2016-12-08 775 views
10年都唔黎一次香港仔Training 放break就同gpmate去附近食lunch呢到個車仔面唔錯豬腸好肥美 洗得好乾淨 無怪味又夠厚身蘿蔔好林身 又夠甜 好正雲吞一般 不過都好足料佢地個辣油都好正 用黎掂面食一流
10年都唔黎一次香港仔

雲吞一般 不過都好足料

佢地個辣油都好正 用黎掂面食一流
  • 蘿蔔
2016-11-17 603 views
我真心要比個劣佢,成間舖酸酸餿餿,啲味道幾奇怪,平時食豬腸的口感,同這間唔同,食落口有陣陣"騷"味!!啲魚旦,咬落口係有一樣霉的感覺,一啲都唔彈牙!!我認為車仔面的湯底好重要,但係佢個湯底啲色好重,但好奇怪,啲湯淡而無味~食完真係堅想反胃的感覺唔知近排老闆心情是不是很差,真係好無禮貌,我覺得佢好似殺左佢全家咁呀!!黑口爛面,都唔知佢攪乜!!!依間野的劣食指數係 100,000,000 個劣呀!!
我真心要比個劣佢,成間舖酸酸餿餿,

啲味道幾奇怪,平時食豬腸的口感,同這間唔同,

食落口有陣陣"騷"味!!

啲魚旦,咬落口係有一樣霉的感覺,一啲都唔彈牙!!

食完真係堅想反胃的感覺

唔知近排老闆心情是不是很差,

真係好無禮貌,我覺得佢好似殺左佢全家咁呀!!

黑口爛面,都唔知佢攪乜!!!

依間野的劣食指數係 100,000,000 個劣呀!!
2016-11-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-11-17 495 views
好難食啲嘢,又嗱喳不能知所為。啲汁又差極。啲餸係咁易烚個下就畀人食。冬菇無味,啲麵生嘅。啲菜有沙嘅,都不但之仲要爛菜嚟嘅。啲雞翼剩係浸個滷水色,啲丸咬落去有少少味。總之一句講哂好難食,唔係人食嘅!#差啲唔記得講店舖環境惡劣,有劣食嘅氣氛。
好難食啲嘢,又嗱喳不能知所為。
啲汁又差極。
啲餸係咁易烚個下就畀人食。
冬菇無味,啲麵生嘅。啲菜有沙嘅,都不但之仲要爛菜嚟嘅。
啲雞翼剩係浸個滷水色,啲丸咬落去有少少味。
總之一句講哂好難食,唔係人食嘅!

#差啲唔記得講店舖環境惡劣,有劣食嘅氣氛。
2016-11-14
$34 (Lunch)
  • 無,千祈咪嚟幫襯。
2016-08-31 1001 views
香港仔識食就會食車仔麵,足料食又點話呢?車仔麵選擇多,呢間好食的就係豬大腸,雲吞。豬大腸要加錢,好食就係滷得香,沒腥味!有白菜仔,酸齋,雞翼,雲吞,豬大腸。一個碗都放晤晒,足料到見晤到面,夏日飲番杯凍檸茶就爽!
香港仔識食就會食車仔麵,足料食又點話呢?
車仔麵選擇多,呢間好食的就係豬大腸,雲吞。
豬大腸要加錢,好食就係滷得香,沒腥味!

有白菜仔,酸齋,雞翼,雲吞,豬大腸。
一個碗都放晤晒,足料到見晤到面,
夏日飲番杯凍檸茶就爽!
2016-07-30 774 views
香港仔想找麵食店舖選擇縱然很多, 然而想吃車仔麵也沒其他可選擇. 自細愛喜車仔麵我就是喜歡這些多餸大雜燴. 六點多鐘舖內冷冷清清只有兩, 三個客人. 可能晚上人總愛吃米飯關係.  平時中午時段好爆棚很多學生惠顧. 寫食評...開媧啦! 我點選了粗麵飛了雞尖, 應該要飛埋豬腸, 豬紅戒吃了很耐...再飛多兩飛就沒必要吃大雜燴了(笑) .  所以, 店主可以給客人自由配搭就多好呢. 平時,我多數會單餸點選但...昨晚卻想每樣吃丁點. 粗麵...夠爽無梘水味, 魚蛋有香辣味亦夠彈牙, 豬腸不是新鮮貨(過淋) ,而家想吃新鮮豬腸膠是有些難度, 豬皮來貨不靚,沙爆密度不均很多硬位, 蘿蔔有甜味切大舊點較有咬口, 冬菇太細隻 (五毛子大細), 湯底嚐不清是什麼材料做也許是味精加豬骨. 每碗 HK$46 送飲品一杯 , 我飲酸梅湯...不用另加錢.  整體來說不過不失, 可能我對車仔麵有特別要求.
大雜燴麵

平時,我多數會單餸點選但...昨晚卻想每樣吃丁點.

