2024-05-02 63 views
放假吃晚飯,行過一間看下去比較懷舊的餐廳,同事試過說很好吃,就去試一下,真的令人食指大動!沒有介紹錯😍唯一不足之處地方太殘舊🤣通常地方殘舊都是比較好食一點🤔位於角落頭、轉換處以紅白招牌為主🤣內裏環境比較殘舊,環境比較差劣😂,屬於典型大排檔。如果有潔癖的朋友不適合去🤣,不過職員很好人,下大雨給我們一把遮⛱️炸乳鴿是一道外酥內嫩、香氣四溢的美味佳餚,熱油中炸至金黃酥脆。炸乳鴿的外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的香味,讓人食指大動。在於外酥內嫩,口感香脆,炸大腸的外皮酥脆,內裡軟嫩,帶有淡淡的香氣,讓人食指大動。這道菜色外觀誘人,口感絕佳。在於外酥內嫩,口感香脆。經過適當處理後,雞軟骨裹上麵粉或調味粉,再放入熱油中炸至金黃酥脆,再撒上椒鹽調味。椒鹽雞軟骨的外皮酥脆,內裡嫩滑,帶有椒鹽的香氣。豉椒炒道鮮美可口的佳餚,炒蜆時讓大蜆吸收了豉椒的香氣和味道。豉椒炒大蜆的口感鮮甜多汁,帶有豉椒的微辣香氣,讓人食指大動。以新鮮的豬肺搭配新鮮蔬菜熬製而成,豬肺入口鮮嫩多汁,帶有淡淡的甜味,湯中的蔬菜口感爽脆,菜千豬肺湯燉煮的過程中,豬肺的鮮味完美融合在湯汁中,令整體口感更加豐富。將鹹菜、胡椒和豬肚巧妙結

位於角落頭、轉換處以紅白招牌為主🤣

椒鹽雞軟骨

菜乾豬肺湯

將鹹菜、胡椒和豬肚巧妙結合在一起。湯汁濃郁鮮美,胡椒的香氣濃烈,帶有微辣的味道,讓人胃口大開。豬肚入口爽脆,口感彈牙,搭配鹹菜的鹹香,味道更加豐富。還有助於暖胃驅寒,是冬天的暖心佳品。
椒鹽雞軟骨
菜乾豬肺湯
2023-11-05 793 views
聽朋友講呢間小店嘅小炒同埋雞湯好好味,宵夜一流,所以早幾晚去試買咗佢個雞湯同埋呢一個砂礓雞腳,加埋其他嗰啲小炒食,呢個砂礓雞腳完全唔得,好似煲完湯剩返嘅雞腳攞嚟搵沙薑做咁,唔夠入味啲雞腳又瘦又細又鞋,其他小炒味道一般而且份量細,所以唔會再有下次。
沙薑🐔腳
2023-11-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-07-23 906 views
以前成日同朋友飲完野都必定會去尖沙咀買碗湯飲最愛就係菜乾豬肺湯其實佢其他小菜同埋小食都好好食然後都係即刻整蕃茄薯仔湯、胡椒雞腳湯、同埋菜乾豬肺湯都係好出名當然冬天可以更加正啦🤣
以前成日同朋友飲完野都必定會去尖沙咀買碗湯飲
最愛就係菜乾豬肺湯
其實佢其他小菜同埋小食都好好食
然後都係即刻整
蕃茄薯仔湯、胡椒雞腳湯、同埋菜乾豬肺湯都係好出名
當然冬天可以更加正啦🤣
自從倒數嗰日朋友帶我黎飲呢間嘅招牌雞腳湯之後就一直念念不忘,所以呢日收工特登過去( ´ ▽ ` )ノ-招牌雞腳湯 $33💰雞腳湯好重胡椒味好夠辣如果本身飲食比較清淡可能就唔太適合飲第一次飲真係覺得好飲夠辣唔會死鹹呢次飲反而覺得唔夠辣,有啲鹹重味精-乾炒牛河 $60💰-豉油皇炒麵 $45💰麵食方面兩款都較為普通,個人認為比起其他茶餐廳略為遜色-潮州炸大腸 $78💰炸大腸沾甜醬食,香脆可口,但味道就比較普通正常發揮-椒鹽墨魚咀 $88💰墨魚咀幾有驚喜,唔會炸過火,連埋炸乾蒜一同食用,香口有嚼勁
自從倒數嗰日朋友帶我黎飲呢間嘅招牌雞腳湯之後
就一直念念不忘,所以呢日收工特登過去( ´ ▽ ` )ノ

