Mr. Ant

Mr. Ant (Closed)

小蟻人 甜品西餐
Mr. Ant (Closed)
Viu Eat
又有甜有咸
Viu Eat
2016-08-21
Follow
原本今晚係約咗朋友去食甜品不過見大家放咗工做咗出來所以決定都係食咗晚餐先不過去到荃灣就發現左呢間餐廳裏邊又有晚餐又有甜品食所以最後諗住一晚喺度搞掂曬我見佢地嘅晚餐扒類都睇落唔錯最後我叫左安格斯西冷牛扒配黑松露汁首先我揀咗佢哋嘅是日沙律今日嘅生日係煙三文魚半沙律菜雖然煙三文魚份量不多但係每塊都非常大片同少少厚再配上油醋汁令到個沙律好開胃跟住就去到佢哋個主菜安格斯牛扒剪得非常之香上面大有鐵板的網印望落去都覺得非常之好食而且牛扒本身亦都十分之厚因為我落order時要求了七成熟一切開牛扒入面果然保持鮮嫩粉紅而且肉汁仲非常之多最好嘅就係佢牛扒旁邊嘅一條肥油廚師處理牛扒嘅時候未將呢條肥油切走雖然就冇咁健康不過一煎個牛扒嘅時候新鮮嘅牛油就住晒成塊牛扒所以牛扒嘅香味就更加之高更加重最後甜品方面我叫左一個芒果西米露陪小丸子估唔到呢個西米露鐘可以加雪糕配上雪糕我就揀咗雲呢拿雪糕雲呢拿配合你個芒果都非常夾而且西米沒有煮得過火西米同小丸子保持應有的咬口所以唔會林啤啤Read More
momomomol
不妨一試
momomomol
2016-08-21
Follow
同同事放工後lunch, 去了大鴻輝,貪那邊多食肆選擇。見一樓有間餐廳頗光猛,價位適中,就這間吧 小蟻人-很可愛的名字同事點了吉烈魚柳飯,魚柳夠熱,沒有雪味,炸皮很薄且鬆脆,可惜飯不夠熱,帶點硬:(我點了肉醬意粉,意粉質地普通(據說是銅模意粉,但我不知道有何分別), 肉醬很香,番茄味也很重,ok的反而看見鄰桌點了甜品,賣相吸引甜品也像是餐廳出名的,下回可以試試看Read More
固力果之戀
好心呈甜品
固力果之戀
2016-08-12
5K views
Follow
本來今晚係想去食雞煲不過個天氣熱到咁由地鐵站行到去呢度已經全新流晒汗濕晒女朋友同我都已經冇乜胃口一諗起一陣間仲要食熱辣辣嘅雞煲其實都已經唔係好想食不過好好彩竟然比我搵到1樓有呢間西餐廳見佢哋又有扒食又有甜品而且啲嘢飲都好似幾好咁所以我同女朋友諗都唔使諗就行咗入去了首先我哋叫咗一份法式焗羊架侍應好好人咁樣提議我哋可以揀五成熟或者七成熟因為咁樣可以依然保持羊肉嘅嫰滑女朋友因為怕太生嘅關係所以我哋最後揀咗七成熟呢個焗羊架個擺設真係第一次見因為佢哋將兩條羊骨一齊切咁樣個羊架個size就會double 了咁樣嘅話佢哋嘅羊肉就可以保持肉質嫩滑因為塊羊肉夠厚所以就算外邊煎得香脆入面依然係粉紅色好好食軟琳琳因為唔夠飽嘅關係我就在叫多咗一份咖喱豬扒飯豬扒飯的外層鋪們了芝士而且覺得非常之香在入面就係滿滿的豬扒雖然佢唔係一塊豬扒完整甘上不過佢哋嘅豬扒數目都唔少佢哋裏邊起碼有四至五塊豬扒而下面就係有少少炒過嘅飯底因為佢焗得夠乾下面嘅飯唔會林啤啤濕晒依然保持口口而且分明最後叫咗佢哋餐廳新出嘅甜品叫做心呈就係主打綠茶味道的心太軟而旁邊呢個白色球體就係佢好玩之處因為呢個係白朱古力佢係會放上一個熱辣辣嘅甜糖漿所以一張個熱辣辣嘅糖漿淋上個白朱古力上面白朱古力就會慢慢咁用咗露出佢裏邊嘅雪糕球所以呢個甜品唔單止好食仲係有得玩再加上開個綠茶心太軟焗得啱啱好一切開仲係留心嘅綠茶䆟應聲而出我同我女朋友都好滿意呢個甜品Read More
