Little Sheep

Little Sheep (Closed)

小肥羊
Little Sheep (Closed)
1K
spycccc
肥羊早茶
spycccc
2014-06-22
7K views
Follow
第一次食小肥羊早茶不過不失吧 唔算太好食都唔算太難食中下啦 價錢一般叫左榨菜雞粒飯(推介)沙律鮮蝦角(冇沙律醬)白雲鳳爪(一般)蒙古窩貼(唔怕穌幾絕對可以一試)黃金大餅(好大個蔥油餅)蒙古餡餅(太多油味)蒜香小肥羊春卷(芥辣沙律醬為配醬幾好食好脆)咖喱羊肉包子(普普通通)XO醬蘿蔔糕(好夠辣,要試)Read More
Sirliwong
好吃的羊羊^_^
Sirliwong
Level 2
2014-05-01
8K views
Follow
說真的,小肥羊的羊真的很不錯。放工後和同事飯聚,最常光顧的就是位於旺角的小肥羊。有同事不吃辣,但有些又無辣不歡,所以鴛鴦鍋是我們每次必選的。清湯味道鮮甜,想不到另一邊的麻辣也還不錯。今次來,食物來得太慢,水加了2次還未有什麼下過肚。但不得不讚的是每枱都會先送一碟美味的羊肉。好吃的食物也不少,但最想不到是連紫菜也很好吃,用來伴肥羊粉吃非常美味。服務亦很好,服務員也夠,而且效率還不錯。愛吃羊的朋友必吃羊滑及其送的羊肉卷。另外,雲呑啖啖肉,蔬菜新鮮,醉蝦鮮甜。肥羊粉也很彈牙很好吃。凍豆腐及其他小食如苦瓜,青瓜也值得一試。唯一不好是要加錢要飲品要辣椒要蒜茸。雖然說限時2小時,但超過2小時也沒有催我們交枱,因為今晚不太full !!下次還會再來。Read More
肥羊粉
patfish521
2014-03-16
9K views
Follow
這餐由同事請食飯,便相約放工一起外出晚飯,最後便來了小肥羊任食。很久沒前來,還記得最初小肥羊的湯底是很好味,但今天可能為了將價就貨,已不再最初的一樣了。雖然是任食,款色就如我的相所影那樣多,但我們都食得不多,晚飯途中還壞了冷氣,所以真的感受打邊爐的火熱了。我們要了2款湯底,要食小肥羊最出名的湯底要額外付費。但這2個湯底都很一般。支竹有點厚,要煮很久才能食。午餐肉雖有半塊,但不知是什麼牌子,肉質很一般。炸魚皮太硬了,山竹和一般能買的一樣好味。這裏有玉子豆腐好味,但沒想到菜份量那麼少,也是最新鮮的食材,因為入口清甜的菜味。芝士腸的芝士味不足。肥牛肉片真的很肥。羊肉片也一樣肥,所以可以入口的肉不算多。嚮鈴也很一般,不脆口的,有點油味。粉條就是最好的湯底配搭食材,因為可以把湯底的味道浸入粉條當中。年糕有不夠腍,也不能入味,用來打邊爐很一般。牛肉和雞肉片也很新鮮的。3寶丸是新鮮手打,做得不錯,所以這餐的食物質素很一般,還要中途沒冷氣,真的食得有點火熱。Read More
+ 2
honeywing
又唔好食又貴的邊爐....
