Pasta & Oyster House

Pasta & Oyster House (Closed)

意蠔屋
Pasta & Oyster House (Closed)
1K
m.anson
與期望有落差
m.anson
2017-07-19
Follow
今晚返教會又要搵嘢食。今次係老婆同友人搵咗呢間想試,因為佢地見到有千層麵食。間鋪細細間,都坐得有少少迫。個侍應似啱啱中學畢業,有少少呆滯。晚餐唔駛加錢有湯有嘢飲,大家都叫晚餐。羅宋湯有牛肉味,味道很香濃,水準不錯。個白湯都好creamy, 有磨菇粒,不過就過鹹!老婆和友人都點千層麵,友人則加了西蘭花。佢地抱過大期望,可惜個千層麵唔夠淋,層數太少,可能係d蝦比較大隻唔可以太多層。汁又唔夠多。唯一可取之處是蝦肉結實,算大隻,總共有4隻。羊架唔韌,羊羶味濃烈,意大利飯過熟,冇咗傳統嘅煙韌感。飲品全部人叫利賓納,因為都冇乜好選擇。Read More
+ 1
餐湯
紅白湯
tracyQ
推介 👉🏻「咖哩」
tracyQ
2017-04-26
Follow
店舖細細,門口窄窄,但次次見到入面都座滿人。第一次嚟意蠔屋,餐廳內大約有5-6張枱。我地叫左2個set lunch, 分別係咖哩雞飯 and 焗芝士忌廉煙肉意粉。依度焗芝士既野出名,所以第一次點都要叫吓芝士~ Set lunch有餐湯, 我揀左羅宋湯!個好濃好香,但喊左d! 值得一讚係,個湯飲到最後一啖都仲係熱既!焗芝士忌廉煙肉意粉,香濃芝士味,煙肉份量吾錯,不過可能芝士多左少少,食落有d濟濟地(易飽)。至於咖哩雞飯,好味好香!吾辣!鐘意食咖又吾食得手辣既可以試吓喇! 通常其他餐廳比既薯仔都好少,得果2-3塊, 但係意蠔屋既咖哩薯仔就有起碼6-7塊薯角,薯角係炸左既,所以會香d。不過d 雞又係炸過,如果雞吾炸,肉質會流身d。Read More
Sing Chan
超多芝士。但環境及服務差
Sing Chan
2017-01-08
Follow
當時下午六點半,一入到去只有一枱客人。樓面職員不知道往哪去了 唯有等到他回來為止。之後問他有甚麼芝士焗飯種類,他卻說要問回廚師一上桌超級熱,見到芝士都在冒著泡泡芝士份量多得很誇張,拌勻後還可以拉絲左是芝士海鮮焗飯,我只看見蜆 蜆 蜆。雖然數目多,但無甚味道,當是肉吃了便算沒有其他海鮮,所以味道挺寡無甚特別。右是芝士菠菜焗雞飯,這個反而有驚喜菠菜沒有太大草青味,對於平時不吃菠菜的我也可接受。雞肉已醃製,所以是有咸味焗飯份量頗多,女生的話可能吃不完 跟餐包飲品,叫了熱朱古力及阿華田。很夠甜及味道,但可能下太多粉反而飲到尾有沙沙的感覺食品好壞參半,但服務一定fail到結帳時我們要找錢,但後來發現有散紙不用店員找太多錢給我們。他收錢時不發一言,默默接過就算。一句多謝也沒有已經不期望你有服務,但連基本禮貌也沒有就太過分了環境不太衛生,抽風差,空氣非常焗Read More
芝士菠菜焗雞飯
菜心蘿蔔
中午食乜好
菜心蘿蔔
2016-12-01
Follow
