Choi Fook Royal Banquet

Choi Fook Royal Banquet (Closed)

彩福皇宴
愛吃小魚
龍蝦! 龍蝦! $36隻 ! 嘩~
愛吃小魚
2010-08-23
Follow
又一Open rice search 嘅選擇, 好多朋友都會問, 其實Open rice d 食評係咪"跣稿"? 撇開自己寫食評, 查實好多食家都係用心製作既. :)$398靚湯自選4人套餐老火湯 - 唔知係咩名, 只知個湯有魚, 粟米, 豬肉, 朋友話有d 好似係牛蒡, 不過個湯都真係老火湯, 而且我飲到有d 蔘味.青蒸清斑仔 - 細條新鮮嘅斑, 都滑既.彩福金牌燒雞(半隻) - 皮脆肉嫩, 味道唔差.海味什菜煲 - 個菜煲好淡, 無咩味.豆豉南瓜牛仔骨 - 南瓜連皮一齊煮, 豆豉味好香, 朋友食嗰件牛仔骨話韌, 不過我食咗兩件都無喎! 另加香檳焗龍蝦 - 嘩! 一上碟就已經好吸引, $36/隻好抵呀! 但每2個人先可以叫一隻. 味道好鮮甜, 無香檳味, 好creamy, 好好味呀! 順德生煎骨 - 好香嘅薑蔥味, 不過味道麻麻.蛋黃白蓮蓉壽飽 - 蛋黃流油, 白蓮蓉唔太甜, 幾好! 紅豆沙 - 起晒沙, 不過甜咗d.Read More
蛋黃白蓮蓉壽飽
香檳焗龍蝦
老火湯
清蒸青斑仔
豆豉南瓜牛仔骨
彩福金牌燒雞(半隻)
小翼翼
酥皮叉燒包有驚喜!
小翼翼
2010-08-22
Follow
上星期四同D同事去左始創彩福飲茶4個女仔叫左8籠點心, 估唔到依間酒樓除左婚宴有口碑之外, d點心okay喎!!酥皮叉燒包錦卥雲吞三星燒賣流沙包芝士xx酥煎薄餐芋角蝦餃雷沙湯圓首先要讚下就是那籠酥皮叉燒包, 真係超有水準!!外皮脆, 入面d餡甜度適中, 汁多味美最緊要係新鮮熱辣! 所以好快俾我地KO左, 哈哈跟住要讚o既係錦卥雲吞, 皮脆少油, 個汁超得! 酸酸甜甜好開胃另外仲叫左個三星燒賣, 燒賣上面放著的是蟹柳﹑鮑片﹑冬菇幾創新, 不過味道普通啦, 我都係鍾意食傳統o既燒賣多d蝦餃d蝦好大隻, 咬落有汁流沙包都要一讚, 味道一流, 不過記住新鮮熱辣食, 咁樣d「沙」會流得勁d雷沙湯圓都係做得出色的, 甜度適中, 煙un有咬口, 唔會成舊粉團, 正!芋角都炸得幾香脆, 薄餐同芝士xx酥就一般, 不過都係少油, 幾好埋單每人都係$50左右, 都幾抵食!有機會會再o黎呀Read More
酥皮叉燒包
雷沙湯圓
雷沙湯圓
錦卥雲吞
流沙包
yuka1010
晚飯食小菜,免費送糖水
yuka1010
2010-07-27
Follow
到左始創之後1/F 再搭LIFT到4樓不停係甘SELL 係甘sel哂,冬瓜盅,唔知咩魚......叫左5碟餸..片皮鴨即場片比你睇 啫啫雞煲咸過咸魚壽包好大個... 3個有1個個王無漏油:(前菜10蚊1碟 茶錢10蚊位Read More
好刀法
舊地重遊
Lawrence Lau
2010-07-23
Follow
與家人親友們沒見面一段時間,這天特地與他們在這裡飲茶暢敘一番。其實這酒樓去年也曾來過,印象不錯,傳統點心正正常常,有些特式點心更是令人吃得頗為滿意:)。這天由於是星期日,這裡的生意特別的好,座無虛席,這次舊地重遊,幸好前一晚預訂了檯,我們一行十多人才能即時有位可坐。坐了個多兩個小時,叫了的點心、飯麵等著實不少,這裡的點心雖未算特別的好,值得重點推介,但也有一定的水準,不會有哪款點心教人覺得難吃。飯麵方面,這次試的「肉絲炒麵」和「福建炒飯」味道都算及格,雖然始終還是人客太多,酒樓內的聲音嘈雜得很,不過,到酒樓喝茶,不是早已預料到會人聲喧嘩的嗎?當然,高檔的食府或酒店的中菜廳會是例外的吧!Read More
