2022-06-29 1029 views
每次來葵廣頂層都聞到陣陣辣香味就係呢間經常排長龍既四川涼皮店佢最岀名就係手工涼皮先揀餸同要涼皮定咩麵,再比錢等攞走醬料都勁香辣味,同好惹味最鍾意配搭豬耳/雞絲,今次就揀豬耳份量十足,又爽口,正。大大碗只係$40
每次來葵廣頂層都聞到陣陣辣香味
就係呢間經常排長龍既四川涼皮店
佢最岀名就係手工涼皮
先揀餸同要涼皮定咩麵,再比錢等攞走
醬料都勁香辣味,同好惹味
最鍾意配搭豬耳/雞絲,今次就揀豬耳
份量十足,又爽口,正。
大大碗只係$40

2021-12-01 1102 views
📍葵廣 四川風味 葵廣有2間賣手工涼皮嘅舖,我同友人都鍾意食涼皮,所以試曬2間作比較😎呢間位於3/F人流最旺位置,係果汁店隔離,長期有人排隊買。𓇠 手工涼皮 $25 𓇠叫咗小辣,食落夠麻辣,但唔夠酸。配料有芫茜、炸黃豆、青瓜絲、豆乾、菜脯。呢間比較重口味,應該落咗唔少味精,食完有啲口渴👀📍 G/F 四川美味呢間係葵廣第一間賣涼皮嘅舖,位於地下,人流比較少。𓇠 手工涼皮$24 𓇠呢間無影到相😂但賣相係差唔多嘅~配料有豆卜、芫茜、炸黃豆、青瓜絲、豆乾。相比3/F個間,佢無咁多配料揀同無咁油,而且酸啲,較開胃😋〰️總結:個人比較鍾意 G/F 四川美味,兩間涼皮都好爽滑同掛汁,但四川美味調味無咁重口味,而且唔使排隊👀如果想有多啲配料選擇同鍾意重口味,建議食3/F四川風味。▪️類別:#yinkifoodie_葵廣 #yinkifoodie_noodles🔺味道:3.5/5(四川風味)4/5(四川美味)🔹服務:3.5/5🔸環境:3/5
📍葵廣 四川風味

呢間位於3/F人流最旺位置,係果汁店隔離,長期有人排隊買。

𓇠 手工涼皮 $25 𓇠

📍 G/F 四川美味

呢間係葵廣第一間賣涼皮嘅舖,位於地下,人流比較少。

𓇠 手工涼皮$24 𓇠

呢間無影到相😂但賣相係差唔多嘅~

🔺味道:3.5/5(四川風味)4/5(四川美味)
🔹服務:3.5/5
🔸環境:3/5
2021-10-11 673 views
買咗碗海帶土豆絲涼皮,本身個味已經唔好食,食咗兩啖,見到有條中長度嘅頭髮,算數,唯有食另一邊,因為一碗都幾大碗。點知夾兩夾,發現第2同第3條頭髮,火都嚟,正一垃圾食店,一碗嘢有3條頭髮都得?要幾垃圾先可以做到!要重申一次,我食呢間叫《四川美味》,另外有間叫《四川風味》我就未試過。
2021-10-10
2021-10-05 478 views
夏天就係要食涼麵🤤係葵涌廣場地下見到有間四川小食,就買左個涼麵食,酸酸辣辣咁好開胃,亦都好夠鹹,另外仲有啲青瓜絲、花生、芫茜,撈埋食好清爽,而且麵既份量都好多,兩個人share食就岩岩好

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
睇舞台劇之前去葵廣掃下街,最集中散街一定係3樓,人山人海,次次見呢間四川美味都好多人排隊,今次就叫一碗試下🤣落order有點似叫車仔麵咁,首先揀要咩麵,有手工涼皮、涼麵、酸辣粉、擔擔麵等,之後就可以揀餸,即叫即撈涼皮加豬耳(小辣)一碗涼皮$25,真係滿滿一碗,有青瓜、炸黃豆、芫荽,如果唔食可以同姐姐講走左佢,涼皮切成寬闊的粉皮,大大片幾掛汁,食落好爽彈🤤豬耳唔會好辣,份量都少,不過整體味道偏重味,食完返屋企仲有辣既餘韻

