雖然中國人著重過節一家人坐埋一齊食飯慶團圓,但係今年大家應該要謹守在家的崗位,減少人群聚集和社交活動! 疫情下大家都憂心忡忡,想帶點正能量和節日氣氛俾屋企人,就揀咗富臨的大熱流心奶黃月餅,完美結合頂級鹹蛋黃、牛油、麵粉和奶黃的流心月餅,醇滑甘香的口感,百份百香港製造,送禮自用都食得安心。以紙盒雙層包裝的月餅共有八個,每個以獨立包裝,衛生易保存。富臨的流心奶黃月餅選用優質的食材,其中以牛油代替傳統的豬油或廉價的棕櫚油,而且百份百香港製造,帶來意想不到的驚喜。切開流心奶黃月餅,在室溫下洶湧的奶黃流心溢出,散發醇滑的奶油香氣。月餅入口甜滑豐富,黃金比例,鹹蛋黃咸香和甜度平衡適中,別具獨特的月餅滋味。鹹甜皆備,選用最優質的食材,配合黃金比例,精心焗製而成。而且百份百香港製造,絕對是慶賀中秋、送禮之選。
以紙盒雙層包裝的月餅共有八個,每個以獨立包裝,衛生易保存。
2020-08-02
TakeAway
$198 (Tea)
  • 流心奶黃月餅
2020-06-02 408 views
近排因爲新冠肺炎買多了外賣,上星期就買了富臨外賣,原本以為沒有什麼特別。想不到這間酒樓這次頗有驚喜!第一道菜是揚州炒飯,飯本身夠乾身,應該是隔夜飯才能做到的粒粒分明。材料也沒有馬虎,叉燒蝦仁份量足夠,值得一讚另一個餸係馬來咖喱雞,雞球分量也是很足夠,兩個人剛剛好,咖喱味偏濃,本人很是喜歡。須然我未試過正宗的馬來咖喱雞,以這個價錢,我覺得非常值!這間酒樓的準備時間算很快,我剛下單好快就有了,食物熱度適中,我們不用返熱就可以食了。總括來說,這次我們兩人食了$151,這個質素來說無得輸

2020-05-24
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
  • 揚州炒飯
2020-05-05 387 views
今晚冇煮飯 見富臨有48折 非常抵就打去叫左幾個外賣 48折真係超抵 平時7 80蚊一個餸 依家半價都唔使 3 40蚊就有自己煮都唔只呢個價! 抵!我地就叫左兩個餸 一個伊麵大澳香蝦骨用大澳蝦醬餣嘅豬扒 再炸 非常香口惹味! 餣得剛剛好 唔會太鹹再叫多個 黑椒薯仔牛柳粒好夠鑊氣 薯仔炸得脆 牛柳粒夠林之餘 都唔覺有鬆肉粉味 加埋黑椒汁 真係食到停唔到啊 最後就係瑤柱金菇炆伊麵煮得幾好 食左2碗都唔會太油膩 好味啊抵食又方便 就打個電話 行到去酒樓就有得拎!
今晚冇煮飯 見富臨有48折 非常抵
就打去叫左幾個外賣

自己煮都唔只呢個價! 抵!

我地就叫左兩個餸 一個伊麵

大澳香蝦骨

再叫多個 黑椒薯仔牛柳粒

最後就係瑤柱金菇炆伊麵
煮得幾好 食左2碗都唔會太油膩 好味啊

抵食又方便 就打個電話 行到去酒樓就有得拎!

2020-05-03 285 views
同爸爸媽媽食飯 最好就係去酒樓 地方大坐得又舒服方便傾計 今次去咗青衣富臨皇宮 唔使等位好快就可以入座啦 餐牌選擇都好多 我哋三個人就叫咗三個主菜同一個小食沙薑豬手 $28叫咗個小食 個豬手整得好林 個煮同平時有唔同 已經撈好曬唔係自己點沙薑汁食 睇落唔似沙薑豬手 但食落個沙薑味都幾濃芝士波士頓焗龍蝦 $238龍蝦大隻啖啖肉 龍蝦肉彈牙 最鍾意配埋芝士撈埋伊麵嚟食 好滿足極品燒鵝皇 $128富臨啲燒鵝 真係唔錯 皮下脂肪唔係好多 充滿油香 皮脆肉嫩 瑤柱海味什菜煲 $88瑤柱啲味好出 配埋蝦米瑤柱北菇煮成一個海鮮湯味道真係好鮮甜 最後連湯都飲埋今次整體屋企人覺得好滿意 有機會下次再嚟食