每當中午食飯時間,間鋪係經常有人等位,間鋪唔大,只可以坐十一二個人,但不失大家對佢既光臨!麵底可揀:天使麵,意粉,螺絲粉,尖通粉,再配一樣餸加熱飲就$38蚊,普通茶餐廳食個碟頭飯都四十幾!就算係出面等待時落左單都唔好以為好快有得食,坐低都要等成十分鐘先上檯,因為係即點即煮,人客多,間鋪細,所以先得一個waitress同一個廚師!每次去食都必點辣肉腸意粉,雖然用一個四方碗裝住,唔係幾好睇,但勝在好食,汁方面就揀左辣茄汁,少少酸少少辣,醬汁煮到好creamy,意粉我鐘意佢唔太軟又唔太硬,拌起嚟好yummy,而且每片辣肉腸都切得好厚,食過就知賣相真係唔係問題,內在才是重要的!朋友同樣點左辣肉腸辣茄汁,不過係天使麵底!天使麵份量都好多,軟硬適中,都唔錯,下次可以試下!Read More
JunLuk
麻雀雖小,五臟區全
JunLuk
2016-11-13
Follow
等男友放學陪佢食lunch,到周圍搵下有咩食,行去食雞蛋仔經過呢間細鋪,門口個餐牌寫住有tea set,咁就入去試下啦野食即叫即整,不過黎得都算快,而且waitress姐姐好有禮貌喔叫左個茄汁辣肉腸長通粉,味道普普通通,茄味都算濃另外仲叫左個忌廉雜菌天使麵,忌廉味十分濃郁,啲白汁可以浸住哂個天使麵,但又唔會搞到天使麵林喎Tea set幾抵食架,未食lunch到左下午茶時段,又想食意粉之類既朋友,可以去試下喔Read More
wkm811
焗飯靠材料 唔新鮮
wkm811
2016-10-15
Follow
趁未通車,呢個月同家人周圍試黃埔同附近好評食店。*芝士菠菜雞肉焗飯*芝士:拉絲 焦面 正常味菠菜,飯: 焾爛 冇乜所謂雞肉:勁鹹 懷疑開始變壞,因食倒同屋企醃個零星期變壞嘅雞扒味道勁似。我呢個食開過期嘢嘅焚化爐都放棄三份二Read More
Kenny0809
黃埔必食之選
Kenny0809
2016-10-02
Follow
lunch食個55蚊意粉竟然有高級餐廳水準,帶子夠大隻,蝦夠爽口!芝士焗蠔必食,芝士味好夠又唔會搶到蠔香,蠔肉仲要大大粒!真係超滿足!唔提唔得嘅係個忌廉湯,超重芝士味Read More
moey
橫街窄巷的平民意粉屋,雖然迫迫地但巧有品質喎!
moey
2016-01-19
Follow
今天來紅磡見客​​,​當然要去黃埔民泰街那個巡視下多家食肆,由於今日趕住見客又時間無多,巡了民泰街​一個大​圈後.....行入內街就見到這家一點都不起眼的"意蠔屋",我有點印像好像去過佢北角那家分店既。紅磡既店一向都好得意,零舍多好細既食店,意蠔屋​真係乜都好細,位又細,所有野都好迫,但門口佢既自選Pasta餐牌又幾吸引喎,那我見有人出來有位就入去試下喇!!佢地用地方都用得幾盡,細細間鋪,連僅有的走廊既牆都用埋來咁樣樣放餐具及Menu, 服左佢!! 仲用埋洗碗公司,那批箱就放在我側邊,唔多開胃....哈哈!! 果然將空間用到盡呀!! 竟然意粉都有得自選好像車仔麵咁有趣,那我就選吞拿魚加大蝦螺絲粉配白汁! 兩送$42加$4,仲送野飲,幾好!!等左約8分鐘,來喇來喇​.....可能又​要​秉承佢地慳位既做法​​,就​用個中型既方碗上​ ​​... 哈哈!!​ 幾足料,都幾香,可惜我無時間,否則如再加多$8芝士焗一定仲正!! 你睇下佢果$2隻既大蝦,去晒殼架,尾都無殼幾有誠意,好脆,大蝦來算幾有質數架喇,另加$4抵到爆炸啦,你地話係咪?! 整體好夠飽,我完全收貨,好好味! 不過都係果句,我個人比較喜歡濃味,你地唔吃得咁重味既就唔好叫吞拿魚​加重左味道。​杯熱朱送既,試得出用吉百利朱古力粉,應該有加點脫脂奶,廚師一人做埋水吧,佢都顧及到加奶,夠甜!P.S.後記: 呢到叫得做意蠔就當然多人來叫蠔啦,我臨走問過佢地,佢話全日供應的,好新鮮,因每朝都會有新蠔交來的,可惜我趕時間,有緣下次來試下,​每朝交來的那我不如午市來仲有靚野食,下次見啦!!Read More
