那天為了小女表演的 rehearsal 而來到長洲。綵排完畢之後,就是我們在島上的自由時間了。一午飯,匆匆忙忙去了一間之前食過的店。吃飽之後,大家就輕鬆地在島上周圍玩。行到碼頭,仔仔想起了上次來到想食但沒有吃到的東西。那就是炸雪糕了。這一次,他一早已經鎖定這《長洲炸雪糕小食店》也叫《好姨食店》,目的只有一個,就是炸雪糕。阿仔拿了一杯兩件的脆脆球回來。遠看,你會以為是兩件大魚蛋。近看,又有幾分似炸鮮奶。拿起來,看得出是一件外脆內軟的美妙食品,外層帶有香味,也有少少的熱力。如果是即做好即食,放入口時,的確要小心,因為外層的漿粉真的是非常熱。慢慢地,小心地咬入去。香脆的外層,先包含了一層軟軟的內心。噢! 原來是雪米糍。再咬入一層。噢! 原來是芋頭雪糕。一層香脆,一層軟綿綿,一層甜蜜蜜。外熱內凍,非常之特別。的確是很有心思的一件街頭小食。莫說是小朋友吃後很開心,我們大人也吃得十分之開心。這一個炸雪糕,的確是一個可以令人開心的好食品。
$20 (Other)
2022-12-05 317 views
~🍽: 好姨食店 =========================⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️【炸雪糕-芋頭味🍠🍨】 $25/2粒🐹: 🌕🌕🌕🌑🌑賣相來講唔錯✨✨金黃色嘅外皮💛配埋紫色嘅雪糕餡💜🍨感覺幾靚~可惜嘅係兩舊都穿咗窿👀👀咬落去啲雪糕就係咁係個窿都咇出嚟🥲🥲冇咗種爆漿feel?!加上皮肉分離嘅感覺就會扣少少分喇🤏🏻🤏🏻其實佢係炸維記雪米糍🍨🍨如果$12.5 粒的話性價比就真係幾低喇😂😂同埋唔知點解炸完之後芋頭味就唔係咁出👀👀不過論新鮮感來講都可以一試嘅🤩🤩(但係就唔會再試囉~😂=========================😋味道:6/10🍽賣相:8.5/10🏞環境:7/10🤵🏻‍♂️服務:6/10🌟性價比:3/10💖回頭指數:3/10加1️⃣服務費:❌—————————👩🏻‍🍳餐廳 : 好姨食店📍地址 : 長洲興隆正街113號地下A1號舖

🍽: 好姨食店

—————————
👩🏻‍🍳餐廳 : 好姨食店
📍地址 : 長洲興隆正街113號地下A1號舖
2022-10-18 151 views
每次去長洲食完先肯走嘅炸雪糕,其實係炸雪米糍✨位置好近碼頭,食完就走啱啱好佢有好多味揀,我地揀左水蜜桃味🍑即叫即炸,等咗5分鐘左右就有得拎,熱辣辣外脆內軟好抵食無得輸🤤

2022-07-18 127 views
長洲係一個有好多特色小食嘅離島🤩因為疫情無得去旅行,所以好多人選擇黎長洲一日遊當係去左旅行🤣 咁黎到長洲個個都必食大魚蛋、糯米糍、海鮮等。仲有一種小食都係長洲特色,就係炸雪糕啦!次次黎長洲都無食到炸雪糕,今次臨走前食左一份芒果味嘅炸雪糕,其實炸雪糕係是用雪米滋加粉炸成嘅一道小吃,外熱內冷,皮脆內軟,口感非常特別!未試過嘅朋友一定要試一試,口感真係好有趣🤣不過芒果味雪糕我覺得一般般,因為芒果味好假,大家可以試一下其他口味😂

TakeAway
見到呢間舖頭好多人買炸雪糕同埋沙冰,之前食過炸雪糕係炸雪糕糯米糍,覺得一般啦,不過長洲真係冇乜嘢飲好買,見到呢間平平哋好多人就買啦,本來係要桃味,唔知點解店舖比錯,話呢杯係桃味😂但係其實係橙汁嚟嘅。🍊香橙鮮果流砂冰 少甜 $22 (6.5/10)好多冰,冰冰涼涼幾解喝,橙嘅味道好濃郁,少少果肉,有啲啲假嘅果汁味,唔確定$22係咪真係有落新鮮果肉去打😂都有少到甜,唔會太甜,酸酸地,ok啦,$22都抵飲嘅!