粉紅17歲
小小點心
粉紅17歲
2010-07-20
Follow
彩福真係進步了不少:) 依家坐得舒服左野食又多左:) 早茶同牛茶既MENU已經唔同啦~今日去飲午茶食飯,order左一個set 加點心。個set 係燒味拼盤 + 炒飯。燒味拼盤俾人fake左有叉燒、油雞同煙鴨胸!! 煙鴨胸都算燒味?! 炒飯係蛋白茶譜粒炒飯,炒飯炒得很好,夠鍋氣但唔油口:)杏汁雪山包姐係墨西哥包杏汁餡,墨西哥皮脆身唔油,麵包就唔夠鬆軟啦。杏汁餡唔係好甜,但係好香杏仁味,試下無妨。:)生煎菜肉包細細個,比一般食到既細好多。肉汁豐富,底面都煎過幾脆口下。:)而且油味唔重,包都算鬆軟,不過細細個都啱架啦。:)鮑魚燒賣我就覺得又真係比一般燒賣好食既。除左面頭一小片鮑魚,下面就有一隻蝦,所以做到好脆! 豬肉唔係好鹹,燒賣皮夠簿,冇左啖啖肉既感覺。但係一籠四粒既鮑魚燒賣就已經係特點,成28蚊,咁又唔係好值啦...Read More
麗梅姐
份量細左d, 好在味道搭救
麗梅姐
2010-04-19
Follow
一家大細出街食飯,去酒樓是幾好的提意,坐在圓枱,齊齊整整,比西餐 high table 黎得親切。各家的代表準時出現,好快便熱鬧起來,主持人問了大家意見無問題就上菜。十個人仔,九個大人加一個80後的小妹妹,叫了10個菜,一家樂也融融。有印象的不多,以下的都唔錯。冬瓜盅 :)雖然未到食瓜的好時機,但見隔離圍有得食自然禁不住叫左個。離盛夏還有些日子,無疑瓜是清甜的,高湯配合帶子,引出鮮味,令冬瓜感覺更突出。不過可能未是最佳時候,湯中瓜味略為偏淡。千絲酥 :(因為一碟千絲酥不夠10個人分,落單姐姐特意提示,我們亦加至一人一隻,大家開心。所謂千絲醉,就是外層炸至一條條絲咁,包住內裡的芝士。咬下去會冧冧地。外層幾好,炸的食品好容易會出現多油的情況,但這一個就没有,即係較乾身;可惜芝士咬下去没有咬口,好似食緊棉花糖,如果裡面改成海鮮沙律,可能會好d燒乳豬半隻 :)好可愛的擺法,有別於傳統,皮鬆化,肉夠味,我幾喜歡梅子排骨 正!酸酸甜甜好醒胃,排骨鬆化而有骨味,可見落的鬆肉粉份量唔會太多,梅子的酸正好化掉排骨的肥膩感,是個不錯的搭配。(落單姐姐知我要拍照,特地問我要唔要影埋先切開,非常細心,值得一贊)整體感覺幾好,環境空間夠大,唔會太吵,食物的味道值得推介,但份量細左d,希望唔係因為我地太大食啦。Read More
梅子排骨
全線大飲茶三 未算差的點心
2010-04-07
Follow
在附近與家人完成了正事後,例牌也是找個地方喝茶吃午飯,按照大家的意願,又是去一間連鎖的酒樓用膳,想不到就是個多月前出席朋友婚宴的地點彩福,酒席菜就吃過了,今回孜試試它茶市點心的水準。大家安頓好之後,就來研究起點心紙來,對此類酒樓不存厚望,加上吃什麼也大都是大路貨,所以也沒參與點菜,最後就是等吃,而今天大家喝的茶要了普洱及壽眉,普洱有色無味,喝起來雖不嚡口,但就有一陣腥味;另外的壽眉尚算不過不失,喝起來有點茶味,但也是經過一兩次沖水之後,已經是淡如水了,似乎連鎖式的酒樓,提供的茶也是不太掂。