+ 4
AngelaMummy
小蟻人encore
AngelaMummy
2016-08-08
Follow
跟晩餐沙律,菜好鮮好翠綠,腸仔切片好有咸香味,醋味十足。加拿大藍青口,花虎蝦龍蝦汁銅模闊條麵,個龍蝦汁好鮮龍蝦味道,濃而索入曬d闊條麵內,十分入味。虎蝦好爽口彈牙,又大隻,啖啖蝦肉。青口細細隻但好香海鮮味,好正。小食鹽酥雞炸得好香,外層酥脆,內裏肉質嫩滑芒果汁好濃好杰,應該係芒果鮮搾,仲有幾舊芒果肉,十分鮮味,亦很清甜雪糕芝士夾心好鬼靚,成舊西瓜咁,紅色係紅豆味雪糕,仲有紅豆粒,另外綠色白色味道似云呢那味,加入薄薄海綿蛋糕係底,好味呀!Read More
+ 4
WinniYiu
食到甜絲絲!
WinniYiu
Level 2
2016-08-03
4K views
Follow
今日心情好靚,食lunch同想食下甜品消消暑,於是去左呢間餐廳食。餐廳內環境很優雅、寬敞舒適。點左卡邦尼銅模意粉,食落香濃,每條意粉都沾上忌廉汁真係好creamy 另外一份忌廉白汁雞皇飯轉意粉,雞肉很鮮美,仲有菇菜伴,相當有份量。飲品點左是日特飲既檸檬薏米水,入口消暑解渴,美白肌膚,薏米又可清熱,配片檸檬更為清甜,so fresh 馬來沙嗲雞肉串,雞肉配上沙嗲汁十分惹味,仲有青瓜、蕃茄粒做配菜好清新。鹽酥魷魚炸得很香脆,點上沙津醬更加滋味,仲有沙津菜伴 喺lunch set 加配既焦糖燉蛋,d蛋幾香滑清甜,焦糖好sweet 餐後當然要叫番個甜品- 綠茶窩夫配雪糕,賣相相當吸引,窩夫咬落很鬆脆,滲出淡淡既綠茶香味,仲係配Movenpick 雪糕,還要有芒果肉伴底,有驚喜,而且食落係好香甜既呂宋芒 呢間餐廳食物質素幾好,價錢合理,如果想食餐食埋甜品糖水係不錯既選擇。Read More
卡邦尼銅模意粉
忌廉白汁雞皇飯轉意粉
鹽酥魷魚
焦糖燉蛋
綠茶窩夫配雪糕
jackkee
晚餐與甜品都高質既餐廳!
jackkee
Follow
今日去左荃灣食小蟻人。好耐冇食西餐同甜品,確定放工黎試下。叫左個青瓜帶子。個帶子超大粒,入口鮮甜,帶子既調味料好夠味,冇搶走帶子既原有既鮮甜味。之後叫左個炭燒黑松露汁牛扒套餐。叫左個藍莓柚子冰沙,估唔到呢個配搭又幾好味wor!酸酸甜甜,夏天飲真係好清爽!餐湯唔會太濃,清清甜甜,算ok。之後主菜終於出場啦!好大塊牛扒,淋上一層濃郁既黑松露汁,超級正!牛扒叫左五成熟,好juicy,入邊水份仲保留係度,加埋炭燒味同黑松露汁,呢個配搭絕呀!之後再叫左個法式至尊甜品。中間個布丁好得意,好似蛋黃哥,一上菜係咁搖擺,好得意!味道好鬆軟,入口即溶既感覺,正!隔離焦糖燉蛋既燉蛋好重蛋香味,加埋焦糖脆脆地,呢度既甜品係高質既!朱古力都好濃郁!入口香滑,好少搵到既晚餐同甜品都高質既餐廳,今餐抵呀!Read More
cybercyo
性價比高嘅餐廳!