涼皮加豬耳(小辣)
2021-08-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-08-26 263 views
葵廣三樓有間四川麵食既舖頭,成日keep住有人龍,今次終於去食佢。今次叫咗涼麵,餸就叫咗雞絲同木耳,一共$33。食落發現麵既分量都幾多吓,個味都調得好惹味,而且撈得好均勻,由於叫姐姐比超少辣,所以真係同唔辣冇分別,所以下次叫返bb辣同埋叫呢到出名既涼皮。
今次叫咗涼麵,餸就叫咗雞絲同木耳,一共$33。
TakeAway
去親葵廣同旺角 我都會好想買涼拌野食特別夏天 真係唔想食熱湯麵熱飯我諗佢都唔陌生啦 好多野都唔駛特別介紹個人喜好🤣 豬耳 腎 同豆乾要食🤣但木耳真係唔建議 佢係完全上唔到味😂變左食佢本身既原味最近兩次買到 都有少少奇怪既酸味 唔知邊樣野變左 食左半兜愈食愈怪 但就無肚痾既可能天氣真係太熱 食材都難保存得好好大家留意下
去親葵廣同旺角 我都會好想買涼拌野食

變左食佢本身既原味

可能天氣真係太熱 食材都難保存得好好
大家留意下

2021-07-10 297 views
前排睇YouTube睇到youtuber介紹呢間好食,今日去咗試~不得了!叫咗三碗涼皮($24@)外賣$24+$8腐竹$24+$8豬耳$24+$8腐竹+$5雲耳收錢時佢話$109⋯我心諗唔通我心算差成咁⋯?拎個電話出嚟計完都係$101喎⋯⋯店員A都話係喎!(問佢同事店員B)你點計呀⋯店員B話有碗$40喎!(店員A問佢:邊有呀?)店員B再扮傻話豬耳+腐竹丫嘛⋯?我哋先知佢兩樣都落晒🤯🤯🤯明明佢同事答咗兩次一碗豬耳一碗腐竹,佢整「淨腐竹」,我哋都答咗佢兩次(即係佢合共reconfirm左最4次)都要整個雙拼😠😠😠忍唔住當場爆個店員B!俾人當場踢爆想呃又呃唔成 例牌話係聽錯啦⋯⋯店員A好緊張,我都同佢講,我知道唔關你事嘅,但你小心啲佢啦!我平時通常你講幾多我就俾幾多,今日因為試新店又幫人買埋兼唔想找錢先計下、拎定散紙,點知就發現咁樣~我哋係第一次幫襯呢間,但唔會有下次喇!食物方面,佢個涼皮味道不錯,小辣都夠辣,辣得嚟惹味又有層次,但唔會再幫襯。*店員B係高啲瘦啲嗰個,店員A係熱情好客啲嗰個~
叫咗三碗涼皮($24@)外賣
$24+$8腐竹
$24+$8豬耳
$24+$8腐竹+$5雲耳
收錢時佢話$109⋯
店員A都話係喎!(問佢同事店員B)你點計呀⋯
我哋先知佢兩樣都落晒🤯🤯🤯
*店員B係高啲瘦啲嗰個,店員A係熱情好客啲嗰個~

2021-07-05 394 views
葵廣有一間門口裝修不太起眼嘅小店連店名都未必能夠一眼看見但永遠店前總係有源源不絕嘅人龍同朋友之間嘅閒談 都係話不如買碗涼皮或者葵廣有間涼皮超級好食 我帶你去呀不過好小可會提及店名「四川美味」🤪🔖 手工涼皮涼皮滑捋捋 又涼浸浸 真係好岩夏天食呢( ´͈ ᵕ `͈ )♡店員會加入醋、糖、芝麻油、炸豌豆、芫荽等食得辣嘅可加辣 (小編平時要小辣) 一齊與涼皮撈勻晒 調味料睇落簡單 但就係會令你一試難忘 心掛掛以為就咁得涼皮好ᴅʀʏ? 其實本身仲配埋青瓜絲同滷豆乾 增加口感層次~
葵廣有一間門口裝修不太起眼嘅小店
連店名都未必能夠一眼看見
但永遠店前總係有源源不絕嘅人龍
同朋友之間嘅閒談 都係話不如買碗涼皮
或者葵廣有間涼皮超級好食 我帶你去呀
不過好小可會提及店名「四川美味」🤪

