2024-04-07 492 views
【深水埗區】【大尚宮】同同事真正哥嚟到荔枝角香港工業中心做嘢,佢係第一次過嚟呢邊,慨嘆於呢度原來係咁大型嘅成衣批發中心。我就唔係第一次嚟,不過每一次都好匆忙,唔會留得耐。今次過嚟做嘢就可以順便喺度食嘢,符合返我去到邊食到邊嘅原則,又可以寫畀大家睇。問真正哥想食乜,佢每次都答「是但啦」,咁今次就唔驚喇,因為原來呢度有個 food court,喺香港工業中心嘅 C 座地庫,都有不同嘅選擇。落到去見到呢間「大尚宮」就知係韓國嘢,以前睇韓劇《大長今》嗰陣成日都聽到呢啲 terms,我哋就試吓佢先啦。佢試 $50 嘅「淨石頭鍋飯」,用 $17 加配「肥牛」,我都試咗啲,熱得嚟夠惹味,正。我就試 $50 嘅「紫菜包飯」,都好好食,口感又豐富。我飲加 $7 嘅「道地纖解茶」,真正哥飲「可口可樂」,用 $124 就食到韓國嘢真係幾抵,味道仲要唔差嗰吓正喎。。。(地址:荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlove

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #荔枝角 #大尚宮 #香港工業中心 #香工美食 #淨石頭鍋飯 #肥牛 #可口可樂 #紫菜包飯 #道地纖解茶 #1am1346 #1ambackup
2024-04-06
2024-03-27 256 views
大尚宮 (荔枝角)📍荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖大尚宮位於較為隱蔽的荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫的C1B-5號舖,這家韓國料理的人氣卻毫不遜色,成為了當地不少美食愛好者的心頭好。走進餐廳,你會立刻被濃濃的韓式風情所吸引,從裝潢到擺盤,每一處細節都透露出韓國的傳統與現代交織的美感。提到餐點,大尚宮的石鍋飯(豬頸肉)是一道必試的佳肴。石鍋飯的精髓在於那層脆脆的飯底和滿滿的食材層次感,而大尚宮在這方面做得非常出色。選用的豬頸肉質地軟嫩且富有彈性,經過恰到好處的烹煮後,肉汁豐富,與熱騰騰的米飯混合,每一口都是滿足感的爆發。配料的選擇和調味也都恰到好處,使整道菜肴的口味層次豐富,既能品嚐到豬頸肉的鮮美,又能感受到石鍋飯特有的香氣和口感,是一道集視覺和味覺於一體的精品美食。而夏日裡,提供的解茶則是解渴的最佳選擇。這款茶飲不僅清涼解渴,其獨特的香氣和味道更是讓人回味無窮。餐廳精心選擇的茶葉,搭配上特制的甜度,無論是用餐時的搭配飲品,還是炎炎夏日的清涼飲品,都能讓人感受到一絲絲的涼意和舒適。

2024-03-26
Dinner
  • 石鍋飯
2024-03-15 372 views
大尚宮上次喺呢度食完隔離餐廳,今次就食呢間韓國菜小店「大尚宮」,佢哋每一樣野食都大概係$50幾至$70幾,價錢比較親民,跟餐仲會有泡菜或糖水送添,只限中午先有,送完即止!1.石頭鍋飯$50+肥牛$17+雪碧汽水$7(8/10)呢個石頭鍋飯份量都唔少,好啱素食人士食,因為入面有冬菇、紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜等,如果想食肉可以加$17有肥牛,大約有三大片肥牛,呢個送咗一碟泡菜,辣辣地好正宗!跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!2.紫菜包飯$50+道地解茶$5(8.5/10)呢個紫菜包飯入面嘅餡好豐富,一共有6大舊,而且包得好實,夾起嚟唔會散,面上仲放咗好多芝麻粒,入面嘅餡有肉鬆、火腿、醃蘿蔔、醃菜等,飯係用珍珠米,大大粒好有飯香,呢個餐送咗一碗紅豆沙糖水比我食,阿姐仲同我講係最後一碗,佢話得中午先有,夜晚無糖水送嫁!跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!2人總共價錢$129個人口味總評分:8.25/10地址:荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有
大尚宮

1.石頭鍋飯$50+肥牛$17+雪碧汽水$7(8/10)
跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!

