呢日同呀媽嚟開葵廣行街同掃街前,都搵返碗麵食下填一填個肚先。如果唔係會無力作戰,葵廣除咗小食店之外,地下個層都好多食肆,不過都唔係好餐廳舖頭嗰種,比較freestyle🤣。轉咗彎入去後,見到有檔好旺場咁,原來係賣車仔麵的,呀媽就話想食,仲糾正我呢啲係叫嗱喳麵呀。食低後,就即刻睇下有乜食,我諗大部份人應該都係要佢個$45三餸麵餐,因為仲包杯熱飲。我同呀媽會share啲餸食,所以叫咗6款唔同。由於天寒地凍嘅關係,我哋仲加咗碗碗仔翅。btw餐牌封面叫孖寶秘笈,好型😎。墨魚條碗仔翅($24),熱辣辣送上,啱哂呢個天時食。張相睇落好大碗咁,其實錯覺嚟,係普通飯碗啦,份量係正常的。碗仔翅上面有6條墨魚條,無咁單調,而且湯裡面好多雞絲🐔,都幾食。我嗰碗要咗雞翼、豬頸肉同豬油渣(+$4),配米粉底同秘製汁。本身想試下手工麵㗎,但佢話未返貨😣,唯有要米粉啦,不過我都鍾意食,索湯一流!我要咗秘製汁,雖然唔係好食得出乜味,但都唔錯,而且係唔辣的。雞翼有2隻,豬頸肉就有唔少片,2樣都幾好,正正常常,抵讚係豬頸肉唔算好肥。至於豬油渣就係呀媽點名叫嘅,我從來都未食過,唔知咩樣,原來係炸到一條條的,有少少脆,都幾得

墨魚條碗仔翅

我嗰碗要咗雞翼、豬頸肉同豬油渣(+$4),配米粉底同秘製汁。本身想試下手工麵㗎,但佢話未返貨😣,唯有要米粉啦,不過我都鍾意食,索湯一流!我要咗秘製汁,雖然唔係好食得出乜味,但都唔錯,而且係唔辣的。雞翼有2隻,豬頸肉就有唔少片,2樣都幾好,正正常常,抵讚係豬頸肉唔算好肥。至於豬油渣就係呀媽點名叫嘅,我從來都未食過,唔知咩樣,原來係炸到一條條的,有少少脆,都幾得意,而浸味都幾熟悉哈哈。不過都係少食為妙,始終唔太健康🙈。

呀媽嗰碗就要咗豬皮、豬大腸同咖哩魷魚,都係配米粉底,佢就加咗$2要辣汁(小辣)。佢話佢呢碗先係正宗嘅嗱喳麵😆。我試咗啖湯,個辣味幾正,真係小辣,過癮得嚟唔會太搶味。豬皮同豬大腸我都試咗嚿,都ok,份量唔少。而咖哩魷魚🦑就用個碗仔另上,避免整俗個湯,魷魚個質感幾彈牙,又唔硬👍。估唔到大家食完都已經咁飽,成個晏晝都唔使再食嘢。

總括嚟講,呢間🚘車仔麵幾高質,樣樣餸都幾好食,份量亦多(望落唔似XD),價錢抵食,除咗送嗰杯熱飲就迷你咗啲。環境都ok啦,廚房同餐枱嗰邊係隔開啲,雖然好多人好熱鬧但都唔算迫嘅,而且喺室內冷氣充足,加上有以香港🇭🇰做主題作裝修,有啲特色。服務方面,大部分都係姨姨級嘅女店員,全部都好好禮貌,又有笑容,仲有個叔叔店員會向客人推介有乜好食。
2019-12-07
$60 (Lunch)
  • 車仔麵
2019-12-03 1118 views
「孖寶車仔麵」屹立葵涌廣場多年,筆者卻從未光顧,每次都過門不入。今天得同行朋友提議,終於決定要入門試一碗。正值午巿,食客不絕如輪轉。所幸「孖寶」租了幾個舖位,不用花太多時間等候。廚房位置放滿各種各樣的配餸食材,看得人飢腸轆轆。$45的車仔麵餐,附送熱飲,今時今日來說可以話抵食!無論湯底、麵底抑或是配餸,都是選擇良多。手工麵:吃多了米粉河粉,試試它的手工麵。麵質感覺像烏冬,粗身煙韌。湯底有幾款口味,無辣不歡的筆者當然試了秘製的孖寶辣汁。香辣味吃得更惹味過癮。蘿蔔:份量蠻多的,入口粉腍沒有根,毫無苦澀味之餘更十分清甜。豬大腸:處理得蠻乾淨,滷水滷得入味。麻吉燒:平時吃車仔麵很少見到的配餸,所以立刻點了。魚腐的外殻包著煙韌麻糬,口感特別。五香豬頸肉:豬頸肉炆得蠻腍身,不過可能浸在湯內,五香味道不明顯。魚肉春卷:春卷腐皮煎香,包著鯪魚肉,蠻惹味的。加$3點了凍奶茶,偏重奶味。
。今天得同行朋友提議,終於決定要入門試一碗。

