2023-10-17 290 views
今年7月買左會員卡,8月openrice訂座晚飯,臨時通知話整冷氣到8月16號,到而家都冇開番,電話冇人聽,永遠飛去留言信箱。。開齋舖竟然咁樣,準備去消費者委員會

開齋舖竟然咁樣,準備去消費者委員會
2023-07-16 552 views
食物係可以的,但樓面的服務談不上正常餐廳有的服務。1)一入到去,櫃台那位(估計係經理?) 黑口黑面 。2) 點心遲遲未來,隔離位後期入座,同款點心都到了,同侍應追,佢話check 一下,都見你果台點左好耐。之後見那位”經理”指指點點。3) 埋單一定要睇清楚,張單加埋同總額不同,出聲後,櫃台退回差額,但道歉都無一聲😡。。。。。早前聽親戚說在母親節前兩星期來,這裏的經理說要他點了餐牌的正餐後才給他點心紙,我初期不信,那有這樣態度的人,如預早訂位說明則可理解,現在深深感受,那種消費也要受氣的感覺。整體來說,餐廳除了食物質素重要,服務更是客人的第一印象!服務差,侍應無基本服務水準,食物再好也浪費了,冷氣不夠,放幾台風機也沒有明顯改善。如果有人想來試一下食物,要有心理準備接受他的「優質服務」。

如果有人想來試一下食物,要有心理準備接受他的「優質服務」
金邊帝苗餃
2023-07-13 369 views
好耐之前朋友推薦過天一閣 精品點心 今日探親,難得路過,半山選擇又不多,抱住對齋菜無乜期待所以膽粗粗就去試,可能未到食飯時間,唔洗點等位好快就可以入坐,環境可以,聽經理講,仲可以包房自訂菜式齋菜,下次初一十五可以一家大細預訂,同埋搭的士可以報銷點咗一堆點心幾個小菜, 都有驚喜,值得推薦必食「雜菌紅油抄手」「春風得意腸」「羅漢齋炒麵」同埋 「黑松露炒飯」 仲有個超水準嘅「原隻椰皇燉雪燕」,仲有幾個唔記得叫咩名不過不失嘅點心,一定會反食
好耐之前朋友推薦過天一閣 精品點心

點咗一堆點心幾個小菜, 都有驚喜,
,仲有幾個唔記得叫咩名不過不失嘅點心,一定會反食

2023-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2023-07-11 270 views
间唔中都会约朋友一齐食素,呢间餐厅环境清幽,坐得几舒服,首先是开胃小菜:酱油萝卜,脆脆哋又唔会咸👍🏻素片皮鸭都好惊喜,上面一层皮好脆,「鸭肉」的材料系用菇,食落口系有食肉的劲道,又有卖相,味道亦唔错,真心推荐!小朋友就最锺意炸杏鲍菇,味道同食薯条一样!沙爹串烧觉得一般,干煸榄菜四季豆都ok,上菜速度都好快,可能我哋去的早,慢慢的客越来越多,好快就坐满嗮!楼下就有停车场,开车过来食嘢都方便!服务员话7月食午餐,晚市新菜有半价优惠,还有包房可以聚餐!整体唔错,下次还会再过来食🥰
间唔中都会约朋友一齐食素,
呢间餐厅环境清幽,坐得几舒服,
首先是开胃小菜:酱油萝卜,脆脆哋又唔会咸👍🏻
小朋友就最锺意炸杏鲍菇,味道同食薯条一样!
沙爹串烧觉得一般,干煸榄菜四季豆都ok,
上菜速度都好快,可能我哋去的早,
慢慢的客越来越多,好快就坐满嗮!
楼下就有停车场,开车过来食嘢都方便!
服务员话7月食午餐,晚市新菜有半价优惠,
还有包房可以聚餐!
整体唔错,下次还会再过来食🥰
酱油萝卜
干煸榄菜四季豆
沙爹串烧
  • 素片皮鸭
2023-06-27 257 views
第三次同公司同事到此食午飯,同事講這裡點心一流,所以點菜基本以點心為主,黑松露雜菌餃買相唔錯,可惜本人唔食黑松露,其它點心香菇燒賣,四寶滑鷄扎等等都在水准之上,總體服務不過不失,另叫了乾炒叉燒河,賣相一般但味道又唔錯哦閑曰光顧人不算多樣樣都不用等,總體感覺唔錯,會繼續帶朋友上來試試晚飯,樓面經理話7月份開始夜晚會有點心供應同埋會有其它优惠及新菜推出,好次話慶祝周年紀念,還叫我下次上來試試東瓜盅,是次5人用餐埋單總數685元,半山區來講算唔錯。
2023-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
朋友之前大讚呢間的點心高質,一直都好想試吓,本來仲帶點期待去試吓呢間素食,仲特登搭幾廿蚊的士去半山諗住食好西,點知⋯得到個災難級體驗 平時睇OpenRice 就多 但今次真係嬲到要寫食評 呼籲下大家千祈唔好幫襯呢間嘢呀!一上到去,見到壞冷氣,但有整d臨時風扇,咁都算啦,咁遠上到嚟都係要試吓之後已經發覺唔係太對路,d侍應完全係十問九唔應,加水又要等,叫菜又要等,一路餓住個肚同隔離左右對望,見到附近好多枱啲人都等唔切,差一兩碟餸叫極都來唔到,等得太耐埋單走人,到呢一刻已經有中伏嘅準備~我地7點鐘到,19:09寫菜,一直等到半個鐘後先上到第一碟,咕嚕猴頭菇,質感怪怪地,但味道正常味道正常,但猴頭菇質感有點怪之後無耐就上埋酸辣湯,點知個湯係完全無味,唔酸又唔辣,好似搵一大堆木耳同豆腐絲浸湯咁不知所謂的酸辣湯,完全冇味咁都算了,諗住草草食飽個肚就走,然後⋯就沒有然後,前後等咗個幾鐘,都係未上到第三碟,餓到胃都穿,見到廚房出2碟干煸四季豆,以為有得食啦,點知仲要俾人打尖!!(佢俾咗果個黎咗無耐嘅!疑似熟客!)最終我地忍唔住質問個經理,點知佢地淨係識得講對唔住,乜嘢都做唔到,細問之下原來廚房只得一個

