁係上面一齊食,絕配。咖喱炒蟹:香濃咖喱汁,配上新鮮蟹,食得出D蟹好鮮甜,下次可以叫埋蒜蓉包一齊食。菠蘿海鮮炒飯:炒飯底炒得好香,好乾身,飯粒分明,新鮮菠蘿好清甜,加埋新鮮海鮮好啱小朋友。蝦球泰式pad thai:唔使去到泰國先有得食,炒得非常之乾爽,甜酸度適中,唔會太辣,食完更加開胃。炸蝦餅:外邊炸到好脆口,好彈牙,蝦味好出,淡淡肉,點埋泰式甜酸醬一起食,正。提提大家如果要食脆皮豆豉燒鵝,要預早預約。

脆皮豆豉燒鵝:

咖喱炒蟹:

菠蘿海鮮炒飯:

蝦球泰式pad thai:

炸蝦餅:
提提大家如果要食脆皮豆豉燒鵝,要預早預約。
2019-11-05
Type of Meal
Dinner
2019-11-26 845 views
親戚九龍特登入來探我,當然要地主之誼請食飯啦!連鎖食店一早已經厭倦😩搜尋之下,見到這間泰美村新恆福口碑唔錯有很多特色菜式,有粵式和泰式嘅選擇,一於book枱啦😃😃地方都算方便,適合駕車人士,門口有車位呢,揸左車今晚就冇得飲酒啦😅😅小炒王就是一間大排檔的典型菜式,的確做得唔錯,很夠鑊氣,魚仔很脆,而且份量很多😝😝自家製菜式-一夜情鹹鮮倉魚😋😋仲有馬友,同 鱔,老闆自家製,配上臘肉,屬於當天的菜色🤣🤣🤣很鮮味而且清清地,真係其他地方食唔到😌泰菜代表莫過於冬陰公,老闆配合返香港口味,唔會太辣,而且很多料,蝦,蜆,番茄仔,很多香茅,口味突出👍👍另一特色菜-首創南乳骨!很香口,會有少少肥,不過炸完之後減咗不少油膩感,很下酒😍😍親戚很滿意呀,佢話喺九龍城食唔到如此地道嘅菜式,已經約定做節再過嚟食,所以已經睇定,有套餐,4、8人都有,fit 曬👍👍
親戚九龍特登入來探我,當然要地主之誼請食飯啦!

2019-11-24 448 views
街坊極力推介這家 泰味村 新恆福!區內朋友應該都認識,新墟輕鐵站旁,地方就腳,自成一角,駕車人仕尤其適合,免費泊車就在門口👍👍👍一來到,感覺與之前不同,地方企理左,有冷氣,而且座位寛落😆最緊要菜式多了很多,很多還是首創和自家製😍😍老闆好nice ,推介自家 一夜情鹹鮮🤗仲介紹做法,類似日本的一夜干,即管試吓,果然有驚喜,肉質紮實而且無骨,配上臘肉,不用落豉油也非常夠味,送飯一流🥰🥰🥰首創南乳骨 香口鬆脆,肉質好嫩滑,半肥瘦,雖然有點油膩,下酒一流,真係食唔停口😝😝小炒王夠晒鑊氣,而且配料好多,魚仔炸得非常脆,令口感更加豐富,很多腰果呢😋😋還有很多泰國菜式,揀咗冬陰公,唔太辣又唔會太油喎,蝦🦐有4、5隻,仲有硯,正!小窩已經有五碗😬😬估唔到泰式一樣咁地道!加多碟菜,好大碟,捧住個肚走,埋單每人百零蚊,唔錯嘅選擇!這道 自製一夜情咸鮮 真係好令人回味,難怪7點full house 要等位😆😆

自制一夜情咸鮮金倉

首創南乳骨

冬陰公湯

加多碟菜,好大碟,捧住個肚走,埋單每人百零蚊,唔錯嘅選擇!
蒜蓉炒菜心

自制一夜情咸鮮金倉
首創南乳骨
冬陰公湯
蒜蓉炒菜心
2019-08-31 217 views
自從不久前來過,餓底現在想去大排檔的話就會過來,今晚又跟家人來大擦一餐。孜然棒棒骨:上次食過,家人喜歡所以今晚又再叫,棒棒骨表面沾滿炸蒜,勁香蒜味,今次孜然味更突出,好正!同埋唔好放過洋蔥,都好好味架!😋XO醬小炒皇:呢個驟眼看唔知有乜,唔理佢,放一堆入口先,好香干瑤柱味!原來是有大量炸香了的魚仔,仲有蝦乾&魷魚等,香口,惹味,滿滿的大排檔風味!😌日本黑椒和牛粒:哦?乜大排檔都有和牛食?好奇點來試下,和牛粒大小剛剛好,一口一粒,肉質易咬兼有彈性,黑椒味夠入味,仲好大碟好多粒,唔使掙!🤣今次來見門口多了一部夾公仔機,有小朋友隨行就可以比佢地去夾,又幾有諗頭喎。