2.紫菜包飯$50+道地解茶$5(8.5/10)
跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!

2人總共價錢$129

個人口味總評分:8.25/10

#大尚宮 #香港美食 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #香港工業中心 #工廈美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 紫菜包飯
2024-05-09 52 views
去開荔枝角,記得之前去過一個地下美食廣場cc mall有好多選擇,今日返去encore,今次揀咗韓國菜大尚宮。叫咗一份熔岩泡菜炒飯,加咗枝菊花茶。熔岩泡菜炒飯,勁香芝士泡菜味,啲芝士係會用溶戈隻,食落每啖都有芝士味,勁正。除咗泡菜同芝士之外,仲有豬腩片,份量比例合適,炒得都好均勻,所以每食一啖都有唔同配料。最後仲有好多紫菜滲咗喺炒飯上面,口感豐富。今次加咗自家製菊花茶,味道健康,感覺無加好多糖,唔錯,食完咁有鑊氣嘅熔岩泡菜炒飯,飲番枝菊花茶下火解膩,啱啱好。食得韓國餐都會有配菜,而配菜係泡菜,我就順勢加埋入炒飯一齊食,別有一番風味。下次去完香工行街應該會再返嚟encore,覺得性價比幾高,同埋都坐得舒服。

店鋪位於工業大廈地庫,以food court形式經營,座位坐得舒服,唔似其他food court好擁擠。食店主打韓式食品,有炸雞、飯卷售賣添。泡菜湯($68),即叫即煮,熱辣辣送上。湯底辛辣,大量泡菜烹調成後,酸酸辣辣好開胃。五花肉吸左湯汁,入味,份量亦唔少。而豆腐滑嫩,另外仲有金菇,配有一客白飯,邊食邊飲湯,不知不覺已經飽。配菜泡菜爽脆,單食或者配白飯食,一樣滋味。石頭鍋飯,大量紫菜灑係面頭,超香麻油味。配料有菇片、翠玉瓜片、菠菜等。加配五花肉,醃製後帶甜味,同泡菜湯既肉味唔一樣刺穿煎蛋後,蛋黃流出,拌勻米飯。雖然冇飯焦,但拌飯一樣好味。而且份量足夠,好飽肚。飲品番石榴茶,陣陣番石榴味,底部有少少渣,唔會過甜,清新少見。整體,可以慢慢坐唔急住食,有心思製作韓式食物,簡單係food court都可以解下口癮,想食韓國食物。

泡菜湯

配菜泡菜爽脆,單食或者配白飯食,一樣滋味。

石頭鍋飯

石頭鍋飯,大量紫菜灑係面頭,超香麻油味。

2024-04-27
Lunch
泡菜湯
石頭鍋飯
放工之後同朋友行咗陣香工買靚衫,行到攰,我哋就落咗去香工既food court食晚飯啦。呢間餐廳價錢非常親民,嘢食又好味,而且老闆娘好親切有禮。老闆娘向我哋推薦左秘製醬汁豬手飯,又真係幾好食喎‼️🌟 秘製醬汁豬手飯|$58👍🏻👍🏻好入味好腍❣️醬汁啱啱好唔會話超鹹仲有佢隻煎蛋係燶邊蛋😍估唔到food court小店會咁用心製作🌟 韓式粉絲加牛肉|$50+$17 👍🏻好香芝麻同麻油味味道絕對比得上貴價餐廳而且牛肉同麵既份量都好多食到好飽‼️🌟 紫菜包飯|$59包餡料豐富而且個包裝都幾靚喎✨

