6K
Apple Chong
2025-08-05
1K views
Follow
朋友係四季椰林超級Fans, 知道旺角新世紀廣場都開左分店即刻拉我黎試吓。一出地鐵站就係,位置當然超級方便。另外裝修都行精緻路線,坐得舒服之餘又冇傳統火鍋店咁大煙,好加分!今次試「招牌必點2人餐」,有埋火鍋,食埋煲仔飯都只不過係$458,抵過專登返深圳食!最重要係食物新鮮又高質,完全冇浪費,係會再嚟過嘅餐廳之一。椰子湯底好足料,冇加糖,直接加熱就可以當湯飲,鐘意椰子嘅我地飲左好多!套餐包左新鮮嫩滑嘅「海南文昌雞」半隻,仲有我食過最好味嘅「貴州紅托竹笙」,兩樣加埋煮夠幾分鐘就好出味,成煲椰子雞湯係超級超級香!食完仲有打邊爐必備嘅「響鈴」,「娃娃菜」同丸,潮汕雙拼牛肉同魚蛋都有好多粒,食完已經好夠飽。火鍋之後仲有個大大個嘅「金牌臘味煲仔飯」,超有鍋氣,仲好足料,有埋臘腸,芋頭等等…. 朋友好鍾意個煲仔飯,史無前例食晒一整碗就知佢幾咁鐘意😀🥢四季椰林海南椰子雞 (旺角)🌍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖Read More
chow0812
不加一滴水真椰子水雞湯!
chow0812
2025-04-21
3K views
Follow
最近終於去咗我期待好耐嘅【四季椰林海南椰子雞】,呢間餐廳喺深圳超級火熱,餐廳賣點係用真椰子水煲湯,不加一滴水!最近終於登陸旺角,真係火鍋迷不能錯過🔥!一入門已經感受到熱帶風情濃厚,裝潢簡約又不失格調。加埋溫暖燈光,打造出一個舒適又時尚嘅用餐空間!必點的主角:🐔海南文昌雞等砂漏流完五分鐘,就可以打開鍋蓋,啖啖熱辣辣的椰子雞湯香氣四溢,雞隻選用山林放養文昌雞,肉質特別嫩滑,雞味濃郁,吸飽椰子水嘅精華後,完全唔需要點醬已經好夠味,食完唔會口乾,真正做到滋補而不燥!椰子雞湯湯底清甜潤喉,有天然椰香,入口唔油膩,第一口已經令人愛上💕🥩 火山肥牛絕對係肉控福音!落鍋輕涮幾秒就入口,肉質柔嫩中帶牛脂香,涮完仲會吸到少少椰香,非常特別~💗 心形午餐肉打卡一流!鹹香適中,口感扎實,涮完都唔會鬆散。🧆 潮汕非遺丸類雙拼牛丸和魚蛋完全無得輸,咬落彈牙之餘仲有湯汁爆出,好有驚喜感,啖啖真材實料。🥬 新鮮生菜+響鈴響鈴落湯一煮就吸哂湯底精華,煙韌入味,生菜爽脆解膩,整體搭配好均衡!金牌非遺臘味煲仔飯🍚 重頭戲竟然唔係火鍋,而係金牌非遺臘味煲仔飯🍚 !飯粒粒分明,臘腸香氣濃郁,底部煲焦脆口,店員仲會貼心幫你搗飯焦,一啖食到底超滿足!🍵 雲南高山綠茶,入口清香回甘,食火鍋飲返杯清茶,真係解膩一流,舒服晒。整體體驗超出預期,不論食材、湯底、配搭都好用心,加上環境優美、服務貼心,適合同朋友閨蜜聚餐,或者同家人來一次的養生火鍋🔥!Read More
+ 7
金牌非遺臘味煲仔飯
enricafafa
《食盡旺角•椰子雞鍋》