正值午巿,食客不絕如輪轉
。所幸「孖寶」租了幾個舖位,不用花太多時間等候。

廚房位置放滿各種各樣的配餸食材,看得人飢腸轆轆。

$45的車仔麵餐,附送熱飲,今時今日來說可以話抵食
!無論湯底、麵底抑或是配餸,都是選擇良多。

蘿蔔:份量蠻多的,入口粉腍沒有根,毫無苦澀味之餘更十分清甜

豬大腸:處理得蠻乾淨,滷水滷得入味。

麻吉燒:平時吃車仔麵很少見到的配餸,所以立刻點了
。魚腐的外殻包著煙韌麻糬,口感特別

魚肉春卷:春卷腐皮煎香,包著鯪魚肉,蠻惹味的。

加$3點了凍奶茶,偏重奶味。

2019-12-02
$70 (Lunch)
睇完醫生, 全身冇乜力, 所以還是在葵芳食中午飯。 沒有想食澱粉質的衝動, 所以挑了葵涌廣場地下孖寶車仔麵, 他有我最喜歡食的碗仔翅,生菜魚肉湯。中午兩點的時候,就算他有三個舖位,都是座無虛席,幸好我是一個人, 很容易就找到座位。墨條碗仔翅, 墨條好彈牙,配上他自家製嘅菜甫,整碗仔翅都很足料。 原本我應該加他的辣菜甫,但係因為中醫叫我戒辣戒酸,所以我今次只可以食不辣菜甫。欣賞他的冬菇,好有質感,咀嚼也很容易。豬肉絲不會煮得過熟。熱利賓納,很久沒有飲啦!最適食的食法,就是先食碗仔翅, 再來一碗生菜魚肉湯,清清喉嚨的濃味。所以我食完之後,再點一碗生菜魚肉湯。這個湯頭底買這個價錢好好抵,這個好飲好甜 可能係用傳統嘅魚肉,生菜就算落在高溫湯底下,咬下去,還是骨骨清脆的聲音,每一啖都有淡淡嘅麻油香味。碗仔翅還是配魚肉好,墨魚條質地太硬,魚肉是柔軟得來彈牙的。你喜歡的話可以加菜脯或者胡椒飯都可以。只愛傳統的碗仔翅和生菜魚肉湯!滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:7衛生:7服務:8價錢: 9舒適度:7.5總分:8

欣賞他的冬菇,好有質感,咀嚼也很容易。
豬肉絲不會煮得過熟。

熱利賓納,很久沒有飲啦!

最適食的食法,就是先食碗仔翅, 再來一碗

只愛傳統的碗仔翅和生菜魚肉湯!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
總分:8

• 生菜魚肉湯
  • 碗仔翅
2020-04-01 0 views
葵廣地下長期爆滿的車仔麵,今朝心血來潮想試下,weekend就當係早餐食啦😂 原來$46已經有三餸連熱飲,剩係揀食咩都心大心細有點少見的餸例如麻吉燒、魚肉春卷、豆卜釀豚肉、回鍋肉等等,實在太多野想試,經過一番爭扎的我,最終點了麻吉燒、魚肉春卷和蘿蔔,腩汁粗麵。店員將車仔麵蓋著拿到客人面前才打開,令疫情下用餐的客人都比較安心麻吉燒外層彈牙,中間煙韌的麻薯已是半融化的狀態😋魚肉春卷有預先煎過的,但可能浸在湯內就不脆了,不過魚肉味濃,有吃魚滑的口感,蘿蔔十分清甜,沒有根,喝一口腩汁湯底,很正🥰桌上還有菜甫可選辣或不辣,我試了辣菜甫,很好吃但不夠辣呢!偷吃了朋友點的咖喱魷魚🦑,咖喱汁有別於平常吃的味道,帶點香料味又不太辣,很好餸麵😂吃完麵還可嘆一杯咖啡醒醒神,這款舊式茶杯愈來愈少見了😌 最重要的是咖啡不酸的👍🏻👍🏻

