旺角街头必吃小吃,错过一个都不算到过香港!!其实威威真的吃过很多次了每次到旺角必食 !!!真的是从小吃到大!!!这次带大陆来玩的小姐妹来打卡……他们家有港式牛杂、咖喱魚蛋、煎酿三宝、炸大肠、八爪魚、鱿鱼须等。🦑八爪魚是店的主打,連招牌也寫上深海八爪魚,既可滷味凍吃,亦可用咖喱汁熱吃。
旺角街头必吃小吃,错过一个都不算到过香港!!

其实威威真的吃过很多次了
每次到旺角必食 !!!
真的是从小吃到大!!!
这次带大陆来玩的小姐妹来打卡……
🦑八爪魚是店的主打,
連招牌也寫上深海八爪魚,
既可滷味凍吃,
亦可用咖喱汁熱吃。
臭豆腐👿$15  ✨:6/10  行過聞到臭味於是想試(?!)😂 食落其實冇臭味其實我今次只係第二次食臭豆腐 出面係脆入面都軟軟地嘅 不過整體感覺個質地差唔多 唔會覺得外脆內軟😂可能因為佢,炸定擺係到所以冇咁好食嘅時候有啲人行過好大聲咁話陣味好臭 😂😂😂同埋佢好似冇豆瓣醬得辣醬 鍾意加豆瓣醬嘅話就覺得差啲💩 最後我加咗芥末 唔知係咪因為我本身冇特別鍾意芥末 覺得唔算好好食 keep住有人排隊 或者其他嘢食好食啲
臭豆腐👿
$15  ✨:6/10

行過聞到臭味於是想試(?!)😂 食落其實冇臭味
其實我今次只係第二次食臭豆腐
可能因為佢,炸定擺係到所以冇咁好
食嘅時候有啲人行過好大聲咁話陣味好臭 😂😂😂
同埋佢好似冇豆瓣醬得辣醬 鍾意加豆瓣醬嘅話就覺得差啲💩

keep住有人排隊 或者其他嘢食好食啲
2022-05-24 1681 views
有幾多人中意食街頭小食呢,未有疫情之前,旺角街邊檔隨處可見,相信宜家街邊檔已經少左超過一半,今日本身係想食臭豆腐,行到威威竟然發現有少有的炸油糍。用$15買了一個試試。整體算唔錯,蘿蔔有咬口,餡料唔算小,即使返炸味道亦不差,如果五香粉味再重一點會更惹味。
2022-05-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$15 (Lunch)
2022-02-08 1238 views
走路也不忘想著食物今天臭豆腐被在下召喚出來了原來這裡也有這種東西港式的小食很難做得難食同樣地港式小食很難做得好吃(?)大概是大家都沒有那個「心」吧來一客臭豆腐 $13傳說中的飄香臭豆腐說好的飄香呢也怪不得在下不知道這裡有臭豆腐吧落油一炸再入袋整個過程只需一分鐘至2分鐘左右就在這短短的時間裡強烈感受到店員對工作的 枯燥還有對客人的厭惡性嗯..只能說在前線的服務員真的不易做好吧站一邊好好享受在下的臭豆腐好了自己加上辣醬味道會更佳豆腐不過不失 皮脆肉厚重點是熱辣辣的進肚子感覺更舒服疫情下暫時禁著晚巿相比下這些小店會更吃香吧只希望不要店員因個人情緒掌控不好而影響店舖生意又或者..這是香港小店特色?來突顯香港人在一些事情上習慣性不禮貌嗎🙊🙈🙉
走路也不忘想著食物
今天臭豆腐被在下召喚出來了
原來這裡也有這種東西
港式的小食很難做得難食
同樣地港式小食很難做得好吃(?)
大概是大家都沒有那個「心」吧
疫情下暫時禁著晚巿
相比下這些小店會更吃香吧
只希望不要店員因個人情緒掌控不好而影響店舖生意
又或者..
這是香港小店特色?
來突顯香港人在一些事情上習慣性不禮貌嗎🙊🙈🙉
2022-01-23 870 views
買過幾次外賣,感覺係旺角的小食中有幾好的。今次再去買“椒鹽魷魚鬚”,成個過程好似睇表演咁,炸個魷魚條彈哂油,之後換人處理,出爐變魷魚餅,算,好彩會剪返開,落完袋就想俾客,說好的椒鹽呢?提返佢,佢失手成袋跌落炸爐,連袋炸,算,再夾返起,碎既碎,”痴“既“痴“,夾返落新袋得大半,望住四份一的就被留起了,係有問題的?做成問題係客人承擔?係留返“自己食”還是人俾下一位“唔好彩”,明明一袋得返半袋咁,望住被騙咁只好發個文警惕警惕
買過幾次外賣,感覺係旺角的小食中有幾好的。
算,好彩會剪返開,落完袋就想俾客,說好的椒鹽呢?
提返佢,佢失手成袋跌落炸爐,連袋炸,
明明一袋得返半袋咁,望住被騙咁

