2014-11-07 310 views
今晚,響又新街既 "有得餃"食完晚餐,就想揾間甜品店食埋個美味甜品作完美結局。經過佳記 (B仔) 又太多人,泛后甜品又好似無咩人(信心不大),結果就揀左呢間光猛開揚既 "小甜屋",點知…中伏了!  凡事都係唔好比佢個光鮮外表呃到,我錯了… 兩個人點左:1)朱古力窩夫:賣相差,唔知想點,窩夫又乾又硬~ 劣! 2)綠茶心太軟(可自選一球雪糕):影完一輪相,食埋個窩夫,個心太軟都未到。我知~心太軟要焗丫嘛,等耐D好正常~ 但如果等左30 mins,我倆都玩手機發吽豆,向店員查問多次仍無動於衷又如何?我地係絕對合理懷疑:店員落漏單!  好~ 繼續等!30 mins後,期待已"久"既綠茶心太軟終於焗起…但只換來失望。甜品係以裝飾取勝,望住呢個心太軟,我完全無好想食既衝動!  再講,心太軟既餡好杰,同埋只有好淡好淡既綠茶味!最忟既係,價錢唔平之餘,仲要浪費我咁多時間等一個不知所謂既甜品! 雖然店舖係以自家製甜品做招牌,但連甜品店最基本既款式都得唔到人歡心,呢個情況…真令店主擔心!
 凡事都係唔好比佢個光鮮外表呃到,我錯了…

兩個人點左:
1)朱古力窩夫:賣相差,唔知想點,窩夫又乾又硬~ 劣!
2014-10-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-09-11 254 views
岩岩搬去元朗, 想搵好野食就真係要聽下"元朗土著"介紹。呢間係其中一間, 又新街附近食肆眾多, 成日淨係見泛后甜品, 同新B仔坐滿人, 呢間小甜屋人流相對之下就少好多。一入店舖, 就知老闆用心經營, 店面同廁所都好乾淨, 值得一讚。2個人叫左心太軟同芒果拿破侖。心太軟朱古力味唔夠又唔香, 老婆仲嫌佢太甜添, 令人有點失望 ; 芒果拿破侖酥皮又脆又酥, 中間吉士又唔會太甜, 好味! 只係略嫌皮過薄, 減少左口感。
岩岩搬去元朗, 想搵好野食就真係要聽下"元朗土著"介紹。
2個人叫左心太軟同芒果拿破侖。
心太軟
芒果拿破侖
2014-09-05
$50 (Last Night Supper)
芒果拿破侖
2014-08-25 382 views
今日好得閒就同朋友試下新野啦~點知朋友突然一句~今日要放縱下情慾呀σ(^_^;)好驚。。。想點?原來佢係想放縱食慾,於是兩個人叫咗3個甜品~好Crazy囉。。。。首先係朱古力心太軟味道唔錯~裡面嘅流心真係熱騰騰的流哂出黎,可惜朱古力味唔夠濃~甜就好夠喇,如果可以帶少少朱古力嘅苦味就更好,我地配咗芒果雪糕伴吃,um...牛奶公司雪糕是也,似乎少咗d誠意。跟住黎個綠茶雪糕pancake其實只係用pancake皮包住雪糕同一舊好厚嘅cream~咁佢個皮都做得夠薄夠滑嘅,都係果句,如果個雪糕可以用貴價d嘅雪糕會加多好多分,事關雪糕就係整個雪糕pancake嘅靈魂丫嘛再黎就係我至愛香蕉酥皮卷 OMG點解係兩條餅乾仔咁嘅物體~佢咁樣做法,就令到頭頭尾尾只有皮而包唔到蕉,但其實呢兩條野又幼又細條,所以有蕉嘅部份真係好少,個皮又焗得唔夠香囗,連少少金黃色都無,最敗筆嘅地方係,竟然無落朱古力醬呀。。。可知道朱古力同蕉係天生一對嘅組合呀?!我從來都未見過有甜品鋪嘅香蕉酥皮卷係唔落朱古力醬囉~我係咪應該讚你夠創新?!不過咁~我好佩服個老闆,一個人做哂成間鋪嘅野,落單,整甜品,收錢執枱都係一個人攪掂。實在唔容
首先係朱古力心太軟

