Love Rice Noodle (Fa Yuen Street) (Closed)

愛上米線 (花園街)
2K
eatwith4feipor
抵食米線二人餐
eatwith4feipor
2023-04-17
Follow
抵食米線二人餐老媽子同我都鍾意食米線 我哋喺家樂商場逛完超市 於是食經濟套餐-⭐️ 二人暖love love套餐 $178⭐️包小食兩款 主食飯類有新品選擇 同埋非酒精飲品兩杯 興之所至 可以單點新餐牌上嘅酒精飲品😁-🍖奶黃金沙脆雞翼蝦醬雞翼一向係我「飛佛」 奶黃金沙醬都唔錯 有流沙感又帶啲鹹香 令脆炸雞翼嘅味道 更加豐富-🧆陳醋雲耳-🥣春韮醬爆極鮮豬潤飯豬潤令我聯想到白灼腰潤或者焗豬潤水 味道都係淡 原來醬爆豬潤粒勁好餸飯🍚 厚切粒充滿口感 唔乾亦唔嚡 撈勻韮菜蔥粒一齊食 好鬼惹味😋-🍜花芝醬麻辣擔擔撈米線配滑雞柳呢個撈米線 有齊我嘅心水醬汁組合 脆豆香口 青瓜絲清爽 米線柔韌有嚼勁 包滿麻香辛辣醬汁 入口濕濕地 食慾越食越有😜-🍋檸檬特飲🥤冰冬瓜茶Read More
+ 3
Nofoodnolifee
旺角足料米線•愛上米線❣️
Nofoodnolifee
2023-04-17
Follow
旺角米線店林立🥢, 又再次嚟食🫶🏻愛上米線~📍旺角店走快餐店風格🥡📱手機下單的話 點餐時就要俾埋錢👛或者亦可找職員幫手落order🫡🥰上菜時店員好貼心主動問“需唔需要圍裙?”🗣️🗓️Weekend 都有✔️lunch set供應👅餓底人士必食米線❕✴️\\勁足料•超大碗\\🔸陳醋爽脆雲耳 $17 6/10雲耳口感爽脆😛略嫌陳醋味道有點太酸🙈🔎雲耳: ✔️補益氣血✔️潤燥通便✔️舒筋活絡🔸惹味流心芥末恐龍蛋🦖🥚 $32 6/10🕴🏻上菜時會問“需唔需要影相?”跟住會即刻剪開✂️中間流心芥末芝士醬🧀️一湧而出🤤芥末唔會好辣😌除了✔️鯪魚肉仲混合咗啲粟米粒🌽 🥚外脆內軟, 魚肉質感偏淋身夾埋碟底炸過嘅炸米線條吃 增加層次感😙🔸世一酸菜魚湯米線🐟 $56 8.5/10湯底酸辣味適中🌶️👌🏻🐟魚的份量俾得十分慷慨🥳魚質尚算滑溜, 而且冇骨🦴啖啖肉😋對得住個價錢🤩🔸六式素菜配有機番茄湯米線 $48 7.5/10❣️真材實料❣️🍅蕃茄湯底真係有好多蕃茄肉喺入面😻餸菜方面: 6款素菜🥬唐生菜🥬|鮮冬菇🍄|腐皮|金菇|芽菜|雲耳✅啱哂素食人士或間中想食清淡嘅朋友~😉🔸港式奶茶 (凍) 跟餐+$8 🔸時令清甜時蔬 (菜芯)Read More
世一酸菜魚湯米線
this_is_dorothy
單調米線
this_is_dorothy
2023-04-16
Follow
愛上米線這店舖特別之處,是經理在顧客吃完的時候,問要不要加米線。本身份量對我來說,已經很足夠。但湯底不吸引,牛𦟌米線,肥腸米線,可能平時在別家會有很多配菜,但這裡只有一個餸及米線,感覺很單調。小菜比較惹味,辣椒咖啡沒有甚麼特別,可以不試。Read More
Wong Erica
醉曖美線🍜🌶
Wong Erica
Level 2
2023-04-15
Follow
