MEN WAH BING TENG (L' Wanchai)

敏華冰廳 (壹嘉)
FitFood4Coach
港式快食短評系列之一:懷念文華冰室的過去之旅🍜🥚🍵
FitFood4Coach
2025-04-23
Follow
走進灣仔敏華冰廳,彷彿穿越回香港舊日時光。這家老字號冰室自1960年代起,承載無數街坊的回憶,濃濃的港式情懷與潮州風味在此交融。小時候,爸媽常帶我來吃早餐,那一碗熱騰騰的沙茶牛肉通粉總讓我滿足地舔舐嘴角!😋 今天重訪,點了潮式沙茶牛肉通粉配腸仔炒太陽蛋多士,再加一杯凍檸檬茶,簡直是味蕾的懷舊派對!🍽️🔸潮式沙茶牛肉通粉配腸仔炒太陽蛋多士, 加凍檸檬茶  HK$59🍜 好味指數: ★★★☆☆ (7/10)1. 潮式沙茶牛肉通粉 : 通粉端上桌,沙茶醬的濃郁花生香氣撲鼻而來,令人垂涎!🌶️ 牛肉片薄而嫩滑,入口即化,與彈牙的通粉完美搭配。醬汁濃稠卻不膩,微妙的酸爽與鹹香在舌尖跳舞,彷彿回想起童年的週末。唯一的遺憾是牛肉份量稍少,意猶未盡!😅2. 腸仔炒太陽蛋多士 🥚🍞: 多士烤得金黃酥脆,邊緣脆脆的口感令人滿足。太陽蛋煎得恰到好處,蛋黃滑順如絲,與腸仔的鹹香交織,簡單卻溫暖。🌞 只是腸仔略顯普通,少了點驚喜。3. 凍檸檬茶 🍋: 凍檸檬茶清新解渴,檸檬的微酸與茶香平衡,冰塊透明晶瑩,賣相誘人。🍹 惟甜度稍高,略蓋過茶的清香,適合愛甜的朋友。🔸 服務與環境:服務員親切如鄰家大叔,令人感到舒適。🙆‍♂️ 環境結合復古和現代冰室風格,但座位略擠,繁忙時段需耐心等位。🕰️🔸 實用資訊:敏華冰廳位於灣仔莊士敦道,近地鐵站,營業時間為早上7時至晚上9時。建議避開午餐高峰,享受更悠閒的用餐體驗,太多人真係好趕咁食。✅😍Read More
潮式沙茶牛肉通粉 🍜
ElizaChan4662
馬虎一餐
ElizaChan4662
2025-04-17
Follow
今晚落雨,就近馬馬虎虎食一餐啦,於是就去左茶餐廳,夜晚人好少,餐廳好大好闊落,卡位坐得好舒服,檯面有熱水自己斟,櫃桶有乾淨的餐具自己取,數碼落單自己點,樣樣都自助,自己動手豐衣足食。😘😘數碼點餐,晚飯套餐包一菜一飯,我點沙爹牛肉金菇粉絲煲,Honey 食消魂叉燒飯 ,加一碟油菜$12,熟蛋叉燒飯可選多飯少飯,免得浪費,做法值得點讚👍。叉燒厚切瘦多肥少 ,味道較甜較重,肉質鬆軟,飯夠熱,份量足。沙爹牛肉粉絲煲,味道不錯,但牛肉醃過龍,入口即化,😬粉絲金菇都ok,碗飯就比較幹硬,要撈汁先得,七十幾元一個套餐,不能要求太高,😅仲包埋飲品,都算係咁啦!碟菜心就出奇地好,青青綠綠,新鮮嫩口,好吃。👌Read More
+ 7
ap65msxcrhhy
服務態度極差
ap65msxcrhhy
2025-03-13
Follow
侍應態度同工作態度愈嚟愈差,尤其有qr code落單後更加有恃無恐。落完單等咗超過半個鐘都未到,想叫侍應幫手睇睇,結果全部斜視望你一眼就行過當睇唔到,結果要客人行埋出去請同事幫手追,先知全部餐都喺出餐處無人幫手拎,個多士一野達落枱面俾你,仲要係凍哂硬哂嘅。(至少樓面同事們唔出餐忙緊咩就真係唔知,不過就見眼鏡短髮李同事同微胖同事就食包食得好開心)。樓面淨係識催你問你食完未飲完杯野未幫你收咗佢,但連餐都未出齊又扮睇唔到客舉手,真係唔建議再食。Read More
AlcoholicFoodie_HK
令人失望嘅香港茶餐廳
AlcoholicFoodie_HK
Level 3
2025-02-07
Follow
呢間茶餐廳又係附近打工仔嘅飯堂,所以一到 lunch time 就會喺門口見到大排長龍,不過呢度勝在出菜快,所以通常等一陣就好快有枱,適合比較趕時間嘅人士用餐。蔥油豬扒煎雙蛋飯 ~ 豬扒有點韌,碟飯嘅份量唔算太大,加上飯有點乾,食到一半就想放棄。夠薑豬膶牛肉湯米粉 ~ 只有輕微嘅薑味,個湯偏清淡,而且豬膶同牛肉都有有少少韌,味道一般不太推薦。另外有個問題就係樓面態度一般,對顧客愛理不理咁,好彩係用 QR code 落單。唯一可以讚嘅係個太陽蛋煎得幾好,出菜快,但完全 keep 唔到以前嘅水準,感到有點可惜。Read More