跟住黎個綠茶雪糕pancake

再黎就係我至愛
香蕉酥皮卷
 OMG

不過咁~我好佩服個老闆,一個人做哂成間鋪嘅野,落單,整甜品,收錢執枱都係一個人攪掂。實在唔容易,喺做到踢哂腳嘅情況下仍然能夠有如此食物質數真係唔簡單。雖然我把嘴比較挑剔,但其實以小店移講,質數確實唔錯,以呢個價錢黎計,係值得的

2014-08-24
$50 (Tea)
  • 朱古力心太軟
2014-07-26 458 views
幫襯了很多次,今次“的”起心肝留下食評。今天我地試左綠茶 Tiramisu 及士多啤梨拿破侖。綠茶 Tiramisu 跟一球綠茶雪糕,Tiramisu 綠茶味很濃,唯糕身較軟,雪糕則很美味,希望可多些生果。士多啤梨拿板侖算心機之作,吉士不太甜,是自家制作。食家阿囡認為跟心太軟一樣美味。
幫襯了很多次,今次“的”起心肝留下食評。
今天我地試左綠茶 Tiramisu 及士多啤梨拿破侖。

士多啤梨拿板侖算心機之作,吉士不太甜,是自家制作。

食家阿囡認為跟心太軟一樣美味。
  • 心太軟
2014-06-10 353 views
橙色門面裝潢而且又好開揚既甜品舖絕對吸引到注目 GOOD門口已經貼左某幾款招牌甜品既A4 SIZE相&奪目既精選MENU,總有一款值得你為佢行入去既由於新開張冇耐, 枱櫈同牆身都非常新淨!(而且有MEMO表明小朋友唔可以係梳化上跳動  )甜品師傅係開放式廚房工作, 我去過幾次, 如果唔係繁忙時段只有師傅一人招呼客人&整甜品.變相等待時間較長, 趕時間的話就要諗諗喇~1. 窩夫配芒果&薄荷碎朱古力粒雪糕(可自選兩球雪糕) HKD42    一上枱見到有4件咁多即刻嚇親 整起即刻上枱夠脆 GOOD2. 榴槤漂香 HKD36    榴槤夠足料, 西米做底. 不過柚子肉同佢唔夾.. 有點扣分 OK3. 朱古力味心太軟配芒果味雪糕 (心太軟另有咖啡&綠茶味選擇) HKD45    食過兩三次都keep到有流心, 味道唔會偏甜, 水準之作 GOOD!!4. 炸北海道3.6鮮奶(6粒) HKD30    必食必食必食推介!!!!!!!!!!!!!!!! 個種皮脆內嫩好食到不得了!!    外面炸到脆卜卜但又唔會過火唔會燶! 入面啱啱好成固體但又好滑!    燉奶淋面, 配上淡淡既鮮奶味, PERFE
橙色門面裝潢而且又好開揚既甜品舖絕對吸引到注目 GOOD
總有一款值得你為佢行入去既

由於新開張冇耐, 枱櫈同牆身都非常新淨!
(而且有MEMO表明小朋友唔可以係梳化上跳動
甜品師傅係開放式廚房工作, 我去過幾次,
如果唔係繁忙時段只有師傅一人招呼客人&整甜品.
變相等待時間較長, 趕時間的話就要諗諗喇~

一上枱見到有4件咁多即刻嚇親
 整起即刻上枱夠脆 GOOD
2. 榴槤漂香 HKD36
4. 炸北海道3.6鮮奶(6粒) HKD30
好食到不得了!!
    燉奶淋面, 配上淡淡既鮮奶味, PERFECT!!