不要再談喝的了,談吃吧,先來的是沙薑雞腳,用上鹽水煮的鳳爪跟來一小碟沙薑醬,但基本上這些雞腳是不蘸沙薑醬已經是超夠鹹,坦然是過鹹了,幸而雞腳軟硬適中,外層的皮夠腍,但內層的筋還有點咬口,當小吃吃是不錯的,而那沙薑醬就偏油而沒有沙薑的香味,不蘸也罷。接下來吃一個較清淡的魚湯鮮竹浸時蔬,好讓大家在吃點心之前有口湯清一清口腔,先喝一口魚湯,喝起來真的是非常清淡,其實說穿了是不夠真材實料,浸湯的腐竹很是軟滑,但就一點豆香也沒有,而娃娃菜就浸得夠軟腍,如果魚湯好喝的,那吸飽了湯的娃娃菜一定會很好吃。點心環節的第一站是家鄉鹹水角,鹹水角外形飽滿,咬下一口很是夠熱,外皮是薄脆甜香,又不油膩,內部的餡就是那些蝦米、韮黃及豬肉等,吃起來夠香又不過鹹,味道剛好,這件鹹水角好吃;另外也吃了野菌餃,也是非常之新鮮滾燙,如水晶的皮薄得很,吃起來黏稠度適中,吃起來又腍又有點煙韌,而在內野菌碎切得幼細,夠油潤而又不太油膩,吃起來又有點菌香,不錯! 上湯鮮竹卷的上湯先喝一口,喝起來有如上述的魚湯一樣,真的是清淡得非常厲害,所以吸了湯的鮮竹卷的好吃程度,無可避免地打了個六折,而包着肉餡的腐皮,也如上述的腐竹一樣,夠滑但一點豆味也沒有,而肉餡也是甘荀、椰菜、豬肉及香菇,味道沒甚特別,慶幸不算油膩就是了;之後一嚐店家以其冠名的蝦餃皇,果然不是虛有其名,蝦餃皮薄餡靚,皮薄得來還有彈口的感覺,而蝦夠大隻又超爽口,帶有少量細細的荀粒,令吃感比外邊的更豐富,感覺出奇的好。之後一吃每次喝茶也要點的豉汁蒸鳳爪,縱然吃過了沙薑雞腳,也要吃它一吃,此處的鳳爪稍嫌蒸得過腍,而且所謂的豉汁又太甜了,一點豆豉香也沒有;另外的山竹牛肉球一向也不是我杯茶,但也分吃了半個,試試有沒有什麼驚喜,一如所料,牛肉球也是梳打面治牛肉加麵粉,吃起來還要是不彈牙軟腍腍的貨色,真的是吃半球也嫌多。也點了腸粉吃,捨了最傳統的叉燒牛肉及蝦腸,點了新奇的平安蝦卷腸,其實即是腐皮卷腸粉,以腸粉皮包着腐皮卷,初時也擔心店家用上隔夜的腐皮卷來做這個點心,但一咬下去,腸粉皮可算是不過不失,而內在的腐皮卷不太油之外,蝦肉更有點彈牙,未算差矣;另外也點了聽名字有點貴氣的鮑魚燒賣,其實也只不過是穿著名牌的爛佬,那所謂的鮑魚,其實有如橡皮的鮑貝,而燒賣除了夠熱之外,也未見出色之處,豬肉餡略嫌不夠香,幸而面頭的蝦肉夠爽口,算是挽回一點分數。最後點了本人愛吃的黃金流沙包作甜點,說穿了其實應是奶黃包吧,一口咬下,包身雖夠熱也尚算鬆軟,可是餡一點也不流,而且蛋黃香味其薄,從餡偏近奶黃色可知,其實是奶黃餡而不是用上鹹蛋黃的流沙餡,那麼點心紙就不要給我一個憧憬吧,其實本港大部份的所謂黃金流沙包,大都是令我失望收場,慨嘆為何真的那麼難弄得好,還是鹹蛋黃成本太貴之故呢?個人可不假意付多一點吃美味的食物呢。最後埋單五人要大概四百元,以這區來說又不算太貴,但點心質素就免問,這可就是大集團的風範,但說實話,此處的點心已經算未算差的了。Read More
華麗的大堂晚上是用作婚宴的;點心選擇也多
家鄉鹹水角薄脆甜香又不油膩;野菌餃水晶皮薄得很
家鄉鹹水角,野菌餃,蝦餃皇
ahnui
太子酒樓普通晚飯
ahnui
2010-02-02
Follow
