沙牛餐肉麵,汁濃,不過和湯後味淡晒只係淨番咸味同少少辣味。牛肉係滑既,但食得出係重醃料所致。餐肉係厚切,不過好淋,一般。麵係大光麵,一貫高質奶茶入口重茶味,呢個要讚總評:食既係舊邨街坊人情味,而唔係碗麵嘅味
沙牛餐肉麵,汁濃,不過和湯後味淡晒
只係淨番咸味同少少辣味。

牛肉係滑既,但食得出係重醃料所致。
餐肉係厚切,不過好淋,一般。
麵係大光麵,一貫高質

奶茶入口重茶味,呢個要讚

總評:食既係舊邨街坊人情味,而唔係碗麵嘅味
沙牛餐肉麵
2021-09-23 586 views
本身一早已經有點肚餓,不過因為意外,延遲了一兩個小時才吃早餐,連同咖啡都是很遲才有得喝。不過有時候就是有少許故障出錯,才能夠到來這邊遊覽以及吃早餐。遲吃使得鴛鴦走變得更加吸引,咖啡味道都不太酸,是港式餐廳的咖啡來說難得的,奶茶味道不算太出,可能因為咖啡本身味道夠香濃。 麵條的份量已經算非常多,比平時的起碼多了三份一或¼,牛肉的份量也不太少,而且牛肉的醬汁夠熱,實屬非常難得。奄列都比較普通,火腿份量不多,但亦都不太大份,而且蛋煮得非常之熟,完全沒有了香不過始終它位置於南山邨的大排檔,因此室外的氣溫冷氣會比較熱,而且有些街坊可能都會不時在吸煙

遲吃使得

Type of Meal
Breakfast
2019-06-02 627 views
忘記了品香樓星期日不開門。那就再試南山村的常餐,真是我的中學回憶。在沒有冷氣的大排檔下食常餐士中學生涯的日常生活。無論冬天秋天夏天雨天都很懷念中學時候的常餐。味道當然不是超級好味,只是普通常餐應該有的味道,而今天的通粉也住得比較林,熱奶茶就比較正常,也叫了加$3的奶油多,還有這個火腿奄列比起當年的,縮水了很多。還有其他常餐,茄汁腸仔意粉,茄汁豬扒意粉等等,都可以下次回來再嘗試。但價錢都比較便宜,就當是是吃它的當年回憶吧!

忘記了品香樓星期日不開門。

那就再試南山村的常餐,真是我的中學回憶。

在沒有冷氣的大排檔下食常餐士中學生涯的日常生活。
無論冬天秋天夏天雨天都很懷念中學時候的常餐。

但價錢都比較便宜,就當是是吃它的當年回憶吧!

2019-05-08 288 views
你對上一次於大排檔食野係幾時呢?呢度沒有華麗的裝飾。沒有高級食材。沒有舒適坐位;但偏偏有一定既捧場客.... 以我係其中一個。如果你問我有咩驅使你去大排檔,究竟係愛還是責任?係愛❤️ 愛上自力更生的感覺,懷念以前的香港味。今次黎到強興咖啡室,叫左一個豬扒麵加一罐汽水🥤,盛惠:HKD35。真材實料,抵食😋😋豬扒肉質鮮美滋味,沒有太多鬆肉粉/味精,豬扒有少少實肉有咬口,豬扒似返豬扒味道,讓我食得安心多了... 從細節看得出重點,餐廳既餐具用餐紙包好一份匙及叉,衛生,乾淨,細心,從呢點都看得出老細果份堅持✊

2018-04-18 557 views
南山邨是個老屋邨, 無論是樓宇、設施、冬菇亭等等,你仍然可以見到四十年前香港的老模樣。每次假期當我要回CITY 做功課時, 我也會到南山邨的冬菇亭吃早餐。你或許會問 「CITY 的Canteen 比冬菇亭還要便宜幾蚊, 為什麼還要到無冷氣有隨街可能有雀屎的地方吃早餐?」其實無他, CITY CANTEEN 美心D野食我經常都食到,但時代巨輪唔知會幾時殺到埋身, 那不如就趁無人注意、無人知的時候去留倩影, 留下最平常的一刻。強興是南山邨冬菇亭最入面果一間, 我就坐在最後的一張檯, 留住時間、留住美食, 看師奶們每日閒話家常, 看鳥兒在檯下啄麵包碎。早餐一個要27元, 包煎雙蛋、一個粉麵和茶。如要食火腿炒蛋就要加2元, 又或大食一點就可以加3元配奶醬.奶油多。煎雙蛋燶邊而不過火, 蛋黃流心而豐盈, 是我所喜愛的。榨菜米份量足, 甚至多到我想再加多個米粉。熱奶茶雖不是最上等, 但無論茶味, 香度和奶量已算中等了。奶醬多即叫即烘, 醬多至瀉, 3蚊超值。吃冰室食物, 吃最普通的早餐午餐常餐, 不用同人逼, 不用等候, 不被趕客,是最寫意, 最能享受食物的。
南山邨是個老屋邨, 無論是樓宇、設施、冬菇亭等等,
你仍然可以見到四十年前香港的老模樣。