enricafafa
2025-09-13
Follow
認識我的人都知道我無雞不歡,今日去了旺角新世紀見到四季椰林海南椰子雞。二話不說就拉住同行入去試,結果從湯底到主食,幾乎每樣都撞到我嘅味蕾喜好上😚!四個新鮮椰子🥥熬湯底,零加水,入口滿是椰香清甜;打邊爐前已經飲咗三碗,太好飲清甜😋。海南文昌雞煮 3 分鐘最靚🤩,雞肉嫩滑,肉汁鎖住椰鮮。貴州紅托竹笙吸飽湯汁超彈嫩。手打仙丸鮮爽;招牌臘味煲仔飯粒粒分明,鍋巴酥脆,臘香十足。想食清淡鮮味打邊爐,呢間值得試👍🏻!Read More
+ 3
Ashleyyy_H
湯底同大陸一樣清甜🥥
Ashleyyy_H
2025-09-03
Follow
大陸食椰子雞火鍋真係好出名食過一次之後念念不忘好彩而家香港都有得食《四季椰林海南椰子雞》,喺國內已經超60間分店喇佢地嘅slogan講得出做得到“4個椰子1鍋湯, 不加1滴水”,湯底真係極清甜🤤🥒涼菜雙拼雞腎加青瓜前菜有雞腎同青瓜,少少麻辣好開胃惹味必叫🥥海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞🐥湯底標榜一滴水都唔落淨係用椰子水,非常之鮮甜,雞係用上海南文昌雞,水滾後下鍋。5分鐘後食得。我就先品嚐湯底再食雞,雞肉嫩滑又彈牙,再蘸埋少少柑桔辣椒豉油,多一分惹味🥩火山肥牛上菜時賣相好宏偉,打卡一流下鍋20秒就食得,牛肉嫩滑唔鞋口🥟潮汕老字號手工魚皮餃魚皮餃皮薄餡靚,非常之彈牙,吸埋椰子湯底好鮮甜又有口感🥬娃娃菜鮮甜爽口🧡蚌打邊爐點都要食少少海鮮,呢碟蚌係冰鎮,烚熟後口感豐富Read More
al!ce
原汁原味椰子雞
al!ce
2025-09-03
Follow
國內擁60多間分店的著名品牌【四季椰林海南椰子雞】喺旺角都食到喇🥥🐔「不加一滴水 四個椰子一鍋湯」的鮮甜椰子湯鍋,餐牌裡有數款超值套餐,兩個人揀招牌必點2人餐,都只係 $458湯底用上四個椰子,無另外加水配半隻海南文昌雞,湯底已經非常清甜!• 貴州紅托竹蓀其實係竹笙,口感爽口,吸收哂椰子湯精索,味道一流• 潮汕非遺丸類雙拼潮汕非遺丸類好出色,牛筋丸牛味香濃,同樣爽口彈牙• 3秒響鈴下湯3秒食得⏱️保留脆邊口感• 娃娃菜口感幼嫩索盡椰子湯,味道清甜• 金牌非遺臘味煲仔飯煲仔飯裡面有臘腸、臘肉、香菇粒鋪飯面,油香滲滿粒粒米飯中,店員會幫忙加芫茜蔥花及特色醬油,更有飯焦好好食呀Read More
ManIron5216
極回味海南文昌雞😋
ManIron5216
2025-09-02
Follow
