3 day(s) ago 0 views
男朋友一直都係大牌檔超級fans,只係黃既大牌檔唔多🥺(如果大家有好食既好介紹,記得留言話比我地知!💬)疫情之後更係無咩機會出去食大牌檔,最近開返夜市就比佢即刻捉左去食啦😂~富記位置大圍隆亨邨冬菇亭,環境比想像中衛生乾淨,7點幾去到已經爆場啦😛~ 唔知係咪太旺場,野食落單都等左20分鐘左右度先有,不過飲住啤酒等都ok既,爽🤣! 啤酒選擇算多,而且夠凍!👍🏻1. 南乳吊燒雞 ($88/半隻) 🌟4/5分富記最出名係招牌既「種運雞」,呢個係一大隻雞咁上,我地又想試多啲其他野,就轉叫半隻吊燒雞啦。如果大家試過種運雞不妨同我地分享下!😋吊燒雞半隻份量都唔少,皮脆肉嫩又唔會太肥🥰 雞肉本身唔算太咸,南乳另上,點埋就更添風味!😚2. 京都骨 ($68) 🌟4.5/5分呢個又係人氣推薦‼️同平時京都骨唔同,佢係用豬扒做既,變相就唔會好多骨,大部分肉質幾淋身👍🏻☺️只係間一兩舊有少少柴,不過整體啖啖肉又酸酸溜溜,撈飯一流啊!😍配菜只有菠蘿,完全唔會靠啲料頭扮到好大份咁,因為佢真係好多舊肉啊痴線!😭3. 啫啫通菜煲 ($68) 🌟4.5/5分富記有好多煲仔菜選擇,我揀左個啫啫通菜煲平衡下(食肉獸既男朋友話完

1. 南乳吊燒雞 ($88/半隻) 🌟4/5分
南乳吊燒雞 ($88/半隻)

2. 京都骨 ($68) 🌟4.5/5分
京都骨 ($68)

3. 啫啫通菜煲 ($68) 🌟4.5/5分
啫啫通菜煲 ($68)
富記有好多煲仔菜選擇,我揀左個啫啫通菜煲平衡下(食肉獸既男朋友話完全唔使食菜🙄)。通菜煲好有鑊氣,超級惹味😋👍🏻有啲肉碎、魚乾仔、蝦米仔咁,香到我自己食哂一煲都無問題(唔想食菜既男朋友都食唔停口😏) 如果再熱啲就無敵了~

4. 椒鹽鮮魷 ($128) 🌟4/5分
椒鹽鮮魷 ($128)
食左3樣野都覺得好好食,眼寬肚窄忍唔住加單!😛本身想叫鮮魷拼九肚魚(好小地方有得咁拼),滿足哂我地既小願望😳不過當日無九肚魚🥺鮮魷上台熱辣辣,香脆肉厚,送酒一流啊!😆建議個椒鹽味可以再重手啲~

總括黎講,富記絕對係一間良心小店👍🏻👍🏻唔單講係黃店份上,連價錢、份量都係超級良心!😉店員親切友善,食物夠鑊氣又惹味🤩我已經feel到男朋友book mark左呢度做我地既飯堂了,佢一定會成日拉我黎食...
南乳吊燒雞 ($88/半隻)
京都骨 ($68)
啫啫通菜煲 ($68)
椒鹽鮮魷 ($128)
2021-02-12 0 views
團年去左大圍嗰邊食,一早就搵定附近有咩好野幫襯🥰🥰咁啱見到有人介紹隆亨冬菇亭富記大排檔,話就話大排檔但其實呢度啲冬菇亭裝修曬,已經係好靚仔既餐廳黎喇👍🏻👍🏻👍🏻叫左五個小菜加隻炸子雞,全部要左加大size,上菜真係冇手軟,所有餸都分兩大盒咁上😄😄十幾廿人食都夠曬,份量超足!呢檔富記係未裝修變冬菇亭之前已經一早係大圍做左幾十年,係真正既老字號,老闆都同街坊好friend,勁有人情味🥰🥰而且老牌中菜鑊氣真係冇得輸,外賣都完全唔會失望,掓鹽九肚魚爽脆調味豐富🔥金沙骨每舊都勁大塊,肉質超嫩!醬汁又濃!炸子雞完全係出去飲宴既味道👍🏻👍🏻👍🏻仲有個黃金蝦球係實的的好多蝦肉,絕非麵粉波❤️總括嚟講呢餐真係食出水準💕有驚喜好後悔掛住食冇幫佢影靚相😭下次有機一齊回饋番比富記,大家要多多支持唔好比咁有水準又有良心既老牌消失呀💕💕💕💪💪