整體來說不過不失, 可能我對車仔麵有特別要求.
Other Info. : 雖然寫得比較負面但我仍會慣常地幫襯. 舊店環境是較差, 但卻是這兒車仔麵都格局
2016-07-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$46 (Dinner)
  • 粗麵同魚蛋有香辣味亦夠彈牙
2016-01-26 826 views
天寒地凍!一定要食碗熱野補暖啦!今次去左香港仔拱照搵食!拱照係香港仔有新有舊!但只係相隔一條馬路!因為舊店有d食材係新店無既!盡管新店環境坐得舒服d, 衛生d ! 但今次專登去舊店食呢款餸!就係炸蕃薯啦今次叫左炸蕃薯,豬大腸,酸齋,蘿蔔配油麵加拱照自家制辣汁!加埋杯凍鴛鴦!因為好耐無食!而家要成48蚊!係香港仔黎講呢個價絕對唔便宜!但車仔麵到左之後!令我覺得收我呢個價錢,唔係斬到我一頸血!真係真材實料!唔會hea你!雖然貴就貴d, 但食完唔知點解好開心滿足1) 炸蕃薯!好味,唔知點解好鐘意食!個人喜好!同埋唔會好油!仲有2件!份量唔少!2)豬大腸!剪到簿簿!口感好食!唔會有難聞味道3) 酸齋!索哂個車仔麵個湯底同埋自家制辣汁!非常夠味!湯底花左好多心機整!4) 蘿蔔!夠哂甜,又夠淋!呢4樣餸絕對無簡錯!

2)豬大腸!剪到簿簿!口感好食!唔會有難聞味道
4) 蘿蔔!夠哂甜,又夠淋!
呢4樣餸絕對無簡錯!
  • 炸蕃薯
2014-06-23 598 views
一提起嗱喳麵,就會聯想到車仔麵。車仔麵款式選擇多,一個麵底可配多樣的餸,既簡單又方便。而車仔麵的做法,是首先把餸煮好,到顧客來到的時時候,按顧客的喜愛點算,稍等一會便可有得吃。今天來到香港仔,同樣以一個車仔麵作為午餐,而平時吃的車仔麵,多數為兩三個餸,可是在拱照車仔麵裡,卻又想多吃幾個餸,當中也有少少餵食吧。從點餸紙裡,點選了不同的餸,一共點了五款呢!當中的車仔餸,包括了豬皮,蘿蔔,腐卷,鯪魚及牛腩,麵底不點油麵,而點了河粉,今次可謂與上次不同吧。豬皮或者真的很少吃到呢,它帶有爽口而軟腍的口感,今次吃到的,卻又有點好味;蘿蔔今次就有個別有點渣,但問好不大,仍然是是軟腍和有蘿蔔本身的甜味,如果不新鮮的的話,就會帶來苦澀的味道。腐卷還以為只有腐竹,把腐竹卷捲便算,可是這腐卷卻包起了魚肉,多了一層層次感,吃起來有點嚼勁;鯪魚與平時吃到的差異不大,有點胡椒粉的味道,內有蒽花,但是不多。牛腩則較鬆化,有些微入口即溶的感覺,但不太多。湯底亦因加上了腩汁,故有腩汁的鮮甜味道;河粉則幾滑。女友點了豬大赌和牛腩配幼麵,牛腩不多說了,但在下甚少吃內臟,故此未知豬是甚麼味道。在下也點來煎饟四寶,當中共有兩碟

在下也點來煎饟四寶,當中共有兩碟,每款兩件,以便在下與女友一人一件。當中有釀豆腐,饟茄子,炸魚蛋和炸雲吞。其中炸雲吞和炸魚蛋是為女友而點的。炸雲吞脆而皮薄,吃下咯咯聲響,內饀亦結實有嚼勁。炸魚蛋外脆內軟,與外邊街邊檔的炸魚蛋大小一樣的;饟茄子與饟豆腐也是在下近來少吃的食物,點來也有其風味,肉塊饟在茄子和豆腐,質感有所不同,茄子軟腍富香口,皮也煎得帶有香脆,豆腐就脆內軟。
來兩杯杯豆漿,是在下與女友的心頭好,一人一杯。豆漿亦富豆香味,也較濃郁,沒有溝水,味道豐富而帶豆香味,不錯吧。