每隔一段時間就想食椰子雞湯底火煱,好喜歡滿滿嘅椰子水風味在配襯食材原本嘅天然味道。今天和好友來到「四季海南椰子雞」,品嚐由三個椰子水不加一滴水製作嘅原味椰子雞湯底火煱😋醬料碟有沙畺、青檸、紅米椒,獨有嘅調料配襯各種食材👍🏻海南文昌雞件半隻份量足,雞件好嫩滑,肉質結實得來有彈性,滾咗一陣都不會柴,雞味十足,愈吃愈愛。❣️貴州紅托竹笙比一般竹笙特別爽口,吸滿椰子雞湯的味道!潮汕牛筋丸大大粒牛筋丸超彈牙有點爆汁,牛味濃郁。😋必試!潮汕非遺魚丸魚丸好軟綿,不似平常吃炸魚蛋那種質感,魚味濃郁唔腥。👍🏻3秒響鈴火煱必點小食,吸滿椰子湯汁特別美味!👍🏻金牌臘味煲仔飯熱辣辣香噴噴,臘肉臘腸相當惹味,可控制飯蕉份量,加上秘製醬油及芫荽焗出香氣,好完滿的煲仔飯!Read More
+ 13
超清甜椰子湯底
Vivian.VN
2025-09-01
Follow
湯底係用咗4個椰子嚟煲,一滴水都冇落,超級鮮甜,記得要一開始未放肉同其他野食果陣就筆碗嚟飲吓先吖呢度嘅雞係海南文昌雞,雞味濃郁,肉質嫩滑,餐廳好貼心咁比咗個5分鐘漏斗仔嚟計時⌛️,呢個時機撈啲雞肉出嚟就啱啱好牛丸多汁彈牙,食果陣要小心睇熱;響鈴碌3秒就夠,呢個時候嘅響鈴吸滿湯汁,但又唔會過冧,如果一開始就碌嚟食嘅話,就最可以試到個湯底嘅精髓所在竹笙都好推薦,一樣可以吸晒湯汁,超入味最後仲有個煲仔飯食,超香,食到我哋捧住個肚走Read More
+ 2
hkfoodie_Miruki
原汁原味
hkfoodie_Miruki
2025-08-29
Follow
今日同老Best想食清淡四季椰林食🥥雞真的不錯選擇環境 🌿熱帶風情+懷舊卡座,舒適又Chill~適合聚會!🎉海南鷓鴣茶 ☕回甘順口,超搭火鍋!招牌椰子雞湯底 🥥用4個新鮮椰子熬製,0加水,椰香濃郁,清甜養生!😋海南文昌雞 🍗山林放養,肉質嫩滑,湯底浸泡後超美味!金牌臘味煲仔飯 🍚鍋巴脆香,臘腸+芋頭絕配!😋貴州紅托竹笙稀有特色的貴州紅托竹笙, 灼熟後,吸收了湯底精華 , 軟嫩爽口, 十分滋味。🥬娃娃菜娃娃菜吸收了美味嘅湯底, 柔軟淋甜。響鈴(3秒) 🔔外脆內軟,吸湯後驚艷!店員超Nice,會教你怎麼煮雞(5分鐘最佳)🕒,還幫攪拌煲仔飯鍋巴!😊Read More
or#Tm65445641
趕客
or#Tm65445641
Level 1
2025-08-27
Follow
完全沒有禮貌的侍應,晚飯時間只有1.5小時實在太短,七時坐低,8:18就有一位侍應對住你講話用餐時間已經夠鐘,麻煩你哋快啲食!不知所謂唔專業冇禮貌,還有7:05落單,套餐有糯米飯,你哋話要需時25分鐘,但係我哋個糯米飯8:00洗手間先到,我哋都未向你投訴,還好意思催人走工。Read More
alison42
真材實料 超清甜四個椰子椰子湯底
alison42
2025-08-27
Follow
突然好掛住椰子雞🥥🐔原來香港而家都有四季椰林海南椰子雞湯底唔加水 用上四個椰子水 味道清甜😍做到🥥🥥不加一滴水 四個椰子一鍋湯 🥥🥥真材實料!湯底加入杞子、馬蹄粒、竹笙同椰子肉湯底清甜 好味滋潤又養生🐔海南文昌雞每日新鮮運到 肉質嫩滑 肥瘦適中點上豉油更能提升雞肉嘅鮮味🥩火山肥牛火鍋必備肥牛 肥瘦相間 鮮嫩多汁✨貴州紅托竹笙口感爽脆 吸哂椰子湯底嘅清甜🦐手打黑虎蝦滑蝦肉含量高達90%好足料 好大隻虎蝦 口感彈牙🍚金牌非遺臘味煲仔飯用上秘製配方烹煮 充滿地道風味店員加入醬油一齊撈飯粒充滿臘味嘅油香😋🌱霞浦海帶苗口感嫩滑鮮味Read More