仲有個黃金蝦球係實的的好多蝦肉,絕非麵粉波❤️

總括嚟講呢餐真係食出水準💕有驚喜
2021-02-11
15 Minutes (TakeAway)
Dinner
  • 京都骨
  • 種運雞
  • 掓鹽九肚魚
  • 招牌炸蝦丸
  • 薑蔥魚雲煲
2021-02-04 174 views
一日一黃店-沙田良心大份抵食富記大排檔 係大圍隆亨都有好多年歷史 近年冬菇亭翻中翻新變咗屋仔大排檔 都仲保持到大排檔小炒水準 fb keep住都有表態 之前曾經試過告急 但今日下午茶時間去試試 晚市冇堂食 一樣好多人.先上左個湯 (應該係南瓜豬骨湯)👍🏻清甜 飲完冇頸渴感覺冇味精 高分.⭐️椒鹽九肚魚$88👍🏻粉薄 魚肉好滑 本身冇咩調味要點執⭐️京都骨$68唔係用骨 係用豬扒去做👍🏻豬扒調味同埋質感都唔錯夠林好食⭐️雜燴炒河$50👍🏻好多配料 叉燒燒肉魷魚蝦仁豬潤 好豐富👌🏻河粉有鑊氣 河粉冇黐埋一舊醬汁感覺唔會太油👎🏻唯一係舊燒肉好鬼乾.整體份量好大份 好足料一個小菜可以食飽一個人兩個人 叫左3碟 最後食唔晒.#富記大排檔 (大圍) @fu_kee 地址:大圍隆亨村熟食亭5-12號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:3.8/5服務:3.8/5抵食:4.2/5
先上左個湯 (應該係南瓜豬骨湯)
👍🏻清甜 飲完冇頸渴感覺冇味精 高分
環境:3.8/5
服務:3.8/5
抵食:4.2/5
2020-12-22 922 views
冬至限聚令大家都無得出街食,上網見到依間盆菜十分吸引,6人盆菜都係$880咋,比起出面其他店嘅性價比高好多。🤤🤤🤤送貨服務都係加$50,準時送到樓下,用中小火加熱20分鐘後開食,芋頭好粉好入味,鮑魚易咬又新鮮,好驚喜! 🤩🤩🤩食過咗多次盆菜,今次最好,屋企人都好滿意! 份量十足,6個人食完全足夠,完全唔洗加餸。幫襯黃店嘅冬至盆菜,色香味俱全,仲用南非鮑魚同流浮山金蠔,非常足料。絕對會有下次,黃店值得支持‼️

原隻鮮鮑魚金蠔花膠冬至盆菜
原隻鮮鮑魚金蠔花膠冬至盆菜
2020-11-08 806 views
整體食嘢氣氛好好!值得再去/帶一大班朋友食!好有大排檔風味! 上菜速度非常之快! 侍應成日跑來跑去!一開始由大圍站步行過去要10分鐘都有少少麻煩,但食完之後又覺得幾值得。先叫咗椒鹽鮮魷($68)+ 富記小炒王($68), 魷魚係新鮮但可惜底部淋左,如果有d 炸粉絲鋪喺底,D 蒸氣就唔會整淋d 炸粉! 小炒王用少油乾炒,幾香口。 京都骨($68) 對三個人的份量好大,最特別嘅係佢嘅肥膏食落去完全唔油膩!調味甜酸度適中。 沙嗲肥牛粉絲煲($78)粉絲份量非常多,不過肥牛有少少硬。係食粉絲多過食牛肉😂豉椒炒蜆($88)好食!味道都係偏鹹偏濃!
整體食嘢氣氛好好!值得再去/帶一大班朋友食!
好有大排檔風味! 上菜速度非常之快! 侍應成日跑來跑去!

豉椒炒蜆($88)好食!味道都係偏鹹偏濃!

