2020-09-06 793 views
想黎坤記食煲仔飯既朋友要有心理準備落單後要等個幾鐘(有時要成兩個鐘)先至有得食 不過我話你知 食果一刻你會發現之前漫長既等待係非常值得既 皆因佢地既煲仔飯遠近馳名 我敢話佢地既煲仔飯係香港數一數二好食既今次我地一行二人叫左個「白鱔排骨煲仔飯」同埋「臘味飯」黎share 由於唔係太餓 所以就冇再叫其他小食share喇佢地既煲仔飯一如以往咁高質素:米飯甘香有咬口 配料份量多同時亦夠入味 豉汁本身亦帶有鮮甜味 不過美中不足之處就係略嫌飯焦唔夠多 多d飯焦會開心d既!侍應有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔飯

侍應有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔飯
2020-07-12 912 views
一直身邊都有很多食神朋友推介坤記煲仔飯,到訪之前做足功課,由於坤記有兩間,總店是這間麥當勞旁邊的。果然~無敵的豬骨與豬骨髓,我跟他們要了一碟腐乳,一邊與大筒骨交流對話,拆了他的筋再用腐乳dip 一邊喝著豬骨湯。他還送了一碟菜。至於煲仔飯,它的飯ok la 不知道是否我們太貪心在立美排骨煲仔飯的基礎上加上潤腸及鹹魚令到煲仔內滿滿都是肉,另外我感覺豉油有點太甜,但飯焦卻很是可以耶,怎麼我覺得飯焦看起來有點像冬蟲草,脆到爆⋯⋯🤤
果然~
  • 豬骨煲
  • 煲仔飯
2020-04-16 1526 views
好味到暈既煲仔飯 @ Sai Ying Pun..等我諗下先, 係喇係喇,因為有個朋友要去英國5年咁所以我爭一行4個人去食的:D....仲要係夜晚食😂🙃其實我好驚夜晚食野既人黎...anyway......第一個蝦醬鮮魷,佢份量好大,d魷魚舊舊都好厚肉😂😂😂😅 好入味好食, 個人好中意食蔥,如果多d就好, 不過我諗你叫d可哥姐姐加應都唔係問題,d人態度好好咖@@ 另一碟睇人推薦話椒鹽九肚魚, 哇呢碟東西係好好食, 好重椒鹽味比平時我地一般食個d,不過係一定要一上碟就食 ,因為一林左就差好遠,新鮮食好好食呀@@最後係主打既煲仔飯,係一定要食既鱔既煲仔飯😍😍😍真係好食到你唔信, 可以咩小菜都唔要只係黎食佢 佢d鱔肉係超級無敵彈口,肉好新鮮好滑加埋甜既鼓油再撈d 新鮮滾熱辣既飯..oh shit 🥺😭熱辣辣既野永遠係最好食的🥺❤️ 呢間野長期有人排隊,會等好內因爲太出名了,但去前可以打去book定位 咁就唔洗等咁內n u r welcome ..好味: 8.5/10 分回頭: 8.5/10分環境: 6.5/10分 (咁又唔係fine dining...環境乾淨)..📍Outdoor area
好味到暈既煲仔飯 @ Sai Ying Pun

好味: 8.5/10 分
回頭: 8.5/10分
📍Outdoor area is available** ( for smokers) .
📍可帶狗仔黎餐廳( outdoor only🐶 )
📍不用加1🤗
2020-03-05 1537 views
冬天特別想吃熱辣辣的煲仔飯,平常這坤記煲仔飯小菜總店必須電話預約,要不是等上兩小時也不為奇。在它眾多的馳名煲仔飯選擇下,我最喜愛他的鴛鴦腸飯。打開煲蓋,香氣四溢,圍着煲邊倒入甜醬油,上面鋪滿臘腸和潤腸,跟配菜心。米飯粒粒完美燒熟🔥,煲底的飯焦尤其出色,入口卜卜脆,吃完頓時有亂笠笠的感覺。另外,再點了椒鹽九肚魚,香脆可口,入口軟諗,鹹香之餘又邪惡,越吃越過癮。坤記煲仔飯小菜的椒鹽九肚魚,實在賣相吸引,當我們吃得津津有味時,同樣搭座的旁邊兩組客人,亦都跟着點這個椒鹽九肚魚。結果,我們一桌三組客人,就已經叫了三碟椒鹽九肚魚。

結果,我們一桌三組客人,就已經叫了三碟椒鹽九肚魚。
2020-01-22 1541 views
專程黎到上環,排一個半鐘頭隊嘅晚餐。比起平時煲仔飯嘅價格貴,旁邊有人食羊腩煲豬骨煲都好似幾好味。白膳雞煲仔飯$105加咗粒窩蛋$10,反而搞到啲飯濕左少少,建議唔需要加。裡面嘅餸唔多,白膳大概三四件(細),雞件就兩件左右(普通雞件唔滑亦無雞味),因此主要係食飯,偏貴。如果有下次,可能食下臘腸飯算,反正都係食飯唔食餸。食到尾煲底飯焦夠脆卜卜,飯焦黎講夠乾身係幾好食,但我唔係一個齋食飯焦就OK嘅人。😂
專程黎到上環,排一個半鐘頭隊嘅晚餐。

白膳雞煲仔飯$105

如果有下次,可能食下臘腸飯算,反正都係食飯唔食餸。

2020-01-12 1049 views
並不是煲仔飯特別美味.主要等候時間非常長久.入座前20分鐘.已寫單叫煲仔飯.入座後.兩個煲仔飯結果等足1小時還未能送上.服務員態度非常傲慢.結果煲仔飯吃唔到且一肚子氣.此食店可以說.貼錢買難受.

