2013-02-20 158 views
首先 本身去之前有睇過食評 都知灣仔分店已經劣評如潮 但點都想一試灣仔店水準太差 對其他店亦唔會再有任何期望.事由: 早兩日叫佢地fax菜單過黎 訂好左12人1圍既$2288, 仲留左隻豬, 之後到果日去食飯啦, 點知個經理話呢d係舊菜單, 一早無哂, 又話要落訂, 又話今日先改菜單, 又今日先加價, 又問我邊個fax俾我, 未食已經把鬼火, 如果唔係食團年飯, 普通晚飯我一早就走人. 服務俾1分都嫌多.最後揀左個$3188餐, 因為碟碟都難以用文字黎形容唔好食, 所以無影過相, 得d乳豬飯可以放入落個口, 其他送菜第2間酒家一定高水準過佢第一味: 蝦禾米乳香豬差唔多價錢, 唔使諗, 我一定揀太興豬, 呢隻豬即收皮, 同我屋企樓下d細燒味鋪差唔多, 但人地只賣$400有找.第二味:蠔皇南非八頭鮑魚勁細隻重味精, 好食過香口膠咁啦富蠔大利花姑d蠔豉臭既, 半碟無人食翡翠螺片珊瑚呢碟最正常, 但份量少, 外觀差響螺菜膽煲豬肺重味精滾湯, 平時食廿幾蚊燒味飯送例湯都好飲過佢蝦籽柚皮海參呢碟都算係好食 海參爽, 但d柚皮都係難食開屏麒麟肉臘肉桂皇球呢碟我都已經唔記得咩黎 定已經無上到 d垃圾唔
灣仔店水準太差 對其他店亦唔會再有任何期望.

第一味: 蝦禾米乳香豬

第二味:蠔皇南非八頭鮑魚
勁細隻重味精, 好食過香口膠咁啦

富蠔大利花姑
d蠔豉臭既, 半碟無人食

翡翠螺片珊瑚
呢碟最正常, 但份量少, 外觀差

響螺菜膽煲豬肺
重味精滾湯, 平時食廿幾蚊燒味飯送例湯都好飲過佢

蝦籽柚皮海參
呢碟都算係好食 海參爽, 但d柚皮都係難食

開屏麒麟肉臘肉桂皇球
呢碟我都已經唔記得咩黎 定已經無上到 d垃圾唔會記住

頭抽黃金雞
水準一般 味道屬其他酒家一樣

千層馬拉糕
呢味甜品最搶手 因為係即刻蒸 亦因為咁 等左20分鐘+

黃金萬兩
咁既價錢, 咁既服務, 咁既質素, 真係賀季季紅賺黃金萬兩啦

總結: 除左環境係好d (因為晚市都係得1/3人係度食飯) 我絕對唔建議黎呢度食飯, 服務劣, 食物差, 價錢貴. 勸說: 試都唔好試!!

(p.s: 唔係咁差我都唔會哂時間打咁長篇野!!)
2013-01-30
$400 (Dinner)
Chinese New Year
2013-02-15 120 views
聽聞季季紅乳豬十分出名,所以今晚年廿九決定到季季紅食團年飯。灣仔分店位置偏僻,在私人屋苑內但四周被露天街巿包圍;由地鐵站過來,大約十分鐘行程。訂位時話要分兩輪,以為好多人幫襯,點知6點半去到都只得幾枱食客,心知不妙!小食有豬耳,夠爽口,但大塊左小小是日團年,只有套餐選擇。乳香豬虎斑龍蝦宴(6位用)$1688蝦禾米乳香豬季季紅的乳豬,屬光身皮,不是芝麻皮,伙計會先將牠在你面前亮相,給客人拍照。侍應再拿回廚房切開再送回。首先乳豬光皮硬沒有想象中脆口,根本都唔係即燒,似係一早燒定再翻叮。皮連肥糕及厚而腍的豬肉一起吃,很油很漏,吃兩件巳覺滯膩,與「芝麻皮」乳豬的香脆食味相距甚遠。豬入面釀了炒飯,用的是普通炒白米飯而不是糯米飯底。飯入面又混了芋頭粒及蝦米,用烤豬時溶出的豬油完全滲入飯粒及芋頭粒內,效果非常肥膩,若放涼了油膩感更甚。竟然咁都可以連續兩年成為『米芝蓮』既推介菜式....根本唔知隻豬有咩咁好食....飯唔知有咩特別....根本唔值六百幾.....四百幾都嫌貴.....響螺豬肺菜膽湯搵唔到有響螺•••味道超䶢•••飲一小碗已經放棄湯都未飲完已經上送上餘下菜,叫侍應hold一陣,她們十問九