2019-08-09 134 views
今次介紹間都幾冷門大排擋,岩曬屯門友或者有車人士,首先係有冷氣大排檔餐廳仲有超級大電視,岩曬我👍🏻一黎叫左個椒鹽鮑魚👍🏻👍🏻必叫依個好特別,原隻鮑魚炸,新鮮鮑魚又彈牙紫西蘭花炒花枝👍🏻紫色西蘭花真係第一次食,蝦仁新鮮大隻唔似急凍貨,配埋花枝👍🏻👍🏻正,又健康又好味魯肉飯大排檔食魯肉飯真係幾特別,魯肉係酸咸口味,非台式肉燥,肉粒少肥瘦肉👍🏻不錯菜膽雞雞肉入味,皮軟肉嫩,雞件無咩骨最尾仲送咗個腐竹雞蛋糖水👍🏻nice

一黎叫左個椒鹽鮑魚👍🏻👍🏻必叫
依個好特別,原隻鮑魚炸,新鮮鮑魚又彈牙

紫西蘭花炒花枝👍🏻

魯肉飯

菜膽雞
雞肉入味,皮軟肉嫩,雞件無咩骨

最尾仲送咗個腐竹雞蛋糖水👍🏻nice
2019-07-26 830 views
今日去咗青山行山,行完經過楊小坑村,見呢間食店幾企理,又好耐無食排檔嘢,就响呢度食晚飯啦。自從芭蕉葉執咗之後,就無去楊小坑村食嘢,其實楊小坑同山景邨,祇不過係一街之隔,今晚去呢間新恆福,就响景華樓對面,地理位置幾方便。入門口右邊放咗2部夾公仔機,左手邊又放咗個詠春木人樁,食店入面闊落,冷氣充盈。兩個人叫咗兩餸一湯,無叫白飯又無叫嘢飲。冬蔭功海鮮湯$138滿滿一盤湯料好多,鮮香撲鼻,有鮮甜花甲皇4隻、爽甜帶子、彈牙魷魚、蝦仁、魚柳、粉絲、大豆芽菜......大豆芽菜夠爽口,加埋吸收咗湯汁嘅粉絲,好味呀。湯水聚集咗海鮮嘅精華,非常鮮味,酸香微辣,好飲。小炒皇$98,鑊氣十足,材料豐富:有酥炸魷魚鬚、炸蝦乾、炸魚仔乾、腰果、咸酸菜、紅椒、韮菜花。魷魚鬚香脆彈牙有咬口,其他材料夾埋一齊嚟食,又香又惹味,如果韮菜花多啲更好。甜酸無骨豬手$118顏色擺盤有花心思,豬手已經骨肉分離,啖啖肉好方便。豬手皮香脆,口感脆而彈牙,感覺充滿骨膠原。肉質軟得嚟有咬口,連埋甜甜酸酸嘅汁一齊食,一啲都唔會膩,個汁嘅甜酸度剛好,唔會好搶,好好味喎。有驚喜!薯角熱辣辣,都好食呀。又多一個食飯好去處嘞。
今日去咗青山行山,
行完經過楊小坑村,
見呢間食店幾企理,
又好耐無食排檔嘢,
就响呢度食晚飯啦。

自從芭蕉葉執咗之後,
就無去楊小坑村食嘢,
其實楊小坑同山景邨,
祇不過係一街之隔,
今晚去呢間新恆福,
就响景華樓對面,
地理位置幾方便。

入門口右邊放咗2部夾公仔機,
左手邊又放咗個詠春木人樁,
食店入面闊落,冷氣充盈。

兩個人叫咗兩餸一湯,
無叫白飯又無叫嘢飲。

冬蔭功海鮮湯$138
滿滿一盤湯料好多,
鮮香撲鼻,有鮮甜花甲皇4隻、
爽甜帶子、彈牙魷魚、蝦仁、
魚柳、粉絲、大豆芽菜......
大豆芽菜夠爽口,
加埋吸收咗湯汁嘅粉絲,
好味呀。

