巷仔麵

巷仔麵 (Closed)

巷仔麵 (Closed)
獨愛腐竹蛋糖水
2014-08-14
關注
很多人都知我不吃甜點,就算奶茶咖啡也從不加糖,糖水甜品更掂都唔會掂,但就獨愛吃腐竹蛋糖水!滑溜的腐竹不用煲到溶溶爛爛,薏米要帶嚼勁,微澀的白果是點綴,再加隻飽滿的雞蛋,少甜,就是完美組合!購自河畔花園季季紅旁的外賣小店「糖水鋪」,傳統糖水如紅綠豆喳喳都極出色,重點係少甜,足料,$16碗,冷熱同價,飯後總想走去整番碗做消夜呢!查看更多
腐竹雞蛋糖水
ttss
唔似車仔麵
ttss
2014-03-03
關注
諗住求其食 d 野, 車仔麵乜都有少少應該就最合河車.雖然有點毛毛雨, 但坐在露天的位置還可以接受. 叫了三個餸: 蘿蔔, 白菜仔, 爽肚, 食油麵, 選了咖哩汁.(這裡沒有辣汁, 只有咖哩, 沙嗲以及腩汁, 好失望呢...)另外叫了一客燒賣, 即叫即有, 熱辣辣的. 雖然細細粒, 但勝在煙煙韌韌有咬口. 而且當中略帶甜味, 配以少少的辣汁, 味道可口.車仔麵大大碗的推滿餸菜, 湯底本身都有味, 可是咖哩汁味道很淡, 根本唔覺係咖哩. 白菜 ok, 爽口夠味又不會太老. 爽肚普普通通, 油麵則太淋, 一把把的口感很怪. 蘿蔔甜得有點不太真實, 覺得不太似蔬菜本身的甜味, 而且唔夠淋, 我就唔多識欣賞了.查看更多
Sasally1023
又滑又好味腸粉
Sasally1023
Level 2
2012-12-17
關注
其實已經幫襯過無數次,今次就同大家分享下拉。 7蚊4條腸粉,(之前是5蚊 4條),其實都算平,熱烘烘,滑溜溜,加上麻醬,豉油,芝麻,甜醬,混醬之後變左人間美食。 原來最簡單的就是最好味的,是真的。仲食左車仔麵,都是沙爹醬汁最好味,可以見到有粒粒花生碎,很香。車仔麵材料大眾化,所以決定佢好唔好食就靠湯底同醬料,呢個抵讚。:)但有一樣野,呢間鋪的工作人員全部是C9,叫親野食,如果人多,D單一多就亂,會變左 first in last out ! 人多又趕時間就自己諗諗。查看更多
腸粉,粉果
芬妮鹿
不好吃的車仔麵
芬妮鹿
2010-01-14
關注
本人在附近居住了一段時間,初初入伙時,由於這檔車仔麵就在附近,都會間中幫襯。但見經過時間的洗禮,由售賣呀姊到食物質素的轉變,真的不想再吃了。小店售賣呀姊無分顧客來到的先後次序,有時真的要等到最後才輪到你。:(至於車仔麵的質素,丸類比一般街市的貨色差劣:魚蛋不彈牙(淋淋地),貢丸好似食紙般(没有味道,只有聲音),豬皮、豬紅咬落亦没味道,冬菇不是炆,而是鮮冬菇;總括來說試一次已經足夠。查看更多
Choco Li
估唔到的好味
Choco Li
Level 1
2010-01-13
關注
因為住係對面果座,一落街就見到呢問舖,開到好夜,本人因不停做功課,連晚飯都冇時間食,於是試吓, 味道雖然唔似以前細個食個種,但已經接受。鄰近間酒店D自由行内地同胞都選擇車仔麵,都唔揀其他餐廰。除左車仔麵,仲有自家製糖水,鍾意仲唔你好甜,又足料,天寒地凍時,買碗番屋企食簡直sweet, sweet ar!!!:)查看更多