🔖 手工涼皮
店員會加入醋、糖、芝麻油、炸豌豆、芫荽等
食得辣嘅可加辣 (小編平時要小辣) 一齊與涼皮撈勻晒
調味料睇落簡單 但就係會令你一試難忘 心掛掛
以為就咁得涼皮好ᴅʀʏ?
其實本身仲配埋青瓜絲同滷豆乾 增加口感層次~
秘製調味料
2021-07-02 315 views
其實呢間四川涼皮喺葵廣入面第一間!以前係好多人排隊買!眼見2樓同3樓每層分別都開咗兩間,差唔多嘅涼麵涼皮店,令到地下呢一間反而冇咩生意😥 的確,位置上呢一間原始嘅四川涼皮店係比較蝕底,但係都想大家知道,同埋多一個選擇🙌🏻 而且我比較過價錢上,呢間亦都會平少少🤏🏻 涼麵都係$20一碗,但係涼皮就係$24 ,比起樓上嘅幾間平啲啲,而且本身已經有青瓜,而樓上嘅店舖青瓜係要加$5😳 肉類嗰啲$10地下呢間加配料每款都只係$5-10,大部份都係$8如果同閨蜜行街,都會share一碗☺️☺️ 今次自己過嚟,所以就外賣帶返屋企食~四川涼皮🌶🫓(小辣) 💰24 (土豆絲+$8)本身放出嚟嘅四川涼皮望落都有¾碗份量,我在叫咗土豆絲增加口感,估唔到撈出嚟都幾大碗,份量多到係會頂住個蓋😋👍🏻除咗加錢嘅土豆絲之外,本身包含嘅配料有: 三舊好大嘅豆腐卜,芫荽,青瓜,花生,菜鋪👏🏻 真係好豐富豆腐卜係非常之索味👍🏻👍🏻 青瓜同芫荽都可以中和返辣味👌🏻 花生同土豆絲就可以增加口感❗️涼皮好滑同Q彈💯 不過食到後尾辣味會加重🔥 (本人係唔食得辣嘅小廢j🥲) 鍾意食辣嘅人真心可以叫中辣🙈😂-總括而言,我都係支持呢一間首開嘅四

地下呢間加配料每款都只係$5-10,大部份都係$8

四川涼皮🌶🫓(小辣) 💰24 (土豆絲+$8)

總括而言,我都係支持呢一間首開嘅四川涼皮店,始終佢哋要喺咁多競爭者加入之下,質素都維持好好,材料仲多過其他舖頭添!希望大家下次去葵廣試吓呢一間啦👍🏻

人均消費:💰32

服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛

2021-07-01
$32 (Tea)
2020-10-23 1520 views
呢間既涼皮係全葵廣最好食個間,食過第2間,完全無得比,因為佢地用既係粉皮,而不是涼皮。涼皮是煙煙韌韌,唔會很易斷開,同埋會勁索汁之前因為某些原因而沒涼皮番,要用粉皮代替,真係大打折扣呢!今日知道終於有涼皮番,立即要去試下。涼皮小辣加雞蛋干,佢既小辣已經好夠辣啦,加埋青瓜絲,面筋,撈埋一齊真係勁好食吖 !完全係記憶中既味道!

