招牌NO ,1黑椒薯仔牛柳粒,可以拆牌,是倒數第一,薯仔大粒,吾熟,牛柳粒乾,又硬又吾新鮮,重點是好咸,味精太多,可以改名(海盐牛柳粒乾拼半生熟薯仔),第二個是小抄皇,一樣勁咸勁難食,可以改名小抄咸味皇,全碟有一粒小蝦仁,三片乾浸尤魚片,無話可說!第三個是八珍豆付煲,2倍油盐水浸豆腐,真的無話可說,想仲伏,想口渴,又或這買吾到盐,可以去試試,今你一試難忘!
2023-09-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 小炒皇
2023-08-18 2104 views
太恐怖啦,次次都排晒長龍喺出面!大概排咗一個鐘!好彩都算值得 啲嘢都唔錯幾好食好有鑊氣避風塘炒蝦好好食 好入味炒得好乾身 雖然好多人但係上菜速度都幾快 同朋友屋企人嚟飲酒食飯超正
2023-07-28 2179 views
我們拎飛後等了1個半小時,原先下一張到我們,但就叫其他無有拎飛的人入去,我們前去詢問為何會有人在我們前面,店員說他們買了兩條魚來,不能等太久,所以先入…接著我們再等但下一張叫別人入,再上前詢問,店員說他們是自己朋友不用等位……
2023-07-26 1884 views
今日嘅心情係好開心嘅,因為有陽光普照,天氣都幾舒服。响愛文生嘅餐廳入面,簡單嘅裝修同埋微弱嘅燈光,令我哋感覺好放鬆。我哋嘅肚餓程度已經係「餓死鬼裡鬼外」啦!當睇到menu上面有「黑椒薯仔牛柳粒椒鹽九肚魚」呢個菜式,即刻俾人吸引住。點咗嗰個之後,就等住食啦!上菜嘅時候,先係一碟香噴噴嘅黑椒薯仔牛柳粒,啲牛柳炒得咁嫰滑,每啖都係肉汁四溢,配埋啲脆身嘅薯仔,真係開胃啊!跟住嚟緊就係呢個菜式嘅主角 - 椒鹽九肚魚!啲魚炸得香脆,而且完全冇腥味。椒鹽嘅味道啱啱好,唔會太鹹,令人上癮。每一啖都伴隨住微微辣嘅感覺,真係太過癮啦!食嘅過程中,我哋講起咗啲舊時嘅趣事,都令食物更加美味。身邊啲朋友都係食食吓,笑吓,氣氛好融洽。

2023-07-05
Type of Meal
Dinner
香港地道大排檔,可以見到廚師與火共舞,獲氣一流。餐牌非常之多選擇,基本上想食乜都有。去之前一定要嚮GULU拎飛,並且提早過到去,因為位置都比較隔涉 ,d number亦會突然飛得好快,miss左就要等補位。如果係去到先㩒飛,就大機會要等好多張枱喇。避風塘粟米條 - 必食,粟米炸過好香口,加埋避風塘調味,甜辣惹味,食唔停口。豉椒炒蟶子 - 蟶子比較迷你,不過夠鮮甜,亦都無沙。黑椒薯仔牛柳粒 - 牛柳粒太咸,無咩特別,可以唔洗試。椒鹽九肚魚 - 炸得香脆,炸漿亦唔會太厚,放耐咗都keep到脆度。家鄉小炒王 - 食得出的鑊氣,送飯一流。

避風塘粟米條

豉椒炒蟶子 - 蟶子比較迷你,不過夠鮮甜,亦都無沙。

豉椒炒蟶子

黑椒薯仔牛柳粒 - 牛柳粒太咸,無咩特別,可以唔洗試。
黑椒薯仔牛柳粒

椒鹽九肚魚

家鄉小炒王 - 食得出的鑊氣,送飯一流。

家鄉小炒王
避風塘粟米條
豉椒炒蟶子
椒鹽九肚魚
家鄉小炒王
  • 小炒皇
2023-07-10 1368 views
琴日揸車經過深水埗 咁啱經過見到 一直好想試嘅愛文生,雖然星期日出奇地,唔使等好耐位,入到去兩個人叫咗兩個餸,一隻超大嘅豬手,西蘭花鮮魷,個豬手好入味,個西蘭花鮮魷都好吸引,雖然係人多擠迫,但係呢真係出奇滿足嘅一餐
上個星期喺深水埗打完波諗住過嚟拎飛但7:30嚟到驚覺條隊長到根本冇可能排到😰幸運地呢間大排檔係有得用GULU攞飛所以今個星期就好醒目喺打波前已經喺個Apps度撳定飛去到只係等15分鐘就有得入座😜我同朋友一人三行獲安排坐喺後巷對出嘅一張枱係咁多張枱中比較暗嘅位影食物相都要開着電話個flash不過食大排檔就預咗唔係食環境而係個風味仲有鑊氣😛我哋叫咗三個餸啫啫通菜煲、椒鹽九肚魚、豉椒炒蟶子三碟餸都非常惹味份量同鑊氣都十足👍🏻希望大排檔文化可以一直保持落去🤍
上個星期喺深水埗打完波諗住過嚟拎飛