最近波波學緊結他,所以趁住星期六收咗工就出去旺角搵調音器、腳踏……等配件!行行吓覺得肚餓,咁啱見到呢間裝潢唔錯嘅米線店,於是行入去試吓…… 💛💛💛💛💛 下午茶套餐(連飲品)🍜🍵($28)迷你花芝醬麻辣擔擔撈米線 配滑雞柳 煙韌彈牙嘅米線吸收晒濃濃麻香嘅花芝麻辣醬汁,配上肉質嫩滑嘅雞柳條、脆卜卜嘅脆豆,仲有發揮解膩作用嘅青瓜絲,一切都配合得啱啱好!而且呢碗嘅辣度連唔食得辣嘅我都可以接受得到 🌶 怕辣嘅朋友可以好似小妹咁跟餐叫杯奶茶解辣 不過呢碗米線比較細碗,對於男士們或食量比較大嘅女士嚟講可能唔夠食😅 香噴噴奶黃金沙脆雞翼🐔($32/三隻)即叫即炸嘅雞翼,外層被厚厚嘅吉士蛋黃醬包裹着(小妹覺得吉士嘅味道比較重) 表皮炸得脆卜卜,食落仲有「嗦嗦聲」😋,不過肉質炸完都Keep得住咁滑,不愧為店內嘅「廚師推介」吖👍🏻👍🏻 💛💛💛💛💛 店裡嘅付款方式有別於一般餐廳,採用點餐後即付款嘅安排,呢個安排非常新穎,而且仲唔駛驚食客會走數㖭😅 小妹覺得店員服務態度算係唔錯,而且仲夠晒細心吖👍🏻 📌:旺角花園街 1號鴻禧大廈地下 6號舖Read More
香噴噴奶黃金沙脆雞翼
冇嘢開心得過食
真係令人愛上米線
冇嘢開心得過食
2023-04-13
Follow
先來幾點前菜惹味流心芥末恐龍蛋淨係買相都知道10分吸引 侍應會俾足時間大家影相然之後用鉸剪剪開 內有乾坤 芥末醬流出 非常美味 睇得食得又玩得手工話梅小蕃茄小蕃茄鮮味 加埋主角話梅兩種味道配合上來相得益彰簡直無敵 開胃新鮮胡麻爽甜秋葵新鮮秋葵配上醬汁 原來口感是這樣好的有一種清新消脂嘅感覺 好好吃鹵水牛𦟌配上辣味醬汁 加上牛𦟌爽口 這種消息,為你迎接豐富嘅晚餐作好準備自選車仔麵龍蝦汁蕃茄湯 龍蝦汁濃郁 蕃茄味新鮮這個湯底簡直係一流 黃金豆腐磚 金黃色朔晒啲湯汁入去 新鮮豆味出晒嚟 魚片頭 識食,一定係食魚片頭 又有口感 炸得金黃色 好有魚肉味風琴豆腐 外表吸引口感細緻 而且將湯底給得深入 非常美味極新鮮豬潤 肥牛片 都非常新鮮 濃郁,肉味豐富 加上湯底 一口一口吃落去大滿足米線 條條分明爽口 食到一種美味嘅口感牛魔王麻辣湯米線(内含肥牛、牛丸、牛𦟌)組合喜歡食辣嘅人,一定唔可以錯過 辣得過癮之餘 有一種濃郁嘅肉味因為全滿都係牛肉部份 新鮮好味 濃郁炸豬扒 炸得金黃色,口感豐富 正鮮檸檬特飲青檸梳打兩杯特飲,令到這餐米線升華到一個地步 亦都有一種降火嘅感覺這裏的服務亦都非常好簡直係 環境 味道 服務 性價比全部100分Read More
+ 6
MiltonHong
與米線談一場羅曼蒂克的戀愛❤️
MiltonHong
2023-04-12
Follow
今晚係旺角附近收工,我突然好想食米線又記得附近有間好正正子嘅本地米線店~ 同事話佢都想食 所以我就帶佢花園街嘅愛上米線😋餐廳環街依然好乾淨企理⭐️ 店員好有禮貌 帶我同同事到一個卡位度入座坐低之後見到餐廳原來翻新左整個餐牌😍😍 成份menu變得更吸引 餐牌上加左好多好野食啊!樣樣都好想食🙈⭐️芒果乳酪梳打 🥭 梳打嘅乳酪味好香 配上大大粒嘅芒果爆爆珠 每一啖都咁爽🤭⭐️香噴噴奶黃金沙豬柳肉($28)豬柳每一條真係被滿滿嘅咸蛋黃醬裹著 呈現著金黃色 肉質仍能保持鮮嫩多汁 👍 ⭐️甜入心:蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖($32)這客新小食也絕對是神來之筆🤩 玩味十足!雞肉粒炸得剛好 點埋爆炸糖一齊食 味覺十分夢幻💗 fusion感一流!讚!