**平均HKD5/粒, 抵到震
Other Info. : 如果撞啱得師傅一人看舖, 服務方面就請將就下, 始終師傅唔係做開SERVICE嘛 :)
2014-06-01
$35 (Tea)
  • 炸鮮奶
2014-06-09 442 views
search openrice, 相片好靚,於是同同事去食下,睇下是否咁好食,誰知,又伏了。。。。睇中個椰王,賣哂,10:00之麻,仲話推介!唯有食ice cream waffle, 同事叫心太軟。上菜果时好興奮,但個waffle硬到爆炸,又奇怪味,又乾。。。心太軟朱古力味好奇怪, 好cheap的朱古力味。。。伏囉!
睇中個椰王,賣哂,10:00之麻,仲話推介!
唯有食ice cream waffle, 同事叫心太軟。
伏囉!
2014-05-18 360 views
店內不算多人,環境總算乾淨,但店員服務態度麻麻 ,解答不清楚,好似唔休做,店內recommend的綠茶心太軟賣相不錯,味道不太甜,內心杰左d, 綠茶味唔夠香濃,叫多個杧果西米露,有些杧果肉唔太新鮮。食完唔知點解好頸渴。
店內不算多人,環境總算乾淨,但店員服務態度麻麻
2014-05-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2014-02-06 206 views
慶人日,原本打算外賣精緻蛋糕返家吃,不過蛋糕店仍未開工大吉,所以改為吃甜品。甜品:法式燉蛋、綠茶心太軟配芝麻雪糕燉蛋好有蛋味好滑,焦糖好脆,若再多d雲尼拿子會更開心!(3粒生果就一般)綠茶心太軟比想中甜,唔夠熱。芝麻雪糕ok.環境清潔,燈光光猛。

甜品:法式燉蛋、綠茶心太軟配芝麻雪糕

燉蛋好有蛋味好滑,焦糖好脆,若再多d雲尼拿子會更開心!
(3粒生果就一般)

綠茶心太軟比想中甜,唔夠熱。芝麻雪糕ok.

環境清潔,燈光光猛。
2014-02-06
$41 (Last Night Supper)
  • 法式燉蛋
2013-12-24 147 views
打完邊爐本來打算吃糖水清熱氣,卻看見這家小店,看外頭照片頗吸引便試試,店座位很少,可能尚早(9pm),所以只有兩枱客。綠茶心太軟:很特別的顏色,外層蛋糕與一般心太軟口感差不多,內層是白朱古力加綠茶;白朱古力味重也較甜,但可以接受,但綠茶味欠奉。橙酒疏乎厘:很有香氣,口感好creamy好滑,意外驚喜。芒果士多啤梨拿破侖:吉士饀很滑,可惜酥皮有點兒厚和硬,切得麻煩時口感也不好。想得出其用心製作,但很多細節上有待改善。

橙酒疏乎厘:很有香氣,口感好creamy好滑,意外驚喜。

想得出其用心製作,但很多細節上有待改善。
$45 (Last Night Supper)
  • 橙酒疏乎厘
滿足過辣味蕾,又是祭甜品胃的時候。一行七人,不由分說地走到同街的甜品店…《小甜屋自家製甜品屋》,只因見其張貼於門外的甜品照片及款式均看來不俗,於是決定一試。跟同區其他甜品店相比,這裡的格局就比較富活力,加上新開業不久,桌子椅子等均非常「新淨」。menu雖只有一頁兩版,排版及圖片卻鮮明吸引。光看店子的「參考圖」已教人難以選擇,「好多款都好想點嚟食!!!」綠茶tiramisu配綠茶雪糕($38),tiramisu上的為紅豆蓉,很宇治金時風喔。 棉花糖焦糖燉蛋配鮮果($40),傳統的焦糖燉蛋加上略為烘過的棉花糖,頓添幾分新意,焦糖燉蛋內還混入了不少雲呢嗱籽(店子更聲稱是高級貨),友人說不俗啊。意大利奶凍($32),相對起來這個就較為失色,倒是裝飾挺花心思的。 由於店子只有一位甜品師傅(不知是否閒日的關係乎?!?!),隨後數道甜品均各待了好一陣子呢!!(大概是上了一客才上另一客,看來是逐客製作呢)咖啡心太軟配曲奇雪糕($45),甜品師傅還悉心地於碟上畫上圖案,實在值得一讚。綠茶心太軟配薄荷朱古力雪糕($45,薄荷朱古力雪糕加$3),這客的威化棒是粉紅色的,十分可愛。還各有一顆糖霜心心於心太軟之

還各有一顆糖霜心心於心太軟之上,很少女的感覺啊!但…其實這兩客心太軟是屬於兩位大男孩的!!!!哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈…

(由於兩位男士以比較「斯文」、於頂部中央「挖空」的方式去吃,因此未能如「平日」般示範心太軟的流心度呢)