小心,預製菜出沒😱
2025-03-12
balala8
咖哩牛肉飯
balala8
2024-11-17
Follow
馬來咖喱牛肉飯,咖喱汁幾好吃但薯角好乾,冇咗個靈魂,牛肉都很淋,薯仔做返比較食落粉嘅效果會更好食,而家變咗薯角乾咁樣🙄open rice 真係好煩,啲人唔食評香港就嚟冇美食㗎啦,大陸啲餐廳仲好食過香港,唔係好明啲聯鎖店總廚係點樣將嚿薯仔整點整Read More
咖哩牛肉飯
問米婆
敏華羊腩煲
問米婆
2024-10-25
2K views
Follow
今天在灣仔工作,剛好有敏華劵,所以在此晚餐。看到餐牌推介新品~羊腩煲,所以來一份,再加一個雞脾套餐,就是我倆的晚餐了。羊腩煲配生菜    148個大洋,已經可使用廿蚊劵一張。 原煲上枱,慢慢加熱至翻滾。有皮有肉又帶脂肪的羊腩,肥美甘香。煲裡還有馬蹄支竹冬菇,可是柱候醬味道鹹香濃郁,要加入生菜作中和,煮呀煮。沙薑雞脾飯  這個雞脾飯照計是無需太多加工,只需在大包裝夾出來一隻雞脾,加熱後放在碟上,但偏偏是最後上枱的。 雞脾是淡淡的沙薑味,鹹度不高,單食也很美味。白飯沾上羊腩汁,比雞脾美味。熱奶茶  奶茶勁,晚上半夜仍然眼光光。Read More
+ 21
Sissi Lance
服務極差
Sissi Lance
2024-10-10
Follow
服務態度極差。送錯的食物,想讓客人自己買單。我點了一份下午茶套餐,一份主食套餐。根本不知道下午茶的點心送錯了。自己點的點心沒有吃到,要求我加付送錯的那份。非本地人根本不知道這種點心名稱的差別。根本就是全球的禮儀,這樣的服務差錯不能計算在食客的頭上。沒有道歉的禮儀也就不計較了。服務業每況愈下,沒有意識到需要提高自己的服務質量,就隨意指責用餐的客人,吃了送錯的點心。Read More
MichaelMo9573
10月1 日 7折 好抵
MichaelMo9573
2024-10-04
Follow
撞正今日第10月1號國慶節睇到新聞講原來呢個集團嘅然有七折,所以就帶埋屋企人一齊去因為印象中呢個集團食物質素係幾好,不過佢哋個價錢就有好多不同選擇,所以平時都唔會特登去今次去試咗佢哋個早餐買咗三個早餐都係120左右,這個介紹相當相當之抵撇除價錢之外,其實佢哋個多士真係幾好食,外脆內軟加上佢係厚多士,就係我個人特別喜愛的另外早餐選擇都算多有通粉公仔麵,各取所需講到最後,不得不提佢哋杯奶茶,其實呢杯奶茶都保持到水準,飲咗好多年我都仲係覺得好好飲,所以如果下次有機會再嚟都要試一試佢哋個奶茶Read More
AndrewWong6672
值得讚揚服務員
AndrewWong6672
2024-08-10
Follow
早幾日約咗個朋友喺灣仔敏華食嘢 入門口見好多人 諗住想掉頭走嘅嘅時候有個女經理,非常有禮,叫我哋等一陣 我都知係灣仔食晏係要等位 嗰位女經理好有耐性解釋俾我聽 話口未完 另外一位姐姐(我見佢件衫掛住培訓員工牌)已招呼我哋入去坐 同埋好快速度攞咗兩杯水俾我哋 重教我哋喺電話落單 咁我哋叫咗黯然銷魂叉燒飯同埋沙嗲牛肉麵茶餐 重有兩杯凍奶茶 由於等咗好耐 見到有其餘啲侍應姐姐想問吓佢啲嘢食得未 佢望都唔望就走咗去 反而先頭招呼我哋嗰位培訓姐姐 非常好好態度幫我哋跟進 好快啲嘢食就到咗 喺香港咁嘅服務態度已經好少見 埋單嘅時候先頭嗰位女經理重我哋講唔好意思 如果香港啲食肆好似呢間咁樣 重邊度有人上深圳食啊仲有敏華啲出品尚算滿意 !Read More
黯然銷魂叉燒飯
nkycarolll
千祈唔好去
nkycarolll
2024-07-29
Follow
叫左常餐,等左35分鐘,個麵先到。要返工趕時間,個多士等唔到,最後自己去吧台叫人pack俾我攞走。侍應全部唔應人,服務態度勁差。吧枱有廿個餐冇人理,啲侍應仲要慢慢行,好似樹瀨咁,完全唔知做緊乜。㕑師唔過眼出嚟幫手送餐,好慘。management好大問題。Read More
Ewok888
有心趕客
Ewok888
2024-05-08