honeywing
2013-12-03
8K views
Follow
今日4個女仔約出黎食野, 由於天氣開始凍, 所以我地就打算去打邊鑪,最後揀左在MK的小肥羊, 仲訂左檯添~先講湯底, 我地叫左鴛鴦湯底, 侍應話分別係清湯同麻辣, 先講清湯, 其實佢係藥材湯先岩! 入面有一大堆的藥材, 而且味道都係出, 跟本我就唔會叫佢做「清湯」, 不過我想說的是其實佢幾好味, 好味過佢真係比清湯我!至於麻辣, 佢個樣好似好多辣椒咁, 不過食起上黎都唔係超級辣, 係可以接受既, 我覺得都岩一大班人叫。最快黎到既就係呢個羊...不過因為我都唔係太喜歡吃羊, 所以試左一片...覺得好大陣"蘇"味...之後就冇再食啦! 不過我見我D朋友都有Keep住食佢, 我估喜歡吃羊都朋友都覺得佢OK吧!至於其他野食, 大部份都係處於"普通/差"的味道。1. 比較好吃的有炸魚皮, 算係脆卜卜; 2. 所有丸類都係最普通的味道, 不要有任何要求; 3. 牛肉都是普通貨色, 而且很易散, 又唔特別有牛味; 4. 有一個好似牛柳粒的東東 (正確名字忘記了) 滾完之後好韌, 好似咬唔開咁; 5. 蝦...是"梅"的, 由剝殼的一刻就已經感受到...不新鮮, 都不用那麼不新鮮嘛?!6. 菜類跟菇類都算係比較好食...不過每次都係黎勁少....4個人一人一啖都唔知有冇...7. 午餐肉、魚、腸都正常, 不過都係好普通。我覺得呢度D野食真係唔係好得, 如果以呢個價錢去打邊爐, 我對食物有一定既期望囉...而呢度亦都一定唔及格!Read More
panda5
同事生日打邊爐
panda5
Level 2
2013-10-16
6K views
Follow
今次有同事生日,一大班同事便約了放工後到小肥羊打邊爐,本來我不太想來到此小肥羊打邊爐的,因記得約2年前曾到此任食打邊爐,但叫乜冇乜,不叫的卻來一大推,我最食的肥牛又肥又不新鮮,丸類又硬又實,表面包着一層雪,服務生態度又不好,埋單卻要200多元/人!但因我是剛來到新公司工作個多月,不去的話,好像不太好,所以便與同事們一同來到。但今次卻覺得此小肥羊進步很多!肥牛色澤好得!又不太肥!肥瘦比例剛好,又紅又新鮮,今次丸類如豬肉丸、牛肉丸是手打的,表面冇雪氣,好鮮味好正。雖然我不太好羊類,但今次我也有食它的招牌菜:-羊肉,好在不羶,又夠薄,都OK!而今次服務生態度又OK咼!經過今次,下次會再幫襯!而今次價錢維持2年前水平﹐200多元/人!算平!Read More
肥牛
食家達達人
♪ 到此一遊小肥羊
食家達達人
2013-10-03
5K views
Follow
是日為中秋節特意前來慶祝.話說幾年前有一輪愛上了麻辣鍋, 最近開始轉涼, 再次想起熱烘烘的火鍋類. 媽媽尤愛小肥羊, 喜歡其一卷卷薄片的羊肉涮.第一次在openrice預約, 還奉上甜品- 紅豆糕呢!* 但各位食家注意到場時必須說明是網上預約還是電話預約, 這兒有點混亂 *先大讚此店的服務態度一流, 侍應充足, 都是笑容滿面的媽媽級. 在網上要求的"請安排卡位座"亦做得到. 加上優惠太多, 在沒有準備下成了小肥羊會員, 以$888換來一連串優惠, 現金劵及優惠劵, 紅酒劵還可以即時用, 變相這餐是半價收費!特級肥牛- 顏色分明且嫩滑新鮮, 脂肪分佈正常不覺肥. (用優惠劵)特級羊肉- 薄片得嘩了一聲! 一卷又一卷的羊肉片簡直像藝術品, 突然想起aaron去年的演唱會舞台都是一級級的. 只要落鍋數10秒已經熟透, 但有點散, 好碎. (用優惠劵)四寶丸- 不過不失, 不算爽口彈牙, 又太細顆.魚皮餃- 外皮雖然有點份量但不難吃, 餡料太少.炸嚮鈴- 達不到一般水準, 不脆又太油, 吃了一半都放棄.羊肉串- 值得推介. 以每串計算, 肉多, 孜然粉足夠, 可點小辣. 蟹籽墨魚滑- 說真的, 不算好吃. 蟹籽不多, 硬是覺得差點東西又說不出. 比較遜色.黑豚肉- 嚇了一跳, 沒想到是厚片而且不討好, 食落又不錯哦.羊肉包- 推介之二. 餡料是滿滿的咖哩羊肉, 剛蒸出來當然特別好吃! 而且才$10有兩個, 相當抵吃. 很喜歡晚市都可以吃到點心.野菜籃- 一直覺得木耳跟麻辣鍋好夾, 還有栗米, 芋絲等, 豐富極了.總括來說小肥羊主打的羊類產品都very good, 但配菜類要努力一點咯~最後送上椰香味甚濃郁的紅豆椰汁糕(網上預約), 喝了不少紅酒(優惠劵), 又一個味覺享受的晚上!Read More