⭐️懷舊蔥油餅配藤椒野菌雞粒($36)這客蔥油餅也是創意十足✅蔥油餅整得好好 薄得來也不會太油 👌 配上由藤椒野菌烹炒嘅雞粒 味道更是昇華⭐️家鄉辣椒炒五花肉拌米線 ($59)五花肉肥瘦恰到好處 搭配埋青辣椒及炸黃豆 瞬間令我明白點解餐廳叫做愛上米線😍❤️ 因為放入口個刻真係好幸福嫁😋😋⭐️濃濃的愛:花芝醬麻辣擔擔撈米線配滑雞柳($54)米線以傳奇嘅擔擔麵芝麻醬伴上 加埋炸黃豆,蔥粒及青瓜絲 味道簡直是神來之筆😘雞柳同樣烹煮得很好 肉質很滑 很好吃❤️所有新菜式都極度好味!🥳 改左menu後不但無失左原先嘅tasty quality, 仲加左一份玩味及創意😎 令人回心微笑😏Read More
+ 8
蛋蛋食客
香港地道米線😘
蛋蛋食客
2023-04-12
Follow
旅行完咗都想食返啲香港地道米線見到米線餐廳用黑白色好靚啊米線仲有飯,同埋仲有好多特別嘅小食!下午茶更加平,夜晚都唔會好貴,大概$60左右呢個皮蛋真係好好味🤤調味啱啱好!剁椒皮蛋 香料多同埋唔太好份量嘅話8蚊夠一個人食✨辣椒炒肉拌米線呢個米線真係好多,嚇死我了,真係入晒味食之前要一齊攪拌配芫茜,葱✨泡椒魚🐟湯米線特製嘅湯底好開胃唔會太辣,店員推薦呢款仲有酸菜嘅配搭魚肉肉質鮮甜,米線軟硬正好炸蝦醬雞翼醃製完更加惹味青瓜薄荷梳打夠清新自然~仲有其他飲品可以加哇芒果🥭乳酸都不錯Read More
nkikidailylife
❤️拌米線
nkikidailylife
2023-04-11
Follow
【旺角•愛上米線 】🐝————————————————————————新式米線鋪,年輕人最愛,菜式選擇新穎特別,米線新趨勢。🍯|家鄉辣椒炒五花肉拌米線|HKD 59以生鐵鑊把排骨豬腩肉先炸後煎,加入秘製醬汁炆煮,再以螺絲椒、豆豉、蒜頭、薑米爆香、豬腩片外脆內軟、椒香撲鼻,獲氣功架十足。撈埋黎食口感特別,鍾意食辣嘅可以加啲辣椒醬,更加美味。🍯|蟲草花胡椒杞子雞肉湯米線|HKD 59精選優質豬筒骨和豬脊骨熬煮,配上蟲草花杞子,滋補肝腎,益精明目,加上口感嫩滑的雞肉和米線,輕養生不二之選。🍯|香噴噴奶黃金沙豬柳肉|HKD 28配上金黃色的蛋黃醬,加上豬柳肉口感煙韌。🍯|惹味流心芥末恐龍蛋|HKD 32 (推介)特大芥末流心魚丸,香脆外皮,包著香口魚肉和流心芥末,口感豐富,幸福滿瀉。Read More
+ 2
liuduck
二人晚餐啱啱好👍🏻
liuduck
Level 3
2023-04-10
Follow
「愛上米線」向來一直都係我嘅愛店,好多時收工都會去整返碗😌近期佢哋有新菜式,一於去試一試!.適逢有個二人晚餐,$178有齊兩個主食、小食、飲品,抵到震!主食揀咗激爽泡椒酸菜肥牛米線 & 爆炒京蔥黑椒牛舌飯。激爽泡椒酸菜肥牛米線係近期新菜式,有超多泡椒😍將佢撈勻後,湯頭酸酸辣辣好開胃😋酸菜偏鹹,配埋米線食就啱啱好。爆炒京蔥黑椒牛舌飯有日式牛舌飯嘅味道🤪牛舌好爽彈,黑椒味好重,珍珠米粒粒分明,送飯一流!.小食揀咗香噴噴奶黃金沙豬柳肉 & 剁椒皮蛋。豬柳肉係新菜式,包住勁多鹹蛋黃,勁正!剁椒皮蛋清爽開胃,充滿咸鮮味!.最後飲番杯桂花烏龍茶,清清哋充滿花香,唔錯👍🏻.雖則呢度屬於快餐店形式,唔收加一,但店員服務態度比唔少加一嘅餐廳好✅熱誠有禮唔多講,食之前仲會走來問你需唔需要圍裙,夠細心!近期愛上米線陣有下午茶套餐,搵次放假下午茶可以試試!Read More
PanPanWong1128
吃後是否會愛上米線?😂
PanPanWong1128
2023-04-10
Follow