+ 13
stanleyso79
芝士迷必須打卡既地方
stanleyso79
2015-08-18
Follow
由於我地好怕等位,所以一早就去到食晚餐先。一入去,地方真係唔大,都要攝下攝下咁去。不過又要食平野就無計啦,都黎左啦。特地叫左set 跟芝士焗珍珠蠔意粉,個餐湯就平平無奇咁無咩特別,不過個意粉就不得了啦!芝士鋪滿面完全係好香好香,每條意粉都有掛到芝士,好滑好正。仲有幾隻加大碼蠔真係好好食。對食量細既人就唔太建議啦,因為真係會有D濟。好!跑步去!Read More
Wendymama
不能不吃的芝士焗
Wendymama
2015-08-02
Follow
跟友人6點鐘就食個early dinner, 呢個時間去到當然唔洗等位啦!坐低就叫左一個晚餐, 一個全日自選午餐!芝士焗菠菜肥牛意粉芝士焗到剛剛好, 面層微焦, 芝士味道十分香濃, 加埋入面個白汁, 味道配合得十分好, 非常美味! 每條意粉上面都佔有濃濃既芝士同白汁, 每一啖都有100分既滿足感! 入面的菠菜有很多, 不過肥牛就只有幾塊, 份量軟少! 但係其實個意粉一定夠飽, 女仔應該會食唔晒!芝士焗珍珠蠔意粉(晚餐$78)晚餐送餐湯和飲品, 芝士焗既意粉其實個個都一樣樣, 呢個入面就係蠔, 都有幾多隻架, 大大隻!總括黎講, 水準保持得不錯, 有全日自選午餐就好抵食啦! 仲要呢間餐廳唔收加一架!!! =)Read More
芝士焗菠菜肥牛意粉
芝士焗菠菜肥牛意粉
芝士焗意粉
木糠蛋糕
極之失望的午餐
木糠蛋糕
2014-09-11
Follow
呢間意蠔屋啲食物非常之差! 平時見呢間小店午市時段好多人响門囗等位, 於是今日 “的” 起心肝去試吓.佢冇特定嘅午餐選擇, 反而好似車仔麵嘅模式自己劃紙揀餸配意粉, 感覺好奇怪!我叫咗白汁吞拿魚意粉, 等咗約5分鐘就奉上, 我O晒咀, 第一次見啲意粉係用方形碗盛載! 碟都唔用, 毫無賣相! 咁快有得食, 全因佢連炒都費事! 加啲罐頭湯水同罐頭吞拿魚撈埋就算數. 碟粉核突到餵俾貓食嘅罐頭都仲好過佢! 意粉煮到淋 “bap bap” , 而我同事叫嗰碟茄汁蕃茄雜菌雞肉意粉, 果啲所謂雜菌原來係罐頭草菇, 真係好離譜! 而個茄汁好似溝咗水咁, “浠Lau Lau”.唉…… 枉佢有咁多好評, 完全令人費解!Read More
joe_lee20
排咁耐,環境迫,食物一般
joe_lee20
2013-10-03
3K views
Follow
剛剛轉了新工,在紅磡返.. 中午午飯搵食,見到一間有人氣的餐,就看看餐牌,價錢都可以,就想試試, 但人太多要等等,反正有時間就等一等啦,等了很久先有位!! 入了鋪頭,店內很細,位置非常迫.坐得不舒服!! 心諗價錢平冇法啦.小店係咁架啦..想叫食物時...等了很耐都叫不到人,人手有點不足叫了一個茄汁煙鴫胸意粉,朋友叫左白汁三文魚天使面...出餐時間都快.10分鐘到了...到了一看很多汁哦意粉..好像汁浸意粉,本人不太鍾意太多汁的意粉,加上意粉太諗了..!!我朋友說都還可以,可能不太合我口味...但重點是...排咁耐,食物一般,環境又迫,不值得囉,Read More
artiff
「非意式」多汁意粉
artiff
2013-09-03