小食有豬耳,夠爽口,但大塊左小小
是日團年,只有套餐選擇。
乳香豬虎斑龍蝦宴(6位用)$1688
蝦禾米乳香豬

響螺豬肺菜膽湯
搵唔到有響螺•••味道超䶢•••飲一小碗已經放棄

湯都未飲完已經上送上餘下菜,叫侍應hold一陣,她們十問九唔應,彩你都㣭,照上菜•••最後5分鐘內送齊菜,除了黃金大利(水果)

上湯焗龍蝦伊麺
龍蝦好細隻,冇乜肉食。而且D餸一齊到,食唔切,放到涼,影響味道。
翡翠炒虎班球
斑球比較細塊及薄身;味道都可以,夠鑊氣。

發財好巿大利
有發菜、冬菇、蠔時、肥豬肉、生菜。味道可以,但發菜偏䶢,而且口感怪怪。唔知點解加入肥豬肉,賣相十分不討好,好似煲湯瘦肉。冬菇都算淋,但比較愛吃生菜,因生菜吸了個醬汁好惹味。

金蒜蒸虎班頭腩
呢個餸係不滿中的最不滿!賣相似餸頭餸尾,見到都唔開胃。試食了一啖,嘩••好鬼死多油,好似油浸魚雜(魚唔要嘅部分)

黃金大利-每人都個大吉

因食物質素真係唔掂,餘下好多食物,好浪費!只打包了燒豬回家滾粥•••

開開心心的團年飯完全地破壞了。

用呢個價錢,唔期望有同等食物質素,但都希望有5成啦!
結果,$1688換來呢個質素,真係請我都唔來!

米芝蓮既推介都唔太可信,反而0penrice的食評比較可信,始終大家都係中國人口味!
2013-02-08
$500 (Dinner)
  • 豬耳
認識季季紅係因為佢個乳豬飯出名一直未有機會食,今日就黎飲個茶特色既鮮艷茶壺,SHARP醒!我唔係一個鐘意飲茶既人,但依到水準比我想像中好樣樣野都有質素,用料足又新鮮熱辣無論係點心定係炒飯同河都好味咖哩鮮魷夠辣夠惹味,鮮魷又彈牙奶黃流沙包有驚喜,凍左食都仲有流心唔係一味得個甜字,有好香既蛋黃味咸水角個皮又夠煙韌,唔會過厚鳳爪好入味最難得係樣樣食物都咁好味但又唔會覺得好多味精6個人每人食左$70以下,好飽好抵食
認識季季紅係因為佢個乳豬飯出名
一直未有機會食,今日就黎飲個茶
特色既鮮艷茶壺,SHARP醒!