湯水聚集咗海鮮嘅精華,
非常鮮味,酸香微辣,好飲。

小炒皇$98,鑊氣十足,
材料豐富:有酥炸魷魚鬚、
炸蝦乾、炸魚仔乾、腰果、
咸酸菜、紅椒、韮菜花。
魷魚鬚香脆彈牙有咬口,
其他材料夾埋一齊嚟食,
又香又惹味,

如果韮菜花多啲更好。

甜酸無骨豬手$118
顏色擺盤有花心思,
豬手已經骨肉分離,
啖啖肉好方便。

豬手皮香脆,口感脆而彈牙,
感覺充滿骨膠原。

肉質軟得嚟有咬口,
連埋甜甜酸酸嘅汁一齊食,
一啲都唔會膩,
個汁嘅甜酸度剛好,
唔會好搶,好好味喎。

有驚喜!
薯角熱辣辣,都好食呀。

又多一個食飯好去處嘞。

2019-07-25
  • 甜酸無骨豬手
  • 小炒皇
不經意入左屯門,但一場黎到點都要食返d地道先走架,不枉此行丫嘛~ 朋友就話試過呢間5錯,所以帶我過來。小炒王呢個小炒王入邊嘅炸魷魚鬚好香,偏乾身,有少少天婦羅🍤既感覺。西蘭花帶子帶子新鮮,清炒健康,老少皆宜!👍🏻👍🏻肉燥飯但依個滷肉飯相對台灣嘅滷肉飯就有啲辣兼且係偏鹹少少(5知係咪食左帶子在先比較清淡),但勝在肥瘦分明,比例真係一半一半。酸菜魚魚真係不得了,勁大塊仲要滑一滑架!5算酸,反而係嚼完先慢慢滲透少少酸味,好有層次感。

朋友就話試過呢間5錯,所以帶我過來。

西蘭花炒帶子

西蘭花帶子

帶子新鮮,清炒健康,老少皆宜!👍🏻👍🏻

魯肉飯

肉燥飯

酸菜魚
魚真係不得了,勁大塊仲要滑一滑架!
5算酸,反而係嚼完先慢慢滲透少少酸味,好有層次感。

西蘭花炒帶子
小炒王
繼之前在楊小坑村食過一間屯門的隱世扒房西餐廳之後,讓我念念不忘的就是夜晚會變得燈火通明,空間感極為充足,而且菜款十分吸引的這間冷氣式大排檔餐廳。由外面看到紫色醉人燈光到內裡的超級大電視投射以及還有夾公仔機玩,用大排檔的視點來說已十分有驚喜。餐牌選擇充足,分類清晰,未幾我們已選定了這晚兩人份量的菜款。四川辣子雞雞粒雞件食極唔完,份量非常多,雞子中有麻辣味剛夠而不會過份辣,雞件全入味值得一試,送酒一流。燒日本和牛粒大大粒和牛肉粒夾雜著菠蘿及青椒,四串燒香了的牛肉質口感滿意,沒有過火中仍然保留和牛內的肉汁感。薑蔥魚標一個平時剛少叫的一個菜,店員力推的魚標即是花膠魚肚,爆香過的魚標非常美味,在口中林林的感覺好有滿足感👍👏。魯肉飯&白飯魯肉的味道感覺非廣泛台式的魯肉味,酸咸的味道比想像中開胃醒神,肉粒少肥瘦肉,送飯必備之選。大大碟的大排檔風味菜,空間感充足,可以真心講屯門沒有幾多間可以食到如新恆福的隱世排檔風味。價錢合理而且免加一,堅係抵食,要說他是以前沙田陳根記的影子店的確吻合。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️

繼之前在楊小坑村食過一間屯門的隱世扒房西餐廳之後,
讓我念念不忘的就是夜晚會變得燈火通明,空間感極為充足,
而且菜款十分吸引的這間冷氣式大排檔餐廳。
用大排檔的視點來說已十分有驚喜。