經過這家店店員熱情地叫我試新推出炸雞🐣蜜糖芥末雞粒真的有驚喜因而被吸引入去試試其他米線再吃雞粒🤭世一酸菜魚湯米線🐟🍜湯底帶少許酸味,但比外面的酸菜魚不夠麻辣🌶️,約有7-8塊龍脷柳🐟,啖啖肉,魚肉中間比較厚實但周邊覺得有點霉,米線爽滑彈牙有嚼勁,份量相當多,最後吃剩少少🤏功夫魚腐有機蕃茄湯米線🍅🍜以傳統古法自家製的真功夫魚腐,黃金比例九比一,爽口彈牙,果然是真材實料💯,超濃郁蕃茄湯底,其他配菜有腐皮,芽菜及雲耳,好足料👍蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖🐣新推出的小食,約有10件雞肉粒炸至香脆可口,外層沾滿蜜糖芥末醬🍯,吃下去甜甜的還有少許攻鼻,加上爆炸糖💥元素很新穎,入口時咋咋聲蠻特別🤩店員看見爆炸糖融掉,重新換另一份給我,好貼心❣️芒果乳酪梳打🥭🍹底部有很多爆珠,口感豐富,有淡淡芒果味🥭清甜可口鮮檸檬特飲🍋🍹酸酸甜甜很清爽解渴整體而言,米線款式多元化且價錢又合理,值得一讚是店員服務態度非常好👍Read More
+ 5
功夫魚腐有機蕃茄湯米線
蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖
芒果乳酪梳打(跟餐)
Foodie_Ooli
香港人真係好鍾意食米線🥢😋
Foodie_Ooli
2023-04-09
Follow
因為愛上米線所以去左食米線🤭呢間米線餐廳嘅名 好直接 香港人真係好鍾意食米線。今日放工諗住簡簡單單食個晚餐,就去咗呢間,呢間米線有好多小食嘅選擇,都唔錯。朋友冇肉不歡 叫咗個麻辣湯牛魔王,有牛展、牛丸同埋肥牛🐂。我自己就叫咗麻辣湯豆卜生菜🥬。呢間米線嘅辣湯 比起一般出邊嘅會辣少少🤏🏻🌶️🌶️🌶️ 佢嘅辣味都好香,同埋我鍾意佢有好多款唔同嘅湯底選擇,黎多幾次都有嘢啱食。另外重叫左2款小食,奶黃金沙脆雞翼 同埋一串3款口味肉丸🍡。雞翼真係脆卜卜,好大量既咸蛋黃😋😋😋同埋餐廳竟然有酒精飲品提供‼️下午茶重有好多小食提供,平時假期黎個happy hour都唔錯🤣🤣Read More
+ 5
eatwithdumbo
用心抵食米線店🍜
eatwithdumbo
2023-04-08
Follow
小店位於花園街,主打多款真材實料嘅湯底湯米線,估唔到呢度除咗有酒精飲品之餘下午茶時段仲有炸雞等小食供應,happy hour 過嚟chill吓就啱晒🤣 第一碗叫咗懷舊芝士波波腸配風琴豆腐串蕃茄湯米線,麵條滑溜、彈牙、有嚼勁,蕃茄湯底酸甜,飲落無味精,搭配經典嘅芝士波波腸同吸飽湯汁嘅風琴豆腐串都幾match🍅另一碗係「食住瘦」,入面有滿滿嘅素菜配料,包括唐生菜、鮮冬菇、腐皮、金菇菜、芽菜同雲耳~ 樣樣有啲夠曬豐富,另配上有機蕃茄湯米線,適合素食者人士😋估唔到呢度仲有泡飯!私心推介姬松茸紅棗時蔬泡飯配黃金脆米,湯底清甜,滋潤,材料健康有營養,養身又美味,飯粒飽滿,軟硬度適中,就算放咗陣都唔會話吸曬啲湯,份量頗多,性價比高👍🏻小食方面都有好多選擇,陳醋雲耳同麻辣豬耳口感爽脆、菜心新鮮又清甜、另外必點手工話梅小番茄,酸甜開胃,配麵一流💕 飲品有港式奶茶同凍檸檬特飲,前者絲滑濃厚、後者超級解渴,各有千秋~ Read More
Wingyy114
✿✿超足料勁大碗又彈牙米線✿✿
Wingyy114
2023-04-07
Follow