哦E斯
四季皆宜🥥🐓
哦E斯
2025-08-23
Follow
今晚約了朋友飯聚,眼見已到立秋,就約埋一齊食火鍋,#四季椰林海南椰子雞 呢間喺國內已經超60間分店,更以4個椰子1鍋湯,不加1滴水,用上海南文昌雞包保貨真價實。進入店舖環境好雅緻亮麗,成個用餐體驗店員服務仲好殷勤有禮添!!🥥椰子湯底 $78店員主動放雞件入湯底~再用沙漏計時😉滾起夠鐘,飲得勁清甜嘅椰子雞湯啦🥥果然係真材實料無加水,椰子味非常出眾!🥥雞隻是用招牌竹笙馬蹄椰子雞(半隻),保證食材質素有保証。雞肉很嫩很滑,雞味濃郁、肉質緊緻,加埋沙薑、辣椒同青檸汁。味道更難忘,系大癲!🥥金牌非遺臘味煲仔飯叫咗中煲已夠哂兩人分享,材料豐富有齊臘肉、芋頭、香菇、臘腸、等等~一打開蓋已香氣十足,重點「飯焦」處理得極致完美~啖啖滋味!🥥手打黑虎蝦滑一碟有四粒,蝦滑上面有點魚子鋪面,非常高貴。滾熟後的蝦肉轉紅肉質彈牙,蝦味甚濃。燙3分鐘即可食得。🥥爽腌八爪魚🥥粉雲南甜筍必必必點金,呢個甜筍系超超超爽甜,滾左好耐一點都唔粉, 而且雞湯味超濃, 超級讚!🥥潮汕丸類雙拼粒粒size都幾大,滾熟後仲好彈牙同爽口。Read More
+ 22
真材實料 不加一滴水🥥椰子雞火鍋
Susansyleung
2025-08-18
Follow
四季椰林海南椰子雞火鍋店, 國內 頗有名氣, 標榜椰子水火鍋湯底絕不加水, 令到海鮮及各類肉類味道更鮮味。 火鍋店佈置走懷舊風格, 環境舒適,與朋友聚餐一個好地方。椰子湯底 $78椰子湯底香氣撲鼻, 先喝一碗湯 , 清香可口, 純天然椰子香氣 , 做火鍋湯底, 令到火鍋食材味道更佳, 認真一流。海南文昌雞半隻 $158雞隻選用海南文昌雞, 因為純天然放養方式,肉質十分滑嫩, 雞味濃郁。潮汕雙丸拼 $78 肉丸十分爽彈, 口感一流 , 牛丸肉味香濃, 魚丸鮮味十足, 火鍋必點。貴州紅托竹笙 稀有特色的貴州紅托竹笙, 灼熟後,吸收了湯底精華 , 軟嫩爽口, 十分滋味。娃娃菜娃娃菜吸收了美味嘅湯底, 柔軟淋甜。三秒響鈴 輕輕一灼便可食, 吸收了湯底精華 , 柔潤可口, 淡淡迷人的豆香。金牌臘味煲仔飯香噴噴的煲仔飯, 份量十足 , 臘腸及臘肉放在米上蒸熟, 令到米飯添上一份油香, 油潤香口, 煲底還有我最喜歡的飯焦, 食完之後成個人暖笠笠。Read More
冬菇Ting
真材實料嘅椰子雞🥥🌴
冬菇Ting
2025-08-17
Follow