車仔麵
自家製糖水
chantalmok
410糖水抵食
chantalmok
2010-01-05
關注
去麗豪食完飯, 行左黎河畔食糖水.一轉灣就見到呢間野, 即刻坐低叫都糖水一律$10. 依家真係少之又少一行5人叫左熱的椰汁紫米露X2: 多D米仲正, :)什果紫米露X2: 用的係鮮果, 有芒果, 蜜瓜, 哈蜜瓜..什果西米露: 加左D芒果汁.$10, 好大碗...查看更多
什果紫米露
什果西米露
紫米露
什果露
抵食十蚊糖水
2010-01-05
關注
吃完大圍合發由大圍徒步行回家,做做運動落落格﹗行到河畔,想吃糖水,見之前呢間野好多人排隊,就來試下﹗小鋪經營,除了賣糖水外亦賣小食如燒賣腸粉等,我地兩個要了白果腐竹糖水同埋綠豆麥米粥。兩款糖水都係十蚊雞,白果腐竹竟然入面有隻蛋真係好抵食,出面食起碼都要十五六蚊,我鍾意佢味道唔會好甜,用料亦見多,咬爛蛋之後再蛋王同糖水既結合味道更完美。食家的綠豆糖水亦都唔會太甜,口味清甜而潤,清清熱氣必選。埋單$20,滿足,下次會再來試其他糖水﹗查看更多
laulauhk
我勁鍾意食 河畔車仔d 沙爹湯底 車仔麵+辣醬 牛丸+花生醬 腸粉
laulauhk
Level 1
2009-06-27
關注
由我中學知道有車仔存在之後, 佢到而家都係my favor!但係估唔到哩間咁細車仔都會上openrice...佢間舖根本無位俾客入去坐, 但係佢可以連開廿幾三十張摺台! 開到對面街咁濟...得閒會有食環處d人黎捉~佢d價錢好o岩我哩d學生哥去食, 一放lunch, 除左落雨, 日日都有唔少人去食架!!haha~~~不過我食左咁多年, 真係無嘜試過d食物有污糟野, 以咁細規模的食店黎講, 算係咁啦@v@可惜覺光哩幾年由F.1開始唔俾d學生出街食lunch, 日日幫陳陽光飯盒, 真係慘...佢每碗車仔$15, 包3樣餸or麵底我一定會食沙爹湯底[免費ga!]+米線+2餸!!!咁都係$15ja!! 我中六個陣仲係$12, 不過加左價仍然好抵!!haha真係好好味mad至愛一定係牛丸! 我自己勁鍾意加辣醬一齊食! 不過畢業左之後, 返去食先知道佢加左價, 以前$5 3粒, 而家$2 1粒~~hhaa~~bowlchopstick另外, 佢仲有又平又凍的糖水啦~~西米露等等~我媽咪最鍾意食佢的粉果! 以前返學個陣, 日日都買2,3個返屋企做餸架!!smile佢d腸粉, 燒賣.................全部都好懷念啊!!~~~~PS: 佢d車仔麵我覺得最好堂食, 拎到返屋企d麵會吸哂d湯!!乾左>3< 如果住係河畔都可以外賣ge~不過買返學校食就會乾左好多~~hahhahahaand 佢地d伙計好多都幾好人ga! d醬調味醬任你落! 可以問佢拎, 又可以羅埋位自己落, 我成日都狂落我鍾意ge花生醬!!!hahahatonguetongue查看更多
沙爹湯底 車仔麵+辣醬 牛丸+花生醬 腸粉
JJcaptain
老地方.....
