Choi Fook Royal Banquet

Choi Fook Royal Banquet (Closed)

彩福皇宴
Winnie KWS
攞咁多奬,堅唔堅?食過就知😏
Winnie KWS
2016-11-06
Follow
中午去到,已經好多人等位。我拎1-2人枱,等佐15-20分鐘,可以接受。酒樓樓面寬闊,又乾淨,最大優點係「唔洗同人搭枱」。我兩個人,叫佐6道點心。落單後10分鐘就得食喇。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و酒樓來說,彩福都算多點心得過奬。2016年旅發局美食之最大賞至高榮譽金獎得獎點心 - 「富貴蝦菌皇功夫腸」薄滑的腸粉包圍著香脆的春卷皮,內裏收埋佐滿滿的嫩菌和鮮味十足的富貴蝦肉,口感豐富。師傅仲用富貴蝦蝦頭作伴碟,心思十足!2016年旅發局美食之最大賞金奬 - 「港式街頭蝦咪豬腸粉」顧名思義,佢真係充滿街頭風味,同傳統蝦米腸最大唔同,佢真係特別滑!不過,我個人覺得唔太特別。依家仲做緊每枱限一碟可以享有8折優惠!2014年旅發局美食之最大賞至高榮譽金獎得獎點心 - 「原隻鮑魚燒賣皇」鮑魚雖小,但小卻精緻。燒賣大大粒,無因為鮑魚而偷工減料。恰恰好,我喜歡!2013年旅發局美食之最大賞至高榮譽金獎得獎點心 - 「芝心海皇千絲春卷」賣相不如點心紙中精味,但味道搭救!千絲酥脆,芝士配蝦肉,猜想不到的匹配❤️唔怪得知攞獎!潮滷脆豆腐外脆內滑!入口即溶!係我最喜歡的小食!麻香金錢絲喱道小食,色彩豐富,但上菜的時候涼涼的,唔知係咪冷盤呢🤔味道尚可。但如果大家唔喜歡洋蔥真係唔好叫!洋蔥味挺霸味的說。整體而言,傳統點心,新穎做法,別具特色。好滿意!Read More
+ 3
龍蝦節,翅同樣精彩
TungTung712
2016-08-20
Follow
同屋企人食飯,其實我好少黎佐敦食,黎得呢區通常都係去小酒窩,但今日同長輩食,佢地偏向食中餐,家姐book左呢間,話同事食過好所以推介😊地方好寬闊,樓底好高,每桌之間好多位,冇一般酒樓既壓迫感,用正常音量講野就已經聽到對方講野,整個環境已經令我對這酒家加分不少。今晚晚餐的主角是龍蝦!他們正在推岀彩福龍蝦節,星期一至四88蚊一斤,星期五至日108一斤,而每隻龍蝦都是一斤二兩的,加麵底另加收二三十元不等。看到每一桌都叫龍蝦,有的擺明了只吃它,不點其他菜式就知道有多吸引!我們一行五人點了三隻,一隻清蒸加粉絲底,一隻芝士依麵底,最後一隻上湯鳥冬底,一次過試均所有食法。另點了翅,298一煲及濃湯浸娃娃菜。清蒸的最好食,十分鮮甜及彈牙!完全食到龍蝦本身的鮮味!底下的粉絲吸了精華,同樣好吃!另外他們用的烏冬是彈牙好吃的那種,不是平價貨。翅每人可分到一滿碗,有半隻雞去煲的,所以湯很濃,很有雞味,而翅則是要用筷子夾起來食的那種,不是碎碎的,滋味非常!娃娃菜因為用了濃湯浸的關係,很夠味。這餐飯每個人都很滿足!以上連茶介加一,每人也不用二百,很平宜喔!問過酒家,龍蝦節只做到八月底,要食就要快啦! Read More
+ 4
米奇先生
又到龍蝦特價時
米奇先生
2016-06-27
Follow
彩福每年都有幾個月做特價龍蝦推廣,日前到佐敦约同朋友晚飯食龍蝦。我們點了半隻脆皮旺金雞,賣相可以外皮香口,但雞肉醃得過鹹,重口味。兩隻芝士焗龍蝦,芝士香濃惹味,龍蝦肉爽弹牙,可惜汁醬煮得過杰,被伊麵一索變得糊口。另一份蒜蓉蒸的龍蝦,肉質稍遜而且鼓油汁太鹹,吃得大家口渴不巳,有點失望。Read More
+ 1
TwiggyDerek
食物質素平均。
TwiggyDerek
Level 3
2015-10-31
1K views
Follow
佢既xo石窩腸粉...唔止食過一次,水準依然好味⋯潮州粉果見佢既餐版寫明攞哂奬,就叫黎試下⋯果然無令人失望。仲有叫左星洲抄米⋯可惜食哂至記得未影相,辣度十足⋯又夠乾身。其實呢間酒樓質素唔差,絕對係一盅兩件好介紹地方。Read More
+ 1
Level 1
2014-04-18
1K views
Follow
不只是第一次聽人講話去彩福食龍蝦好抵。前排一行六人去佐敦彩福皇宴,一坐低就order龍蝦(當然仲有其他小菜例如雞、炒菜、湯等等)。小弟見價錢唔貴,一時口爽就話一人一隻啦(侍應話一隻一斤多少少),蒜蓉蒸加粉絲底。結果,咁就出事。侍應轉頭就捧左兩大碟龍蝦上來。六個人點食兩大碟呀!因為係開邊蒸,食起上來非常方便,用隻叉就挑晒 D 肉出黎。龍蝦食落肉質非常彈牙,味道又鮮甜,粉絲加埋龍蝦汁非常正!最後六個人(有男有女)都 KO 晒所有龍蝦!其他小菜就正常水準啦,價錢平番少少就好(不過朋友覺得隻龍蝦已經抵番條數)。Read More