桌上還有菜甫可選辣或不辣,我試了辣菜甫,很好吃但不夠辣呢!
辣菜甫

咖哩魷魚

熱咖啡

2020-03-28
$48 (Lunch)
辣菜甫
咖哩魷魚
熱咖啡
  • 三餸麵
  • 麻吉燒
2020-04-01 0 views
很久沒有品嚐車仔麵這香港特色美食, 是日與朋友有約, 血拼後便到孖寶買一碗多餸車仔麵回家醫醫肚! 牛肚, 咖喱魷魚, 菜肉雲吞, 沙嗲牛肉, 雞腎, 五香豬頸肉 ~ 不經不覺原來是一客六餸的組合! 牛肚非常出色, 淋滑而味道豐富!  店家推介咖喱魷魚,  入味而爽口! 雲吞餡料豐富, 皮滑! 沙嗲牛肉並無使用鬆肉粉, 滿有牛肉味! 雞腎爽脆, 豬頸肉夠香口亦不油膩, 整體偏味濃, 在這沉悶的天氣正合適! 腩汁湯油麵, 油麵爽滑彈牙, 因湯汁分開上, 所以絲豪沒有影響麵的質素! 店家在麵上加上菜甫, 可選辣或不辣, 店家見我如此欣賞其菜甫, 便多給我一些, 味道非凡! 在等候其間多要一串燒賣, 是有質感的燒賣, 可幸!

在等候其間多要一串燒賣, 是有質感的燒賣, 可幸!
Dinner
2020-04-01 0 views
喺附近做完嘢, 太攰唔想四圍去, 買個外賣車仔麵返屋企慢慢嘆! 因為唔係住附近, 所以要個撈麵好似方便啲! 麻吉燒 , 豬腸, 牛腩, 魚肉春卷, 雞翼, 豬油渣 (+$3)! 好貪心! 豬油渣好值得加, 平常食豬油渣都係粒粒, 但呢度係一大片, 好有咬口, 好有質感, 脆口唔硬, 唔肥唔羶, 好好好好食! 牛腩夠淋, 雞翼肥美飽滿, 入味唔咸!魚肉春卷同比平常食到的更大塊, 無魚腥味!  麻吉燒好得意, 麻薯好煙靭豬腸好乾淨, 入味之餘夠淋又不失咬口普遍來說食物質素平均! 撈公仔麵夠爽身, 足足大半小時才食都唔會漲, 雖然秘製汁食唔出係咩味, 總之係好味就可以啦! 有飲品, 來一杯凍檸茶, 茶味香濃唔苦, 有點喜出望外!

魚肉春卷同比平常食到的更大塊, 無魚腥味!
麻吉燒好得意, 麻薯好煙靭
豬腸好乾淨, 入味之餘夠淋又不失咬口
普遍來說食物質素平均!

有飲品, 來一杯凍檸茶, 茶味香濃唔苦, 有點喜出望外!
Tea
2020-04-01 0 views
葵廣真係好多好野食,今次夜晚黎到食個晩餐,無理由食小食當一餐,一於黎食個車仔麵因為枱ge位置比較疏,所似範圍都幾大,店員都好細心走好遠黎幫手量體溫保障大家食物種類都幾多,$46三餸麵真係好抵,之前食過米線覺得幾好味,今次試下腸粉餐三個餸就揀左冬菇+滷水豆腐+蘿蔔,三餸中最鐘意食ge係蘿蔔,夠入味又唔太咸,口感唔會太淋,好正!冬菇ge調味同口感都唔錯,滷水豆腐就咸左少少,配無醬料ge主食會比較好腸粉都相當好!有咬口,夠熱,簡單配埋傳統醬料已經好好食!