2019-12-17 1575 views
天氣轉涼咗,朋友就提議食呢間好出名既煲仔飯前一日就打去book定位,朋友話之前book左位去到都要等,好彩今次我地唔洗!叫左個白膳滑雞臘腸飯。白膳非常爽口彈牙,雞肉都非常滑,最正就係啲飯焦,撈埋啲鼓油,真係食到停唔到口。
天氣轉涼咗,朋友就提議食呢間好出名既煲仔飯

叫左個白膳滑雞臘腸飯。

2019-11-09 2407 views
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。點了一個八珍豆腐煲同大鱔滑雞煲,豆腐煲很快就上了車不過未就淡咗一點,冇乜特別。之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。在這兒食飯人山人海不停有客排長龍都要食他們的煲仔飯。不過如果要等咁耐我就未必再來了
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。
1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。

之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...
大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。

2019-11-09
2019-10-13 2349 views
因為知道這間出名,所以早一點來食,點知都要等半小時,來到緊係要食煲仔飯,點知都要等半小時 味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味 見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味
見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
窩蛋牛肉飯  加臘腸
窩蛋牛肉飯  加臘腸
2019-09-03 2391 views
上次去坤記食嘢,個呀叔好串口下🙈🙈🙈,今時唔同往日,市道開始麻麻🙈🙈,大家都無乜心機岀街食飯😂😂,可能影響咗生意啦,呢日去排咗15分鐘倒就入得👍🏾👍🏿,然後問呀叔嘢呀叔都勁好人咁慢慢答我哋🙈🙈🙈。叫咗好幾樣嘢:椒鹽魷魚,新鮮夠鑊氣,豉汁炒蜆,又係好味道, 豉椒好香。煲仔飯一貫好食,飯焦亦好正👍🏿👍🏿👍🏿,其他都唔差,服務態度真係好咗好多嗰下驚喜。😚🤪😚🤪

2019-08-03 1841 views
Ok food with messy crowded local food feeling. BUT the service is really bad, not respect guest at all, never seem this before. Ppl don’t have to eat at here and they don’t own you anything. It’s just not worth to take cheap food with this attitude.
2019-07-09 2101 views
慕名而來食佢的煲仔飯選了臘味滑雞飯 臘味好食 滑雞非常嫩滑但份量較少 臘腸潤腸各半條再加一嚿臘肉🤨豉油不會過甜 味道調得唔錯不過飯才是主角可惜飯焦不多 而且不是全煲底都有亦不能成塊飯焦起到出來 有點失望反而枝竹牛腩煲 比煲仔飯出色枝竹超入味 牛腩冧得來仍有一點咬口 煮得啱啱好 仲要有超大嚿bonus牛筋! 值得推介!椒絲腐乳通菜 正常但偏油是日沒有我最愛的九肚魚唯有退而求其次食椒鹽鮮魷 鮮魷好細粒算是做到爽而不韌 可惜炸粉略厚椒鹽味亦一般 唔夠惹味
臘味滑雞飯

椒鹽味亦一般 唔夠惹味
2019-07-07
枝竹牛腩煲
2019-05-21 2119 views
🍚坤記煲仔小菜🍚🔸白鱔滑雞飯$105等大概30-45分鐘是必須的一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的主角白鱔大大舊而且沒泥味,有魚油香味❤️🔹京都鴛鴦骨$110酸酸甜甜味道令人胃口大開等待⌛️的時間是絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻
🍚坤記煲仔小菜🍚
🔸白鱔滑雞飯$105
等大概30-45分鐘是必須的
一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的
主角白鱔大大舊而且沒泥味,有魚油香味❤️
🔹京都鴛鴦骨$110
酸酸甜甜味道令人胃口大開
等待⌛️的時間是絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻
  • 白鱔滑雞煲仔飯
  • 飯焦
秋風起,又到了吃煲仔飯的季節。6點幾打電話去訂枱不過坤記說要8點半才有位,帶著一顆執著要吃煲仔飯的心衝去西環,竟然等了5分鐘就有位😎點了最愛的白鱔排骨煲仔飯,由於即叫即做等了半個小時才上菜, 但是一打開煲蓋聞到香噴噴就知道值得了🤤🤤豉汁排骨醃得非常入味,肉質也很稔身,新鮮的白鱔入口爽口彈牙,煲仔飯的飯焦分量和硬度剛剛好,越吃越上癮😋😋除了煲仔飯之外另一樣必點的就是豬骨煲,湯底非常足料而且清甜,裡面有大量的豬骨和啖啖骨膠原的根和軟骨,還有粟米、蘿蔔、雞腳、馬蹄等等, 如果一行有幾個人的話不妨試試👍🏻。作為煲仔飯巨頭之一,除了本地人還有遊客會慕名去坤記排隊,如果不想等的話大家最好提早訂枱啊〜
2018-10-11
2019-04-27 1363 views
第一次去坤記,當然是要點佢地出名的煲仔飯。聽朋友介紹,坤記的煲仔飯會起到成塊飯蕉,十分期待。我們點了豬骨煲和白蟮臘腸煲仔飯。白蟮味道不錯,但加$20一條臘腸就有點貴。最後沒有吃到傳說中成塊起的飯蕉,有點失望。