你或許會問
但時代巨輪唔知會幾時殺到埋身,

強興是南山邨冬菇亭最入面果一間,
奶茶

早餐一個要27元, 包煎雙蛋、一個粉麵和茶。
早餐

煎雙蛋燶邊而不過火, 蛋黃流心而豐盈, 是我所喜愛的。
煎雙蛋

榨菜米份量足, 甚至多到我想再加多個米粉。
榨菜米

熱奶茶雖不是最上等, 但無論茶味, 香度和奶量已算中等了。
熱奶茶

奶醬多即叫即烘, 醬多至瀉, 3蚊超值。

是最寫意, 最能享受食物的。

奶油多
奶茶
煎雙蛋
榨菜米
熱奶茶
奶油多
2010-11-09 621 views
放假一個人特意到這裡懷緬一番, 很久以前常經過此地, 簡中有光顧, 事隔多年, 重遊舊地, 真有感覺.. 一路上已想起要點沙嗲牛肉麵, 這種舊式獨特沙嗲牛不是處處有, 一般茶餐廰及快餐店亦無此種味道, 不知怎的總是欠了一點果然沒失望, 這個麵餐還拼奶油多士, 加上餐飲傳統凍奶茶, 真是很飽的一餐!

沙嗲牛肉麵

奶油多士

2010-11-08
沙嗲牛肉麵
奶油多士
ok
2010-04-20 372 views
南山邨 - 對我和老公來說是一個陌生的地方,然而為了找強興架啡室,試一試網友所介紹的鮮油多,我們還是乖乖的摸索入來‧時值中午,老公先叫了豬扒燴意粉+涷奶茶,而我則叫了火腿奄烈+炸菜肉絲米+熱奶茶,味道就如下: 豬扒燴意粉: 豬扒醃過唔'un',味道一般;意粉則沒有先被炒過,然而調配的汁醬味道卻可補救先前的不足‧涷奶茶: 茶味ok,只是不夠厚‧火腿奄烈: 味道一般‧炸菜肉絲米: 炸菜肉絲很多,唔鹹,味道啱啱好‧熱奶茶: 夠奶,茶味ok‧ 千辛萬苦走入來,當然要叫碟鮮油多才對得住自己,果然牛油非常之大塊,但可惜多士卻不夠熱,未能把牛油好好的燙溶,否則效果將會好一點‧

涷奶茶: 茶味ok,只是不夠厚‧
火腿奄烈: 味道一般‧
炸菜肉絲米: 炸菜肉絲很多,唔鹹,味道啱啱好‧
熱奶茶: 夠奶,茶味ok‧

2010-04-11
2010-03-10 236 views
八月下旬‧雨題目隨便改的,因應潮流,人們總喜歡發財立品,上岸扮斯文。跟朋友吃完嘉湖,趁雨停了,信步行行石峽尾村的商場。雖然我沒有時常「屋村仔症」發作的豪氣干雲,但舊式公村,又是有很多有趣的地方。來到這間茶檔,見人不少,應有水準吧,就來喝杯奶茶咖啡。咖啡夠熱,香濃有水準。朋友不喝咖啡,只喝奶茶,也濃厚,看得出是掛羹的,也不錯。也要件鮮油占多,鮮牛油打孖上,厚厚的,重手,吃起來特別膩口美味,正!真的多謝茶檔老板娘落咁厚的牛油,真係「笠笠」佢先。埋單28蚊,話時詰,平日的下午都這麼多人在嘆茶,笑說,其實人生不是應如此嗎?
八月下旬‧雨

題目隨便改的,因應潮流,人們總喜歡發財立品,上岸扮斯文。

真的多謝茶檔老板娘落咁厚的牛油,真係「笠笠」佢先。

厚厚的牛油,對辦!
重手,牛油跟多士一樣厚!
啡及茶,也有水準
下午茶時份,是意外的多人!
$14 (Tea)
厚厚的牛油,對辦!
重手,牛油跟多士一樣厚!
啡及茶,也有水準
下午茶時份,是意外的多人!
2010-02-09 158 views
這是一間我耐唔耐就黎想去既大排當。(畢業後的星期六~日間call埋D FD搭的黎食)位置其實不太好找,係大排當的最裡面, 不過依度環境有風味吧~ ~唔嘈~ 間有陣陣涼風~有dMA雀仔係樹跳黎跳去咁~最得意既係~依度附近幾檔既野食, 你可以買完拎去第二檔食~ 有時朋友會去買粥拎過黎~ 感覺真係好好呢~!食物方面~我自己多數揀沙爹牛面~火腿蛋~奶醬多~凍茶~! (超豐富的組合)個沙爹牛面好好味,足料,個湯底唔會好味精~! 最歡欣係加2蚊有奶醬多啦~!(hon左底,正丫~)上下午都係賣依d野~的~ 所以好岩我依d過左11點食唔切早餐又好想食早餐既人黎食~啦啦!!來這裡吃個早餐我的開心指數總會上升

來這裡吃個早餐我的開心指數總會上升
$22 (Breakfast)
  • 佢的早午餐~!平得黎又好味~仲好有風味~添!
2007-08-24 115 views
我住附近,一星期總有五至六日在此用膳,此店並無晚市,傍晚六點左右關門,主要有一般茶餐廳食品供應,茶餐$19,包炒蛋,多士,湯粉同飲品另推介雞翼同豬扒
我住附近,一星期總有五至六日在此用膳,
此店並無晚市,傍晚六點左右關門,
主要有一般茶餐廳食品供應,
茶餐$19,包炒蛋,多士,湯粉同飲品
另推介雞翼同豬扒