椒鹽鮮魷
  • 京都骨
2020-10-28 544 views
今晚買左碗粥食想再食下菜同炒麵就去屋企附近既富記度買外賣點左~蒜容炒西蘭花 (8分)份量係唔算少既叫做炒得剛好唔會好淋或者好硬(西蘭花太硬好難咬呀)整體可以有香香蒜容味~雪菜肉絲炆米 (6分)呢個就好一般般呀好似無咩穫氣咁呀雖然雪菜同肉既份量都唔叫少但唔吸引呀
今晚買左碗粥食
想再食下菜同炒麵
就去屋企附近既富記度買外賣

點左
~蒜容炒西蘭花 (8分)
份量係唔算少既
叫做炒得剛好
唔會好淋或者好硬
(西蘭花太硬好難咬呀)
整體可以
有香香蒜容味

~雪菜肉絲炆米 (6分)
呢個就好一般般呀
好似無咩穫氣咁呀
雖然雪菜同肉既份量都唔叫少
但唔吸引呀
Other Info. : 有外賣自取扣,價錢係吸引既
2020-10-22
TakeAway
2020-10-23 590 views
雖然住咗沙田咁多年,但我都係第一次嚟隆亨村食嘢,如果唔係朋友帶我嚟,都唔知哩度有個熟食亭同埋有咁正嘅嘢食。.富記有2間舖位,所以都幾大幾多位,7點鍾嚟到,都有少量街坊晌度食緊野。哩度仲有卡位,同埋朋友嚟食飯、吹水都幾適合。.我哋叫咗🔸辣子雞煲、🔸椒鹽豆腐、🔸椒鹽九肚魚、🔸韭菜豬紅、🔸鯪魚肉浸時菜、🔸京都骨.▪️辣子雞煲充滿川麻嘅味道,雞好入味好滑,醬汁惹味,唔太辣好好味!▪️韭菜豬紅非常好食,豬紅好嫩滑,個湯汁入晒味,連我個朋友唔太食豬紅嘅佢都覺得好好味,湯嘅下低有好多韭菜。▪️椒鹽九肚魚炸得好香脆,入面嘅九肚魚好滑好Juicy,外脆內軟。▪️椒鹽豆腐就正正常,份量多,但調味唔多夠,比較淡口。▪️京都骨大大件,啲汁酸酸甜甜夠惹味,豬扒葉得都夠入味,但係我食到有少少雪藏味,哩度扣少少分。▪️鯪魚肉浸時菜,菜底我哋揀咗生菜新鮮、爽脆,味道清淡。
▪️椒鹽豆腐就正正常,份量多,但調味唔多夠,比較淡口。
▪️鯪魚肉浸時菜,菜底我哋揀咗生菜新鮮、爽脆,味道清淡。

辣子雞煲

韭菜豬紅
鯪魚肉浸時菜
椒鹽豆腐
辣子雞煲
韭菜豬紅
椒鹽豆腐
2020-09-15 755 views
疫情好嚴重嗰陣碌碌吓IG搵到呢間富記大牌檔,原來呢類冬菇亭大排檔都有黃店!佢哋位於大圍隆亨邨,中大恒大啲同學仔呀遲啲要上莊落莊成莊Inaug食宵嘅話識揀啦😈😋 菠蘿京都骨 $68😋 椒鹽九肚魚 $68 (原價$88)😋 啫啫通菜煲 $6868蚊一碟小菜喺大牌檔嚟講已經算係非常抵,而且份量都唔細!喺大排檔叫小菜有個技巧,就係一定要叫碟有汁嘅餸,咁樣撈飯就無咁寡~ 仲要叫多碟菜,咁就好似會健康啲😗 想講佢哋效率都幾高,上菜好快,仲要熱辣辣出煙嘅😆 京都骨啲肉好大嚿同好入味!九肚魚外好脆入面好軟同好熱,真係即炸咁嘅款~😋 招牌種運雞 $168諗叫雞嘅時候考慮過叫沙頭角走地雞定係呢個招牌種運雞,沙頭角雞好似本土啲但呢個就好似型啲,小編同朋友最後都係揀咗型啲嘅呢個😂 隻雞上嘅時候又係熱辣辣,外皮好脆,入面嘅雞肉肉質都好鮮嫩,自己雞髀自己撕嘅感覺真係好正 呢隻雞跟埋南乳醬,呢個配搭幾新鮮,鮮嫩嘅雞肉點埋甜甜地加少少鹹嘅醬真係perfect池😝

