2025-07-25
嵐橋日本料理隔咗排冇食壽喜燒,有啲掛住添,今次就約咗朋友嚟到尖沙咀呢間日式餐廳,試下嘅壽喜燒同埋壽司先玉子 $20三文魚腩 $24分別叫咗一份玉子同埋三文魚腩,玉子食落帶甜味,三文魚腩中間切半,包住咗啲飯粒,有食緊壽司嘅感覺海膽蔥花拖羅卷 $208蔥花拖羅卷面頭加咗蔥花、海膽同埋拖羅蓉,底下就係包住飯粒及蔬菜絲,拖羅蓉入口即溶,加埋海膽口感鮮甜宮崎a5和牛壽喜燒 $580同朋友叫咗一份a5和牛壽喜燒,一開始店員將成個鍋擺喺面前,加入壽喜燒汁同埋大量嘅蔬菜、菇菌、豆腐等配料,慢慢煮滾,a5和牛一共有四大片,將和牛慢慢放入壽喜燒鍋入面淥熟,a5和牛片油脂紋理分佈均勻,浸入蛋汁,入口香甜美味關東煮盛合 $108叫咗一份關東煮盛合,材料包括有日本雞蛋、日本白蘿蔔、椰菜豚肉卷、竹輪、黑蒟蒻、淮山魚卷、炸魚餅,關東煮湯汁味道清甜,材料都吸飽湯汁,暖笠笠食好舒服牛油帶子焗雜菇 $98香噴噴嘅帶子焗雜菇,一上枱就聞到明顯嘅牛油香味,用上冬菇、帶子材料,焗得啱啱好,口感爽脆茶碗蒸 $52叫咗碗茶碗蒸,入面加入咗菇菌、蝦乾等材料提鮮,雞蛋滑漏,食落有口感
玉子 $20
三文魚腩 $24