+ 7
HungrySheep
食物ok, 但冷氣唔多夠
HungrySheep
Level 3
2013-06-27
4K views
Follow
平時都係去開元朗分店, 係旺角小肥羊飲茶都係第一次.估唔到, 旺角咁多人, 上到黎竟然無乜人, 好多空台, 到走個陣都仲有好多台. 唔通真係旺角太多食肆, 太大競爭?講返食物, 其實佢地d點心都算ok(但唔算係好出色個隻, 一般酒樓水準)~而且下午茶有孖寶, 18.8 2個點心, 都算係抵既...一行4人, 我地一共order左10個點心+1個干炒牛河:蝦餃 - 幾大粒, 足料, 幾好味:)燒賣 - 麻麻地, 同埋幾細粒牛河 - 正常水準, 唔錯蒙古煎餅(個名好似係咁) - d餡幾有羊味~ok的, 不過個餡少左d, 個餅又好似爭d咁, 但算係比較特別d既點心 (如果同清真牛肉館d牛肉餅比, 我覺得清真牛肉館做得出色好多)咖哩羊肉飽 - 又係見佢特別先叫, 佢地d羊真係整得幾好ge~夠晒羊味, 佢地係個餡加左dd咖哩 (咖哩魷魚個種), 我又唔覺得係味覺上有好大突破, 又係ok la. 另外, 上台個陣其中一個包有d流汁既情況, 賣相唔好, 減分:(牛腸 - 我無食, 比唔到意見炸兩 - d油炸鬼唔脆, 唔得叉燒腸 - 皮厚少叉燒, 都係唔得咸水角 - 正常水準 馬拉糕 - 佢地整到1個圓型, 我比較欣賞傳統個隻多d, 麻麻地奶黃包 - 唔流沙, 傳統, 但調味都幾ok我覺得佢地點心d調味係整得幾好, 但好多時個餡都少左d...所以我只係會比ok水平, 算唔上出色...不過其實食左咁多野先~$150..都可以接受~另外, 唔知係咪附近有人打邊爐同外面曬, 佢地個冷氣又開得細, 一d都唔涼快, 環境唔太舒適:(Read More
Msal
豐富而有質素的火鍋料,值得推介
Msal
2013-04-26
3K views
Follow
晚上與朋友聚餐,以往在此喝過茶,這次有機會嚐火鍋了。惠顧任食套餐,再另點了小龍蝦。是次大餐要了香菜皮蛋湯底,火鍋料試了不同的食物,有不同種類的羊肉、花膠、竹笙、鵪鶉蛋、雞子、炸魚皮、魚皮餃、燕餃、豬肉丸、生根、響鈴、水晶奶黃包、多種的蔬菜,還有其他的,有點數之不盡之感。感到所用的香料雖然不太多,但湯底清甜,羊肉香嫰,海味爽滑易嚼,炸魚皮鬆脆不油膩,生根、響鈴精緻美味,奶黃包有特色,蔬菜新鮮爽口,其他的都達水準,當中只有燕餃鮮味一般。整體而言,的確適合個人口味。如餐廳能就點叫份量與食客多溝通,可能能夠改善浪費食物和減少廚餘的問題。總的來說,還是一頓很滿意的晚餐。Read More
Ratings
羊肉,花膠,竹笙,鵪鶉蛋,炸魚皮,生根,響鈴,水晶奶黃包,蔬菜
Holly_C
任食點心 風華不再
Holly_C
2013-02-08
3K views
Follow
一行五人,好友相聚,原抱期待之心踏進小肥羊,但入座後才發現任食點菜紙竟與一年前迥然不同,約有一半點心在紙上選項消失,這是我們始料不及的。 既已安座,就打算不必多究。店中人煙稀少,伙記步履緩慢,神態悠然,首輪點菜,二十分鐘後方上第一道菜,速度不可接受。 潮式鮮蝦餃 - 餃皮厚,蝦少,鮮味欠奉。 蝦籽燒賣王 – 同樣問題,少蝦多豬肉,口感猶如即食點心。 潮州蒸粉果+豉汁蒸鳳爪 – 頗為正常,味道如一般茶樓。 山竹牛肉球 -肉球軟爛,稍稍黏口。 蠔皇鮮竹卷 – 湯汁豐富,內配西芹絲,不錯。 紅油抄手 – 餡料充足,結實彈牙。 XO醬燒茄子 – 紅油過多,但XO醬入味,功過相抵。 