JJcaptain
2009-04-29
關注
想不到連這裡在OR也有登記,真的離奇這間沒有招牌的小吃店,小弟可也算是半個熟客,因差不多隔個星期就會光顧。這裡的腸粉、燒賣及粉果,想起來也陪伴了小弟伉儷數年了:)之前也曾提起過,腸粉好吃之處在於腸粉本身而非在那些醬料上。若以此作為準則的話,這兒的腸粉只可算是普通水平,不夠滑之餘也欠了像合益泰般的下了豬油,香氣自然是欠奉的。不過若您是喜歡"多醬"的話,這兒就一定可以滿足您的要求了....燒賣當然是麵粉多過"魚肉",但將之混入於粘滿醬料的腸粉內,味道頓然變得複雜,更好吃了:)....粉果皮極厚,挺煙韌,而且餡料算頗多 ---- 花生、沙葛粒及豬肉全部落齊。太座不愛吃,小弟獨吞兩大隻,感覺像吃了一大碗飯似的牛肉內的馬蹄粒下得太少,而且粉的成份太多,水準還不及家樓下的興發小吃....這兒也有車仔麵供應,是夜叫了碗四餸油麵,那個份量實在大得嚇人,幸好是日的胃口頗佳,不然便遭秧了配料當中以雞中翼較好,關鍵在於那蠻入味的滷水;豬腸雖淰但有些異味;牛腩不很重柱候味,但邊位部份帶着些肥膏,吃落豐腴,這個值得加些分啦每人只花二十多大洋就吃得飽飽,太便宜呢查看更多
凝
學生飯堂
Level 2
2008-03-16
關注
上一次去好次話就快會加價... 不過無辦法啦, 而家咩食肆都加價, 起碼我食左3年之後佢先第一次加價, 但仲係咁抵食.呢度主打賣糖水同車仔麵, 仲有d小食如燒賣腸粉~ 車仔麵好食在d料夠多同個汁夠味, 沙嗲汁個人嫌太重花生味, 蓋過左沙嗲應該ge香, 但咖哩仔就好正~ 最鐘意食佢ge豬紅魷魚, 3送1麵都只係$12. (加價前)但係次次同同學黎食完車仔麵就算飽都必定加碗糖水, 芒果/雜果紫米露, 芒果西米露, 腐竹蛋都好正, $8大大碗, d生果真係新鮮唔係罐頭野, 芒果好多時都甜. 最後大家齊齊放低張$20紙o係檯面就走, 食到個個飽死咁散步過對面河新城市搭車返學校.p.s. 環境衛生都係o個句, 唔使預好好, 不過好有我細細個o係屋村的車仔前面食叫送ge感覺.好懷念以前做學生的日子. 其實平野唔一定無好野ga~ =)查看更多
kingofcartoon
Not good now~!
2007-08-27
關注
變差咗........ 牛腩得一兩小塊....完全唔得...查看更多
kingofcartoon
Not good now~!
2007-08-25
變差咗........ 牛腩得一兩小塊....查看更多
kingofcartoon
車 仔 麵....
2007-04-08
關注
兩餸一麵= $12, 好低食, 老婆同我好喜歡食牛腩(好腍)....查看更多
蔚
年宵前(一)
2007-02-20
關注
行年宵前,求其黎食碗車仔麵...三餸一麵,餸選了生菜,帶子蟹柳卷,蘿蔔,麵則選米線,再加沙爹汁...生菜份量唔少,帶子蟹柳卷都ok,係一d好似魚蛋的卷,中間包住蟹柳,蘿蔔煮得夠甜夠腍,米線唔係腍腍的,比較有彈性,煙韌...沙爹汁花生味頗重,夠香,不過都比較杰...食完都幾飽,快快趣趣比錢走人行年宵...查看更多
蔚
2007年第一食
2007-01-03
關注
倒數完,人潮回到河畔區,總會路過此店,所以會坐低食番碗糖水...糖家小館晨早爆滿,而呢度都一樣,出現大批人等位的現象...因為太多人的關係,所以唯有買外賣...買左個什果西米露...呢度的西米露唔係椰汁底,而係芒汁的,ok甜同香...西米都ok多...至於什果方面,有西瓜,密瓜同芒果,唔算多...但由於要在除夕後應負需求,所以什果係預先切定的,但都算新鮮同甜...$8一碗什果西米露,相對糖水舖個人認為幾抵食...期盼2007年,所有食肆都有好的開始~查看更多