味道正常,但猴頭菇質感有點怪

不知所謂的酸辣湯,完全冇味

咁都算了,諗住草草食飽個肚就走,然後⋯就沒有然後,前後等咗個幾鐘,都係未上到第三碟,餓到胃都穿,見到廚房出2碟干煸四季豆,以為有得食啦,點知仲要俾人打尖!!(佢俾咗果個黎咗無耐嘅!疑似熟客!)最終我地忍唔住質問個經理,點知佢地淨係識得講對唔住,乜嘢都做唔到,細問之下原來廚房只得一個人做嘢!既然無廚師返工,點解仲要開舖??既然招呼唔到咁多客人,點解仲要俾人入座?唔一早講明??要人地白等???

最終只係嚟咗猴頭菇,同埋酸辣湯,食到一肚氣

今次呢間嘢嘅體驗實在太伏,太離譜,太恐怖,我地真係太嬲,佢地收的價錢一啲都唔平,食兩碟連茶錢加一都要$403!完全好似無食過嘢咁,一肚氣離開!

大家真係唔好再幫襯呢間!從來未見過有咁差的素食店!
2023-05-26
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-05-27 225 views
昨晚佛誕想食齋,同家人去了天一,結果落完單等了40分鐘,仲要不停問可否先上三色齋,先可以吃到第一碟餸。之後,再等了8-10分鐘,仍末有其他餸菜上。本來叫了個杏汁湯($98/1 位),侍應問我們會否要三份,我們說不用,只一位飲。之後,侍應再行埋來說今天冇哂😤 !見勢色不對,於是同侍應講如其它餸未煮,就取消及埋單。之後,侍應向我們說不好意思,今天只得一個廚師🙄,我問她為何不告訴食客上菜時間會久些,那我們便不會入座及在這裡呆等啦!結果我們三位只吃了一碟三色齋,埋單$119,三色齋好像是$48,茶位每個$20, 另加一😤 真係好掃興,想佛誕食下齋,結果阿仔等得太耐趕時間要先走,我和家人又要另覓齋館醫肚。 我們去了灣仔食素。我們也再叫了三色齋,即叫即上。其他餸10分鐘左右就有得吃,職員服務態度又好,不是天一那些侍應行行企企唔知係咪幫你跟緊單。今時今日咁差嘅服務水準,一定不會再去光顧!
今時今日咁差嘅服務水準,一定不會再去光顧!
2023-05-26
2023-05-04 444 views
今個星期又係和朋友過來女青年會,既然上次吃了樓上那一間茶樓,很自然,今次也是一試這間素食。12點到來到,已經坐滿一大半,似乎比想像中受歡迎!姐姐很友善的安排我們坐下了。嗌咗幾款招牌點心,腸粉,酥炸美點,叉燒炒河。食素點心,其實真的 don’t know what to expect,因為是沒有標準,可以比較。例如素蝦餃,素燒賣看上去是看不出來的!唯有食落口,才食得出。餡料食得出,都是蘑菇類,紅蘿蔔,馬蹄等等。值得推介的,是蘿蔔絲酥餅,剛剛炸起非常熱,外皮很脆,內的蘿蔔絲一條條分明。服務很快手,姐姐很友善。另外看到有晚市套餐,也幾吸引,價錢也很經濟,可以考慮。特別一提,餐牌的字體是很大的,老人家 friendly 👍🏿