沙薑豬手 $28

芝士波士頓焗龍蝦 $238

極品燒鵝皇 $128
富臨啲燒鵝 真係唔錯 皮下脂肪唔係好多 充滿油香 皮脆肉嫩

瑤柱海味什菜煲 $88

今次整體屋企人覺得好滿意 有機會下次再嚟食

2020-04-14 314 views
今日放工老媽子唔想煮飯,但又有肺炎關係冇所出街食,屋企人又想食中菜,所以就叫左個外賣自取翻屋企食,去間久仰大名嘅富臨皇宮,結果完全冇失望。第一道招牌菜係蓮藕咸魚煎肉餅,香香嘅肉質,煎得啱啱好,富臨皇宮作為主打中菜嘅餐廳,果然冇令我失望!之後叫左個西蘭花炒蚌片蝦球,都做得唔錯,味道夠之餘脆軟適中。啲蚌片同蝦球好有鮮味,西蘭花入哂味,值得一試。最後叫左個糯米飯食,啲飯香好正,食落唔會太淋啱啱好,簡直係上品!最後講下依間餐嘅服務。部長好快就幫我落單,啲餸都好快有,所以服務上我俾滿分!價錢黎講我地兩個人食左大概$144。以咁高質素嘅食物黎講算係物超所值。所以整體黎講我對今餐嘅評分係9分!

2020-04-11
$70 (Dinner)
2019-10-21 435 views
中午lunch飲茶富臨無咩人上去即有位Xo炒腸粉,都幾香 幾入味煎蘿蔔糕 煎得唔夠香 好普通叫佐個拼盤 得個籠大😂😂入面d野食好hea無咩印象有邊款好食紅棗糕算最好 係甜佐少少個包好似食緊饅頭甘😂最過份係金錢肚 同 青瓜海哲金錢肚聞落去係霉佐既咩同經理講 佢話落錯汁😑😑但我地都覺得唔似😂😂海哲唔爽口 唔知以為食緊粉皮拍青瓜另外有個瑤柱金菇炒米粉就炒得香口 都足料炒得又唔乾 濕濕地幾好食
中午lunch飲茶
富臨無咩人
上去即有位

Xo炒腸粉,都幾香 幾入味

煎蘿蔔糕 煎得唔夠香 好普通

海哲唔爽口 唔知以為食緊粉皮拍青瓜

另外有個瑤柱金菇炒米粉就炒得香口 都足料
炒得又唔乾 濕濕地幾好食
2019-10-08 277 views
酒宴不嬲都要等一餐先上菜,唯有飲住菜先啦,但啲玻璃杯好恐怖。。。好污糟。。。好似冇洗過咁,叫侍應換幾個杯黎,竟然換左個有紅色唇膏印既杯。。。。😓基本上所有主菜質素係好差,我本時食得好健康都覺得碟碟淡而無味,但衛生情況真係唔得。個翅一黎又係冇味,係完 全 冇,好似水咁,重點係,有 膠 紙。。。好核突呀 🤢 好彩係大人食到唔係小朋友,唔係吞左/哽親真係大件事。個伊麵又係完全冇味。。。唔知點解可以做到咁。。。個甜品。。。。芒果果個雪到硬晒好似咬膠咁;粉紅色果舊唔知咩黎,又完全冇味。。。

個伊麵又係完全冇味。。。唔知點解可以做到咁。。。

2019-10-08 242 views
親戚小朋友百日宴去青衣富臨,星期日下晝好多人等位,排晒長龍,好彩位酒席有位,唔係等兩個鐘都未入到。中菜lunch都400蚊個,仲要啲野食好難食,雖然係開心事,但親戚們都食得好唔開心 😵柱甫個汁多到可以游水,個柱又鬆散,味淡好似煲完湯咁。生菜好稀好水。 🤮蟹拑係我食中菜套餐最期待既一樣野,但都係令人失望。個皮硬到不得了,好似落左幾層粉咁,入面又一pat野好多麵粉咁。🤧炒飯係唯一較好既一樣,之前啲餸食到冇胃口,麵有個炒飯頂下肚。。。🤒

2019-09-12 288 views
今晚諗住同屋企人去酒樓食飯,順便當中秋節晚餐,於是揀左富臨皇宮!食完晚飯之後,又可以去海旁散完步,先搭車返屋企!魚肉煎得幾香口,美中不足就係西蘭花比較硬同一條魚可以用兩種烹調方法,岩岩講左煎,淨低就係清蒸!魚肉同魚皮都好肥美,咬落去果陣,會覺得啖啖肉!乳鴿!之前食過,果陣係切得比較細件,可以分成四件!今次只係切開一半,食既時候覺得好唔方便!鮑魚都算大隻,但係蒸既時間耐左,食果陣覺得好硬!屋企人想食得清淡d,所以揀左上湯時蔬,但味道一般,下次唔會再叫!