昨天喝剩了半支酒,今天再接著找了間免開瓶費的食店。這是酒樓。後生仔女唔興的,後生仔女明明吃中菜,都要找個名字特別的,像主題餐廳。其實戇居嘅,只是給人家藉口,呢樣冇,嗰樣冇,叫碗淨麵都冇,粥又冇;好多時仲俾多ge錢。我食左:香檳龍蝦( 即係鮮忌廉汁) 炒花枝蝦球 梅子排骨 花膠扒 紅豆沙沙(送嘅)有兩味要講: 香檳龍蝦,是招牌,僅二十八蚊隻。每邊有兩大啖同一細啖肉碎,汁是鮮忌廉,好香奶味。花膠扒$128,有十吋 X 四吋,夠厚;兩味都超值,整體碟頭大。這裡服務也很好。我六點二到達,仲集體訓緊話,紀律甚嚴。中式酒家分四級:第一級,食飽就算,唔好要求。第二級水準一般,間有佳作。第三級,整體很好,烹飪出色。第四級,殿堂級數,極少失手。以上只論味道,其他一概不論。此店三級。價錢$358 ,你話呢?Read More
+ 2
尋晚支酒
抵食花膠,係我一年內最抵食一隻
排骨
試菜1
Aiko174
2010-01-30
Follow
我地兩口子諗住去自己揀個幾間酒樓,try下d野食得唔得,預備遲d結婚用的,原本去煌府ga,但full晒, 跟住見到呢度有$28隻龍蝦, 咪去食下lor~入到去都ok快既, 7成滿la, 地方做婚宴ok ga,夠大至於食物: - 蝦球花支片呢個ok,炒得剛好, 唔怕太硬,"銀" - 燒曼魚佢係炸魚加蜜糖, 冇乜味,只覺好油 - 香濱龍蝦正呀, 炸左之後再加汁, 不過係冇蝦味 叫左3個餸, 夠晒數, 但d野夠多油lor:(Read More
+ 2
門口
前菜(呢個就食晒先記得影相)
蝦球花支片
香濱龍蝦
B泡魚
farewell魚爸爸 - 飲茶
B泡魚
2010-01-28
Follow
魚爸爸就快返去外國既關係, 於是姑媽-kitty 話不如一齊飲茶, 順便同魚爸爸farewell~ 是日訂了2圍, 12點, 本魚一到了即刻點野食先~ 小蛋撻, 一條4件, 因為人多, 我地叫了2碟, 嗚...凍既, 味道可以..皮也鬆化, 蛋漿甜度適中, 如果熱辣辣上枱會滋味好多. 鹵水豬腳仔, 夠入味, 本魚極需要骨膠原, 於是..吃了.. 錦鹵雲吞, 個汁好味, 不太酸或太甜, 料多, 雲吞鬆脆, 美味~ 椒鹽豆腐粒, 細細粒, 外脆內軟, 有豆味, 可以 臘腸卷, 表表們至愛, 佢地一口氣叫了3籠, 本魚無吃..唔知味道點呢? 家鄉煎薄礃, 唔..煎得太厚, 吃了一件..好濟唷~ 料算多, 佢地係用急凍原隻蝦肉, 唔似出面用蝦米, 本魚習慣吃薄+ 喜歡有蝦米個種...香D嗎.. 齋腸粉, 唔....味道..普通啦... 還有無影相之鳳爪, 燒賣, 粉果, 排骨, 味道普通總括, 人手比較慢, 環境嘈雜 (我地係4樓飲茶, 地方都幾細), 布置較暗, 雖然食物普通, 但伙計們唔會趕你埋單, 一家人黎飲茶想坐耐D 都不錯既選擇.P.S. 教主唔鐘意飲茶, 再一次多謝佢出黎呀, 仲有多謝小寶, kitty 呢餐茶~ Read More
+ 3
高朋滿座的一夜
2010-01-26
Follow