今個星期又係和朋友過來女青年會,
既然上次吃了樓上那一間茶樓,
很自然,今次也是一試這間素食。
12點到來到,已經坐滿一大半,似乎比想像中受歡迎!
姐姐很友善的安排我們坐下了。
嗌咗幾款招牌點心,腸粉,酥炸美點,
叉燒炒河。
因為是沒有標準,可以比較。
例如素蝦餃,素燒賣
看上去是看不出來的!
唯有食落口,才食得出。
餡料食得出,都是蘑菇類,紅蘿蔔,馬蹄等等。
值得推介的,是蘿蔔絲酥餅,剛剛炸起非常熱,
外皮很脆,
內的蘿蔔絲一條條分明。
服務很快手,姐姐很友善。
另外看到有晚市套餐,
也幾吸引,價錢也很經濟,可以考慮。
炒手
2023-04-14 504 views
下午時間接近落場,出餐極快。環境寬敞,非常寧靜。食物有質素,即使是素食,每款點心都用唔同的新鮮食材配搭,絕不單調,有如非素食點心的味道。雖然落場時間已過未能加單,但職員非常有禮送上糖水,服務非常好。氣球高飛指數食物味道 ⭐⭐⭐⭐⭐餐廳環境 ⭐⭐⭐⭐⭐員工服務 ⭐⭐⭐⭐⭐出餐速度 ⭐⭐⭐⭐⭐

氣球高飛指數

2023-03-23
Type of Meal
Lunch
2023-04-02 911 views
位於半山的素食餐廳,窗邊位置可飽覽半山景色,感覺舒適! 非常適合和家人,長者用膳!其實店內提供多款素食點心菜式都精緻好味,其中非常欣賞蘿蔔絲酥餅,外層炸得酥香,不油不膩,蘿蔔絲內餡鮮甜水嫩,令人想食多件!唯雪山叉燒包顯得略為失色!另外值得一讚,餐後附送的番薯糖水,香甜軟糯適中,為一餐畫上完美句號!

唯雪山叉燒包顯得略為失色!

2023-01-10 1079 views
半山一間齋點心,點心精緻,服務不俗。黑松露餃 黑松露加雜菇味道濃厚,皮薄蒿筍餃 味道正常竹笙素翅灌湯餃 湯底冇味精,足料蘿蔔絲酥 蘿蔔絲餡料不算多但甜涼拌木耳紅腰豆 味道有點麻辣,夠味酸辣湯 雜菇加木耳,料足夠但唔酸唔辣如意四寶札 餡係雪耳,菇,粟米bb 味道ok甜品 綠豆糕 餡料加咗紅豆,味道剛好唔係好甜餐廳送雪耳雪梨糖水,剛好唔算好甜
半山一間齋點心,點心精緻,服務不俗。
黑松露餃 黑松露加雜菇味道濃厚,皮薄

蒿筍餃 味道正常
竹笙素翅灌湯餃 湯底冇味精,足料

蘿蔔絲酥 蘿蔔絲餡料不算多但甜

涼拌木耳紅腰豆 味道有點麻辣,夠味
酸辣湯 雜菇加木耳,料足夠但唔酸唔辣
如意四寶札 餡係雪耳,菇,粟米bb 味道ok
甜品 綠豆糕 餡料加咗紅豆,味道剛好唔係好甜
餐廳送雪耳雪梨糖水,剛好唔算好甜