魚肉煎得幾香口,美中不足就係西蘭花比較硬

鮑魚都算大隻,但係蒸既時間耐左,食果陣覺得好硬!

Dinner
2019-08-17 313 views
青衣富臨,幾大裝修幾靚,下午茶冇咩人,煎青椒,煎到金黃色,幾香口,d魚肉彈牙。南瓜煎堆,好薄身,好味,唔會好油煎釀茄子,煎到金黃色,好香口,茄子夠juicy馬拉糕都唔實,鬆軟,唔太甜鯪魚球都係彈牙的,唔會好實同太淋雙皮奶熱辣辣夠晒滑身,好香,也不是好甜呀。好味道!鳳爪賣相幾好,入味蛋白白米炒飯,好大碟,炒得乾身,唔會好油,有d菜粒,瑤柱蘿蔔絲酥餅,夠鬆化,入面好多蘿蔔,好味呀!流沙奶黃包,賣相好靚包夠軟身,入面奶黃唔會好多,好香蛋黄味道燒賣大粒足料

南瓜煎堆,好薄身,好味,唔會好油

煎釀茄子,煎到金黃色,好香口,茄子夠juicy

馬拉糕都唔實,鬆軟,唔太甜

鯪魚球都係彈牙的,唔會好實同太淋

雙皮奶熱辣辣夠晒滑身,好香,也不是好甜呀。好味道!

鳳爪賣相幾好,入味

蛋白白米炒飯,好大碟,炒得乾身,唔會好油,有d菜粒,瑤柱

蘿蔔絲酥餅,夠鬆化,入面好多蘿蔔,好味呀!

流沙奶黃包,賣相好靚

包夠軟身,入面奶黃唔會好多,好香蛋黄味道

燒賣大粒足料
2019-07-07
Tea
2019-07-27 228 views
跟朋友到青衣想吃中菜,就看到富臨皇宮,開頭以為離地鐵站不方便,其實在二期走過去只需要幾分鐘路程。我們分別點了-鮑魚,吃下去爽口,$138有8個絕對超值。片皮鴨,師傅切出來比較薄,以一百頭有這個質素的一食絕對係驚喜。此道菜比較辣,可是很開胃。上湯龍蝦伊麵,我認為用上湯煮較淡,龍蝦肉也豐富,用芝士焗相信也好吃😋。芒果布甸,跟平時在酒樓吃的不同,上面舖滿芒果肉,唯一中心落魚膠粉太重,稍為硬身,可改善。晚上去客人不算多,環境算寬敞,又沒有限時,朋友間暢所欲言的好地方,下次也會去再光顧。

我們分別點了-

鮑魚,吃下去爽口,$138有8個絕對超值。

此道菜比較辣,可是很開胃。

2019-07-03 211 views
富臨可以說是我和家人每個星期必去的飲茶之選,座位闊落,價錢公道,服務周到。今次想介紹我每次來到必吃的食物,先說說這個南瓜煎堆,即叫即製,放入口時熱辣辣,味道非常香脆,是小朋友的最愛。這碟椒鹽鮮魷非常大碟,同樣是新鮮製造,食落去時脆卜卜,再加上點點的七味粉,非常惹味。我們選擇了薑汁紅棗糕作為甜品,薑汁帶了點點的薑辣味,紅棗給人的感覺亦很健康,整體味道不會過甜,是母親的至愛甜食。

2019-06-18 228 views
今天陪家人去青衣看樓盤,順道在灝景灣的富臨皇宮吃晚餐。餐牌上的食物款式雖然不算太多,但是款式總算是包羅萬有,而且價錢以酒樓來說比較實惠。四位晚飯,每人都不用$200,感覺是大件夾抵食。一行四人,共點了一款湯和三個菜式。先說我最喜愛的一道菜—上湯焗加拿大龍蝦伊麵。食材如此昂貴的一道菜,售價亦只是$128。雖然價錢便宜,但龍蝦的份量卻沒有偷工減料。龍蝦的肉質鮮味,而且很彈牙,非常新鮮。姬松茸燉響螺湯是我更一款極力推介的必點首選。燉湯很具份量,我們四人喝每人都分到最少兩碗。目測湯料中最少有半隻雞,加上響螺和姬松茸來燉,味道非常鮮甜。$128 這價錢,連湯料也可能買不到,我認為這燉湯絕對超值。海參花菇肉掌煲中的花菇尺寸比湯匙還大,炆得柔軟又入味。玉掌更被炆成被化了骨的綿掌般,吃得讓人很滋味。鐵板黑椒豬手大大隻,以鐵板上碟,中西合璧。配以黑椒汁,味道中規中矩。爆炒海參花生苗最具特色便是花生苗。花生苗在一般食肆中並不多見,它無論賣相或是味道都跟豆芽很相近。不同的是,它比豆芽粗很多,而且味道亦鮮甜得多。花生苗連同海參經過爆炒,味道頗為惹味。看見鄰桌點了生煎菜肉包,媽媽又忍不住點了一碟。菜肉包的表皮被
今天陪家人去青衣看樓盤,順道在灝景灣的富臨皇宮吃晚餐。