cybercyo
Follow
琴日約左個fd去荃灣食飯,見小蟻人menu ok, 門口又有人介紹(有禮),就入去食喇~2個人有大枱,坐得都好舒服。waiter好有禮貌,服務都好好,即刻針水放餐具。我嗌左極黑豬扒餐,本來冇咩特別期望好好味,因為都好似普通dish黎姐。點知上到枱,一食,勁正!!!!!另外,我簡左salad, 要求汁另上。上枱好令,食落都好fresh,有烤香嘅雞肉粒,好味開胃~ 我要左跟餐嘅士多啤梨果茶,好香,飲落唔太甜,天然岩我~ 不過個fd轉左個杯藍莓柚子沙冰仲正,估唔到個柚子味都幾特別,真係2種生果味都好balance! 之後叫左甜品,strawberry綿花冰, 吐司盒,同焦糖燉蛋~ 焦糖燉蛋好滑好creamy,不過熱啲食會好啲。overall, 我十分推薦比大家食小蟻人。服務同環境唔使講啦,野食都ok,有啲仲會有驚喜價錢都唔貴! 會再去食Read More
Pigpik
有得捉小精靈餐廳
Pigpik
3K views
Follow
最近人人都愛上Pokémon go 荃灣海濱公園是一個大大個櫻花地雖然要捉小精靈之後都要食一個好好嫁晚餐再努力捉精靈啦原來小蟻人都有一個熱點在窗戶口,而且是一個櫻花熱點可以好好享受一個西餐之餘中可以捉小精靈我就叫左一個 炭燒美國極黑厚切豬鞍扒配紅菜頭堆煙肉蘋果汁可以選 是日周打魚餐湯,或煙三文魚什菜沙律我就選擇了煙三文魚什菜沙律新鮮什菜沙律用上黑醋醬配上煙三文魚特別可口係是一個很好的開胃前菜 炭燒美國極黑厚切豬鞍扒配紅菜頭店員會可以選擇7成或全熟的豬鞍扒我就選擇了最鮮嫩的7成豬鞍扒燒得岩岩好豬鞍扒切出來有少少的粉紅色而且入口彈牙鮮嫩十分好味不會嚼不到配上甜甜的紅菜頭及菠蘿可以 減輕食很多肉的罪疚感青蘋果汁是用上新鮮的青蘋果榨汁製作十分清新再叫了一個紅螞蟻心太軟紅螞蟻心太軟用上士多啤梨製作可以試下除左朱古力味的心太軟原來也十分特別外皮香脆一切開流心的士多啤梨醬流出來食曬一個也唔會食滯配上出名的movenpick 雪糕雪糕也有不同口味選擇我就選擇了士多啤梨雪糕酸酸甜甜又有果粒雪糕上再食下新鮮的士多啤梨,藍莓完結了美好的晚餐Read More
+ 3
topsy888
大滿足的晚餐
topsy888
2016-07-27
Follow
個肉腸沙律先上,酸甜黑醋令鮮菜入口更鮮草香,份量幾大碟鹽酥魷魚圈好香好脆,魷魚好有彈性,而且鮮味十足!炭燒安格斯肉眼扒medium rare, 真是煎得外面乾身,內裏肉眼扒好林,好多肉汁。配菜的薯仔一層一層薄薄的薯片,中間有忌廉,好滑好重薯香!肉醬意粉好香口,意大利粉異常的入味,蕃茄味肉醬好濃味,上面仲有焗溶左又軟林林的芝士,非常好味!青萍果柚子沙冰好清新,不太甜反而突出青萍果的清香及淡淡的柚子味藍莓柚子沙冰甜而充滿了鮮藍莓味香,有片薄荷葉令沙冰更淸涼紅蟻屋配雪糕真是回味無窮,紅色的心太軟蛋糕,載著士多啤梨流心,配了碎朱古力雪糕,仲要係movenpick 雪糕,好正,加埋新鮮士多啤梨粉,又甜又酸,舌頭有福了!買一送一 叫了益力多棉棉冰配草莓雪糕,棉棉冰好過癮,口感又滑又好似好輕,益力多味濃,加埋有士多啤梨肉的士多啤梨雪糕,好清新,好滿足!Read More