相識多年的中學同學兼波友的大囍之夜,當然要來賀一賀,友人是夜筵開廿多席,場面好不熱鬧,與同枱的波友寒暄,時間也過得很快,又是乳豬出場的時間了,大家也餸了,待侍應貼心的分開菜後,就大家拿起自己的一份來吃了。先來的當然是乳豬,乳豬的芝麻皮打孔打得夠,火爐火候也夠,自然就是今天吃到的香脆,卜卜聲,小豬的皮下脂肪不太多,肉質算幼嫩,再蘸點乳豬醬同吃,美味,但始終也是肥膩之物,吃兩件夠哂數。接下來的是翡翠油泡大帶子,大大粒的帶子與青紅椒及蜜糖豆同炒,帶子鮮味不足,但卻是彈牙有咬勁,沒有如吃其他雪藏貨會散開至一絲絲的怪異感覺,而且店家下的帶子數目非常多,加上尚算爽嫩的蜜糖豆,真的是合格有餘的了。百花炸釀蟹鉗基本上即是炸蝦球,那蟹鉗的端端也只不過是嫁衣裳罷了,但蝦球炸得好用料新鮮,也可以是美味的一道,蝦球炸得外層脆脆的,而且真的是非常之熱,蝦肉挺彈而不腍腍無力,這已經是很不錯的了,還要談什麼蝦味嗎?再來的是碧綠玉環瑤柱甫,用上原粒的瑤柱甫確有感用料夠足,原粒瑤柱煮得軟腍不太硬,可是味道就比較弱,吃不到一口濃濃的乾瑤柱味,加上茨汁不太濃味,顏色雖夠深,但其實是得個樣,玉環的節瓜煮得軟腍,但在汁沒甚味道的情形下,又真的沒甚吃感可言。再來的是紅燒蟹肉海皇生翅,看上去至少不是漿糊翅已經是很開心的了,再吃下一口,湯帶點雞湯鮮味,而又不過鹹,蟹肉切得很細,比起翅針還細,真的不知要讚店家用的魚翅夠足料,還是蟹肉下得太吝嗇,但評心而論,應是屬於前者吧,因為真的很少機會在酒樓的婚宴中,吃得到有這個粗度的翅,是嬴了掌聲之作,但本人還是不太主張吃魚翅。原隻南非鮑魚扣鵝掌又是一嬴掌聲之作,主人家用的菜單相信真的不便宜,十三四隻原隻的鮑魚,雖然也不是什麼乾鮑,吃起來又不是很溏芯,但鮑魚煙煙韌韌,又有點彈牙又有咬致,不如外邊的橡皮擦鮑魚,加上扣上的鮑魚汁味道夠濃,而鵝掌也是軟腍好吃,味道全入了掌的細胞內,不錯不錯,同枱的年輕隊友愛吃鮑魚棄鵝掌,個人認為兩者也各有各妙。之後已經是清蒸大東星斑了,也是一貫酒席菜的豉油清蒸,而我也是一貫的要吃魚骹的位置,骹邊位帶點魚的膠質,而魚肉就是肥美嫩口,吃這部份是準沒錯的了,而其他部份其實也不賴,至少蒸的火侯及時間是全標準化了,又真的很難會失手的。吃至此,已經是臨近尾聲的當紅炸子雞了,炸子雞的雞皮挺脆的,當然跟上年陸羽吃到的沒法比,但都可說是不錯的了,較為可惜的是雞肉比較鬆及散,吃了雞背也沒有什麼雞味,始終也是因用上了雪藏雞之故吧。最後的單尾是金瑤海皇炒飯及雙囍伊麵,海皇炒飯如預先炒好再舀出來奉客的,鑊氣欠奉,米粒炒完又焗在一起,就算廚師炒得如何好,濕氣積聚下,飯粒也必定黏在一起,沒法了能粒粒分明,乾爽好吃,而配料如菜莖、蝦仁、蛋白、蔥花味道很薄,本應味濃的瑤柱又不多,真的很普通;雙囍伊麵其實即干燒伊麵,伊麵可能也是預早煮好了吧,是腍得一點咬勁也沒有,是腍腍的一點口感也沒有,而且配料欠奉,只剩下味濃的甜豉油味,又是不值得吃的一道。百年好合其實是紅豆沙,取其內用上百合及蓮子吧,紅豆沙是意外的很沙,而百合軟腍,蓮子也鬆化,只不過甜湯是過甜了,而且也沒有我愛吃到的陳皮味,雖然人家在餐牌上沒有說有陳皮,但本人總是對紅豆沙有着這個都算是合理的期望。永結同心即美點相輝吧,今天吃到的美點相輝比一般茶樓吃到的新穎,是有點西式的糕點來的,分別有酸忌廉撻及呈粉紅色的棉花糖,酸忌廉撻有微溫,撻皮吃起來鬆脆,酸忌廉很是Creamy而酸酸的,平衡了忌廉的漏滯感,感覺不錯;粉紅色的棉花糖外有椰絲,棉花糖不如棉花般軟腍,是有點粉粉的口感,加上粉紅色藥水味的糖漿,味道當然也不會好。吃過了主人家的一餐,真的謝謝他的邀請,讓大家感受他的幸福,在此希望他和他的太太新婚快樂美滿,開心每一天。Read More
Ratings
乳豬的芝麻皮香脆,皮下脂肪不太多,肉質幼嫩
乳豬
sisking
怪事重重,令人嘩然!