一行四人,共點了一款湯和三個菜式。

看見鄰桌點了生煎菜肉包,媽媽又忍不住點了一碟。菜肉包的表皮被稍稍煎香,保留內層的鬆軟。內里的菜肉餡大大件,調味適中。

2019-06-13
Dinner
2019-06-18 188 views
一年一度的爸爸節,跟家人外出食餐好是常識吧。這次選了人流相對較少的平日聚餐,選址在沙田石門站旁的富臨皇宮吃中菜。富臨皇宮的裝潢頗有氣派,巨型水晶燈,光猛而寬敞、一望無際無柱的大堂,整個格局非常優雅舒適。酒樓無論是套餐還是散點項目的價錢都頗為實惠,不少項目的價錢更甚為頂爛市,例如芝士龍蝦伊麵亦只是$128一碟。我們一行四人共點了四餸一湯一點心,足夠捧腹而回了。姬松茸燉響螺燉湯大大的一盅,足足約有10碗湯的份量。燉湯相當足料,除了姬松茸和響螺,還加入半隻雞來燉。單看燉湯的顏色,已經知道滿載湯料精華。一喝之下,果然是相當鮮甜。上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)$128的龍蝦伊麵,是難以想像的豐盛。先經走油的龍蝦,肉質結實而鮮味。伊麵盡情吸收了龍蝦的精華,味道當然是相當不錯。鐵板黑椒豬手服務員會把豬手預先切好,無需自行費力切豬手。豬手啖啖肉,筋腱位膠質很豐富,黑椒醬汁的味道調味適中。海參花菇肉掌煲被湯匙還大的花菇排得滿滿的,視覺上相當豪華。海參花菇和玉掌,都炆得很入味很腍。爆炒海參花生苗這是我第一次接觸花生苗,它就像粗版的豆芽,尺寸比筷子還要粗。花生苗味道鮮甜,口感爽脆,值得一試。生煎菜肉包家人愛吃菜

姬松茸燉響螺

上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)

鐵板黑椒豬手

海參花菇肉掌煲

爆炒海參花生苗

生煎菜肉包
家人愛吃菜肉包,即使是晚飯時段也要點一份來吃。菜肉包的外皮大少少香脆,麵包內層鬆軟,肉餡大大件,食感不錯。

四人晚膳連加一,總數都不用$800 ,以酒樓來說,性價比頗高。
2019-06-13
$190 (Dinner)
2019-06-18 114 views
同屋企人食餐好嘅!去青衣富臨皇宮,雖然係集團式,但非常高質!姫松茸炖燉響螺湯特盛size!響螺、雞腳、松茸、豬展全部真材實料!湯好甜好鮮!生煎菜肉包 煎得好脆!而且超多肉汁!餡料又多!推薦!頭抽走地雞走地雞木桶上新鮮雞!新鮮雞!肉質好有口感加拿大龍蝦伊麵大大隻龍蝦啖啖肉!龍蝦肉夠新鮮,上湯又夠濃,食到停唔到口!荷香豉味蒸白鱔無腥味!豉味好夠好香!!海蔘花菇玉掌煲料勁足!海參好腍身!成個煲味道十足!極力推薦!🤘🏽🤘🏽🤘🏽
同屋企人食餐好嘅!

去青衣富臨皇宮,雖然係集團式,但非常高質!

姫松茸炖燉響螺湯

生煎菜肉包
煎得好脆!而且超多肉汁!餡料又多!推薦!

頭抽走地雞
走地雞木桶上
新鮮雞!新鮮雞!肉質好有口感

加拿大龍蝦伊麵
大大隻龍蝦啖啖肉!龍蝦肉夠新鮮,上湯又夠濃,食到停唔到口!

荷香豉味蒸白鱔
無腥味!豉味好夠好香!!

海蔘花菇玉掌煲
料勁足!海參好腍身!成個煲味道十足!

極力推薦!🤘🏽🤘🏽🤘🏽