我唔係一個鐘意飲茶既人,
但依到水準比我想像中好
樣樣野都有質素,用料足又新鮮熱辣
無論係點心定係炒飯同河都好味

咖哩鮮魷夠辣夠惹味,鮮魷又彈牙
奶黃流沙包有驚喜,凍左食都仲有流心
唔係一味得個甜字,有好香既蛋黃味
咸水角個皮又夠煙韌,唔會過厚
鳳爪好入味
最難得係樣樣食物都咁好味但又唔會覺得好多味精
6個人每人食左$70以下,好飽好抵食
2013-01-26
2013-02-01 33 views
年尾,公司安排在季季好享用團年飯,我們一行十人坐一圍圓枱。我們當然點了它最馳名的乳豬 - 乳豬比較巨型,而且多肉,內裡有糯米飯,但太油膩了,不宜多吃。其他菜式包括 – 蝦餃和燒賣:質素一般。豉油雞:同樣十分巨大,炆煮得非常入味,肉質鮮嫰。炒小堂菜:很大棵,呈嫰綠色,爽口清甜。炆大斑:魚肉不太鮮甜,而且太油膩。整體而言,食物不過不失,價錢亦算合理。

其他菜式包括 –

蝦餃和燒賣:質素一般。

豉油雞:同樣十分巨大,炆煮得非常入味,肉質鮮嫰。

炒小堂菜:很大棵,呈嫰綠色,爽口清甜。

炆大斑:魚肉不太鮮甜,而且太油膩。

整體而言,食物不過不失,價錢亦算合理。
2013-02-01
Chinese New Year
2012-10-05 26 views
蝦禾米乳香猪不錯, 皮脆, 肉香嫩, 火候正好, 除了稍咸外, 值得推薦. 可惜是唯一像樣的菜餚. 一套請飲菜, 再也找不出第二個有水準的菜餚, 全在普通和差之列. 晚餐時間只約坐一半客人.
晚餐時間只約坐一半客人.
2012-10-03
$320 (Dinner)
Birthday
2012-10-01 48 views
媽媽這天到灣仔的季季紅外賣了一些燒排骨回家加餸,到吃飯的時候大家一起吃。這個燒排骨燒得外微焦,而內裡的肉仍嫩的,加上醃味做得好,吃起來仍有點南乳味和酒香味,果然是個不錯的燒排骨。若果吃著是帶多點骨的位置,骨與骨之間的小肉塊吃來更香口好吃。
燒排骨
2012-09-30
TakeAway
燒排骨
2012-08-16 38 views
夜晚黎食飯.....入到去......冇乜人.....『蝦禾米乳香豬』......六百幾蚊一隻....價錢真係唔平......近日做緊promotion......買佢果d coupon就買兩隻送一隻......周圍貼晒poster....真係有眼都見到望到睇到....點菜果陣......個waiter就講返個promotion啦......又話平均一隻4xx蚊好抵=_=到隻豬上菜果陣.......上豬果個waiter又講多次-___-到我地食隻豬果陣.....又有個waiter黎講多次.....真係好annoying 講返隻豬先...d皮唔脆...又硬.... d飯唔知有咩特別....好油! 根本唔知隻豬有咩咁好食....竟然咁都可以連續兩年成為『米芝蓮』既推介菜式....根本唔價六百幾蚊.....四百幾蚊一隻都嫌貴囉真係.....其他菜式普普通通......個西蘭花炒帶子就特別細碟! 碟野好似仲9x蚊 真係以後都唔會再黎食
夜晚黎食飯.....
入到去......冇乜人.....

周圍貼晒poster....真係有眼都見到望到睇到....

講返隻豬先...
d皮唔脆...又硬....
d飯唔知有咩特別....好油!

根本唔知隻豬有咩咁好食....
竟然咁都可以連續兩年成為『米芝蓮』既推介菜式....