-招牌雞腳湯 $33💰
雞腳湯好重胡椒味好夠辣
如果本身飲食比較清淡可能就唔太適合飲
第一次飲真係覺得好飲夠辣唔會死鹹
呢次飲反而覺得唔夠辣,有啲鹹重味精

-乾炒牛河 $60💰
-豉油皇炒麵 $45💰
麵食方面兩款都較為普通,個人認為比起其他茶餐廳略為遜色

-潮州炸大腸 $78💰
炸大腸沾甜醬食,香脆可口,但味道就比較普通正常發揮

-椒鹽墨魚咀 $88💰
墨魚咀幾有驚喜,唔會炸過火,連埋炸乾蒜一同食用,香口有嚼勁

2023-01-13 892 views
棉登徑果間無左,唯有去依間啦,諗住依間話係始祖應該正啲試下,我地4個人叫左雞腳湯同豬肺湯叫左個炒蜆同餃,雞腳湯真係無咁正,好似開左水咁,個餃子啲饀又少,成隻都細左,重點係個蜆,90蚊得11、12粒蜆肉,性格比高到呢…,真係未試過有兜蜆食水深到依個地步…真係以為係2間無關係嘅舖有想試嘅朋友可以唔使試

有想試嘅朋友可以唔使試

炒蜆
2022-12-30 580 views
聽人講依間雞腳湯好正,終於去到試試雞腳煲到淋曬湯嘅蒜味都好夠,但係就咸左d另外,叫左份鹵水雞翼好咸仲叫左碟 豆豉鯪魚油麥菜 (無影相)有鑊氣,唔錯P.S 店舖只有一個auntie做樓面 ,大家要耐心等候喲
聽人講依間雞腳湯好正,終於去到試試

雞腳煲到淋曬

湯嘅蒜味都好夠,但係就咸左d

另外,叫左份鹵水雞翼
好咸

仲叫左碟 豆豉鯪魚油麥菜 (無影相)
有鑊氣,唔錯

P.S 店舖只有一個auntie做樓面 ,大家要耐心等候喲
2022-12-23
2022-08-10 793 views
影完婚紗sample,都半夜,口痕但唔餓,婚紗鋪老闆話依家尖沙咀夜晚死城咁,一係就donki,一係就哩間,未行到就已經見好多人等緊,個個飲到面紅紅,牆上menu就樣樣有d,小炒滷水炸嘢蒸餸米線,湯!!!我見到有湯!!!招牌雞腳湯,就你啦.哩度應該都係做附近酒吧酒客生意.好彩買左兩碗,原來都幾細碗.幾足料,有冬菇有花生,大量胡椒粒,雞腳踭冇去甲,唔緊要啦,好少街買到咁嘅老火湯,冬天如果佢仲係度一定會成日幫襯!
影完婚紗sample,
都半夜,口痕但唔餓,
婚紗鋪老闆話依家尖沙咀夜晚死城咁,
一係就donki,一係就哩間,
未行到就已經見好多人等緊,
個個飲到面紅紅,
牆上menu就樣樣有d,
小炒滷水炸嘢蒸餸米線,
湯!!!我見到有湯!!!
招牌雞腳湯,就你啦.

哩度應該都係做附近酒吧酒客生意.

雞腳湯

好彩買左兩碗,原來都幾細碗.