只好發個文警惕警惕
2022-01-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2021-12-02 817 views
好有驚喜😭💖💖💖冇諗過呢度嘅格仔餅會咁好食!之前食過其他小食就普普通通啦~但格仔餅真係好出色😍😍😍仲要喺等既過程,都發現好多人都係叫格仔餅😳!同埋因為新鮮整,所以溫度好夠!熱辣辣食真係冇得輸!🥰外層小小脆,加埋入面既鬆軟,又有啲蛋香,再加超邪惡的花生醬、奶、砂糖,一啖咬落去,真係好好好正😭❣️❣️我個人麻麻加砂糖,所以呢個少砂糖,味道完全100%fit 到爆!朋友推薦佢啲牛雜,未試過,下次試先!

朋友推薦佢啲牛雜,未試過,下次試先!
  • 格仔餅
2021-09-15 730 views
懷舊港式小食 炸油糍 古法臭豆腐 咖哩辣陳皮魚蛋今日和你去掃街 旺角咁多好野食 當然不能錯過就係最傳統既港式風味小叮店主有多年售賣港式小食既經驗,選料都係特別新鮮用心製作 連滷牛什都係賣完就無,限量供應 炸油糍 主要材料係籮白絲、紅蘿蔔絲、蔥 係好傳統既港式小食,已經好少見 外層脆中間食材爽而清新新鮮臭豆腐 聞落都幾濃味,入口個陣豆腐味慢慢會滲出黎,加辣醬食最一流最後仲有陳皮魚蛋都係必食推介 十蚊8粒 口感彈牙陳皮味非常濃甘香 識食一定食咖哩汁,又辣又香平均消費$30評分8/10Shop B,43 Dundas Street, Mong Kok
懷舊港式小食 炸油糍 古法臭豆腐 咖哩辣陳皮魚蛋
店主有多年售賣港式小食既經驗,選料都係特別新鮮用心製作
連滷牛什都係賣完就無,限量供應
平均消費$30
評分8/10

2021-09-07 420 views
真食評真介紹!今日同大家出旺角掃街呀! 威威小食係登打士街好出名佢地用料特別靚,老細係疫情之下都無減員工人工之餘仲要貼錢頂住間鋪,今日過黎支持同佢打氣老細推介岩岩新鮮出爐既煎釀三寶!大大件十蚊有3件魚蛋 茄子釀魚肉 豆腐釀魚肉 綠椒釀魚肉 經過調味既鮮魚肉釀上食材之上,用猛火半煎炸 魚肉鮮味,外層香脆魚肉口感彈牙 加埋唔同食材更加係如虎添翼,味道更突出旺角登打士街43號B地舖評分7/10消費$10
真食評真介紹!
今日同大家出旺角掃街呀! 威威小食係登打士街好出名
老細推介岩岩新鮮出爐既煎釀三寶!大大件十蚊有3件
魚蛋 茄子釀魚肉 豆腐釀魚肉 綠椒釀魚肉
魚肉口感彈牙 加埋唔同食材更加係如虎添翼,味道更突出