影食物相都要開着電話個flash
不過食大排檔就預咗唔係食環境
而係個風味仲有鑊氣😛

我哋叫咗三個餸
啫啫通菜煲、椒鹽九肚魚、豉椒炒蟶子

三碟餸都非常惹味
份量同鑊氣都十足👍🏻
希望大排檔文化可以一直保持落去🤍
2023-05-12 2103 views
今日去咗呢排好火紅嘅愛文生大排檔試下佢哋啲鑊氣。😋其實今次都唔係第一次去食,因為細個一直喺深水埗長沙灣長大,所以讀書時期都去過食好多次,但當然當其時就冇而家咁紅啦。今次係平日夜晚6:15到,都已經要等位,好彩等得唔算耐,大約5分鐘之後就有位,因為得兩個人嘅關係,所以可以嗌嘅餸菜唔算多,我同另一半最後就嗌咗其中廚師推介嘅呢三樣:1)琵琶豆腐 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)銀山砵酒鱔球 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)什菌菇扒油麥菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️老實講,比起以前黎食,感覺上係退步咗,銀山砵酒鱔球嘅味道好奇怪,好咸但又帶點苦味,話就話鱔球,但啲鱔極其量叫鱔片,稱唔上鱔球,正正因為佢薄身,所以啲鱔都有啲老,肉質有啲「鞋」,亦唔太食得出鱔味。琵琶豆腐本身就從來冇食過,上到枱先醒起係將豆腐撈埋啲魚肉攞去炸,可能係我自己接受唔到,覺得反而令到豆腐嘅味道無咗,但整體唔算話差。到什菌菇扒油麥菜係全晚最好嘅餸,蠔油味同啲菇味都好足夠,而油麥菜亦都炒到恰到好處無出水。最後埋單$34x,你問我去愛文生食,其實最主要都係食返佢地道文化,熱鬧同埋成班朋友吹水。亦都因為俾內地人棒紅咗,所以基本上都要等位,但反而就好

1)琵琶豆腐 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)銀山砵酒鱔球 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

最後埋單$34x,你問我去愛文生食,其實最主要都係食返佢地道文化,熱鬧同埋成班朋友吹水。亦都因為俾內地人棒紅咗,所以基本上都要等位,但反而就好似冇咗以前個種嘅親民感覺。
2023-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-05-06 1846 views
朋友話要食有鑊氣嘅嘢,所以佢就叫我哋一齊同佢食愛文生好彩我哋係第一輪,所以都唔使點等位,我地6個人叫左8樣野😋🔸炸乳鴿外脆內嫩,肉汁滿滿🔸椒鹽九肚魚炸既火侯岩岩好,唔會好乾又保留到肉質既嫩滑🔸豉椒炒蜆大排檔必叫之一,鹹淡得宜,而且啲蜆冇沙🔸乾炒牛河絕對係考驗師傅嘅鑊氣之一,色澤均勻每一啖都有焦焦地嘅香氣🔸砵酒焗蠔蠔都有五、六隻左右,鮮炸後焗🔸金銀蛋莧菜莧菜冇沙,湯頭野味,蒜頭咪好出呀~🔸椒鹽豆腐炸既火侯岩岩好,保留到豆腐既嫩滑🔸薯仔牛柳粒粒粒薯仔都炸過先再兜牛柳,所以食到薯仔唔會粉哂~
朋友話要食有鑊氣嘅嘢,所以佢就叫我哋一齊同佢食愛文生
好彩我哋係第一輪,所以都唔使點等位,我地6個人叫左8樣野😋
🔸炸乳鴿
外脆內嫩,肉汁滿滿
🔸椒鹽九肚魚
炸既火侯岩岩好,唔會好乾又保留到肉質既嫩滑
🔸豉椒炒蜆
大排檔必叫之一,鹹淡得宜,而且啲蜆冇沙
🔸乾炒牛河
絕對係考驗師傅嘅鑊氣之一,色澤均勻每一啖都有焦焦地嘅香氣
🔸砵酒焗蠔
蠔都有五、六隻左右,鮮炸後焗
🔸金銀蛋莧菜
莧菜冇沙,湯頭野味,蒜頭咪好出呀~
🔸椒鹽豆腐
炸既火侯岩岩好,保留到豆腐既嫩滑
🔸薯仔牛柳粒
粒粒薯仔都炸過先再兜牛柳,所以食到薯仔唔會粉哂~
  • 椒鹽九肚魚
  • 乳鴿
2023-05-04 1283 views
❤️‍🔥愛文生位於旺區深水埗,是香港🇭🇰舊式大排檔。保留了舊式裝修外,仲有依然用緊火水爐炒菜🔥一邊坐一邊睇師傅們抛鑊,街邊開臺開爐,認真夠曬港式風味👍🏽晚飯時間6點已經等緊好多人😌等左大概半個鐘左右可以入座。餐單上有不少經典港式小菜🤤🌟家鄉小炒皇 $108蒜苔、蝦乾、腰果、菜圃炒埋一碟。最緊要係超有鑊氣🤩不過味道有少少偏鹹。🌟金牌炸大腸 $138大腸炸到外脆内軟,肥膏分配恰到好處。不會膩又不有豬腥味😍配上的酸甜汁🍯絕對是精髓😙🌟椒鹽九肚魚 $138炸到外脆内軟,點上喼汁入口首先分散鹹味🧂然後椒鹽味先出來同鬆軟的魚肉🐟一起咬。不論是口感或者味道都有驚喜🤤🌟炸蠔餅 $88所有大排檔必點小菜,🦪呢度的炸蠔餅都不讓我失望。炸粉薄,蠔仔多,外脆内軟🥹🌟豉椒炒聖子 $178bb聖子好嫩口,入口完全冇沙🤪份量好多,好似食極都食唔完咁。芡汁味道調得剛剛好🤭的確充滿豆豉味。🌟鐵板黑椒鹹豬手 $178一個鐵板放上鹹豬手🐷,淋上大量黑椒汁,好似西餐。豬手好大舊好鬆軟。但菜式就冇乜特別。🌟招牌黃金虎蝦 $198用鹹蛋裹著蝦殼。外面有濃厚鹹蛋味,但開殼后就變了普通蝦🦐。而且外形是比較小的虎蝦。🌟豬潤啫啫鷄煲 $1