2K views
Follow
第二次光顧星期一午飯時間1:30pm一個人光顧, 搭枱不用等位。由於lunch menu超抵食, 平日繁忙時間如多過2個人來, 即使店外會開2大餐枱, 也要等等等等等等很久。 今次點了煙鴨胸菠菜辣茄汁意粉 (2餸餐)即叫即煮, 約等了5-8分鐘。甫端上桌, 賣相不甚討人歡心, 但新鮮熱辣辣, 辣茄汁香氣撲鼻。意粉外型粗脹, 感覺腍身, 入口卻是al dente, 讚:)醬汁的味道調教得很好, 看得見有誠意的茄茸和茄油, 不是一般現成茄汁。餸菜份量剛好, 而煙鴨胸不會很咸。:( 要彈的是, 太多太多醬汁了。起初吃每條意粉都沾上醬汁感覺還不錯, 但吃到底時簡直像個「油塘」...油浸意粉 不過總結$38有肉有菜, 意粉彈牙又連飲品, 實在超值:)。環境賣相不應再要求什麼了。Read More
+ 1
mabelyu
堂食變外賣
mabelyu
2012-09-28
2K views
Follow
呢間野一向出名細, 食物OK.. 次次我帶BB去食. 都要將BB車仔放門口 唔緊要都算, 因為自己鍾意食今次得我同BB.. 車仔當然放門口啦... 落左order 成10分鐘先有得食 (個時成3PM. 星期3)... 成間SHOP得個5個客.. 都唔明點解整咁耐,? 好啦.. 食物到.. 叫了三文魚, 鴨胸鑼絲粉 .... 鑼絲粉竟然未熟,超硬 我同BB都無得食,, 咁咪叫佢地換啦.. 如常佢地3個STAFF都係無咩表情:( ... 又等10分鐘... 再出過比我, 份量小了1/3.. 鑼絲粉仲係好硬... 我再同"女職員"講話好硬,,, 佢好唔願意咁同個師傅講... 個師傅先伸個頭出黎話,,不如轉天使麵 心想點解你唔早D講呀?? 我得一個女人, 同BB... 你唔好咁嘅services 好嗎?? 嬲到叫佢打包.,,, 拎番屋企自己ding 番林D,,, Read More
Lunch menu
個樣OK...
mylife
食蠔唔洗好豪!
mylife
2012-07-28
Follow
又起蠔癮 但又唔想洗禁多錢 發現左平民化既意蠔屋既評語都唔錯餐廳比較細同狹窄 位置亦都唔多 淨番門口果一張開開閂閂道門有小小麻煩 不過都唔會太熱入正題! 由於食野既時候唔湯唔水 4點左右 算係超級早既晚餐 都唔叫得太多當然要揀尼意蠔屋既目的 生蠔 $128 4隻, $188 6隻 真係幾抵揀左6隻 有加拿大 美國 墨西哥等等既蠔店舖入面有貼一D訪問同介紹 原來係即叫即開 所以都等左一陣有一隻特別肥大 其他既SIZE都普通 細得尼好新鮮 海水味超重重到有小小蓋過蠔本身既鮮甜 不過咁既價錢 抵到不得了 另外朋友叫左個SET 芝士珍珠蠔意粉 $78 連餐湯同飲品一睇就知芝士超足料 香到震!濃味得尼又好配意粉 岩晒芝士迷既我HAHA 不過食得多朋友都話好膩 我試小小就覺得好正本身以為珍珠蠔會幾細隻 點知都唔細 仲有成4,5隻 好鮮甜餐湯係橙色既忌廉湯 應該係羅宋湯MIX埋 有蕃茄味 都幾好 又夠熱$270埋單 兩個都飽 夠平民化又有賣點 讚其中一個特色係原來LUNCH TIME可以自選 至到5點好似車仔麵 好得意 有單雙同三拼揀料 包括有蝦蜆青口菠菜西蘭花腸等等 好多選擇之後再揀麵 有天使麵螺絲粉 仲有墨汁意麵! 好想試好想試 價錢都係$30左右會再尼:)Read More
芝士珍珠蠔意粉
6隻生蠔