eatingsally
🐥挺不錯的cafe
eatingsally
2016-07-27
1K views
Follow
同朋友黎到好多野食既大鴻輝。想搵間可以靜小小傾下計既餐廳。見到呢間唔洗等位搭電梯唔洗排隊等LIFT就食呢間。晚市都係食SET DINNER, 不過見到呢到都有不少甜品。最後仲可以塞埋第2個胃。餐湯係蔬菜湯,味道似羅宋湯,酸酸地帶點點辣,好開胃,D蔬菜都夠淋。叫左個小食,炭燒露筍雞中翼。已去骨讓左D露筍紅蘿卜落去,一口過唔洗拆骨好方便,味道都不錯。下面有D沙律菜都新鮮。一人一杯飲品,加$20轉特飲。我係袖子青蘋果沙冰。清清甜甜。解暑。朋友果杯係水果烏龍茶。幾FRESH。我既焗美國極黑厚切豬鞍扒。 豬扒份量頗多,應該無8塊都有6塊。店員建議食7成熟,食起上黎比較軟腍,滑嫩。醬汁係番茄味。酸酸甜甜。飯有加蛋焗,有蛋香味,亦都香口D。呢個係我朋友既H餐。魚柳伴薯角。因為我麻麻地鍾意食魚柳所以無試到,不過佢話不錯,魚柳用蛋煎。試左薯角係小小辣,幾香口。叫左個抹茶窩芙配MOVENPICK雪糕。呢個牌子雪糕品質保証。有新解芒果伴底。抹茶窩芙鬆軟,甜度適中唔會好似一舊糖。呢到環境裝修都係CAFE調。岩傾計。不過有限時個半鍾,食埋甜品坐多陣就差不多。Read More
Angie Lau
沒程序的上菜
Angie Lau
Level 1
2016-07-26
Follow
5:56 入座, 不用等位, 店內還有少部分下午茶客人.6:00 點菜. (好像只得我們一枱叫晚餐, 想告知不是繁忙時間.)好快已送上餐湯及沙律, 但, 在喝湯食沙律中途已有職員送上主菜, 職員看見我們仍忙於移位和喝湯/食沙律, 他只顧放下手上食物, 沒理會我們為方便他們放主菜已把湯和沙律托在各人手上繼續進食, 本人從未試過這樣狼狽用餐, 不管在大X活 ﹑大X樂也未嘗過.很沒質素的餐廳, 沒有下次.Read More
為食b86
西餐+甜品既餐廳
為食b86
2016-07-26
Follow
今晚同朋友係荃灣食晚飯,我地去左間叫小蟻人既餐廳,時間尚早,唔洗等位!間餐廳除左西式野之外,仲有好多甜品!我地兩個都睇到花多眼亂!又樣樣都想食下!果到餐牌有set dinner..但因為樣樣都來食既我地決定係散叫!咁就可以照叫湯呀意粉飯,仲有三文魚羊架!同甜品!個賣相都好靚!Read More
+ 5
有情調既西餐廳
nicolechau20
2016-07-25