sisking
2010-01-26
Follow
今次係為我朋友寫此編食評,原因為此店的員工服務質素及品德、公司規矩及設施、都令人嘩然!我朋友前排於此店舉行婚宴,而我都有參與,食品都中規中距,而當時本人都感到此店的員工服務態度係有D問題,最使我驚驚的,就係那位員工強行將那碟餸快速地於本人右耳邊切入,若我頭當時郁下就會與那碟餸相撞,直到近日我朋友同我講完他於此店的經歷後,我就覺得佢真後辛勞晒,就以此簡述下他於此店所得到的對待。1. 婚宴前必會預早找日帶同當日會播的婚紗照到酒樓試播一次,試下各方音響ok or not?誰不知於製作公司製作的碟竟然播唔到,而當事人立時問員工要嘜嘢format的file才可播放,但那員工唔識,答唔到,又應承日後會通電講返比佢聽,但結果都無人跟進及無再理會,最後我朋友就燒佐唔同format的碟到現場試機,第一個激死。2. 婚宴當日,已帶到場地待飲的燒酒,竟然無原失去了5支,第二個激死。3. 婚宴當日,係每位客人都會派一份小禮物放於枱上,其實按圍數計,會餘下若干份小禮物回返(係交給經理負責派),但又係無故失去晒,第三個激死。4. 最後,此婚宴會送婚宴酒席禮券,於設宴日期起三個月內有效,一般性都係咁,無問題,不過重有規矩就係只有三個時段才可使用禮券,12:30-15:00、18:30-19:30、21:30-23:00,我都第一次聽。而我朋友都為了這些事好煩心,我想若你想找這店擺酒就應該好好諗下。Read More
troubleki
最正香檳汁焗龍蝦
troubleki
2010-01-02
Follow
同老公兩個人晚飯, 叫咗三個餸香檳汁焗龍蝦($28) - 龍蝦爽口, 應該係先走油後入焗爐, 個香檳汁好好味, 連個殼都想食埋!豉油雞半隻($38) - 另一特價菜式, 有雞味, 亦夠滑, 豉油汁亦好香, 好入味菠蘿咕嚕肉($68) - 脆漿較厚, 但上芡汁後仍脆身, 芡汁份量剛好, 只係均勻包住咕嚕肉同D配菜, 加上咕嚕肉大大件, 正!!埋單計埋茶介加一都要差唔多一百八十, 不過酒樓晚飯算差唔多喇!Read More
香檳汁焗龍蝦
參加婚宴
kabo
2009-11-29
Follow
是日是我的朋友婚宴,也是在彩福皇宴舉行。食物質素平平,都是炸蟹鉗、乳豬拼盤、魚翅、鮑魚、炒飯及甜品等,份量不多,不太飽,最好味是乳豬拼盤,外皮卜卜脆,最吳掂系個翅,稀左d。不過直得一讚的是他們的服務態度,起碼會在客人卦在椅背的外套上再加外套,避免弄污;又不似佐敦諾富特酒店的彩福皇宴,趕收工咁,10:00就收曬d餐具吾比人食趕人走。但環境就比較古老,追吾上潮流,全場以紅色為主,中式擺設,較為傳統。Read More
VCY
彩福婚宴分享
VCY
2009-10-19
Follow
始創中心有兩間彩福,佈置主調一中一西。今晚應邀出席於四樓舉行的婚宴。四方型大廳,配以紅色紗布連燈仔作裝飾的場身。場地約可放二十圍,在旁邊的枱會較迫,主禮台亦略細。是晚菜式如下:鴻運乳豬全體翡翠油泡大帶子碧綠玉環瑤柱甫百花炸釀蟹拑紅燒蟹肉海皇生翅原隻南非鮑魚扣鵝掌清蒸大東星斑當紅炸子雞金瑤海皇炒飯雙囍伊麵蓮子百合紅棗茶百年好合永結同心食物整體不過不失,較好食的是清蒸大東星斑及當紅炸子雞,魚同雞都好滑有鮮味。翡翠油泡大帶子則名副其實,好油膩喇。翅及鮑魚都很普通。至於服務,都OK。最後恭祝一對新人百年好合、永結同心!Read More