黑松露雜菌餃
蘿卜絲酥
綠豆糕
南北杏雪耳雪梨水
2023-01-07 925 views
天一閣嘅點心同小菜嘅款式都好似尖沙咀嘅緻素坊。我哋搭lift時見到天一閣嘅海報寫住:兩位以上於金鐘乘的士光顧憑收據可退回車資。天一閣蝦餃 ($45)蘿蔔絲酥 ($42)蘿蔔絲酥嘅外皮薄而酥脆,入面包有蘿蔔絲同少少芹菜粒。金邊帝苗餃 ($39)皮薄,唔似普通齋舖嘅蒸餃咁厚皮,餡料有類似雪菜嘅口感,但唔鹹,同埋有木耳絲。秘製蜜汁叉燒包 ($39)如意四寶扎 ($42)四寶扎有猴頭菇、雪耳、冬菇同粟米仔。香煎蘿蔔糕 ($39)香菇叉燒腸 ($42)叉燒係用麵筋整成,口感偏淋,腸粉仲包有冬菇同芫荽。三絲素菜炸春卷 ($39)送: 雪耳腐竹湯水

天一閣蝦餃 ($45)

天一閣蝦餃

蘿蔔絲酥 ($42)
蘿蔔絲酥嘅外皮薄而酥脆,入面包有蘿蔔絲同少少芹菜粒。

金邊帝苗餃 ($39)

秘製蜜汁叉燒包 ($39)

如意四寶扎 ($42)
四寶扎有猴頭菇、雪耳、冬菇同粟米仔。

香煎蘿蔔糕 ($39)

香煎蘿蔔糕

香菇叉燒腸 ($42)
叉燒係用麵筋整成,口感偏淋,腸粉仲包有冬菇同芫荽。

香菇叉燒腸

三絲素菜炸春卷 ($39)

送: 雪耳腐竹湯水

雪耳腐竹湯水 (送)

2022-12-26
Type of Meal
Lunch
2022-08-30 1485 views
新開的素食餐廳,因為午餐有點心,所以同最愛s一齊去試吓。點心做得非常出色、精美、好味,環境亦非常好!素食的朋友一定要試吓。之後會去食晚飯,餐牌內的食物賣相都好似不錯!
  • 雪山叉燒包
2022-08-28 385 views
我哋一家人到天一閣食爸爸生日晚飯,訂咗壽包,餐廳安排左間房俾我哋,我哋叫左好多野食,如圖。食物味道非常好、賣相亦不錯、服務員態度非常良好、環境清幽!極力推薦大家!
魚香茄子煲、叉燒、叉燒炒河、炸豆腐
魚香茄子煲、叉燒、叉燒炒河粉

魚香茄子煲、叉燒、叉燒炒河、炸豆腐
半山科達中心3樓好似係預左做素食咁,先係心齋,然後係尚齋,到依家既天一閣。心齋係香港精緻中式素食餐廳既先驅者,打破中式就係要食肥淋淋齋滷味既刻板印象,而佢地最令人難以忘懷既一定係冬天專享既打邊爐,無論湯底定食材都一樣咁正。尚齋既點心令人讚不絕口,雪山叉燒包係必食既,唔落奶但又能做出奶香,仲要非常酥脆,可惜佢地只經營左好短時間。丟空左一陣子既科達中心3樓終於又有新素食餐廳進駐。天一閣既菜式同尖沙咀緻素坊好似,後來得知原來天一閣既班底就係來自緻素坊,咁唔知質素係咪都一樣呢?送到上枱,果然真係同緻素坊一樣喎!蘿蔔糕外脆內軟,啲千島醬中和左啲油膩感,食多幾舊都冇問題。片皮鴨用炸到脆卜卜既腐皮黎做塊皮,猴頭菇就係鴨肉,而用哈密瓜做配菜更加係神來之筆,非常清甜,成個組合都好夾。水煮魚用料足,除左用黎扮魚肉既薄切杏鮑菇,仲有馬蹄、炸腐竹等,亦當然唔少得薯粉打底,一次過品嚐多個口感,湯都非常惹味,但又唔會太辣。胡椒豬肚煲喺緻素坊食過一次,真係食到嘩嘩聲,直情懷疑佢真係掉左個豬肚落去!天一閣做到相同水準,同樣美味。平日晚市客人唔多,餐廳好妳啃請左我地食芒果布甸,估唔到冇蛋冇奶既布甸可以做得咁出色,非常滑

平日晚市客人唔多,餐廳好妳啃請左我地食芒果布甸,估唔到冇蛋冇奶既布甸可以做得咁出色,非常滑溜,唔講都唔知佢係vegan。

見到有人post天一閣既午市點心,睇落同緻素坊唔係幾同,好想快啲去試下,亦希望佢地可以研發多啲新既晚市菜式,擺脫緻素坊既影子。