四川辣子雞
雞粒雞件食極唔完,份量非常多,
雞子中有麻辣味剛夠而不會過份辣,
雞件全入味值得一試,送酒一流。

燒日本和牛粒
大大粒和牛肉粒夾雜著菠蘿及青椒,
四串燒香了的牛肉質口感滿意,
沒有過火中仍然保留和牛內的肉汁感。

薑蔥魚標
一個平時剛少叫的一個菜,
店員力推的魚標即是花膠魚肚,
爆香過的魚標非常美味,
在口中林林的感覺好有滿足感👍👏。

魯肉飯&白飯
魯肉的味道感覺非廣泛台式的魯肉味,
酸咸的味道比想像中開胃醒神,
肉粒少肥瘦肉,送飯必備之選。

大大碟的大排檔風味菜,空間感充足,
可以真心講屯門沒有幾多間可以食到
如新恆福的隱世排檔風味。
價錢合理而且免加一,堅係抵食,
要說他是以前沙田陳根記的影子店的確吻合。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-07-21 75 views
今晚嚟到屯門近西鐵站嘅新恆福大排檔,聽聞呢間餐廳嘅員工曾經係陳根記打工,所以我見到餐牌都有Wasabi手絲雞呢啲經典菜式~不過見到寫住暫時停售,所以無緣試啦!一入嚟餐廳,就覺得非常寬躺,我哋被安排到近電視螢幕前面嘅一張四人枱,部電視真係大到不得了,直頭可以電視撈飯!😆我地點左三款菜式,第一款係XO醬西芹炒帶子蝦仁🍤味道唔太辣,帶子煮到鮮嫩程度啱啱好,蝦仁亦都係爽口嘅!唔錯呢~第二款菜式我地點左芝士琵琶豆腐,伴碟嘅有西蘭花,配合埋芝士醬唔會好膩,而且西蘭花亦都煮得好淋,容易入口!最後一道菜色,我地點左燒火箭魷魚🦑,魷魚燒得啱啱好,完全唔覺得煙韌,有一陣陣嘅碳燒味道,好有大排檔嘅特色!再配合埋佢特製嘅酸辣醬,好似食緊泰式鳳爪咁樣,喺呢一個咁酷熱嘅天氣下,嘆住冷氣食串燒真係另有一番風味👍🏻最後係離開嘅時候發現門口附近有一部夾公仔機同埋一個木人樁,大人細路都岩玩,真係好過癮呢!

2019-07-19 76 views
新恆福的中菜有一種新式大排檔的感覺而我最喜歡就是這裏的環境同一般大排檔與別不同裏面有冷氣亦有超級無敵大電視晚上時間都比較多人有時會全院滿座所以今日特地早一點吃晚飯冰鎮滷水掌翼天氣比較炎熱食返個冰鎮嘅前菜真係零舍透心涼同開胃呀從來未吃過那麼入味的佢個汁真係入晒去個肉入面令人回味無窮XO醬小炒王呢個係非一般嘅小炒王事關佢個魷魚係炸過嚟架非常之香脆可口啊滷水雜錦拼盤最出色就係個墨魚超級彈牙爽口啊加上個豆腐炸過真係冇得彈!送飯一流新恆福呢度食完真係想幫佢改返個名叫真幸福啊!會再來
新恆福的中菜有一種新式大排檔的感覺

事關佢個魷魚係炸過嚟架
非常之香脆可口啊

滷水雜錦拼盤

最出色就係個墨魚超級彈牙爽口啊
加上個豆腐炸過真係冇得彈!
送飯一流

新恆福呢度食完

真係想幫佢改返個名叫真幸福啊!
會再來

2019-07-18 63 views
原來屯門有間隱世大排檔一般大排檔都係地方污糟又熱又無冷氣所以我好少去大排檔今次應該改觀了朋友介紹呢間「新恆福」一入到去有冷氣正又有大電視正!一邊食一邊睇電視我地兩個叫左幾個小菜「辣子雞」外表好似好辣但食落唔算辣有麻辣味但雞好脆口「燒日本和牛粒 (4串)」和牛嫩而多汁菠蘿甜甜酸酸好開胃加埋青椒爽脆呢個組合好特別「乾蔥魚標」原來魚標即係花膠魚標入味乾蔥好惹味上碟時沙沙聲呢間環境食物味道都唔錯下次叫多d人黎食先
原來屯門有間隱世大排檔
一般大排檔都係地方污糟
又熱又無冷氣
所以我好少去大排檔
今次應該改觀了

