2024-08-09 106 views
🔹️家味館🔹️ 朋友介紹係深水埗呢間唔錯既餐廳由兩兄弟一同開業 是主打福建菜式喜歡小店既原因 其中一樣就係一份人情味同朋友說笑傾談 坐得好自在 🍚漁民紫菜排骨燜飯粒粒分明既飯粒包裹滿醬汁 不乾身帶點濕潤其他既配料蠔、排骨都好入味 🍜家鄉漁民海鮮滷麵好豐富既滷麵材料有紅蘿蔔、肉絲、香菇、洋蔥、鮮肉還有蝦、蟶子、蛤蜊、蝦麵條根根分明裹滿了湯汁,一下吸入口中好爽最後食到湯都無得剩😝 🥢鐵板焗蟶子好過份既蟶子 過份既多汁朋友咬蟶子時 啲肉汁彈到我件衫🤣 🥢原味小雲吞 15隻 🥢原味小雲吞 20隻🍤炸鮮肉小雲吞小雲吞系列真係不禁Encore皮薄細粒  一啖一粒 真係唔經唔覺自己自私地KO一碗🤣完全無共同分享既意欲 🧁家鄉麥煎煎餅甜甜地,有芝麻粒香口點綴有點兒時媽媽既味道😋
🔹️家味館🔹️

朋友介紹係深水埗呢間唔錯既餐廳
由兩兄弟一同開業 是主打福建菜式
喜歡小店既原因 其中一樣就係一份人情味
同朋友說笑傾談 坐得好自在

🍚漁民紫菜排骨燜飯
粒粒分明既飯粒包裹滿醬汁 不乾身帶點濕潤
其他既配料蠔、排骨都好入味

🍜家鄉漁民海鮮滷麵
好豐富既滷麵
材料有紅蘿蔔、肉絲、香菇、洋蔥、鮮肉
還有蝦、蟶子、蛤蜊、蝦
麵條根根分明裹滿了湯汁,一下吸入口中好爽
最後食到湯都無得剩😝

皮薄細粒  一啖一粒
真係唔經唔覺自己自私地KO一碗🤣
完全無共同分享既意欲

🧁家鄉麥煎
煎餅甜甜地,有芝麻粒香口點綴
有點兒時媽媽既味道😋

2024-05-27 258 views
經過呢間餐廳門口,畀佢貼出嚟嘅相片吸引,再裝一裝裏面嘅食客嘅食物,賣相唔錯啊,就決定入去一試。漁民紫菜排骨燜飯 連飲品 $49一上枱出晒煙,香噴噴,聞到已經好想食。食落去,似中式嘅意大利飯,唔水唔乾,勁高質。味道有濃厚嘅紫菜味,完全有齒甲留香嘅感覺。最鍾意係佢完全唔油膩,一碟大約有兩碗。薺菜鮮肉餃子 (8隻) $35一咬落去,內餡鮮嫩多汁,薺菜的清香與肉餡的鮮甜完美融合。湯底清甜,落埋枱上嘅辣油,吊埋味,一流。老酒花雕蒸蟶子 $65一個燉盅咁上,侍應姐姐會提埋客人點樣食。佢好貼心咁提我地一定要飲埋d湯,話唔飲湯等於食湯渣。聖子清甜,啖湯真係一絕!所有精華落晒入湯,配埋紅棗杞子加老酒,成件事好滋補。家鄉蠔仔煎 $55千祈唔好畀佢個樣呃到你,就係黑色地方先最好食!佢黑色唔係因為燶或污糟,係因為佢用紫菜墊住嚟煎。個蛋煎到好香口,加埋啖啖蠔仔,好好食!如果一定要彈,就係個蛋燶邊會更好食。呢間餐廳堅高質,性價比又高,service又好好。最鍾意係每碟都熱辣辣上枱出晒煙,樣樣細細份,唔會覺得滯,感覺係食得健康嘅!呢間會成為我飯堂之一了。
漁民紫菜排骨燜飯 連飲品 $49

薺菜鮮肉餃子 (8隻) $35
老酒花雕蒸蟶子 $65
家鄉蠔仔煎 $55
漁民紫菜排骨燜飯
薺菜鮮肉餃子 (8隻)
老酒花雕蒸蟶子
家鄉蠔仔煎
漁民紫菜排骨燜飯
老酒花雕蒸蟶子
家鄉蠔仔煎
2024-04-16 197 views
之前響一個美食討論群組有谷友介紹此小店下午茶,呢排放假中,就特意由港島東坐巴士去試吓先,順道行街😊今日揀咗一碗小雲吞湯(約15隻)、炸小雲吞(約8隻)同熱豆漿(可揀凍)2款食物都好食呀👍小雲吞湯底有炸蒜粒、湯底熱辣辣👍炸雲吞即炸,香脆又熱😋豆漿唔甜,啱我口味😀此下午茶套餐$39,抵呀!樓面姐姐有禮,店舖在大街轉角位,店舖地方唔擠迫,今天天氣好好,喜歡坐卡位同望街境嘅我食得更舒適滿足呀😊
2024-04-16
$39 (Tea)
2024-02-25 190 views
食物不錯,有湯麵、冷麵、雲吞和水餃等,2人便選了冷麵配雲吞,還有15粒雲吞多,接著另一碗薺菜雲吞,可選15或20粒,非常方便食量多少的客人。今次是我第一次到訪食店,口味相當好,薺菜雲吞不是全肉,菜味似西洋菜,而且她有售燉湯,最終選擇姬松茸燉老鴨湯,問伙計老鴨湯會有腥味嗎?回答是不會的,故此便下單一個湯,飲落真是沒有腥味,而且舒服務態度誠懇,老闆伙計快捷落單和跟單。
2024-01-11 287 views
想去深水埗預備下去旅行(預告彩蛋)行到想食午餐,唔知想食什麼。看見前面有間餃子店便去試下。都唔知沒有人寫過食評的。等我做第一個寫的。我要了小雲吞和炸醬麵。沒有想過川菜的炸醬麵和平時食開的不太似。個醬不是平時的紅,花生是原顆,而炸醬中,是有很多冬菇顆的。有d家常小菜feel。而一口小雲吞的湯是十分之熱的,我覺得這麼熱的湯是好事,不過要小心。而個辣醬是不錯的,不是麻辣,可以食得出辣的香味。如果可以再香d,會更好。彩蛋便是去買data card,預備去旅行。如果你買的價錢是package 上的原價,你可以來深水埗看看,應該都是半價的。
想去深水埗預備下去旅行(預告彩蛋)