其他菜式普普通通......
個西蘭花炒帶子就特別細碟!
碟野好似仲9x蚊

真係以後都唔會再黎食
2012-08-10
2012-07-30 36 views
昨午在此飲茶, 叫了一個"瓜粒海鮮湯飯", 湯水是充滿鴨臭的, 應該是用賣淨的燒鴨或鴨殼來煲湯底的, 勁臭, 臭到無朋友 (除非你嗜好極濃郁鴨臊味), D湯飯飯粒竟然係硬的, 瓜粒和海鮮味一D都無, 完全食唔出有冬瓜粒或海鮮味, 不知所謂(見附圖)!D筷子上黏有濕了的紙粹, 究竟有無洗過架?我12:48PM入單叫兩個點心一個湯飯, 到13:18PM個點心拼盤仍未來, 千祈不要以為拼盤好多野, 只有五粒點心-----蝦餃, 燒賣, 牛肉, 粉果和另一樣普通野, 各一粒, 13:18PM經理幫我追單, 13:38仍未來到, 取消及埋單走人!昨午不是人多, 反而淡靜, 我唔明點解用50分鐘時間都蒸不出五粒點心, 即使你逐粒蒸, 乜都蒸好啦! 又唔係旺場, D單肯定好難會亂, 真係無咩藉口拖延成個鐘都出唔到五粒點心咁大把! 但係以佢地出品質素和服務水準, 我明白點解佢地搞成咁o 真係無下次!
臭鴨味的瓜粒湯飯

D筷子上黏有濕了的紙粹, 究竟有無洗過架?

2012-07-29
2012-07-28 55 views
久聞屯門「季季紅」的大名,其「蝦禾米乳香豬」更連續兩年成為「米芝蓮」推介菜式,奈何屯門對我們一班市區居民來說的確欠缺了點動力。今回「季季紅」殺到落灣仔開分店,不虞有詐立即訂位, 一嘗這「遙遠的牠」的乳豬滋味。灣仔「季季紅」的地點有點「了能」,位於灣仔道3號尚翹峰,要得尋覓一輪。室內是一般街坊酒樓格局,電視播著 TVB,熱熱閙鬧一家大細吃飯的氣氛。「香煎蠔餅」$78先來的蠔餅,看見賣相本人已經面色一尋。煎蛋一塊,尤如老婦臉般的乾,完全不香口;蛋內有些微蠔粒,細嚐之下也不太覺吃得出是蠔,沒有蠔味 (是連腥味也沒有),奇怪,「季季紅小炒皇」$78唔該有請甄妮姐姐出場高歌一曲,這「小炒皇」的油膩程度可直達「七級半地震」。材料有腰果、鮮魷、韮菜、豆干、蝦醬等。這類下啤酒的小炒一向深得朕的寵幸,可惜它是例外了,做得太油、太鹹,鑊氣又不夠,似是炒完後擺放了一陣子的感覺,洩了度氣勢,夾兩口眾人已無意慾吃下去。「椒鹽鮮魷魚」$88上桌是熱的,香脆度卻不夠,是軟腍腍的樣子 (但它是撲了粉乾炸的那種椒鹽鮮魷啊),疑似是翻炸。椒鹽味是夠的,鮮魷則沒有甚麼鮮味,口感也不夠彈牙。「蝦禾米釀乳豬」$680每枱也見其
「香煎蠔餅」$78

「季季紅小炒皇」$78

「椒鹽鮮魷魚」$88

「蝦禾米釀乳豬」$680
每枱也見其蹤影,擺明是這裡的招牌,說真我也是為牠而來。賣 $680 不算便宜,萭眾期待地原隻奉上,樣貌頗似葡式燒乳豬。
一小隻的即烤的乳豬,屬光身皮,不是芝麻皮,伙計會先將牠在你面前亮相,再拿走切開。豬入面釀了炒飯,飯入面又混了芋頭粒及蝦米,的確有一陣油香飄出來,但吃落的味道又如何呢?首先乳豬光皮沒有想象中脆口,皮連肥糕及厚而腍的豬肉一起吃,很油很漏,吃兩件巳覺滯膩,與「芝麻皮」乳豬的香脆食味相距甚遠。另外此烤豬的另一賣點是釀入的炒飯,用的是普通炒白米飯而不是糯米飯底,烤豬時溶出的豬油完全滲入飯粒及芋頭粒內,效果非常肥膩,若放涼了油膩感更甚,最後我們隻合六人的力量也 KO 不了。