落雨最啱行MTR上蓋商場☔️好耐無行Moko新世紀廣場呢間椰子雞勁多人排隊等位而加食椰子雞唔使返大陸都食到😋價錢都親民🤩🥥招牌必點2人餐 $458🔸椰子湯底椰子湯底採用4個椰子1鍋湯,不加1滴水🔸海南文昌雞(半隻)雞係用上海南文昌雞,好嫩滑😋🔸貴州紅托竹笙(份)竹笙好吸湯又爽🔸潮汕丸類雙拼潮汕丸好多肉汁又彈牙🔸3秒響鈴(中)一啖響鈴好吸湯🔸娃娃菜(份)娃娃菜好鮮甜🥥🔸金牌臘味煲仔飯(中)食埋個煲仔飯好滿足😍好飯焦又足料👍🏻Read More
+ 7
yungfoodietwins
不加一滴水 四個椰子一碗湯🌴🥥
yungfoodietwins
2025-08-08
Follow
最近試咗間健康又好味嘅火鍋🍲,就係「四季椰林海南椰子雞」喇🐥😚 呢度嘅賣點係湯底,店舖話全個湯底都係用椰子水🥥,冇額外溝水,難怪特別清甜😋😍今次我哋就叫咗個招牌必點2人餐👭🐥 海南文昌雞重點當然係半隻文昌雞!雞肉嫩滑又大件,煮完之後好入味,更鮮甜🤤 🥨 貴州紅托竹笙呢個竹生好爽好好味㗎😋🥖 3秒響鈴響鈴細細粒,方便食,浸3秋爽食又得,浸淋晒都好香!🍢 潮汕丸類雙拼潮汕嘅牛丸不嬲最多汁!仲有彈牙魚蛋🥳🥬 娃娃菜當然唔少得食埋啲菜喇😚🍚 金牌臘味煲仔飯打完邊爐,記得食埋個煲仔飯😚 煲仔飯有金牌臘味加豉油,煲得焦香,有飯焦,港式風味🥳🥳四季椰林海南椰子雞📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖Read More
sharefood2you
旺角屯門人氣椰子雞
sharefood2you
2025-08-07
Follow
有超過70間分店的國內人氣椰子雞品牌「四季椰林海南椰子雞」旺角分店開業一年多,新分店更已登陸屯門,果然人氣急升!餐廳門面大大隻字話你知「不加1滴水,4個椰子一鍋湯」透邊卡位空間感尚算足夠,椰林風情夏日令人感覺更有情調。今餐的重點主角一定係真材實料的招牌海南文昌雞,🧉招牌竹笙馬蹄椰子雞(半隻$268)湯底材料足料上檯,滋潤清甜不膩,雞隻係選用海南文昌雞,雞肉緊緻有彈性,充滿雞肉鮮味,配湯一流,先讓椰子湯底滾起,落雞件再落椰子片後等沙漏計時約5分鐘就食得!加入文昌雞雞肉後更鮮甜,一定要飲返兩碗湯,湯底飲落清甜又香椰子味!走地文昌雞肉質紮實,短短數分鐘已經吸收哂湯底精華,皮爽肉嫩。店員再將名貴又含豐富蛋白質的貴州紅托竹笙放落湯中,竹笙厚身口感爽嫩,每塊清甜可口,材料非常有營養。🍡潮汕非遺丸類雙拼 $78雙拼係潮汕牛筋丸同非遺魚丸;牛筋丸🐮肉味濃郁,口感紮實有彈性;而魚丸非常彈牙充滿魚香味🐟牛筋丸會一口爆汁 🐙爽脆八爪魚 $58新鮮原隻八爪魚彈牙爽脆 啖啖肉👍🏼🍲金牌非遺臘味煲仔飯(中煲$118)鍾意食煲仔飯嘅一定要試試呢款🥰一打開臘味超香,臘味香滲透落米飯內食唔停口👍🏼即叫即製臘味煲仔飯帶香脆飯焦,配料豐富有臘腸、香芋及香菇令人食慾大增。加有芋頭粒· 口感更加分。食埋煲底金黃飯焦·完美飽肚!整體性價比唔錯👍🏻 清甜滋潤火鍋健康人氣之選。Read More