蜜汁叉燒腸 – 叉燒極少,腸皮極厚,異常難入口。 安蝦咸水角 – 香軟鬆脆,餡料入味,令人滿意。 南瓜芋蓉餅 – 上菜時已失溫,軟糯南瓜皮包著芋蓉,雙重口感,有驚喜。 杞子南瓜糕 – 紅色一點為辣椒,不知所謂。 金蠔煎薄餅 – 少得可憐。 五柳脆雲吞 – 蝦比例多,但點三個,只上一個。 香煎蘿蔔糕 – 完全沒有煎過的痕跡,毫無溫度可言,就如未經烹調,十分恐怖。 合時涼菜 – 份量極少,連頭盤都不如。 清炒時蔬 – 菜芯寥寥無幾,菜莖未經處理,極為馬虎。 滋補湯肥牛米線 – 奇怪地血腥味極濃,不能接受。IMG:6] 時移世易,小肥羊任食點心已今非昔比,職員態度不善,食物質素參次,每人同樣價錢,倒不如光顧稻香、海港等茶樓,自問忍耐力強,但職員態度令我在進餐期間徒添怒氣,這將是我最後一次光顧小肥羊的任食點心。奉勸各位,切忌貪小便宜或只看舊有菜單,光顧前請三思。Read More
+ 2
onionhead28
與羊一聚
onionhead28
2013-01-25
2K views
Follow
與朋友相聚, 離不開火鍋這些飯局, 一提起火鍋, 便有朋友立即想起小肥羊, 於是我們在旺角'羊'一聚麻辣的湯不是很辣, 點到即止, 麻的感覺倒沒有什麼, 對於不敢吃麻辣的人仕來說, 這個是個入門版呢清湯有些好像是藥材之類物體, 都說不出是什麼, 但都很香, 很不錯小許牛羶味的薄牛肉, 一行行的肥羔, 不是我最愛, 但以任點任吃的形式來說, 這些牛肉已很不錯, 雖然牛味不是很濃, 但賣相及份量都不差呢!很特別的粉名字, 其實完全與羊沒關係, 是一些吃下很彈牙的粉仔, 不會很飽滯, 都算不錯很難得不是很羶的羊, 薄而不膩, 尚算ok:)整體服務不差, 阿姐們都有問有答, 有反應有效率Read More
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
跟我一起吃和羊火鍋!
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
2012-11-09
1K views
Follow
「和牛」大家就聽得多,「和羊」你又有否吃過?以一家主打羊肉的店來說,「小肥羊」的食物選擇其實也蠻多。在此吃火鍋,是不會附醬料的,事實上也是沒有需要。點了經典鴛鴦湯底。清湯那加了北茋及連殼的龍眼,可帶起食材本身的天然味道。辣的那邊則加了生蒜及辣椒,配肉類一流,完全無須用醬料添味。「特級和羊肉」大部羊一生都只吃草,成長後肉質較多纖維,油花較少。所謂「和羊」,每天都是吃由小麥、粟米等混合而成的飼料。 加上天天在大草原上自由放牧,吸着新鮮空氣,簡直可說是羊中的「極品」,服待周到!和羊片只要放在湯中五秒淥熟即可。脂肪同肉比例剛好,入口即化,羊騷味不重但肉味濃,必吃。「雪花牛柳片」賣相與別不同,放成「花之戀」的模樣,女士們見到實歡喜。牛柳佈 滿脂肪,分佈均勻,乍看起來有點像大理石的花紋 。 輕燙後入口柔軟嫩滑,肉汁鮮味,不用細嚼已滿口肉汁。「羊羔片 / 羊肩肉」羊羔片成卷狀,帶三份一脂肪,羊味最重,愛羊人士必點。羊肩肉則是羊膊帶後的肉塊,肉質細緻,沒有常見的粗纖維,口感腍滑。最後大家吃得慾擺不能,當然是再點了一大盤來「安歌」啦!「手打蝦丸 / 羊肉丸/ 牛肉丸 / 豬肉丸」手打的好處是令肉丸更爽更彈牙。四者中我最喜愛羊肉丸,吃得出濃濃的羊肉味,爽彈之中亦帶豐富肉汁。「蔬菜拼盤」吃肉火鍋怎能少得蔬菜的配襯,雜菇、菜心、黃芽白,都是索湯汁的好伴侶。「肥羊粉」不是講笑,一個人吃完一整碟,完全無問題。肥羊粉像水晶粉及粉絲,但質地更滑,熟後是會變透明色,口感QQ,也是別處吃不到的特色滋味呢!Read More
+ 5
特級和羊肉
little ghost
差咗,但仍不錯
little ghost
Level 3
2012-10-01
Follow