「季季紅一品鍋」$118
最後的一品鍋,鵝掌、海參、花膠、冬菇一大煲算足料,顏色卻是遠比味道濃得多。花膠算最好吃,炆得腍滑,其他的配料都是乏善足陳;鵝掌肉太粗,冬菇也是完全沒有入味的感覺,浪費了一堆好食材。

總結這頓飯局,服務一般,全晩沒有一款餸菜是感覺滿意的,尤其乳豬有點名過於實。
2012-07-04
2012-07-23 47 views
又到「季季紅」吃乳豬了久聞「季季紅」這別有風味的食店,亦聽聞屯門藍地總店做的菜最有水準,但從家駕車出發也差不多要一小時,要吃到最有名氣的招牌菜「蝦禾米乳香豬」亦要凑夠人數才行!幸好數個月前於灣仔開了分店,第一時間與老公及媽媽去嘗嘗。由於只有三個人,吃不下「蝦禾米乳香豬」,只好點了列牌乳豬、豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽湯,家鄉煎藕餅等。乳豬很鬆脆,其他菜亦很不錯,地方尚算寬敞,服務也算周到,一直都想找機會吃全豬!於是在不久之後與老公家人的一次聚會,特地凑好人數去吃有全豬的十二人套餐,吃了什麼己不大記得,重點是那「蝦禾米乳香豬」皮脆羔少飯香,好吃到停不了口這一次再光顧是與從楓葉國回來的契媽和契爺、媽媽的老朋友一家及我們一家人於一個星期六的午膳聚會,一行十一人。由於當天早上約好了到書展逛逛,自然地在灣仔選一個有本地特色的地方!當然亦是為了米芝連「蝦禾米乳香豬」及招牌湯「豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽」而來!亦由於菜牌上有太多在外地吃不到的菜式,於是要了數個點心後便致力點主餐牌的食物,如:脆皮燒鵝、味菜炒鵝腸、薑葱蒸魚雲、家鄉煎藕餅等等!誰知「蝦禾米乳香豬」是要預訂的,即場點要一小時才燒好,我們只好先吃其他東西,慢
又到「季季紅」吃乳豬了

這一次再光顧是與從楓葉國回來的契媽和契爺、媽媽的老朋友一家及我們一家人於一個星期六的午膳聚會,一行十一人。由於當天早上約好了到書展逛逛,自然地在灣仔選一個有本地特色的地方!當然亦是為了米芝連「蝦禾米乳香豬」及招牌湯「豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽」而來!亦由於菜牌上有太多在外地吃不到的菜式,於是要了數個點心後便致力點主餐牌的食物,如:脆皮燒鵝、味菜炒鵝腸、薑葱蒸魚雲、家鄉煎藕餅等等!誰知「蝦禾米乳香豬」是要預訂的,即場點要一小時才燒好,我們只好先吃其他東西,慢慢等隻豬仔啦

邊談邊吃了一小時,豬仔終於嚟喇!隻臘腸豬仔上枱時簡直是感覺到剛從烤爐取出的一鼓熱氣,顏色鮮艷,豬油仍在沸騰中!我們爭相為這「靚模」影了寫真後,部長便把它取到旁邊的枱,小心翼翼地幫他鬆綁,再以另一個「鋪士」再上枱!嘩!真是睇到都香噴噴!BB乳豬全體一件件整齊地排列在釀於肚內一起燒焗的蝦米炒飯上!大家再擾攘一番,再影了輯寫真後便有得吃了!嘩!嘩!嘩!亦正如我們所料,這隻即叫即特地燒的豬仔真是頂瓜瓜,比上次吃套餐時預訂的還好吃一百信!皮脆得鬆化,極少油膏,肉質嫩滑!用蝦米及芋頭粒炒得咸香的炒飯完全吸收了肉汁,飯粒仍飽滿分明,絕不覺油膩!一口乳豬件、一口釀飯相間着來吃、簡直是絕配!好吃到不得了!此米芝連的推介,絕不是浪得虛名。只是六百多元的價錢,值得一吃再吃