😋 菠蘿京都骨 $68
😋 椒鹽九肚魚 $68 (原價$88)
😋 啫啫通菜煲 $68
菠蘿京都骨

啫啫通菜煲

😋 招牌種運雞 $168
菠蘿京都骨
啫啫通菜煲
招牌種運雞
前排同大學同學出黎食個飯短聚一下有同學仔話想嘆住冷氣食有鑊氣既野我地最後揀左富記💛講下食左咩啦💁🏽‍♀️積運雞 ($168)呢隻雞係富記既signature之一 打卡一流📸落單前店員仲提我地要自己搣黎食 我地話ok先落單👍🏽 上菜個陣俾埋一盒手套我地 好貼心☺️燒雞既火喉控制得唔錯 即叫即燒皮脆肉嫩 一路搣一路有雞油滴出黎~~雞肉有南乳味 亦都有另上一小碟南乳醬😋招牌炸蝦丸 ($88)蝦丸大大粒 彈牙!無記錯入面係有少少蟹籽係入面既~~鮮蝦墨魚滑浸時蔬 ($68)相比下 都係覺得蝦滑香口d咁處理好味d😛呢碟小菜既蝦滑墨魚滑既質地梅左少少~~勝在菜量唔少👍🏽菠蘿生炒骨 ($68)生炒骨真係食得出鑊氣 新鮮炸 所以好脆口~~汁醬幾酸 好開胃😋加上菠蘿🍍係用新鮮菠蘿 加分加分!!整體黎講黎餐絕對滿足到我地既願望✨✨希望疫情快d好轉🙏🏽 好想快d可以再同朋友出黎食住好西咁短聚🥺

前排同大學同學出黎食個飯短聚一下
有同學仔話想嘆住冷氣食有鑊氣既野
我地最後揀左富記💛

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
積運雞 ($168)
呢隻雞係富記既signature之一 打卡一流📸
落單前店員仲提我地要自己搣黎食 我地話ok先落單👍🏽
上菜個陣俾埋一盒手套我地 好貼心☺️

燒雞既火喉控制得唔錯 即叫即燒
皮脆肉嫩 一路搣一路有雞油滴出黎~~
雞肉有南乳味 亦都有另上一小碟南乳醬😋

招牌炸蝦丸 ($88)
蝦丸大大粒 彈牙!
無記錯入面係有少少蟹籽係入面既~~

鮮蝦墨魚滑浸時蔬 ($68)
相比下 都係覺得蝦滑香口d咁處理好味d😛
呢碟小菜既蝦滑墨魚滑既質地梅左少少~~
勝在菜量唔少👍🏽

菠蘿生炒骨 ($68)
生炒骨真係食得出鑊氣 新鮮炸 所以好脆口~~
汁醬幾酸 好開胃😋
加上菠蘿🍍係用新鮮菠蘿 加分加分!!

整體黎講
黎餐絕對滿足到我地既願望✨✨
希望疫情快d好轉🙏🏽
好想快d可以再同朋友出黎食住好西咁短聚🥺
2020-05-07 1115 views
今日無端端好想食小菜,橫掂去開沙田,就睇吓附近有啲咩特色嘅大排檔。咁見上網有人介紹呢間,咁佢就喺冬菇亭嘅,而且入邊都有冷氣,入到去店員都比較手忙腳亂,想拎位嘅時候都係門口企左一陣先至有人安排我哋入去帶位,但係因為見佢係小店,人手安排比較慢慢緊,所以我都值得體諒嘅。坐低我哋就開始叫餸,咁我哋叫咗三樣餸,其實三樣餸都好食嘅,所以呢間餐廳我都會俾佢一個中上嘅分數。我哋就叫咗個金銀蛋炒時菜,咁我哋就揀咗菜心,佢嘅用料都好靚啊,菜心係用菜心苗,食落去好嫩口,唔會好老,而且金銀蛋都好食,重點係佢份量好大,大大碟餸先至$65 ,所以我覺得呢一個菜都好抵食。另外我哋就見咗個京都骨,如果大家有睇下邊嘅相片嘅話就可以見到佢啲京都骨其實真係好大份,我哋兩個人食都起碼每一個人都可以拎到差唔多八九件,而且佢每一件都係好多肉,而且骨嘅份量比較少,所以佢真係抵食夾大分,不過佢個配料其實真係比較少,只係得菠蘿,其實我出邊食過其他嘅京都骨都係有其他嘅三色椒,或者最少係青椒作一個配菜,但係呢間就剩係得菠蘿,我反而就覺得比較遜色一啲,因為睇返落去個外貌其實唔係特別討好,如果加返個三色椒或者係青椒嘅話令到個色彩豐富啲,咁可能