今次用了網上留位,節省了加一及茶芥,而且一去到有位,不用等早兩年試過尖咀小肥羊,記得那次的湯底沒有今次那麼鹹,而且那次加了$38的升級版,有魚唇、花膠等,真的很不錯…但今次加了價($48),食物卻少了,魚唇、花膠已沒有,而象拔蚌只來了一次,之後再點已經沒有再來,響鈴又要寫幾次先來,不知是漏單還是已沒有?而我們最愛的水晶包又說是日暫停…總之結論就是不加升級版也沒有所謂…不過值得一讚是,服務員態度不錯,而且上菜不算慢,而燒羊鞍更是頂瓜瓜,生熟適中,入口鬆軟,不難咬,而招牌羊肉繼續保持水準:),所以都會繼續光顧。Read More
燒羊鞍、羊肉、羊粉
小連
會飲醉的肥羊
小連
2012-09-03
Follow
表弟DSE放榜,成績不錯,作為表哥表姐的就約佢出來食飯賀賀佢﹗一行四人,揀了小肥羊,貪其任飲任食,食物質素亦不錯﹗本來為表弟傾傾未來前途,點知表弟原來為情所困杯杯清,未夠半個鐘已醉倒,真係浪費哂﹗還記得人生第一次食小肥羊就係來呢間,當時只有單點,而家十分貴,每位$300也吃不飽,估不到事隔十年,大陸的名牌也做不住,轉了做任飲任食。食物其實很不錯,肥牛肥羊肉味夠,雞件、牛筋等也好吃,我最愛吃的粟米也是新鮮街市貨,吃了五六件也不厭。要說麻辣與清湯兩面的湯底沒以往的濃郁,味道還是大陸的最好。「抽刀斷水水更流,舉杯消愁愁更愁」,老表都係珍重吧﹗Read More
鴛鴦湯
肥牛肉任食
stitchchow
估吾到...用等位
stitchchow
2012-01-15
Follow
原本以為好多人要等位,點知大把位,任食要70幾元一位,女兒和太太吃得多,散點也貴,"是旦"喇...上二樓,人多,居然午市有兩枱食火鍋,其餘點心、炒麵飯。蒸飯應該最低食,侍應姐姐也推介-排骨-豆鼓味、辣椒味欠奉:(,排骨頗肥:(-馬拉糕-少甜,糕要軟身:),它能做出軟身的:)-蝦餃-蝦餃一挾即散,頗為失敗之處:(,沒有加到一粒小小的筍,令到味道鮮味大大降低:(-腸粉-腸粉非常滑,加上鼓油一絕:):)-皮蛋瘦肉粥-味道食之無瘦肉味:(,棄之可惜:(。簡單點即是瘦肉味道入不到粥裏:(-鮮竹卷-湯的味道能入到豬肉,加上少少筍絲,味道好味-春卷-裏面有豬肉和炸工不錯的關係,能做到外脆內軟-水煮牛肉米線-辣味未能完全滲到米線裏,少少淡:(:(-炸雲吞-蝦非常彈牙,超正-''不記得名的''魷魚-湯汁能充份發揮在魷魚身上-小肥羊餡餅啩-味道含胡不清,前兩個炸物還好地地,但這徊真的奇怪...皮又淋,重好凍-蝦腸-這和腸粉一樣一絕-黑椒牛肚-黑椒味過重:(,令到牛肚的真髓收埋了:(-棉花雞-魚肚超腥:(:(,令到其他食物都有陣陣怪味:(-墝賣-太多豬肉,令蝦肉無位企:(:(-咸菜胡椒豬肚湯-造道餸是潮州菜,所以就唔好食,得一個字形容咸:(:(:(- 羗葱栢葉 - 雪味也頗重,又過淋,冇咬口:(:(共338元4位Read More
+ 8
正=]
ivy_wong0309
2011-11-23
Follow
第一次去食........之前都聽過佢個大名但都無去過,今次男朋友想去,覺得試下又無咩所謂果日係星期5,所以有好多人等位而且我地又無BOOK枱以為要等好耐:(點知又唔係WO~~只有4-5個號碼就係我地等左大概30分鐘就有位了:)可能2人位少人等掛上左2樓....超多人囉,,,,,,今次食任食見到佢點火鍋配料果張野話佢地嘅湯底好味到唔洗提供醬油因為我叫嘅係清湯,好驚佢無味我心諗,係咪真係咁正啊??點知,一食落去,又覺得唔錯好清,但又未至於無味正!!!!!!D侍應好主動SERVE我地好主動幫我地加湯,加茶............讚其實,一開始D野食都無咩點漏單......而且黎野食都黎得幾快!!!!不過,之後加單果D開始漏單,同埋黎得超慢唔緊要啦,不過可能人太多最好嘅係,佢會睇番你果枱嘅人多定少而去變動食物嘅多少唔似出面果D任食火鍋,你2個人叫果樣野同10個人叫果野樣嘅份量係一樣囉咁樣不單止唔會浪費,而且仲可以一次過試多幾樣野添真係超超超超超超超超超超超超讚絕對值得再返去!!!!!!!!Read More