📍#愛上米線 (花園街) (旺角)旺角花園街1號鴻禧大廈地下6號舖♡人均消費: $198 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️平時真係超鍾意食米線‼️ 識我嘅朋友都知米線真係賣飛佛,最近餐廳換咗全新餐牌,我哋就即刻試咗佢哋午市套餐推出嘅新品😍 如餐牌所示,真係超足料勁大碗🤣✨#至尊大大碗蕃茄湯米線 💰$66係用有機番茄烹製的蕃茄湯底,健康又有益,米線份量多, 米線彈牙,好足料,有炸豬扒、風琴豆腐、魚片頭、墨魚丸、金菇和生菜。好好味!🤩午市套餐優惠可配飲品及小食🤩,我哋加配左小食《微辛蒜香雞翼尖(輕盈) 》$9 ,份量適中,米線加小食雞翼尖真係超飽,蒜香雞翼尖好多蒜頭加幾粒辣椒仔🌶️🤩辣度適中,唔算太辣,啱晒唔食得辣嘅我👍🏻👍🏻✨#牛魔王麻辣湯米線💰$59牛魔王嘅配料包括肥牛、牛𦟌、牛丸,亦芽菜同芫荽等,配料好足,而米線都好大碗,而且超級彈牙,麵質值得一讚,我叫咗小辣,呢碗小辣米線都唔錯👍🏻✨#惹味流心芥末恐龍蛋💰$32餐廳出名巨型「恐龍蛋魚腐」,酥炸鯪魚球包住流心芥末醬,店員好貼心,耐心等待客人打完卡後,再剪開魚腐粒,流心芥末醬慢慢流出嚟,外脆內軟,食落去帶有芥末的微辣刺激口感,雙重口感,好特別!🤩✨#香噴噴奶黃金沙脆雞翼💰$32雞翼做到香脆嘅效果,雞翼都幾大隻,旁邊勁多鹹蛋黃,成件事邪惡得來又好好食🤤 同朋友share就啱啱好☺️另外見到佢嘅下午茶餐都幾吸引,仲有炸雞同啤酒,係一間有happy hour嘅米線店,下次有機會可以再幫襯😆▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Read More
+ 6
Vikolau
小食都好出色
Vikolau
2023-04-05
Follow
原本今日想同朋友返大陸行吓街食吓野,但係清明真心驚超多人返去拜山,所以就留咗喺香港按摩然後去食啲內地風味野😁話明食風味嘢,當然唔少得藤椒✌🏻👅蔥油餅配藤椒野菌雞粒藤椒好香口唔會太辣,雞粒外皮香脆肉質嫩滑👍夾落同樣香脆唔油膩嘅蔥油餅一齊食,正!😋👅惹味流心芥末恐龍蛋朋友係芥末愛好者🫢當然要試下!外層係鯪魚肉,口感算彈牙,有啲粟米粒增加層次~裏面嘅芥末醬真係好流心😯 幾特別又清新👍👍👅一齊嚟一串呢個係混合咗三款口味嘅手打魚腐串,啱晒我呢啲貪心鍾意試唔同口味嘅人😌冬陰功味幾突出,櫻花蝦味就香口,粟米相對普通咗啲😅👅炸蛋肉燥拌飯隻蛋圍邊勁脆口!肉燥比較媽媽的味道,唔會太鹹,送飯一流👍Btw呢度嘅下午茶係會搖身一變變咗炸雞配啤酒,幾有韓風感覺😅 服務員超好超有禮貌!💯仲會提供圍裙同橡筋驚整污糟,下次可以再黎試吓🙌🏻#旺角美食 #尖沙咀美食 #愛上米線 #肉燥拌飯 #牛魔王 #米線推介 #牛舌飯 #蔥油餅 #藤椒雞肉 #魚腐推介Read More
+ 8
swallow.thing
Level 2
2023-04-03
Follow
蟲草花濃豬骨湯 配黃金豆腐磚, 奇脆流心炸蛋 $56🍜湯底:鮮甜豬骨湯湯底配上蟲草花配菜🥬黃金豆腐磚:一般,感覺似白烚無味,少缺豆香味😶奇脆流心炸蛋:米線送到時,店員溫馨提示一定要趁熱食,蛋味濃,有流心效果🤤💯值得一提,雖然食物唔係十分之出聲…但店員既服務態度超級加分,好細心主動問是否需要圍巾,原本打算唔好浪費,但店員話淺色衫整污糟咗就好難洗,一番熱情下就決定要🫣😬另外,又提供橡筋方便我紮頭髮👍🏻👍🏻Read More