保障大家
腸粉餐

腸粉都相當好!有咬口,夠熱,簡單配埋傳統醬料已經好好食!
2020-03-31
腸粉餐
2020-03-26 0 views
葵涌廣場嗰間輕鬆一下執咗,去咗佢隔離嗰間孖寶車仔麵,原來都唔錯。叫咗個生菜魚肉湯,入面好多魚肉,桌上有胡椒粉同辣菜甫俾你任加。另外呢度都有好多特色嘅車仔麵,每款都係30幾蚊至40幾蚊左右,五花八門,配搭甚多,保證每次黎都可以試到新野。仲有佢特色嘅滷水拼盤只係$49包六款滷水嘢食,唔想食澱粉質嘅朋友可以考慮試吓。燒賣好有咬口,唔使加任何辣椒油,我都覺得已經好夠味,食一串過吓口癮都唔錯。另外豬腸粉加咗好多芝麻更為香口。最後仲加咗碗番薯糖水,我冇諗過佢可以煲到啲番薯咁腍,同埋都好有薑味,食落去成個人暖晒,春夏秋冬都啱食㗎。

2020-03-23
  • 腸粉
2020-03-26 0 views
葵涌廣場不乏美食,但好多小食店都不設堂食,如果想舒舒服服食啲小食,建議大家不妨去到葵涌廣場低層地下,有間孖寶車仔麵都好正,啱晒同朋友差下電、吹下水、嘆番陣同敘下舊。呢度有個三餸麵套餐仲送埋嘢飲,有超過50幾款嘅餸菜可以選擇,我哋叫咗碗豬皮、滷水蛋、滷水豆腐併出前一丁,另外當然要叫返香港人最鍾意食嘅小食,就係生菜魚肉湯、街頭豬腸粉同埋燒賣,呢度人頭湧湧完全冇懼疫情嘅影響。上菜嘅速度好快,出前一丁幾爽口,三樣餸份量啱啱好,我同朋友每人一碗,湯唔會特別濃,只係用清湯上,感覺幾清淡健康,滷水亦都好入味。

呢度有個三餸麵套餐仲送埋嘢飲,
另外當然要叫返香港人最鍾意食嘅小食,就係生菜魚肉湯、
街頭豬腸粉同埋燒賣,呢度人頭湧湧完全冇懼疫情嘅影響。

2020-03-23
呢間由細個讀書就成日去葵芳行街 就食嘅車仔麵檔連住幾個鋪位 食物同性價比都好高今日同朋友黎葵廣掃街首先黎左呢到雖然依家肺炎 但客人都滔滔不絕本身想試埋墨魚條碗條翅 但食物太多 只好下次一試啦滷水豆腐$12滷得好入味 唔會死咸 豆腐有咬口 唔會散開一食就停唔到 差唔多比我清晒燒賣$10 魚蛋$10呢2款都係以前由細食到大既魚蛋燒賣最鐘諗食呢款細粒既魚蛋 出面依家都係賣大粒既 口感軟淋淋 而呢款彈牙爽口 超入味 個辣味超入味👍👍燒賣係彈牙既魚肉燒賣 $10一串真係賣少見少超特別既車仔面 有好多款面底揀 仲可以轉腸粉 一於試試 $39下午茶3pm-6pm連熱飲餸揀左 牛肚 蘿蔔 豬大腸牛肚:煮特好入味 唔會硬掘掘蘿蔔:配左佢秘制醬汁 好甜 好入味 豬大腸: 一樣入味 冇豬騷味腸粉最緊要多醬 花生醬同甜醬既味 單點$10/4條 麻吉卷$12/3原來係魚片包住年糕 年糕好煙韌軟綿綿 口感好得意足料 生菜墨魚條湯 $24足足有十條墨魚 湯頭清甜 生菜都好多 每啖都有湯菜魚肉👍呢啲comfort food 永遠都係香港人最愛😋
呢間由細個讀書就成日去葵芳行街 就食嘅車仔麵檔

足料 生菜墨魚條湯 $24
足足有十條墨魚 湯頭清甜 生菜都好多 每啖都有湯菜魚肉👍

呢啲comfort food 永遠都係香港人最愛😋

2020-03-25
$60 (Lunch)
  • 腸粉
  • 三餸麵
  • 麻吉燒
2020-03-24 6 views
而家都少左好多出去食飯 或者好似今日咁 買外賣返屋企食 今晚想食車仔麵 見葵廣有間幾多人幫襯 就決定試下 叫外賣張枱都有酒精搓手液 欣賞👍🏻 叫左個3餸 (雞翼、包心蟹籽丸、五香豬頸肉)粗麵 包一杯熱野飲 另外叫左個水魷魚小食 同埋生菜墨魚條湯拎到返屋企 25 分鐘左右 d 麵都冇話發漲 湯的份量都適中 唔錯 清清地 魚肉幾爽口 水魷魚配秘醬汁幾惹味 如果份量多少少更開心熱菜蜜 食左咁多樣野都係80 蚊 口感都唔錯 下次經過葵廣都可以再試下
而家都少左好多出去食飯 或者好似今日咁 買外賣返屋企食