🌟家鄉小炒皇 $108

🌟金牌炸大腸 $138

🌟椒鹽九肚魚 $138

🌟炸蠔餅 $88

🌟豉椒炒聖子 $178

🌟鐵板黑椒鹹豬手 $178

🌟招牌黃金虎蝦 $198

🌟豬潤啫啫鷄煲 $108
一上菜好夠啫啫,有炸炸聲。豬潤🐷淋不會太硬,鷄肉🐔就帶有骨而且肉不多。

💗總括而言,小菜款式多,份量亦不少。上菜快,最緊要係好有鑊氣!好送啤酒,好適合一班朋友聚餐。整潔度以現今大排檔來講都算不錯。價錢偏貴,但基本港式小菜都冇伏🤤

📍 愛文生 (深水埗)
深水埗石硤尾街1號地下B-C號舖
2023-04-28 1010 views
看了影片分享網站的介紹就去試試看.跟其他同類食肆比較, 價格並不平宜, 算得上是貴. 環境也不舒適, 枱貼著枱, 隔壁枱說些什么完全可以搭訕回應, 但勝在菜式選擇頗多碟頭大小亦可以. 叫了幾款小菜, 其中有豉油皇大蝦, 鯪魚球, 椒鹽田雞, 火腩蒜子白鱔煲. 從口感來說主要的食材如蝦, 田雞, 魚肉, 鱔等都不是十分新鮮. 白鱔煲最差, 鱔只有那幾片, 火腩並不火, 只是一般的豬腩肉而已, 獻汁很重很多, 味道也不佳. 跟灣仔街市的相比, 差天共地, 不會重試也不作推介.
看了影片分享網站的介紹就去試試看.
跟灣仔街市的相比, 差天共地, 不會重試也不作推介.
2023-04-27 995 views
估唔到有得gulu拎飛🙈等左勁耐位,不過絕對值得嘅!一路排隊一路已經諗好晒食咩🤣小炒王🙌🏻🙌🏻🙌🏻大排檔必叫,鑊氣好夠,腰果蝦乾一啲都唔吝嗇黑椒薯仔牛柳粒🙌🏻🙌🏻🙌🏻薯仔炸過勁好味,外皮脆脆地但入面好腍,,一上菜個個食唔停口,仲搶手過牛柳🤣避風塘粟米條🙌🏻🙌🏻🙌🏻好多地方都冇得食但我本人好鍾意,自己屋企做唔到,夠晒香口豉椒炒蜆🙌🏻🙌🏻🙌🏻新鮮冇沙份量多黑椒豬手🙌🏻🙌🏻🙌🏻肉質估唔到咁腍,切落去唔洗用力啲肉就甩晒出嗲,黑椒汁好濃!蜆芥鯪魚球 炸得好好,外脆內軟,蜆芥醬唔錯。雞蛋焗魚腸 上湯魚肚浸勝瓜