在下每次吃車仔麵,甚少吃過這麼的豐富,也許是因為部份食物,也較少吃到,故點來一嚐口痕吧!
2014-06-21
$52 (Lunch)
2012-10-03 287 views
這晚放工後,到了這裡先吃一碗車仔麵,才回家去。選了四個餸,包括有蘿蔔、牛腩、豬大腸及雞翼配米線,餐飲本來是送豆漿或者酸梅湯,因為這晚兩者都不想喝,所以加了3元轉成凍奶茶。蘿蔔蘿蔔煮得夠淋,而且吃起來清甜有蘿蔔香,不錯。牛腩這裡的牛腩煮得夠入味,不過瘦的部位吃來頗韌,而且牛腩的賣相也不佳。豬大腸這一份豬大腸剪成小段的,滷水炆得夠入味而不韌,豬腸亦帶著肥膏,吃來甘香美味。雞翼這兩隻雞中翼煮得不夠入味,味道只留在皮上面,不過還算煮得剛好,不會太老。不得不提這個辣汁吃來不算太辣,但香口好吃,令到這碗車仔麵的味道提昇了不少。而且米線線也沒有煮得過淋,吃來還帶點爽滑的口感,不錯。這杯凍奶茶茶味不足,喝來只是一般。不過這裡的湯底味精頗重,回家後直到現在邊寫食評,還感覺到口喝。
這晚放工後,到了這裡先吃一碗車仔麵,才回家去。
車仔麵餸的選擇
車仔麵
蘿蔔

蘿蔔煮得夠淋,而且吃起來清甜有蘿蔔香,不錯。
牛腩
牛腩

雞中翼
雞翼

辣汁
凍奶茶
這杯凍奶茶茶味不足,喝來只是一般。

2012-10-03
$43 (Dinner)
車仔麵餸的選擇
車仔麵
辣汁
2012-01-09 170 views
香港仔有兩間「拱照車仔麵」,舊舖是專做車仔麵的,在我搬過來南區前應該已經存在了;新舖則是一般茶餐廳~~其實兩間味道近乎一樣,但要食車仔麵的話,大多我會選擇這間,有點風味嘛!價錢方面真的越加越貴了,最近加得更厲害,好像隔兩個月就加一次這樣。。。自己填紙落單~~舊式風味的車仔麵舖,環境也很乾淨免費的豆漿,要求不高也可以接受,是水了一點點~羅白:必點的,非常甜,而且無渣~~每次食都係咁甜~~大加分~頁丸:彈牙夠味~菜雲吞:皮夠簿,OK!豬大腸:也是必吃的夠入味又夠淋,亦沒有腥味~~非一般出面豬大腸可比!魚蛋:十個辣(我不吃辣的)記著要叫另上的辣汁,就算不吃辣也加一點點,湯底會更出味!這間車仔麵我吃了幾年,我相信是全南區最好吃的車仔麵,難怪可以開業多年,而且還開分店呢!

自己填紙落單~~
舊式風味的車仔麵舖,環境也很乾淨
免費的豆漿,要求不高也可以接受,是水了一點點~
頁丸:彈牙夠味~
菜雲吞:皮夠簿,OK!
魚蛋:十個辣(我不吃辣的)
記著要叫另上的辣汁,就算不吃辣也加一點點,湯底會更出味!
2011-12-12
2010-08-23 123 views
五月下旬.作打風!在香港仔大道一帶, 兩兩 間「拱照」,一間賣的是茶餐廳食物,另一間就是車仔麵店,是日吃的,就是車仔麵這暑。天氣熱熱的,提不起胃口,吃碗麵做午餐吧,就來了這裡。拿起檯上的紙仔,剔好自己要的食物,阿姐會來覆單及「定價」,就選了豬腸、冬菇、酸齋及炸雲吞的四餸米線,要多青。阿姐拿來米線,一看就知選錯了炸雲吞,因為是浸在湯內的。首先「拯救」它們,就是先將其吃掉。未浸稔的部份,也是脆口的,不錯。豬大腸油脂豐富,炆得入味又夠稔,必吃!酸齌就口感一般,不夠硬身,吃起來也太膩了。冬菇好吃,但不夠厚身,如果你吃過太安樓地下的任何一檔車仔麵,都會知道我在說什麼。連凍飲一杯,埋單33元。在結賬時才看到,原來這裡的大雜麵只是31元,已有八個餸,還包飲品,真的是蝕了!
五月下旬.作打風!