Follow
本來諗住去打邊爐,但係太多人排隊,於是周圍行吓睇吓有咩好食...原來呢座美食大樓開左間小蟻人!!一上扶手電梯就係,唔洗排隊等升降機!據我所知佢哋尖沙咀有間本店,一直都好想去試吓,但係成日都好少出九龍,今日一於就食小蟻人。餐廳環境好令,好有皇室既感覺,而且位置寬敞坐得好舒服佢地推出既夏日甜品好吸精!全部都係用新鮮水果整,隻隻味都想試柚子荔枝沙冰($38)6/10面有粒特大荔枝肉,肉厚而且清甜多汁!沙冰荔枝味道偏重,混合柚子既香味,好清新法式青蠔湯($42)8/10有兩隻青蠔,中等size而且味道鮮美,唔會有霉肉既感覺。每一啖湯都有濃郁既青蠔鮮味混合蟹肉同蟹膏,非常鮮甜!煙三文魚蜆肉墨汁意粉($98)8/10煙三文魚有濃郁嘅煙燻香味,而且三文魚咬落無筋,肉質鮮嫩!墨汁意粉混合蟹肉、蜆肉,味道好鮮美~必食推介雜果芒果布甸($45)5/10全部都係新鮮既水果,有士多啤梨、藍莓、芒果、火龍果、奇異果等等...全部都好清甜,而芒果布甸有香濃既芒果味以後黎荃灣又多一間西餐可以選擇!Read More
+ 3
愛吃的貓
滿足坐得舒服既一餐
愛吃的貓
2016-07-23
Follow
之前食過尖咀分店,知道荃灣有分店當然要去試一試!首先到既係前菜拼盤~雞亦已去骨還加了甘筍, 一啖一口好滿足, 煙三文魚沙律, 巴拿馬火腿煎帶子配薄切青瓜~三粒香煎帶子,配好多青瓜,擺得好靚!法式清蠔湯~ 呢個好味道出乎意料之外,每啖都好滿足充滿蠔味道蛋白帶子黑松露炒飯~呢款一般般黑松露味略嫌不夠濃,但帶子新鮮另外叫左個晚餐焗鲷魚柳配茄子辣薯角~芝士忌廉汁焗成,鲷魚剛熟魚味好濃,薯角同埋配料好正炭燒美國黑豬鞍扒~ 朋友要食全屬開頭仲驚會好un, 一啲都唔un配埋個蘋果醬好清新炭燒春雞~ 初時以為佢係會成隻雞咁樣上,自己手撕! 原來係兩塊比較大連雞髀嘅雞排, 好香香草味!之後唔想轉埸,仲喺嗰度食埋甜品草梅窩夫配雪糕~窩夫脆卜卜,配上M字頭雪糕,真係冇得輸雪糕芒西小丸子~ 似芒果雪糕西米露多啲,味道還可法式自尊~ 好濃好濃嘅黑朱古力蛋糕~有點苦味, 牛奶奶凍~ 奶味濃, 法式焦糖燉蛋~ 燉蛋嫩滑滿足嘅一餐, 價錢不太貴配料好味道!Read More
Nic P
裝修靚地方闊落既餐廳
Nic P
2016-07-20
Follow
今日同朋友係荃灣廣場睇完寒戰,行左陣街,過左去眾安街買手提電話,行到身水身汗,朋友話早d搵間餐廳坐低飲杯野食埋晚飯!隔離就係大鴻輝,成棟野都係食肆多!咁我地上左去小蟻人,間野裝修好光猛,裝到入面坐位都幾舒服咁!就入左去!果時18:00到好彩未到繁忙時間,所以唔洗等位!我地叫左個湯,兩杯野飲,同埋意粉,意大利飯,仲有羊架,煎三文魚share!食到超級飽!最後仲叫左個馬卡龍撻做飯後甜品Read More
+ 6
黑松露三文魚薯蓉湯