Follow
在差唔多3:00pm 去買外賣,店內根本唔多人,叫了午餐,麻婆豆腐飯,係餐牌上的午餐,不是有什麼特別,由2:54等到3:15, 完全冇反應冇拿出來,到我再三追問,先去後面包食物,盒飯已經放在那處好耐都冇人理!熱奶茶變了室溫,$60以甘既價錢,食物的份量,味道水平,已經唔合格,重要放到凍晒,根本差到極點!如果唔想做生意,唔想有客,不如索性拉大閘執左佢!點解要客人付款後,將食物放到凍,放到發臭生菌都唔交俾客?根本冇心機做好服務質素,只想趕客??成日埋怨港人北上食野,自己有冇檢討下食物質素,服務態度,完全係垃圾!叫人留港消費,定留港受氣!?Read More
chimmywong
$75一個叉燒飯,大部份都係肥肉
chimmywong
2024-04-21
Follow
香港其中一個飲食文化係茶餐廳,希望茶餐廳老闆睇到此文留意一下, 做好啲水準,令香港人留港消費。作為土生土長香港人,十分喜愛食叉燒飯,也吃了幾十年。曾光顧幾間敏華茶餐廳的黯然銷魂飯,但每次的經驗,個人來說,未能做到可作為一間茶餐廳招牌菜的水準。是次在灣仔分店,是最不愉快的經歷,如圖幾片的叉燒,吃的時候發現,每塊大部份是肥肉,而肥肉也非入口即溶的部份。本人為免浪費食物,加上整天忙碌未有吃飯,我盡量吃掉完我能吃的部份(如圖)。一個$75食叉燒飯,叉燒未到水準,醬汁也只能稱能達到基本叉燒飯的標準。本人雖然明白,可能有些人覺得半肥瘦的叉燒比較好吃,但是,在時下講求健康飲食的標準下,七八成比例實在太多了。還有,電子菜單上,雞蛋應該加入香港人最喜愛的「荷包蛋」選項,並把其煎成脆邊。太肥的叉燒如何處理?可以依菜色的價格給予不同部位,或直接在電子菜單加上叉燒肥瘦的選項,又或在處理叉燒時直接把太肥的肥肉切掉,弄成豬油起鑊,又或造成其他菜式。希望香港的茶餐廳好好控制產品質量,讓旅客記掛香港茶餐廳的各式地道平民名菜, 永遠是本地人及旅客心目中的美食天堂。Read More
MrsEat
垃圾茶餐廳 服務態度差
MrsEat
2024-03-20
Follow
今日唔知咩日子 呢間野排哂長龍,諗住食個快嘅嗱嗱林返工,點知一等等成大半個鐘。啲員工十問九唔應,又唔答係咪走左單,又唔幫手check , 又唔幫手cancel 張單,當啲客透明甘,不知所謂。見到出面排緊隊嘅都躁到不得了 原來全部等緊外賣,有啲等左成粒鐘,我食完佢地都仲等緊。仲要啲人自己走去出餐度催外賣,係爭在無自己包埋。一間大型連鎖茶餐廳都做到甘,簡直唔放消費者在眼內,睇返之前啲comments 原來服務一直都係甘衰,堂食外賣員工態度0分,無下次。Read More
nnthrive
可能係我對茶記靈魂常餐期望太高
nnthrive
2024-03-05
Follow
對個沙嗲牛肉粉絲+太陽蛋火腿厚多士有啲失望原因係呢類常餐係是冰室/茶記不可或缺的中堅,照道理應該係最可以試到師傅功力嘅。好味嘅沙嗲牛肉米一上枱就要聞到滲着香料辛辣和花生香氣,配上鮮嫩牛肉,啖啖滋味。至於敏華冰室呢味常餐,個人覺得沙嗲湯佢個湯太多,浸過咗粉絲,鹹得來有花生甜香但就無咗香料嘅辣同層次,沙嗲醬汁亦唔夠濃,好快就被啲湯稀釋咗,不過牛肉尚算厚薄均勻,可接受。至於太陽蛋,係無脆邊㗎😓上面個蛋望落同食落都好生,唔止蛋黃流心,好多蛋清都未熟。厚多士正常白面包咁,都係用嚟配蛋同火腿片食。#茶記Read More
RinaLi2021
敏华服务态度太差了
RinaLi2021
2024-03-02
Follow
敏华服务员态度差,完全不顾客人感受强制更换餐台。3月2日中午去用餐,服务员开始让我们做一个小的地方,但明显我们两个人用餐带了很多东西,完全坐不下,我们就提出了想要换到另一个大的餐台的地方。服务员也同意了,我们坐下甚至都已经在点餐了,她突然找到我们,说外面有3个人在等位,需要我们让位置给它们。但很离谱的是,我们都已经坐在位置上已经给我们餐单和台号,都扫码点上菜了,她突然来了句,请你们换到旁边的小的位置上去。完全不顾客人的感受,换来换去,真的痴线。Read More