朋友介紹呢間「新恆福」
一入到去有冷氣正

外表好似好辣
但食落唔算辣
有麻辣味
但雞好脆口

「燒日本和牛粒 (4串)」

和牛嫩而多汁

上碟時沙沙聲

呢間環境食物味道都唔錯
下次叫多d人黎食先
2019-07-17 72 views
突然想食大排檔,其實屯門都有好多大排檔嘅, 不過就好參差囉。之前喺市中心附近食個兩單都係麻麻哋啦。。。今次呢我就係openrice度search左新恆福,初頭睇佢地圖呢。。。都以為好遠㗎, 感覺要入村, 因為佢寫楊小坑村呀嘛。 但係去到時就發現其實佢喺山景村入口附近嘅咋。望到叮叮站,所以好方便。我今晚就人少少所以呢就叫咗三樣餸1) 頭盤小食我揀咗~ 鵝掌翼2) 招牌滷水拼盤3) 晚市推介~燒日本和牛粒( 四串) $128⭐️鵝掌翼, 我未試過不停口咁係咁食㗎, 雖然係冷盤 但係個溫度剛剛好, 個味道真係好入味又唔會係喺雪櫃攞出嚟嗰種咁冰凍嘅感覺。 最後我哋兩個成碟K.O.左。😋👍🏻👍🏻👍🏻⭐️跟住就係嗰個招牌滷水拼盤啦,其實去得大排檔都係因為好想食啲滷水拼盤滷水鵝, 滷水墨魚呀咁樣嘅,而新恆福呢個滷水拼盤都好滿足到我👍🏻👍🏻👍🏻💕跟住個重點。。。晚市推介~燒日本和牛粒, 起初見到個餐牌$128得四串, 仲話覺得佢有d 貴咁,點知一嚟到色香味俱全, 真係食到我舔舔脷,唔好講笑吵, 個和牛係用真正炭燒, 所以我味道特別香特別吸引,咬落去好有口感牛肉味有濃。👍🏻👍🏻👍🏻,

我今晚就人少少所以呢就叫咗三樣餸

1) 頭盤小食我揀咗~ 鵝掌翼
2) 招牌滷水拼盤
3) 晚市推介~燒日本和牛粒( 四串) $128

-早幾日去咗屯門打golf🏌️之後一試難忘,今日off ,當然又搵埋屯門友再吃喝😋玩樂😼喇。到食dinner 時間,有人提議去大排檔食下喎。🧐橫掂無食過呢間,試下味道點先。平日嚟講,都算多人嚟食喎😲。一坐底, 侍應姐姐👩就好熱情問我地食咩,🗣️介紹我地聽。白滷水掌翼($88)先黎個冷盤小食,一上枱「嘩」一聲😲,無諗過咁大碟,而且掌翼大大隻,點埋d酸辣汁好開胃😍。燒火箭魷魚🦑($98)魷魚在炭爐燒過🔥,再剪開一個個圈,一d都唔會韌,好爽,唔點汁食都已經好鮮👍XO醬小炒皇($98)鑊氣十足,完全無偷工減料,有魷魚🐙,銀魚乾🐟、蝦乾🦐、腰果炒韭菜,少少辣🌶️。蠢咗添!!應該叫碗白飯🍚連埋食就perfect。沙薑鹽焗雞半隻🐔($108)呢個雞有驚喜,醃得好入味,皮軟肉嫩,啖啖肉😋,食唔停口🤭,唔會好似出面d得雪藏味。最尾姐姐👩仲送咗啫喱糖比我地食tim 🤭🤭🤭呢到雖然唔近大型商場,但落輕鐵行一陣🚶就到,都好方便。而且環境都好舒適,冷氣夠勁❄️,又有大大個電視📺,正呀👏。==========新恆福地址:屯門楊小坑村1號地舖

平日嚟講,都算多人嚟食喎😲。

一坐底, 侍應姐姐👩就好熱情問我地食咩,🗣️介紹我地聽。

白滷水掌翼($88)

燒火箭魷魚🦑($98)

XO醬小炒皇($98)
蠢咗添!!應該叫碗白飯🍚連埋食就perfect。

沙薑鹽焗雞半隻🐔($108)

最尾姐姐👩仲送咗啫喱糖比我地食tim 🤭🤭🤭

==========
新恆福
地址:屯門楊小坑村1號地舖
Type of Meal
Dinner
  • 燒火箭魷魚
2019-07-12 70 views
約咗屯門嘅朋友食嘢,突然好想食大排檔,但係唔係好熟屯門嘅我唔知道屯門邊度有大排檔。跟住我朋友就帶我搭輕鐵去咗山景呢一邊,原來呢度有一間以大排檔來講都坐得好舒服嘅大排檔。食咗佢呢度招牌嘅豬仔骨,仲有叫咗一個鴨舌,另外在叫咗一碟菜。豬仔骨好惹味而且啖啖肉,唔會話剩係得啲骨。至於鴨舌係唔屬於好濃味嗰種鴨舌,但係一想啲見到佢勁多條鴨舌。最後碟菜竟然有啲喜出望外因為食完唔會好口渴但係都好好味。呢度最大嘅賣點就係有一個好大嘅投射螢幕,播住電視咁,所以都好啱一家人你睇住電視食飯。而且以大排檔來講,佢真係算坐得舒服,闊落之餘啲椅又好坐,就算食完之後慢慢坐下hea 下都好舒服。

最後碟菜竟然有啲喜出望外因為食完唔會好口渴但係都好好味。