2023-08-27 159 views
知道呢度新開左間糖水舖,仲食同埋新款嘅甜品都有,所以嚟試吓!今晚想食熱辣辣嘅傳統糖水,所以嚟呢度試吓鍾意呢度選擇多,而且圖文並茂選擇困難嘅我揀咗一陣決定食腐竹蛋蓮子糖水,屋企成日整㗎以前不過呢排好耐冇食火候唔錯,睇得出腐竹煲到爛晒睇水,不過我自己比較鍾意有一塊塊有得咬冇留意原來呢度係冇白過,我屋企就回家白果 白果口感俾-因為比較煙靭 本身唔太鍾意蓮子嘅感覺,不過其實佢蓮子同埋薏米俾得好少嘅啫粒蛋大大粒都幾新單,重點係唔會太甜恰到好處 最怕糖水煮得太甜朋友嗰碗紫米露丸都好好味,亦都係唔會太甜,而且好足料好濃郁唔會好水 我嗰碗比較水🤣🤣整體而言唔錯,而且佢人手喺廚房原來好粥!令到上菜到非常快

今晚想食熱辣辣嘅傳統糖水,所以嚟呢度試吓
鍾意呢度選擇多,而且圖文並茂

整體而言唔錯,而且佢人手喺廚房原來好粥!令到上菜到非常快
Type of Meal
Last Night Supper
2023-08-22 157 views
「最完美既晚上係有糖水環節」今晚一家人食完個靚飯就食新開既大糖糖水之前係大埔時食過覺得唔錯今日ENCORE馬鞍山店💜•原盅椰皇蛋白燉雙丸椰皇近期好深得我心熱辣辣椰皇有西米 仲有埋湯丸加芋圓 煙煙韌韌一個椰皇 滿足哂我既願望🫶🏻要再ENCORE
「最完美既晚上係有糖水環節」

今晚一家人食完個靚飯就食新開既大糖糖水

熱辣辣椰皇有西米 仲有埋湯丸加芋圓 煙煙韌韌
一個椰皇 滿足哂我既願望🫶🏻
要再ENCORE

2023-07-19 278 views
馬鞍山大部份餐廳都係早收,十點後都冇地方吹水。而家終於有地方,可以食完飯坐低食糖水,唔使咁快散場。糖水種類豐富,選擇多,有中式糖水,刨冰,窩夫,芋圓,仲有主打既芒果甜品。- 清湖映月 (芒果,雪糕,紅豆,紫米露,椰纖果) ($38)招牌甜品,好足料,成碗都係配料。 芒果好甜,紅豆,紫米露都好夾。- 椰汁紫米露芋圓 ($30)依碗係熱食,椰汁味好重,好香濃。芋圓煮得軟硬適中,有咬口。今次試咗偏中式既糖水都唔錯,下次要試下刨冰消暑。大部份糖水價錢唔貴,$40 以下有好多選擇,亦無偷工減料,可謂性價比十足。最重要係開到凌晨一點,夜晚想食糖水,或者揾地方吹水,就有個好地方。
馬鞍山大部份餐廳都係早收,十點後都冇地方吹水。
而家終於有地方,可以食完飯坐低食糖水,唔使咁快散場。
招牌甜品,好足料,成碗都係配料。
芒果好甜,紅豆,紫米露都好夾。

清湖映月
- 椰汁紫米露芋圓 ($30)
依碗係熱食,椰汁味好重,好香濃。
芋圓煮得軟硬適中,有咬口。

椰汁紫米露芋圓
今次試咗偏中式既糖水都唔錯,下次要試下刨冰消暑。
2023-07-15 223 views
以前成日食大埔真是好食,今日經馬鞍山食左呢樣,唔記得43定48蚊。價錢唔係問題,品質先真是令人嬲爆,垃圾中的垃圾。低級糖䊢加D冰沙,加埋一粒士多啤梨都未必有。真是委屈左自己個胃。低級糖溝冰真係浪費左一日食甜野quota。好嬲!
2023-07-11 106 views
食過兩三次呢間 覺得整體算唔錯 但有啲item麻麻地 上次試過個紫薯棉棉冰 啲冰冇咩味 唔係好知食緊咩 但呢間嘅芋圓整得幾好食 煙韌有咬口 仲有窩夫都岀色 上台熱辣辣即叫即整 外脆肉軟
2023-06-28 111 views
見新開,買腐竹蛋白果糖水試下點知一款毫無技術可言既糖水 可以無腐竹味,無甜味,完全無味。同清水無分別。湯圓三粒 三粒都未煮熟!!伏到…………………………..呢!!!
見新開,買腐竹蛋白果糖水試下
TakeAway
2023-05-07 262 views
馬鞍山最近新開左呢間糖水舖,一開張就好受歡迎,可能因為馬鞍山真係美食沙漠啦哈哈每一晚都好多人坐喺度食,今日我都去咗堂食我叫咗呢一個甜品,叫做童趣其實就係兩個雪糕球,加雜果因為我揀飲擇食,就膽粗粗問吓老闆可唔可以水果淨係要芒果同西瓜,結果係可以嘅雪糕就可以自己揀味道,我見到都有七款雪糕味道揀,都算幾多。個雪糕係幾好食嘅,但係唔知點解溶得好快男朋友叫咗呢個我唔記得叫咩名啊,就係綠茶雪糕,加刨冰,加小丸子加紅豆佢超級滿意,嘩真係好高質,好足料

每一晚都好多人坐喺度食,今日我都去咗堂食
我叫咗呢一個甜品,叫做童趣
其實就係兩個雪糕球,加雜果
童趣

佢超級滿意,嘩真係好高質,好足料

童趣