豉椒炒蜆🙌🏻🙌🏻🙌🏻新鮮冇沙份量多

蜆芥鯪魚球 炸得好好,外脆內軟,蜆芥醬唔錯。

雞蛋焗魚腸

上湯魚肚浸勝瓜

• 豉椒炒蜆
  • 黑椒鹹豬手
  • 小炒王
2023-04-23 1223 views
有外地同事訪港,當然要帶佢一嘗港式大排檔。愛文生係深水埗最出名既大排檔之一,街邊爆炒小菜,懷舊香港特色,非常有本土風味。依家可以GULU APP 拎飛,所以收工前拎定飛,下午6點幾嚟到,等左3-4個字就有枱入得了。豉椒炒蜆 豉椒味道好濃郁,蜆亦新鮮。出邊好多舖頭一碟得好少,但呢度唔會,算大碟份量足👍🏻避風塘虎蝦啲蝦大隻有肉地,新鮮彈牙。避風塘口味好香,鑊氣十足。鐵板黑椒鹹豬手豬手夠淋,大大隻好多肉,味道都好濃。乾炒牛河大排檔水準,因為鑊氣夠,好食過一般茶餐廳水平。避風塘菠蘿唔太識欣賞避風塘做法,因為菠蘿會好乾身,有啲浪費食材整體水準係OK ge,不過比其他大排檔選擇略貴,主要俾旅客食名氣。個人意見,我會比較偏好新式大排檔,環境會舒適啲

避風塘虎蝦
啲蝦大隻有肉地,新鮮彈牙。避風塘口味好香,鑊氣十足。

鐵板黑椒鹹豬手
豬手夠淋,大大隻好多肉,味道都好濃。

乾炒牛河
大排檔水準,因為鑊氣夠,好食過一般茶餐廳水平。

避風塘菠蘿
唔太識欣賞避風塘做法,因為菠蘿會好乾身,有啲浪費食材
避風塘菠蘿

乾炒牛河
究竟愛文生出名係邊?點解咁多人排隊同讚好?百思不得其解去大排檔食飯追求的是鑊氣,除左兩個用煲上的餸,無一樣上枱時係熱,味道偏咸,食材亦唔新鮮薯仔牛柳粒,可能牛柳粒太細粒顯得薯仔大粒,薯仔超多超大件,明顯薯仔是旦炒熟就算左,牛柳粒就乾同唔滑,上枱我以為叫左炒薯仔黃金蝦味道中等,夠蛋黃味但唔夠香,可惜蝦肉係霉砂鍋魚頭煲充滿肥肉同豆腐,我地一度以為係豆腐火腩煲,KO一部份肥肉同豆腐,終於見到主角~~魚頭。係有炸過,但放底太耐而淋晒,食到係一層層淋左的炸粉同普通不過的魚頭無鑊氣加食材唔新鮮係大排檔死罪不可一,不可再
究竟愛文生出名係邊?點解咁多人排隊同讚好?百思不得其解

黃金蝦味道中等,夠蛋黃味但唔夠香,可惜蝦肉係霉

無鑊氣加食材唔新鮮係大排檔死罪
不可一,不可再
睇完MM介紹, 近排又想食大排檔,仲趁住要FAREWELL朋友移民, 就去左食愛文生喇。唔洗介紹大家都知佢係深水埗最出名既大排檔之一, 用火水爐,街邊炒爆小菜, 非常有風味, 係香港係買少見少。宜家好先進喇, 可以GULU APP 拎飛, 下午6點幾已經大把人食緊,都要排緊隊喇。我地一行8人6:30 等左一陣就有位🗨豉椒炒蜆 🗨黃金蝦 🗨避風塘虎蝦🗨小炒皇 🗨薯仔牛柳粒 🗨椒鹽豆腐🗨炸大腸 🗨金古菇粉絲肥牛煲 🗨椒鹽鮮魷🗨腐如炒通菜 🗨炸蠔🗨白飯 X 5? 🍻大啤酒X 10?唔逐個講, 係呢度要叫炒野比較有獲氣, 炸野類都好唔錯~~炸蠔比起出面食既有少少唔同, 粉會多D但炸得好脆, 一D都無炒既感覺。我推介黃金蝦同避風塘虎蝦, D 蝦粒粒都新鮮大隻,有肉地,食落好咬口。小炒皇食得出真係好有獲氣既。全部份量都好足, 一大把人去食大排檔就最開心, 因為可以喪叫同試唔同既款式, 大排檔又可以除時大聲大笑~爽皮!!

🗨豉椒炒蜆 🗨黃金蝦 🗨避風塘虎蝦
🗨小炒皇 🗨薯仔牛柳粒 🗨椒鹽豆腐
🗨炸大腸 🗨金古菇粉絲肥牛煲 🗨椒鹽鮮魷
🗨腐如炒通菜 🗨炸蠔
🗨白飯 X 5? 🍻大啤酒X 10?