另外值得一提的是我們所點的「薑葱蒸魚雲」(餐牌上是沒有的),由於落錯單的關係,上枱時變了「油塩水浸魚雲」,本來也可以嘗試但並不是契媽想吃的做法,部長亦樂意為我們再做過,非常好,低讚

此頓飯大家都很滿意,再加上送了晚餐禮卷,必定再來

P.S. 媽媽說腸粉很滑很好吃,籮蔔糕很多籮蔔片也很好吃,要讚一讚!
臘腸豬仔上枱
影吓個 pat pat 先....咦!好似有啲嘢跌咗出嚟!
豬仔被鬆綁!Yea!
Da Da!「蝦禾米乳香豬」!有得食喇!
認住這個招牌
2012-07-21
$140 (Lunch)
臘腸豬仔上枱
影吓個 pat pat 先....咦!好似有啲嘢跌咗出嚟!
豬仔被鬆綁!Yea!
Da Da!「蝦禾米乳香豬」!有得食喇!
認住這個招牌
  • 蝦禾米乳香豬,豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽
2012-07-20 17 views
今日同成team同事一齊黎到季季紅食.點心幾好味.特別係乾蒸牛肉, 而家得番好少酒樓有呢個點心啦!我地仲試左個上湯勝瓜. 都唔錯. 清清地咁, d湯又夠味!下個禮拜再去過先!
今日同成team同事一齊黎到季季紅食.
點心幾好味.
特別係乾蒸牛肉, 而家得番好少酒樓有呢個點心啦!
我地仲試左個上湯勝瓜. 都唔錯. 清清地咁, d湯又夠味!
下個禮拜再去過先!
2012-07-18
$50 (Lunch)
Birthday
  • 乾蒸牛肉
2012-06-24 23 views
朋友嚷了好幾次,說要到來這裡吃豬,坦白說,如果是熟朋友,我會直接拒絕。 平常吃的分了件的,不會感到「豬因你而死」。午餐來說,點一隻過六百元的「蝦禾米釀乳豬」,的確奢侈和豐富,幸好有十個人分,都不至於「齋吃豬」。另外點了少量的點心,但就沒有影相了。待應都很港式,照顧到港人吃前會影相的風族,先給我們看完隻的豬,侍我們影完相後,才去分件。其實它也不小(乳豬嘛),大概有一個枕頭的長度。十人分,大概每人分到兩碗乳豬飯。心急想知它的味道嗎? 優點是豬很瘦,皮也燒得香脆,脆得像西芹,肉也帶味,不用再添醬油也可口。至於飯,就不太「新鮮」,不知道原本該是那種煮法。現在只像把炒飯反熱(又不夠熱)的效果。理論上,釀在豬裡,期望跟豬有點關係,卻又不然。總括而言,多人去試試,一試無妨。不過,看它的眼,總覺得它在哭,罪過罪過。

蝦禾米釀乳豬@季季紅

$100 (Lunch)
蝦禾米釀乳豬@季季紅
有冇搞錯, 飯盒連繼買几次都差成咁, 只有肥肉, 6件肉內1件好肉也沒 你教我點食. 買了二次回家打開也這樣. 一定要公開這個事實讓各食客知道並且有心理準備會買倒什麽回家。我只好放棄. 也不會再買了. 你地咁的貨色實在太過份了. 一次我算忍了,但兩次都这样。我一定要讓大家看一下。飯也硬又乾, 比7/11的東西更難食.見圖.

你教我點食.

飯也硬又乾, 比7/11的東西更難食.