旺角登打士街43號B地舖
評分7/10
消費$10
去取外賣的路上忽然聞到了不可抗拒的臭豆腐香🤤🤤身為臭豆腐愛好者的我不由自主地停下了腳步🙈🙈然而其實飄出香味的是隔離鋪剛炸出來的臭豆腐,就在我思想鬥爭到底要不要買的時候看到了威威小食,印象中是黃店?也有飄香臭豆腐?好好好買買買~💛💛其實我是第一次在香港街邊買到臭豆腐😂😂看到阿姐在炸的蘿蔔絲餅也好吸引想起了以前學校的路邊攤就加了一個蘿蔔絲餅😋😋臭豆腐很大塊一個正立方體,個體積還是對得起12塊的單價😂😂阿姐問要不要剪開炸我欣然同意了,這樣吃起來更方便也更香脆~因為到家要將近一個鐘我怕淋了醬汁外皮會被浸軟就沒有落,雖然等我吃上基本已經涼了但外皮還是保持了乾脆的食感,吃起來也不會覺得油,裡面也是熟悉的臭豆腐的口感,雖然沒有預想的臭不過有稍微調味過,單吃不落醬汁也完全ok蘿蔔絲餅里也很足料,白蘿蔔胡蘿蔔還有其他蔬菜,雖然個底摸起來油油的但因為裡面都是蔬菜,炸衣也不厚所以吃起來並不會覺得油,咸淡也剛好,本來以為一大舊我吃不完但其實吃起來毫無壓力😂😂飄香臭豆腐 7.0/9蘿蔔絲餅7.0/9OVERALL 7.0/9雖然沒有特別驚喜不過還是解饞啦~再路過的話應該會再幫襯💛💛
去取外賣的路上忽然聞到了不可抗拒的臭豆腐香🤤🤤

身為臭豆腐愛好者的我不由自主地停下了腳步🙈🙈

飄香臭豆腐 7.0/9
蘿蔔絲餅7.0/9

OVERALL 7.0/9

雖然沒有特別驚喜不過還是解饞啦~
再路過的話應該會再幫襯💛💛
2021-03-28 393 views
黎左旺角行街行到有啲口痕,又食唔落一份正餐,不如買份小食食下旺角真係有好多好多小食店,花多眼亂,咁岩行過威威見到幾個人排緊隊,又唔算超多人,一於就買呢間啦老闆都幾好禮貌,最後我買左一份格仔餅好耐無食過格仔餅,份格仔餅都幾足料,好多醬,多到爆出黎咁滯,口感軟熟,熱辣辣又香又甜又好味價錢都算平,總括而言性格比都幾高食完其實仲想食多一個,不過因為手上仲有好大杯野飲未飲,唔想做大嘥鬼,一於下次先再黎食過啦
老闆都幾好禮貌,最後我買左一份格仔餅
又香又甜又好味
價錢都算平,總括而言性格比都幾高
格仔餅
2021-03-28
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
格仔餅
2021-02-14 424 views
如題,因為我食既兩樣野都係即叫即炸,所以一吾小心就會燙親個嘴。我燙親個位其實係口腔入面,所以要放涼少少先好去食。去到其實好多人排隊,叫左野食之後記得要企開少少,讓比其他人叫野食。整好左之後,姐姐就會叫你攞。🙈咁我就試左個飄香臭豆腐($12)。話就話臭豆腐,其實一D都吾臭。(可能因為戴左口罩,聞吾到🙈)外面非常之脆,入面我就覺得OK軟同非常燙口。配辣椒醬食會非常咸,咸到不得了,所以吾建議落辣椒醬。配甜醬定吾知海鮮醬會好食好多,個甜味會突顯出臭豆腐既咸香味。姐姐一開始炸之前都會問聲洗吾洗剪成4嚿,其實睇你想吾想食多D脆邊。同埋剪細嚿D,會快D熟。同埋試左個脆皮炸大腸($13)。應該係豬大腸黎既,都洗得幾乾淨。外面都係非常之脆,入面我就覺得偏韌、有少少難咬。食落都有豬香味,但吾會話太濃。都吾錯,值得一試。
整好左之後,姐姐就會叫你攞。🙈