🍊香橙鮮果流砂冰 少甜 $22 (6.5/10)
2022-05-08 75 views
炸雪米糍&炸燒賣之前嚟食過炸雪糕,一試難忘,但今次有啲失望,佢嗰雪糕雪得唔夠硬👿 一咬落去入面嘅雪糕已經溶晒😮‍💨 最緊要搞到我全身污糟晒😮‍💨😮‍💨 變咗炸粉入面有雲呢拿液體🥹但一定要雪返硬啲雪糕😡 我完全唔可以好似其他圖咁吉住嚟食!我朋友一咬,得返嗰炸粉皮添😭炸燒賣就第一次食,水準都okay,香口啲🥺 #長洲 #炸雪糕 #要擺個心做 #渣牛灘會流失客 #希望再一次嚟會食返之前嘅水準 #理應做得更好
炸雪米糍&炸燒賣

炸燒賣就第一次食,水準都okay,香口啲🥺

TakeAway
📍 好姨食店呢個係我長洲必去嘅舖頭❣️因為呢度有我朝思暮想嘅荔枝味雪米糍炸雪糕🔥佢仲有其他味道㗎大家都可以試吓👍🏻🔸荔枝味雪米糍炸雪糕 $22/2粒炸雪糕其實係雪米糍沾上炸粉漿然後高溫油炸。即叫即整包保炸完出嚟熱辣辣🤩外面嘅脆皮係熱辣辣,脆卜卜,入面嘅雪糕荔枝餡卻係凍冰冰❄️仲未溶得晒,超正😋😋評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️價錢💸:埋單$22餐廳資料📋: 好姨食店🕌地址: 長洲興隆正街113號地下A1號舖
📍 好姨食店

🔸荔枝味雪米糍炸雪糕 $22/2粒

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$22

餐廳資料📋: 好姨食店
🕌地址: 長洲興隆正街113號地下A1號舖
2022-02-02
$22 (Breakfast)
看到这家店的时候,被招牌吸引住了,自认为没怎么见过世面的我,在之前是完全没见过没吃过,看到这个就毫不犹豫地尝试了一下,我就点了一份炸雪糕,这个雪糕两块要选一样的,我就来了一份荔枝的,两个朋友一人点了一份沙冰,他们都觉得沙冰很难喝,我觉得这个炸雪糕算是不错。
2022-01-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-06-23 121 views
父親節加上又係星期日特別多人~天時暑熱飲番D長洲特色飲品先~好多沙冰款式可以揀~通常來來去去都係水果味之類益力多沙冰一飲就知係益力多加刨冰~不過大半杯都係冰有D搵笨喎~飲落涼浸浸仲偏淡~唔係太特別~比較特別應該係杯上面印嘅歌詞~個個杯都有唔同嘅歌詞~睇吓你又記得幾多首珍珠奶茶最大路啦~應該唔會唔好飲得去邊掛~三份一杯係冰~咁呢個價錢就唔值~奶茶偏甜~應該係即沖奶茶~珍珠份量都算幾多幾彈牙~一路行一路飲絕對可以解暑

益力多冰冰
珍珠奶茶
2021-06-20
  • 珍珠奶茶
2017-05-15 621 views
長洲中午時份很曬, 例牌要找冰涼的食物降溫。這間店,除了外賣,旁邊有一間小的讓你坐進去。與朋友點了芒果冰,始終長洲這裡出名芒果痳!等了約10分鐘,終於我們的芒果冰出世了。它橙黃的顏色,看上去十分吸引! 好像是用芒果糯米糍的芒果去榨出來!! 喝了一口,十分夠凍夠冰涼,用來解暑真的是一流!!! 而味道上,不是很甜,感覺是用芒果肉混合芒果濃縮劑去榨成這杯的。所以不太新鮮清爽,令我有點失望。幸好,一邊喝的途中,一邊都有小小粒的芒果肉,能抵銷濃縮劑假假的味,還可以接受。而價錢不算抵喝。不過來到長洲,開心下也絕對值得一試的喔!
長洲中午時份很曬, 例牌要找冰涼的食物降溫。
這間店,除了外賣,旁邊有一間小的讓你坐進去。

與朋友點了芒果冰,始終長洲這裡出名芒果痳!