之前因為某些原因而沒涼皮番,要用粉皮代替,真係大打折扣呢!
今日知道終於有涼皮番,立即要去試下。
2020-07-13 1244 views
從來都未試過咁鍾意食一樣野係要自己住港島咁遠都要過黎葵涌食🤪吾記得左幾錢, 涼皮加豬耳都只係大慨$36。 鍾意食麻辣既朋友可以叫大辣, 小弟食開小辣。 呢個涼皮之所以咁特別佢落咗高湯落去, 我可以敢講佢係可以同米之蓮既食物媲美。 吾好又睇張相個賣相吾令, 美味既野食有時真係未必用電話影得令, 而影得令既食物一樣未必美味🥰鍾意食辣嘅朋友一定會食過返尋味, 我好小食過一樣野係會念掛到成日都想食🥰有次我直情買左兩碗外賣俾自己, 當然新鮮食先會好味, 大家如圖所見d豬耳都幾多, 但豬耳唔係重點, 豬耳反而同正常譚仔冇咩分別, 個涼皮先係主角🤪

吾記得左幾錢, 涼皮加豬耳都只係大慨$36。
鍾意食麻辣既朋友可以叫大辣, 小弟食開小辣。

涼皮加豬耳
涼皮加豬耳
2020-01-01 1686 views
我本身唔係咁好辣嘢嘅人見到佢寫四川就有少少擔心會唔會辣到食唔到但係葵廣去過好多次食嚟食去都係差唔多見到呢間咁多人排咁就姑且一試啦排左都有十分鐘撈粉嗰個姐姐非常有禮貌、好笑容我叫咗個手工涼皮加雞絲要最細嘅辣食起嚟剛剛好唔會辣到食唔到落去又釣起咗啲味配料有好多!青瓜絲、黃蘿蔔粒、仲有啲圓形嘅脆脆再加上涼皮本身滑lut lut口感非常豐富已經食完幾日我都仲一直記住陣味一定會為咗佢再嚟葵廣
我本身唔係咁好辣嘢嘅人
見到佢寫四川就有少少擔心會唔會辣到食唔到
但係葵廣去過好多次
食嚟食去都係差唔多
見到呢間咁多人排
咁就姑且一試啦

排左都有十分鐘
撈粉嗰個姐姐非常有禮貌、好笑容
我叫咗個手工涼皮加雞絲
要最細嘅辣
食起嚟剛剛好
唔會辣到食唔到落去
又釣起咗啲味
配料有好多!
青瓜絲、黃蘿蔔粒、仲有啲圓形嘅脆脆
再加上涼皮本身滑lut lut
口感非常豐富

已經食完幾日我都仲一直記住陣味
一定會為咗佢再嚟葵廣
手工涼皮加雞絲
手工涼皮加雞絲
  • 手工涼皮
其實我平時係唔食辣野嘅~但葵廣地下呢間四川食店嘅麻辣粉皮真係好好食(●´∀`●)麻辣粉皮有大辣、中辣、小辣或者微辣,今次我哋就帶咗小辣嘅粉皮,在另外加咗雞絲同麻辣豬耳,對於平時唔食辣嘅我來講,小辣已經好刺激,但係辣得嚟又好過癮(〜 ̄▽ ̄)〜我最鍾意係佢有好多配料,例如佢落咗好多蔥、花生同埋芫茜!!!佢哋嗰個麻辣豬耳真係好好食!夠爽脆又夠味~~~所以幾乎每一次嚟食都一定會加豬耳!加$8就有咁多嘅份量真係好抵呀!!
其實我平時係唔食辣野嘅~
但葵廣地下呢間四川食店嘅麻辣粉皮真係好好食(●´∀`●)
麻辣粉皮有大辣、中辣、小辣或者微辣,
今次我哋就帶咗小辣嘅粉皮,
在另外加咗雞絲同麻辣豬耳,
對於平時唔食辣嘅我來講,
小辣已經好刺激,
但係辣得嚟又好過癮(〜 ̄▽ ̄)〜
我最鍾意係佢有好多配料,
例如佢落咗好多蔥、花生同埋芫茜!!!

佢哋嗰個麻辣豬耳真係好好食!
夠爽脆又夠味~~~
所以幾乎每一次嚟食都一定會加豬耳!
加$8就有咁多嘅份量真係好抵呀!!
2019-08-06 1474 views
剛買了碗酸辣粉,員工問加唔加其他嘢,我説加鷄絲,她説要收多8元,總共32元。收錢和包餐是同一位員工,但是回到家打開碗粉找了很久一條鷄絲也沒有找到,感覺被欺騙了。