五位友人已相繼吃畢甜品,二人的卻仍未上桌。嗯,這個也可以理解,上文已提及只有一位甜品師傅,那只好繼續耐心等待吧。
待了大概半小時左右,登登登凳…我的火焰雪山($38)終…於…出…場…了…!!!
大家十分期待甜品師傅淋上冧酒、「著火」的一刻,呵呵,這就是火焰雪山的吸引之處。
蛋白發得綿密挺身,內裡則包著自選的榴…槤…雪…糕(加$3),味道不假,整體感覺非常良好,驚喜的是底層以火龍果盛載,既特別又貼題。(店子還細心地把火龍果中央挖了一半圓的小洞,用以填入雪糕之用)
壓軸是他的原味梳乎厘配曲奇雪糕($36),焗得有如大磨菇般,樣子雖沒一般梳乎厘漂亮,卻顯得有趣而別具一格。
貪玩的他發揮傻人本色,自創了梳乎厘的新吃法,先於頂部挖出小洞,然後把雪糕置於其中,「Oh~no~! It’s falling…」
嘿嘿嘿,眾人將之命名為「陸沉梳乎厘」,可謂「有得食又有得玩」。

我偷吃了一口,雪糕跟梳乎厘一併放進口裡、一冷一熱、非常過癮,加上梳乎厘主要以蛋白製作,吃來有如「一陣風」,甜度亦剛好,罪惡感即時下降了。

以元朗區來說此店的確頗有heart及用心,不過由於只有一位甜品師傅的關係,故烘焙類的甜品均製作需時,就以我們這次為例,也至少等上半小時左右呢!

吃過…笑過…11pm左右,是次的聚會完滿結束。
$41 (Last Night Supper)
2013-09-09 89 views
一行六人食飽飯再食甜品~ 叫o左四樣o野...1) 綠茶心太軟    真係好特別~ 綠茶味好勁~ 配雲呢拿雪糕最正!!!2) 開心果雪芭     好多開心果碎~ 不過唔夠凍...同埋d朱古力醬太多又唔溶...    一pat o野咁撻o係度...賣相都唔夠靚...3) 火焰雪山    入面有自選雪糕~ 味道即刻比平時食開o個d豐富o左~    仲有火龍果墊底...幾得意~ 4) 士多啤利拿破侖    無乜特別...勝在吉士醬夠晒多~ 同埋d皮真係好鬆脆好好味~ 見門口有牌推3.6牛奶燉椰皇~ 下次一於試o下先~
一行六人食飽飯再食甜品~ 叫o左四樣o野...
1) 綠茶心太軟
    真係好特別~ 綠茶味好勁~ 配雲呢拿雪糕最正!!!

2) 開心果雪芭
    一pat o野咁撻o係度...賣相都唔夠靚...
3) 火焰雪山
    入面有自選雪糕~ 味道即刻比平時食開o個d豐富o左~
    仲有火龍果墊底...幾得意~
4) 士多啤利拿破侖

見門口有牌推3.6牛奶燉椰皇~ 下次一於試o下先~
Other Info. : 又新街咁多甜品鋪...見呢間夜晚都算幾多人... 希望佢出多d特色o野吸引顧客啦~ 因為如果食普通涼粉呀...西米撈o個d...我去前d X仔都唔會揀佢... 所以一定要整多d特色o野先留得住d客~ 同埋師傅要專業d lor...個火焰雪山...換o左兩把火槍都唔係好點得著d酒...唔ok wor...
2013-09-09
$43 (Other)
2013-09-01 114 views
上次食完之後對此甜品店留下頗好的印象,所以決定食過返尋味,今次食咗個鮮什果涼粉同原個椰皇燉奶,涼粉度度食都差唔多,但個燉椰皇真係無得頂,啲奶燉得好滑,加上好輕微嘅薑汁,食到停唔倒,我揀咗熱嘅,應該熱會好味啲!原來燉椰皇只有星期六,曰先有,仲要限量供應,嘩,好好彩我有幸食到!!
原個椰皇薑汁燉3.6牛奶
2013-08-31
原個椰皇薑汁燉3.6牛奶
2013-08-21 55 views
最近好多朋友推薦我食呢間甜品,加上發現係新開既就同友人一同前往品嚐我認為位置有d偏僻,所以大家黎食前要做足準備功課哦本人係抹茶愛好者,餐單上既綠茶心太軟即刻吸引左我! 而隨之配上既雪糕我簡左曲奇味. 一見個賣相都好滿意。先講個心太軟,我認為水準確實唔錯, 上餐頗快, 心太軟既溫度適中, 用匙巾一打開心太軟就流出抹茶色既流心!品嚐一口後,外皮的抹茶味道,配上濃郁既抹茶流心, 真係好好味! 加上外皮焗到有少少金黃色, 賣相吸引之餘,同時令心太軟口有少少外脆內軟既口感! 值得一贊👍至於個雪糕,我略嫌奶味過重而遮蓋左曲奇既味道, 而且一上枱雪糕好硬,要放一陣先可品嚐。P.s.建議叫綠茶心太軟唔好配抹茶雪糕,會令你味覺混亂阿有一驚喜係個蛋卷,咬一口先發現係橙味,配心太軟 都幾得意!另外亦叫左呢個香蕉酥皮卷?(唔記得實際個名😅) 岩岩咬落去入面既香蕉真係好熱口, 不過味道都唔錯, 酥皮亦夠鬆脆, 配香蕉味好夾!唔愛食太甜既人可以試下呢款甜品,甜度唔高但依然好好味!整體黎講水準真係唔錯👍有機會都會食多幾次

