MEN WAH BING TENG (Kornhill Plaza North)

敏華冰廳 (康怡廣場北座)
Eric Po
一·肚·火
Eric Po
Level 2
2022-09-03
Follow
話說今日中午同朋友兩個人食敏華,因為係星期日中午時段,所以都要排隊等位。等左大概5-10 分鐘,伙記先一下子安排3至4枱客入座(包括我哋),當時已經覺得佢哋好似唔夠人手咁⋯anyway,都order左蔥油豬扒煎雙蛋飯、沙茶醬牛肉公仔麵(連煎熟蛋加多士)、熱檸茶同凍奶茶。講番哩間敏華,係新開分店,所以我或多或少會同太古城中心嗰間舊店做比較。蔥油豬扒煎雙蛋飯係我嘅favorite,十次去太古城舊店七、八次order佢,豬扒好tender好食,不過會有D滯,味道黎講兩間冇乜分別,唯一分別係康怡新店得好少蔥油,所以扣左分。牛肉公仔麵個沙茶醬湯底就真係比舊店淡。兩杯野飲都唔夠茶味,奶茶亦唔滑。至於份多士煎熟蛋就漏左單,叫左伙記幾次,等左三十分鐘先黎,但因為某D不快原因,我哋cancel左order。另一樣係,因為之前哩個舖位係酒樓,宜家變成三間連著一起的食肆,一入去係敏華,之後係亞參,最入係食好D,有D想去亞參嘅客唔知,就照排門口敏華條隊,又冇侍應提佢哋,浪費左D客嘅時候,有D混亂。Read More
+ 2
pigpigbun
Level 2
2022-08-06
Follow
豬仔包平時會響康怡廣場上興趣班,見到有新餐廳開咗,我哋即刻去試一下。其實裡面共分三間餐廳,我哋今次試嘅係響門口嘅「敏華冰廳」。媽媽原先未落堂前見到好多人排隊,好好彩落堂之後唔駛排隊。不過我哋兩個人,要同其他食客一齊坐,雖然有隔板,但感覺也不是太好。由於我哋食咗豐富早餐先去上堂,所以只點了「敏華黯然銷魂飯🍚」落單係自助的,用枱面嘅QR code就可以,價錢都一目了然,非常好。落單後食物好快就嚟到,其實「黯然銷魂飯」就係煎蛋🍳叉燒🐽飯,個煎蛋係流心嘅,撈飯食不錯,而個叉燒好淋,味道夠濃,好好味😋可惜媽媽同豬仔包不愛吃肥肉,4片叉燒有2片食唔到😢除了價錢貴了點之外,整體都唔錯😊Read More
Ratings
敏華黯然銷魂飯