見圖.
2012-06-10
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2012-06-07 13 views
昨晚和朋友一行三人聚舊, 諗起屯門老店以乳猪出名, 見季季紅在灣仔新開分店, 可避免之遙遠車程, 於是一試.叫了一個猪肺湯, 乳猪例牌, 煎虎蝦, 本來想叫乳鴿, 但7點多待應說已沒有了, 於是再點一個好像是小炒皇(名稱唔太肯定).首先猪肺湯, 大家都知猪肺是需要經過多次的清洗才干淨, 但是晚食到的猪肺, 清洗工序肯定未足夠.然後係虎蝦, 食落質感"梅", 證明蝦本身不新鮮.到乳猪, 可算是當晚最似樣的一味菜, 但說真水平只是一般而已, 因為一咬入口, 雖然皮仍然是脆, 但好像咬了一口之後, 皮就在口裏散得像一盤碎沙, 沒有質感. 相比灣仔另一間出名食乳猪的老字號差得很遠.最後要說是小炒皇, 本來都是平平無其, 只是略為油了一些, 心想也說了罷, 因為今餐另一目的是和朋友聚舊. 但是在聊天之際, 突然一隻蚊從天而降, 剛落在蝶邊, 但由於此碟菜比較油, 蚊就這樣地粘在蝶上. 我們正討論之際, 旁邊剛好有一位待應看到整個經過, 然後淡然地說 "係呀, 樓下係街巿.", 然安然離去.我們見到這情景, 已沒有胃口再吃下去, 於是繼續聊天下去, 而這蝶"小炒皇加蚊"也一直陪伴著我們差不多有3

然後係虎蝦, 食落質感"梅", 證明蝦本身不新鮮.

蚊就在蝶的左邊
我們見到這情景, 已沒有胃口再吃下去, 於是繼續聊天下去, 而這蝶"小炒皇加蚊"也一直陪伴著我們差不多有30分鐘, 直至結賬時才收去.

我的感覺是, 街巿在未開舖時已存在幾十年, 環境如何大家也知, 也明白就算點做預防或店舖內環境清潔, 這種情況也是絕不能避免. 我們也不是要求給予甚麼補償, 但連一點兒抱歉或一聲"不好意思"也沒有, 連應有的服務態度也沒拿出來.

Other Info. : 以這樣食物水平及服務質素, 這間飯店我是絕不會再次光顧.
2012-06-06
$160 (Dinner)
湾仔区现在很难找到平民价钱喝中国茶的地方,只从双喜、敏如,龙门及中国酒楼一一消失,令湾仔区原居民及老街方去嘆茶聊天的地方都没有,因为湾仔区的社会面貌急速改变,而且变得非常中产阶级销费模式,走向高级;令销费物价提高很多;但老街方们及原居民怎可能销费得起.所以大多数集中在大家乐,大快活及茶餐厅等以西茶为主的食店内销费.今天妈妈不用开工,第一次去了新开几个月的季季红风味酒家喝茶(下午茶),在湾仔区来说挺便宜啊!因为(早,下午茶)茶位6元,下午茶:烧味系列:$14.8一碗而且大大碗,有$3.8点心挺好吃的,炒粉面饭$28,湯饭面$22.早茶:$3.8点心(3款),$6.8点心(12款),2款蒸饭$9.8,咸肉粽$13.8只.而且2个人叫了那么多才$119結账.而且点心挺不错,即叫即蒸,味道清淡新鲜好合适老人家的.而且都好快上到桌面上.装修横流很舒服而且光线充足!早茶时间:早上七点至十一点半,下午茶时间:下一点半至四点半,最好早茶及下午茶就便宜又低!!季季红风味酒家是湾仔区平民价钱嘆茶聊天的好地方!
早茶及下午茶特价点心纸
点心纸
有点心及锅粉

季季红风味酒家是湾仔区平民价钱嘆茶聊天的好地方!
2012-06-06
$60 (Tea)
有点心及锅粉
点心纸