另外我哋就見咗個京都骨,如果大家有睇下邊嘅相片嘅話就可以見到佢啲京都骨其實真係好大份,我哋兩個人食都起碼每一個人都可以拎到差唔多八九件,而且佢每一件都係好多肉,而且骨嘅份量比較少,所以佢真係抵食夾大分,不過佢個配料其實真係比較少,只係得菠蘿,其實我出邊食過其他嘅京都骨都係有其他嘅三色椒,或者最少係青椒作一個配菜,但係呢間就剩係得菠蘿,我反而就覺得比較遜色一啲,因為睇返落去個外貌其實唔係特別討好,如果加返個三色椒或者係青椒嘅話令到個色彩豐富啲,咁可能個賣相會好返啲嘅,所以我寧願佢肉嘅份量少啲,去換取其他三色椒返嚟,當然明白呢個價錢去做京都骨係有難道嘅,但係我覺得可以盡做嘅。

另外我哋仲叫咗個啫啫雞煲,啫啫雞煲係我其中一樣好想食嘅小菜,一見到個雞煲上枱嘅時候我就聞到佢好香,而且佢啲份量係比起其他兩碟餸係小嘅,佢係比較貼近一般其他餐廳所叫到嘅啫啫雞煲嘅份量,所以其實我冇因為呢一個份量而去扣分嘅,不過可以一讚嘅係入邊嘅用料都算係好足,裏面係有好多雞,而且入邊係有冬菇同埋豬潤,不過都係果句,佢嘅冬菇其實只係得一片,其實都係偏小嘅,所以如果係啲雞份量少啲,但係冬菇嘅份量多番啲,我就覺得個雞煲就比較完美啦!

最後都講吓衛生同埋服務態度方面嘅,老實講,冬菇亭你想佢真係有幾衛生啦,所以其實睇返餐廳望落去企理,職員抹枱起碼冇表面嘅污跡其實真係合格有突㗎啦,另外店員嘅態度都好,起碼叫做隨傳隨到,所以我覺得呢間餐廳可以值得去!
金銀蛋炒菜心
啫啫雞煲
金銀蛋炒菜心
啫啫雞煲
2020-03-30 1146 views
根據《香港編年史》,富記大排檔被列為黃店原因如下:*20200215 FB支持和你外賣行動*20191125 FB慶祝投票結果*20191120 FB分享願榮光歌詞 今晚5個人去食晚餐,入到餐廳量完體溫先醒起「4人飯聚,5人就犯罪」,再望望餐廳,張張都十人大枱,好彩店家都好好,願意安排2張大枱俾我地分開坐 最後我地選擇左放棄一個朋友,4人飯聚算,點左4個餸<芝麻西檸雞>、<椒鹽肉排>、<沙嗲肥牛粉絲煲>、<黃金九肚魚>,另加1個外賣<上海粗炒>整體來講,野食質素非常唔錯,上餐時間極快之餘仲係熱辣辣♨️份量大件夾抵食👍🏻 圖中小包果汁🧃係跟小菜套餐送嘅飲品,我地冇飲到拎走左,因為餐廳本身提供嘅熱茶水滾茶靚🍵 **呢段時間如果超過4個人來食飯,建議都係轉外賣啦,外賣自取滿$200仲有八五折🈹
根據《香港編年史》,富記大排檔被列為黃店原因如下:
*20200215 FB支持和你外賣行動