🌟 秘製醬汁豬手飯|$58👍🏻👍🏻

🌟 紫菜包飯|$59
包餡料豐富
而且個包裝都幾靚喎✨

2024-04-22 19 views
2023年年尾食,而加先post唔知而加仲有無😂😂大件又好食😋豬排雖然唔算肉嫩,但唔會乾爭爭鞋晒口,咖哩唔會又濃又大味就係唔知點解咁少人去希望可以長做😆下次要試下炸雞🍗😋
2023年年尾食,而加先post
唔知而加仲有無😂😂
大件又好食😋
豬排雖然唔算肉嫩,但唔會乾爭爭鞋晒口,
咖哩唔會又濃又大味
就係唔知點解咁少人去
希望可以長做😆
下次要試下炸雞🍗😋
咖哩豬排飯
咖哩豬排飯
2024-04-18 21 views
*/係附近見完客,食個快lunch又要趕番公司做嘢🥹🥹餐廳環境:商場一落地庫就見到大尚宮,非常方便,而且位置都好足夠,lunch 同同事過嚟食飯就岩晒🙌🏻🙌🏻🙌🏻食物方面:熔岩泡菜炒飯✨呢個飯份量好足料,而且師傅亦都煮得好入味,做到好似佢個名咁,個辣度啱啱好,而且佢個自家製醬料豐富到刺激到個味覺,而泡菜係另一隻碟分開上,可以品嚐當中不同既風味😎😎😎菊花元肉茶✨配搭呢個菊花元肉茶係一個最佳既選擇,即刻化淡咗嗰種少少熱氣既感覺,而且飲落好清涼,啱哂宜家夏天既季節😋😋😋😋大尚宮 (荔枝角)荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖
係附近見完客,食個快lunch又要趕番公司做嘢🥹🥹

餐廳環境:

食物方面:
熔岩泡菜炒飯✨

菊花元肉茶✨

2024-04-11 23 views
工作後,看到附近有這工廈,是韓國的料理,棒喔。傳統韓國料理,炸雞和泡菜。這店感覺不錯也韓國肥牛飯紫菜滿滿韓國感覺喔,配上調味粉,入口味變得美味,肥牛牛肉肉香濃,感覺很豐富。旦亦將韓國的飯昇華到極致,以小鍋來吃,滿滿的滋味。韓國必吃之味道濃味,韓國口味。肉味香濃韓式泡菜豆腐湯食出暖感覺,有泡菜,糖水,泡菜切成適量大小,豆腐嫩滑的。 泡菜滿滿香味,一煮好變送上來,豆腐醬油和泡菜熱辣辣好吃,很香濃之味,棒,滿滿口感,不會過咸~簡單來一個午餐,放鬆一下,再來工作喔
工作後,看到附近有這工廈,是韓國的料理,棒喔。

傳統韓國料理,炸雞和泡菜。這店感覺不錯也

韓國肥牛飯

韓國必吃之味道濃味,韓國口味。肉味香濃

韓式泡菜豆腐湯

熱辣辣好吃,很香濃之味,棒,滿滿口感,不會過咸~

簡單來一個午餐,放鬆一下,再來工作喔

2024-04-08 25 views
位於荔枝角的大尚宮,可以食到平價韓式石鍋飯。價格只需$50就可以食到飽飽。這裡的牛肉切得非常薄,入口即化。咬下一口,牛肉的鮮甜滋味在口中散開,讓人忍不住再接再厲。而且,牛肉的份量十分豐盛。石鍋飯就係要熱騰騰,仲要有飯焦!除了牛肉之外,這道鍋飯還搭配了新鮮的蔬菜和香氣四溢的米飯。蔬菜保持了自然的甜味和脆度,為整道菜增添了豐富的口感和營養價值。而米飯則蓬鬆香潤。大尚宮 (荔枝角)荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖#大尚宮 #牛肉石頭鍋飯 #荔枝角美食 #香港美食 #美食評論 #foodie #美食愛好者 #湯底濃郁 #鮮嫩多汁 #蔬菜新鮮 #口感豐富 #親民價格 #值得推薦

石鍋飯就係要熱騰騰,仲要有飯焦!