咁我就試左個飄香臭豆腐($12)。
外面非常之脆,入面我就覺得OK軟同非常燙口。
配辣椒醬食會非常咸,咸到不得了,所以吾建議落辣椒醬。
同埋剪細嚿D,會快D熟。

同埋試左個脆皮炸大腸($13)。
應該係豬大腸黎既,都洗得幾乾淨。
外面都係非常之脆,入面我就覺得偏韌、有少少難咬。
食落都有豬香味,但吾會話太濃。
都吾錯,值得一試。
飄香臭豆腐+脆皮炸大腸
2021-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
飄香臭豆腐+脆皮炸大腸
2021-01-25 928 views
以前我每次經過「旺角」「登打士街」的時候,都會被一股似香非香,似臭非臭的氣味所以觸動嗅覺神經,這股非比尋常的氣味,其實是來自於港式街頭小食店「威威小食」裡面。其實「威威小食」不只有「臭豆腐」這款招牌小食食品,「威威小食」還有「炸魷魚鬚」,不過我抱着食下午茶小食心態,所以我只購買一件「臭豆腐」就算。我未購買「臭豆腐」之前,站在街外聞到「臭豆腐」那一股濃郁的強勁氣味,還以為「臭豆腐」實際味道真的會很臭跟難以入口,但是實際上「臭豆腐」味道其實還不算臭,實際氣味還算是頗香,味道偏重鹹香味。享用「臭豆腐」無可避免需要加入調味料,不過「威威小食」的「辣椒醬」實際辣味程度確實很濃厚,我試食過也自問接受不了,反而「臭豆腐」配甜味「海鮮醬」,實際上的味道反而頗香甜,比較容易入口。而且最重要的是「臭豆腐」外層的口感十分香脆,內裡的豆腐口感偏向軟嫩,配甜味海鮮醬之後的甜味味道感覺十分濃郁,我把整塊「臭豆腐」全部食完。最重要的是「威威小食」店員還會在我購買時詢問我,需不需要把「臭豆腐」先剪開成為四小件,「臭豆腐」被剪開成為四小件之後,變得比未剪開之前的「臭豆腐」更容易入口。我第一次光顧「威威小食」之後,發現「

我第一次光顧「威威小食」之後,發現「臭豆腐」跟「威威小食」店員服務態度都很不錯,下次來到「旺角」可以考慮再光顧一次。

飄香臭豆腐

2021-01-05
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$12 (Tea)
飄香臭豆腐
2020-10-22 1040 views
$12懷舊小食:油糍第一次食,食之前完全唔知入邊係咩餡料。見佢外表淨係知佢係炸嘢食。食落口表面嗰脆皮係類似春卷皮,但淋咗少少。不過都尚算可口。入面主要材料係籮白絲、紅蘿蔔絲、蔥。味道嚟講,唔會太鹹。不過有少少失望因為冇乜蘿白香味,但都可能係關蘿白本身當造問題。$12臭豆腐其實聞落已經唔臭,食落口係冇乜臭味。臭豆腐最重要係夠臭,好可惜今次似係食炸豆腐多啲$10魚蛋十蚊有8粒,對我嚟緊係好抵食!加上一咬就食得出好香嘅陳皮味,都幾甘香!加上有少少辣但又唔會搶晒味,所以呢個魚蛋,好味!
$12懷舊小食:油糍
食落口表面嗰脆皮係類似春卷皮,但淋咗少少。不過都尚算可口。
入面主要材料係籮白絲、紅蘿蔔絲、蔥。

$12臭豆腐

$10魚蛋
2020-08-29 1007 views
好掛住以前唔使戴口罩周圍掃街嘅日子😭 小編行過終於忍唔住,食返啲久違咗嘅旺角街頭小食!😋 凍食八爪魚(細碗) $28$28對一樣街頭小食嚟講都算有啲貴,不過見招牌寫住「招牌深海八爪魚」,價錢牌又寫住「鎮店之寶」,所以就試吓啦🤣 店員喺雪櫃拎咗勁大隻深海八爪魚出嚟剪,然後加咗甜醬同黃芥末。甜甜哋凍凍哋食都幾惹味,仲要耐唔耐有黃芥末供鼻嘅感覺,真係感覺返晒嚟🙊 八爪魚自己嘅味仲喺度,仲要好彈牙,感覺都幾新鮮,街頭小食嚟講都算好高水準!

😋 凍食八爪魚(細碗) $28
凍食八爪魚(細碗)

$28 (Tea)
凍食八爪魚(細碗)
2020-08-15 650 views
威威小食,一間你估佢唔到嘅黃店,躋身喺小食店同茶店林立嘅登打士街,居然可以屹立咁耐,真係唔講得笑。上次幫襯已經係好幾個月前,叫咗佢哋嘅招牌咖哩三寶,當中最好食嘅肯定係麵筋,嚿嚿都吸滿醬汁,非常入味👍;陳皮魚蛋雖然並唔係我杯茶(我鍾意味道同口感似炸魚片嘅魚蛋),不過蘸咗咖哩汁,都幾好食;至於八爪魚呢,就味道正常。希望武漢肺炎快啲走,大家可以過返啲正常嘅生活,唔使下下都要戴住個口罩,唔可以安心企喺街邊篤嘢食😂。