水魷魚配秘醬汁幾惹味 如果份量多少少更開心

熱菜蜜

2020-03-24
2020-03-22 25 views
葵廣美食多已是街知巷聞,日常正餐少不了香港最本土的車仔麵。自選快捷又款式多羅羅,總有一款岩心水。孖寶車仔麵位於葵廣地下近小巴站位置,設兩鋪。三餸麵套餐連熱飲$46 ,價錢合理。辣魚蛋、五香豬頸肉、咖喱魷魚拼油麵,配腩汁是我至愛組合兼日常之選;餐飲加左杯凍好立克(+$3)。也點了一碗墨魚條碗仔翅同一份牛雜。店員效率十足亦爽快有禮。上餐時亦為粉麵餸加上蓋,添了份安心,堂食都食得放心。陳皮辣魚蛋嚼口十足,辣汁配落粉麵成自選汁,好滋味;豬頸肉微厚切,調得入味;凍食咖喱魷魚則分碟上,(最愛車仔餸)秘製咖喱汁偏辣,非常惹味。墨魚條碗仔翅,翅身不過稀反而足料。多麻油多醋多胡椒;簡單好味。牛雜甜醬黃芥辣,煮得軟腍,點齊兩醬剛好。
孖寶車仔麵位於葵廣地下近小巴站位置,設兩鋪。

三餸麵套餐

墨魚條碗仔翅

牛雜甜醬黃芥辣,煮得軟腍,點齊兩醬剛好。
牛雜
2020-03-21
$50 (Lunch)
三餸麵套餐
牛雜
2020-03-16 42 views
葵廣美食選擇有很多,我偏好這家,因為有位子坐,食物質素穩定,店員服務又好!這天兩個人來吃,我們每次都點三餸拼腸粉,因為想環保一點,我們叫店員用碗上,她們都很配合。環保以外,用碗上來拍照是不是更好看?這次我點了牛雜,需要加4元,但真得好好食,還有平常街頭食牛雜都要站著,這裡可以坐啊!另外,我點了魷魚和燒賣,是我平常都愛點的,建議你們都嚐嚐!這碗是我的晚餐,你以為不多?其實全都是澱粉質所以食完已經10成飽了!大滿足!

三餸拼腸粉

另外,我點了魷魚和燒賣,是我平常都愛點的,建議你們都嚐嚐!

這碗是我的晚餐,你以為不多?其實全都是澱粉質
所以食完已經10成飽了!

大滿足!

2020-03-13
2020-02-21 136 views
🥢荃灣香港情懷風 大大碗車仔麵黃店 🥢之前一直都有幫襯開葵涌廣場入面的孖寶車仔麵,貪佢配料多遺擇,份量夠曬大碗,今次來試試荃灣分店🥢荃灣店裝修完全唔一樣,主打香港情懷風,有好多舊事物會出現在店入面,有髮廊的舊風筒,阿媽以前電髮吸住個頭的蒸髮器,舊機場九龍城的圖片,真正香港風味十足🥢最重要係檯面有兩樽菜莆,一個辣一個唔辣,食車仔面落辣菜莆對我來講是車仔麵的靈魂,有佢會好食好多倍🥢三餸麵套餐$46 送熱飲 牛雜+$4🥢豬腸,香煎餐肉,牛雜,粗麵🥢豬腸滷得夠淋身,入口軟棉棉,午餐肉有煎過幾香口,車仔麵有牛雜食感覺驚喜,份量算幾多,粗麵份量幾多,夠曬飽🥢咖哩魷魚,魚肉春卷,雞翼尖,河粉🥢咖哩魷魚係另一碟仔上,咖哩汁味道很香濃,魷魚口感爽脆,但係涷的要浸落湯到食,魚肉春卷炸過幾香,雞翼尖好入味,但有d 乾,河粉食落很滑溜,大大碗有食唔曬的感覺🥢感覺幾抵食大大一碗,難怪lunch time 時全場爆滿,裝修感覺如果無咩人既話,影相打卡應該幾得意孖寶車仔麵 地址: 荃灣大壩街63號地下4號舖 (荃灣廣場對面)
🥢荃灣香港情懷風 大大碗車仔麵黃店

🥢三餸麵套餐$46 送熱飲 牛雜+$4

🥢豬腸,香煎餐肉,牛雜,粗麵

🥢咖哩魷魚,魚肉春卷,雞翼尖,河粉