2024-04-07
$50 (Lunch)
2024-04-03 50 views
行下香工,原來佢都有food court, 就過黎睇下。 真係唔知原來有咁多野食,而且都唔算簡單。 其中一樣竟然有韓式既可鍋飯。 當然,佢仲有其他如炒粉絲,韓飯卷,但石鍋飯真係少見,所以就好想叫個黎試下。好欣賞佢地既自助餐具設備,睇落好整齊乾淨,客人都可以好放心咁用。 仲有佢地既價錢又幾大眾化,而且都好多配料簡。 簡好左一種肉(主菜)就會即刻煮。 好快就有啦,我就簡左雞肉,黎到都好大鍋。入面都有好多其他配料,除左我簡既雞肉,仲有隻好靚既半熟太陽蛋,超多紫菜,下面係好多菇,瓜,,紅蘿蔔,菠菜,反而飯唔會太多,咁我就食得更開心。 食落啖啖餸,雞肉都好大件。 講真都會有幾飽,好在佢既泡菜都好啱送飯,真係令人開胃好多。 下次黎香工行可以有好野食啦。
2024-04-03
Dinner
2024-03-27 31 views
適逢每個月一次長周返工,我就會去香港工業中心地庫嘅food court食埋個中午先,今次試下韓國野「大尚宮」,價錢比較親民,選擇都唔少,花多眼亂,呀姐推薦我食石頭鍋飯, 就一於試下佢啦。一上嚟見到好多紫菜,多到睇唔到D餸啊!一份石頭鍋飯餐有埋前菜同飲品,一人餐黎講份量好足夠,有菠菜,翠玉瓜,紅蘿蔔,豬腩肉,香菇,半熟雞蛋。味道層次豐富,而且菜多過飯,醬汁又唔會太鹹,啱啱好!大尚宮荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖

一上嚟見到好多紫菜,多到睇唔到D餸啊!

味道層次豐富,而且菜多過飯,醬汁又唔會太鹹,啱啱好!

大尚宮
2024-03-20 54 views
起荔枝角嘅平民食堂,平時行經都未必為意,今日特地入一入去睇下有咩野炸雞炸得掂,外面超脆,裡面多汁,正,好多醬汁同紫菜,好開胃,好好食石鍋飯份量唔細,配菜好多元化價錢好親民,最重要味道ok,下次口痕想食韓國野可以再戰商場除咗韓國嘢外,隔離仲有少量唔同菜式嘅餐廳,food court形式,比大家買完野食,舒舒服服咁坐下,食下野,座位可以見到開放式廚房入面即叫即整,全部新鮮熱辣辣,上菜都要小小時間,最緊重食物係熱辣辣上枱

石鍋飯份量唔細,配菜好多元化

價錢好親民,最重要味道ok,下次口痕想食韓國野可以再戰

2024-03-18 91 views
今日去荔枝角有事做,正是中份時份,去左香港工業中心地庫係food court,勁多人,心諗一定好食又抵食吧,就試下大尚宮先。呢間全部即叫即整,點了個豬頸肉石頭鍋飯,同紫菜包飯,配埋泡菜同野飲的。先講個紫菜包飯,一盒整齊乾淨又美觀,味道清新,材料豐富,有火腿,醃蘿蔔,肉鬆,醃菜,芝麻等等,香口好食,有份量都很夠,食落都飽啊。至於豬頸肉石頭鍋飯,同樣美味,大大碗,即叫即整,店員仲會提你小心碗邊很熱,很多料,有大量紫菜,煎蛋,豬頸肉,翠玉瓜,冬菇等等,口感豐富,我就加埋泡菜落去,辣辣地更加惹味。整體都好滿意,價錢又吾貴,地方又方便,難怪都多人食。

整體都好滿意,價錢又吾貴,地方又方便,難怪都多人食。
2024-02-29 182 views
大尚公(荔枝角)今日你荔枝角附近見到呢個商場地下有美食廣場第一間就係呢間大尚公,喺門口已經聞到陣陣嘅泡菜香味🤤熔岩泡菜炒飯($73)今次喺度叫咗一個熔岩泡菜炒飯,芝士份量非常多,而且做到拉絲嘅效果,食落去滿滿嘅芝士味道👍👍泡菜份量都多非常融合到落去炒飯,感覺層次分明😍鐵板炒章魚章魚配搭上野菜經過鐵板炒之後非常入味,甜甜辣辣嘅韓式醬汁同章魚野菜10分配搭,蔬菜爽口加上章魚嘅鮮味值得一試🥰🥰
大尚公(荔枝角)

熔岩泡菜炒飯($73)

鐵板炒章魚