最近好多朋友推薦我食呢間甜品,
加上發現係新開既就同友人一同前往品嚐

我認為位置有d偏僻,所以大家黎食前要做足準備功課哦

P.s.建議叫綠茶心太軟唔好配抹茶雪糕,會令你味覺混亂阿

有一驚喜係個蛋卷,咬一口先發現係橙味,配心太軟 都幾得意!

整體黎講水準真係唔錯👍有機會都會食多幾次
$40 (Tea)
2013-08-16 48 views
行過發覺有間新甜品店,同朋友商議後決定放棄唔去食開嘅泛后,咁就一於試下新嘢,哩間小甜屋雖然店子小小,但係坐得舒服,又有電視睇添!朋友a要咗個士多啤梨拿破侖,個賣相好靚,而個酥皮好鬆脆,層層大小不一,相信係自己焗製嘅,好驚喜,至於裡面啲吉士,好香又夠滑,加埋放得滿滿嘅士多啤梨粒,真係好好味,我同朋友b都忍唔住一再偷吃!朋友b要咗個由侍應妹妹推介嘅開心果芭菲,真係要讚一讚個侍應妹妹好nice,佢好有耐性去介紹比我地。個開心果芭菲都好好味,係一個裡面充滿焦糖碎同開心果碎嘅自製雪糕,啲焦糖碎,開心果碎好脆口,雪糕上面淋咗少少苦苦地朱古力,味道好夾,而且雪糕都有啲焦糖味,甜度啱啱好,朋友b話好好食!至於我就要咗個綠茶心太軟,好似出面其他甜品店比較少食倒,個綠茶心太軟一切開,流心真係綠色㗎,綠茶味都幾濃,都幾好味!今次試完之後,覺得哩度啲甜品都好好,下次會再去幫襯!
士多啤梨拿破侖
開心果芭菲
2013-08-14
$42 (Last Night Supper)
2013-08-11 34 views
 我被自家製甜品的字眼吸引著了,所以來一試!下面的圖片是開心果芭菲,個waitress向我推介的!佢話無乜地方可以食到這個甜品,我想真係?好,就試下啦!首先賣相可以,芭菲上有濃濃的朱古力醬,味道也不錯!到個主角開心果芭菲就只係一般!第一,開心果味不夠,開心果粒也不脆,但雪糕裏有脆脆的焦糖粒和甜度又適中,這是少少的驚喜!諗住個芭菲是不錯的,但到最後,竟然有幾塊小的東西留在口裏,還要用牙不停的"趙"!呀?咩呢㗎? 原來係"淋"咗的粟米片!真的破壞晒個好印象!我覺得有D晝蛇添足!幾失望! 以下是木糠布丁,賣相又係好吸引!可是味道很淡和不夠甜!加上木糠碎太多,所以吃不到奶香味和口感不夠滑!朱古力雪糕還可!有香濃的朱古力味!總括來說,這間甜品店是可以一試!
 我被自家製甜品的字眼吸引著了,所以來一試!

朱古力雪糕還可!有香濃的朱古力味!
總括來說,這間甜品店是可以一試!

Other Info. : 不要期望好的服務!他們不太友善!
2013-08-10