另一間拱照
看上去,都豐富
豬大腸,如斑指
$33 (Lunch)
另一間拱照
看上去,都豐富
豬大腸,如斑指
2010-02-07 143 views
大朋友特地帶我來吃車仔麵他說中學時他常常來,一直都非常懷念這味道鋪頭沒有漂亮的裝修,只有簡單的椅和桌,和一部細小的電視機,滿足我這些習慣了電視送飯的人!大朋友點了雞翼豬紅蘿蔔米線配可樂,我點了雞翼雲吞麵配凍檸蜜雞翼:鹵得入味已經不錯了!雲吞:一般味道豬紅蘿蔔:豬紅入味,蘿蔔清甜,簡單的東西才試得出用心凍檸蜜:有點太甜!食物配上店家的辣汁,真的滋味百倍,不可不加!還點了煎釀三寶,10蚊6件,但因為快要收鋪的關係,送多我們3粒~這些舉動只有小店子才會有吧!
大朋友特地帶我來吃車仔麵
他說中學時他常常來,一直都非常懷念這味道
鋪頭沒有漂亮的裝修,只有簡單的椅和桌,和一部細小的電視機,
滿足我這些習慣了電視送飯的人!

大朋友點了雞翼豬紅蘿蔔米線配可樂,我點了雞翼雲吞麵配凍檸蜜
雞翼:鹵得入味已經不錯了!
雲吞:一般味道
豬紅蘿蔔:豬紅入味,蘿蔔清甜,簡單的東西才試得出用心
凍檸蜜:有點太甜!
食物配上店家的辣汁,真的滋味百倍,不可不加!

這些舉動只有小店子才會有吧!

2010-01-24
$30 (Dinner)
2009-08-15 88 views
香港仔既車仔麵檔不多,拱照可以係香港仔經營多年,還在同區開設分店。其出品都有一定保證,對香港仔居民來說亦是懷有信心才會長久支持吧!注意的是東勝道總店的口碑較分店好。鋪頭不大,大約只有十張細檯。但是在繁忙時間,店內會擠進數十人,在繁忙時間時他們擠滿人還是會叫你進去坐就像永不會爆滿似的。就算是如此擠迫,但客人都顯得習以為常並不介意。座位是普通的圓木凳和木檯。店內有廁所,但去完呢個廁所你就唔會吃得下去,還是不去為佳。店內其他的衛生情況還算可以,當然車仔麵當然是跟車仔麵的標準。服務方面算是不錯,阿姐們都挺有禮。加湯、加辣汁、加單、結帳…都會盡快的幫你搞掂。如果多去兩次,甚至同你有講有笑,給你一種典型的街坊感~是親切的。食物方面,麵、粉煮製時開掌握得不錯。材料有超過三、四十種選擇。個人覺得有幾款值得推介。豬腸夠"林"有腸香味;牛腩雖是碎腩肉但更顯個份外入味;蘿白很美甜而無渣;東菇炆得夠"林"夠味又不會酸酸的;豬紅亦充滿腩汁味;豬扒即叫即煎很香口。另外拱照車仔麵的靈魂是他們的辣汁,就算不愛辣也要他們(辣汁另上)一試這個鎮店之寶。店內還有一些小食如煎釀三寶、錦露雲吞……除了自助落單紙外,還有雜綿麵可

店內還有一些小食如煎釀三寶、錦露雲吞……除了自助落單紙外,還有雜綿麵可供三心兩意的食客選擇。新開分店還有各式飯食!

總結:地方老鋪,服務和食物質素不錯,街坊價錢抵食夠飽肚。非繁忙時間較舒適(避免中午12點至下午2點光顧)!總店口碑較好、分店選擇較多。
四"食送"車仔麵(前) 煎釀三寶(後)
2009-08-09
$35 (Lunch)
四"食送"車仔麵(前) 煎釀三寶(後)
  • 豬大腸、牛腩、蘿白、豬紅、豬扒
2008-08-05 25 views
呢間野雖然係車仔面, 不過服務態度好, 冷氣大, 有電視, 坐位寬.新店經常去食, 因為很舒服, 而且野食都唔差又唔會人多逼你搭檯.每次都叫5,6種料, 全部都整得好好唔會隨便偷工減料, 呢個係其他店沒有的.
(Non-member)
2008-07-03 31 views
去到拱照一定要食佢既辣汁,配埋辣魚蛋仲正,佢果到D雞肉係煎雞扒,十分好味D豬紅同冬菇同出面果D唔同,有D甜甜地,好特別,我都好鍾意食值得一提既係果道車仔而麵既下午茶係貴過晚餐
去到拱照一定要食佢既辣汁,配埋辣魚蛋仲正,
佢果到D雞肉係煎雞扒,十分好味

值得一提既係果道車仔而麵既下午茶係貴過晚餐
2008-04-21 31 views
拱照除咗有車仔麵,佢地仲有飯供應,各式扒飯都係廿幾蚊,今次我點嘅係黑椒雜扒飯,裡面腸仔、雞蛋、豬扒、火腿同雞扒,飯大嘅有3碗之多,盡管有努力都係吃唔完,$32大大碟,味道亦相當唔錯。