幾足料,有冬菇有花生,大量胡椒粒,
雞腳踭冇去甲,唔緊要啦,
好少街買到咁嘅老火湯,
冬天如果佢仲係度一定會成日幫襯!
2022-08-05
TakeAway
雞腳湯
2022-07-18 505 views
夜晚出嚟搵嘢食 見到間舖頭門外有啲人 所以就走近睇下有咩食 跟住就買咗個雞腳湯做宵夜我超級鍾意飲湯 覺得個湯幾好味幾入味 不過可惜嘅係我唔鍾意食湯渣 冬菇OK 但係覺得食雞腳有啲麻煩 而且仲浪費咗我啲湯嘅空間🤣 下次叫嗰個老婆婆走雞腳先

2022-05-01 619 views
尖沙咀馳名雞腳湯,每次飲完走也會去買一碗胡椒味極濃的雞腳湯用來解酒。由舊鋪開始他的雞腳湯和胡椒豬肚湯也是非常有名。但新裝修後,水準似乎未能維持。不知道是否因為疫情關係,酒吧被封了,連帶飲酒相關的宵夜夜市也受到打擊。適逢晚市堂食放寬,吃完飯也去買一碗。跟以前的比較,外賣盒用了更高級的,不是以前的發泡膠。用料方面,雞腳也有四至五隻,也有冬菇等配料,但味道方面竟然大不如前,湯底清淡了很多,也沒有很重香料,更像是用味精模仿以前的味道,也缺乏了胡椒的辣勁。

2022-04-22
Last Night Supper
今晚是17週年結婚紀念,老公話呢間店呼聲好高,於是帶我去買外賣食浪漫下,點了1碗豬肺湯、1碗雞腳湯、6隻韭菜餃子、1個水煮牛肉、1盒乾炒牛河,埋單共224蚊。結果.......6隻餃子用個裝前菜沙律的超細碗裝,一打開,見到一盒仔醋放在餃子旁邊,周圍仲有好多吉位,我已經感覺不妙,一食,餃子全部得個殼,口感就是食風的感覺,餡少到無朋友,齋食皮......算.......飲下雞腳湯先,份量少不用講,出奇地好重味精,放棄.......又算.......飲埋個豬肺湯試試,一開打開個碗仔,只見清清的水不見料,用匙羹撈下,原來是給錯了胡椒豬肚湯(有3小塊豬肚及3片仔鹹菜),飲落比雞腳湯更重味精,奇差,連出面免費的例湯都不如..........再算........打開盒乾炒牛河,份量出奇地少,用筷子撥下,條條河粉都油淋淋,成盒得3塊牛肉,4條洋蔥絲,食落除了依然是食味精外,要罰飲油......最後,食埋個水煮牛肉死得心,碗已經細到不像話,最特別是零味道,可能師傅覺得我剛才的食物食味精已經食夠,宜家來個清水煮牛肉讓我中和下味覺,結果牛肉是咬不爛的,老到成口渣,牛肉下面只有少少芽菜墊底。總結,全份外賣,收
。總結,全份外賣,收我224蚊,我們食完只知除了食好多味精外,無食過任何東西落肚,永不錄用!

2022-03-17
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$112 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary
2021-01-01 1342 views
由于附近有酒吧,他们的宵夜生意很好。我也吃过几次,鸡脚汤是招牌菜。今天晚上见到他们还没打烊,可以买外卖回家吃。餐单很简单,都是以小菜为主。碟头饭和炒粉面的选择不多。点了餐后就在店内等候。没有堂食,用餐区内,有不少杂物,桌子都变成放置东西的地方。这份干炒牛河卖相不讨好,价钱是50元,份量不多,只有三几块牛肉。整份河粉看上去的色泽很深,不知道是不是用了老抽。小小份的咸菜猪肚汤卖33元,料不多,味道偏咸,个人感觉不值。一份炒河粉再加一碗汤,连打包合共85元,比附近的餐厅贵,而且水凖比以前差了不少。