而價錢不算抵喝。不過來到長洲,開心下也絕對值得一試的喔!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2017-04-11 352 views
阿女話上次同同學嚟食過覺得好食 ,今日要同我再分享。 炸雪糕係即叫即炸, 佢哋用雪米糍 加上炸醬 放落油哩炸佢一炸,就搞掂啦。 雪米糍個皮 炸到金黃色 ,熱辣辣, 脆脆地。 咬落去加埋凍冰冰的雪糕 ,係幾過隱嘅!其實我搵唔到佢哋嘅鋪頭招牌, 佢哋話叫做好姨食店, 不過可以認住佢哋放喺門口啲大拉架。
阿女話上次同同學嚟食過覺得好食 ,今日要同我再分享。

2016-09-06 533 views
入得黎長洲點可以唔食炸雪糕?今次已經係我第三次食!佢係用左雲呢拿雪糕糯米糍浸左落d麵粉漿到再炸!炸左出黎就係熱辣辣,好脆&鬆化既外皮,豐富既蛋味再加咬落去就係好甜既雪糕味!真係一試難忘!$20有兩粒,同朋友一人一粒剛剛好

2016-05-03 437 views
星期五學校假期,帶埋同學仔入長洲,第一站掃街,炸雪糕和鮮果流砂冰最受好評。西瓜流砂冰和蜜瓜流砂冰,均以鮮果肉加冰塊打成,又健康又涼快,比加糖漿的一定好,果肉鮮甜多汁,大大杯清涼健康的砂冰都是$18,抵呀!🍹🍉🍏😋等幾分鐘,即叫即做的炸雪糕就在你面前整好。冰硬的雪糕糯米磁加炸醬即時炸,$20有2個,外面炸到熱辣辣金黃色微微甘脆,內裡軟綿綿冰凍的雪糕,是熱與凍的交溶美食。同學仔個個話抵食。🍧🔥😋
西瓜流砂冰
西瓜流砂冰,蜜瓜流砂冰
2016-04-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Lunch)
西瓜流砂冰
西瓜流砂冰,蜜瓜流砂冰
  • 新鮮水果沙冰
2016-02-20 361 views
呢間「好姨食店」是第一次光顧,平時買完「甘永泰」都不會走過對面的。今次因為我想試一試炸雪糕,所以就發現了這個驚喜了。炸雪糕這個炸雪糕味道不錯,我想是用雀巢的雪米糍炸的。但外面的糯米皮炸到有少少脆,但仍然有糯米的軟綿口感。另外加上未溶的雪糕,好好味!下次一定會再食。橙汁沙冰這個沙沙是很甜很甜的甜水,加了橙汁,的確好好飲。很解渴,不過真的好邪惡,因為飲了很多甜水落肚。又被我們發現了一間可以再encore 的食店,今次入長洲,不只是光顧一直的那幾間。下次,也可以試試新的食物!
橙汁沙冰

2015-04-25 271 views
長洲行,主要係食食食,在廣場有好多小店,都係賣小食為主,裝修簡單,呢間店搶眼在放好多易拉架,好多彩色海報,炸雪榚、刨冰!都係小朋友至愛!每個小朋友揀一款飲品!肥髀揀了台式刨冰,芒果加士多啤梨,冰粒太粗,好似食冰碎多啲,果汁味又太假,非常一般!炸雪榚就幾得意,外面脆,入面凍,不過只係好普通嘅雪榚糯米糍,而且比較油!店員就幾好,有笑容!又勤快!
長洲行,主要係食食食,在廣場有好多小店,都係賣小食為主,
刨冰
炸雪榚
2015-04-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$12 (Other)