芝麻西檸雞
沙嗲肥牛粉絲煲
黃金九肚魚
2020-03-30 698 views
大圍,曾經也曾經有好幾間大排檔,隆亨也曾多次光顧。自從改建以後就沒再來了。今天特意前來,其實早前見到棟企雞一類做法,這裡叫種運雞。點了支竹牛腩煲。牛腩不行,瘦的位置全是渣,有部分又不夠淋。汁也不夠味,不夠香,沒有煲仔的風味。支竹也不夠味,不夠淋,就似拆袋放入去,煮一煮就出餐。全煲唯一牛筋,算係淋,但同樣不入味,相信是一味兩做,既是支竹炆,也是咖喱煮,所以不能太有味。本想叫豆豉鯪魚油麥菜,但沒有油麥菜,改為炒通菜。但豆豉鯪魚下得不夠,又沒其他調味,也是不夠味,欠鑊氣。主角種運雞,燒得靚仔。雞種是黃油雞一類,肉汁豐富,假如底下舖白飯,多誘人。但一食就大鑊,醃味不足,只有皮是有味,食到南乳,但脾厚肉位置唔夠味,醃的時間唔夠。胸的位置不鞋有汁,但同樣無味,是故要配上南乳醬?整體而言,不禁想問大排檔的重點,是抵食,大件,夠味,有鑊氣嗎?賣單338元,其實不貴,但以食物質素而言也不便宜,重點是沒味道也欠鑊氣,假如如此,光顧的理由?
點了支竹牛腩煲。
支竹也不夠味,不夠淋,就似拆袋放入去,煮一煮就出餐。
主角種運雞,燒得靚仔。
2020-03-21 455 views
搬去大圍之後,呢間餐廳已經係我家人飯堂,諗唔到食咩就會:落富記囉!野食夠大碟,炒野有鑊氣,價錢相宜,食物好味。介紹幾款我地必叫好味推介!!口水雞 約$70 半隻抵食到,佢個汁係香辣少油版好開胃,上面有花生碎同莞茜,又香又滋味。生炒骨炸得脆卜卜,加酸甜汁菠蘿同青椒,上菜熱辣辣,食得出唔係炸完放好耐既肉,新鮮炸完再炒,炸粉唔厚。粟米魚肚湯一黎個個都嘩嘩聲,好大盅,同酒樓佛跳牆個盅咁上下大,冬天凍冰冰飲返兩碗好爽,無胃口又可以送飯,最緊要係飲完唔口渴,應該唔多味精。下次你地係大圍諗唔到食咩,可以黎試試

野食夠大碟,炒野有鑊氣,價錢相宜,食物好味。

介紹幾款我地必叫好味推介!!
口水雞 約$70 半隻

生炒骨

粟米魚肚湯

下次你地係大圍諗唔到食咩,可以黎試試

2020-03-16 359 views
富記早餐$32牛油方包,方包好薄,牛油好少又唔均勻,麻麻地!沙嗲牛肉通粉有好多牛肉, 沙嗲汁好濃, 通粉夠多,通粉仲係我鐘意既坑紋通粉,好好食!腸仔同雞蛋會放埋落通粉度,其實我唔太鐘意雞蛋有沙嗲汁,不過因為外賣都無計🤦🏻‍♀️奶茶茶味濃,都幾好!
富記早餐$32

牛油方包,方包好薄,牛油好少又唔均勻,麻麻地!

奶茶茶味濃,都幾好!
2020-03-16
TakeAway
$32 (Breakfast)
2020-02-25 278 views
第一次嚟到隆亨邨富記到食早餐,叫左個沙爹牛肉麵,一放落枱面經己聞到好香嘅牛肉味☺️個面唔會好似出面餐廳咁好淋,再試吓佢d牛肉......真係好够味好正,大圍少有咁嘅高質素早餐,d沙爹汁捞埋落湯到成碗飲埋👍食完碗麵唔够侯,我再叫多個蛋治嚟試下啦,真係估佢唔到,連個蛋治都炒得好滑,而且份量唔少,唔似出面炒到生得制,有d又熟到起召,佢啱啱好!同時間又食到牛油嘅香味!!!一定會經常嚟!!下次再嚟試下佢哋嘅下午先👏🏻
沙爹牛肉麵
蛋治