今天晚上见到他们还没打烊,可以买外卖回家吃。

没有堂食,用餐区内,有不少杂物,桌子都变成放置东西的地方。

乾炒牛河

2020-12-31
TakeAway
2020-12-10 860 views
位置偏僻 樣子亦很平庸 如果唔係朋友介紹 都唔會走入去一試朋友話呢度嘅湯同餃子最好食果然名不虛傳 胡椒雞腳湯的確好好飲 料又多 有兩三粒冬菇同埋數之不盡嘅雞腳 筆極都有咁 飲到底見到好多黑胡椒 堅足料 豐富骨膠原嘅感覺 餃子我覺得冇乜特別 ok嘅 唔差仲叫左個炒麵 都唔錯唯一唔好就係坐得唔舒服 同埋感覺污糟所以多數外賣個湯就算
位置偏僻 樣子亦很平庸 如果唔係朋友介紹 都唔會走入去一試
朋友話呢度嘅湯同餃子最好食
咁 飲到底見到好多黑胡椒 堅足料 豐富骨膠原嘅感覺
餃子我覺得冇乜特別 ok嘅 唔差
仲叫左個炒麵 都唔錯
唯一唔好就係坐得唔舒服 同埋感覺污糟
所以多數外賣個湯就算
2020-12-01 613 views
朋友話呢度嘅雞腳湯好好飲,佢每次喺尖沙咀飲完酒都會特登去飲返碗。抱住懷疑嘅心情,今日喺清醒嘅情況下去試一試佢。叫咗兩個湯,分別係朋友推介嘅雞腳湯同埋我自己鍾意飲嘅胡椒豬肚湯,30幾蚊一碗嚟講份量有啲少。我覺得雞腳湯比較出色,但有好多雞腳,所以其實冇乜湯飲😂
朋友話呢度嘅雞腳湯好好飲,
佢每次喺尖沙咀飲完酒都會特登去飲返碗。

抱住懷疑嘅心情,
今日喺清醒嘅情況下去試一試佢。

叫咗兩個湯,
分別係朋友推介嘅雞腳湯同埋我自己鍾意飲嘅胡椒豬肚湯,
30幾蚊一碗嚟講份量有啲少。

我覺得雞腳湯比較出色,
但有好多雞腳,
所以其實冇乜湯飲😂
2020-07-02 935 views
等伴侶收左工之後想搵野食醫下肚仔因為另一半唔肚餓既關係就走去搵湯水飲下食下小菜經過上網搜集資料之後就黎到我地叫左招牌雞腳湯 胡椒豬肚湯同埋蝦醬通菜炒牛肉首先講下個湯先啦招牌雞腳湯材料有雞腳同冬菇冬菇夠淋雞腳都煲得夠淋但我個人就喜歡再淋d 平時屋企會再淋d 個湯好似起膠咁不過可能餐廳又未必做到呢個效果湯帶有小小胡椒味道我覺得個胡椒味仲勁過豬肚湯可能無expect 有胡椒味覺得有小小怪但整體味道係無問題的到胡椒豬肚湯一般胡椒豬肚湯個胡椒味都比較突出即係入落口會覺得好辣反而佢呢個胡椒豬肚湯就唔會好辣打破左我一貫對呢個湯既味道既認知另外另一半話比起以前真係無咁辣 個胡椒味無咁重最後就係蝦通牛個蝦醫炒得唔勻有一大堆醬係菜上面開頭食面果d 就淡淡地食到下面就好咸餐廳提供tempo 盒裝紙巾比客人使用呢樣係完全估唔到整體黎講係唔錯有人會話湯水唔值個價錢但要煲到足料既湯水成本係好高
等伴侶收左工之後想搵野食醫下肚仔

有人會話湯水唔值個價錢
但要煲到足料既湯水
成本係好高
2020-04-24 980 views
小王子問酒鬼:「為什麼喝酒?」「因為我內疚。」「為什麼內疚?」「因為我喝酒。」借酒消愁,古往今來,歷見不鮮。如果,有一碗孟婆湯,可以忘盡前塵往事,多好?活在香港,要找孟婆湯,新天地的胡椒雞腳湯如何?湯,醇,厚,火候足。冬菇,雞腳,需細嚐。胡椒,一點辣,微嗆,眼眶漸紅。不能如孟婆湯,一飲而盡。不能盡忘往事,至少可解今夜酒。酒聚亦限。酒,不需解。愁,靠一碗湯吧。今宵酒醒何處?2020,此刻時空,語塞。#新天地美食
小王子問酒鬼:

「為什麼喝酒?」「因為我內疚。」
「為什麼內疚?」「因為我喝酒。」

借酒消愁,古往今來,歷見不鮮。
如果,有一碗孟婆湯,可以忘盡前塵往事,多好?

活在香港,要找孟婆湯,新天地的胡椒雞腳湯如何?

不能如孟婆湯,一飲而盡。

不能盡忘往事,至少可解今夜酒。

酒聚亦限。酒,不需解。愁,靠一碗湯吧。

今宵酒醒何處?

2020,此刻時空,語塞。

#新天地美食