Happiness Ice Room

Happiness Ice Room (Closed)

四喜冰室
Happiness Ice Room (Closed)
Cathy123123
2月12日 Lunch
Cathy123123
2015-02-13
Follow
九龍湾有2間四喜, 這間比較舊, 諗住少人d, 所以简左黎"鸿力" 那間.差不多1奌到達, 門口已有十多人在等位. 等了15分鍾左右, 就到我們, 都算ok.冰室内的座位有奌廹, 但都可接受.我叫了 常餐$40薑繇牛肉番茄湯通粉 : 幾大碟, 牛肉同番茄蓉都幾多, 通粉弹牙,牛肉幾滑, 个湯都幾濃, 不俗.3.6 北海道牛奶炒旦 : e家好多餐室都著明是用 "3.6 北海道牛奶", 我反以覺得好似濫左d, 其實用牛奶/鲜奶炒, 正正常常, 味道也不會太差的. 四喜的炒旦也是一樣, 正正常常, 味道ok.火腿2片 : 冇煎過, 冇冀望, 冇失望, 可以接受.厚方包 (走牛油/齋包) : 可能冇乜人咁叫 (走牛油/齋包), 所以片方包有奌硬, 好似放了好耐似的.齋咖 : 夠濃但又吾苦, 幾好.朋友也叫了常餐义燒白湯公仔面 : 試了一片义燒, 都 juicy, 吾差.排包1片 : 切得好薄, 有奌小家.凍奶茶 : 冇問佢好吾好飲.3.6 北海道牛奶炒旦/火腿2片 : 同我一樣.總括來説, 都ok, 會再來.共 $83Read More
薑繇牛肉番茄湯通粉
义燒
SoChun
地方難搵卻有驚喜
SoChun
2014-10-15
Follow
食午飯時間,教書呀sir帶路去依間四喜冰室。講真如無人帶路我應該唔會搵到依間冰室我地11:40左右到,唔洗等。坐低後,一望餐牌選擇算多,阿sir推介牛肩扒,當然一試。最後叫左 牛肩扒,薯菜,忌廉湯,凍檸茶 $59+凍飲$3先黎忌廉湯同凍檸茶先講凍檸茶,無咩特別普通茶記水汁。反而忌廉湯有驚喜,忌廉味好重同飲到牛油味,分量都夠,正呀。牛肩扒(黑椒汁),牛肩扒其實算合格貨色,有牛味唔算重,勝在夠厚。反而個黑椒汁黑椒味好重,有驚喜。雖然唔算話超好食,但$61真係物超所值,值得再黎食。題外話,食完12:30左右出面已經有好幾個人等位。要食就早啲等位。依間冰室10分滿分有8分👍👍👍👍👍👍👍👍Read More
牛肩扒
懷舊四喜冰室分店
2014-08-24
Follow
是日在德福商場揾地方醫肚,人山人海行去九龍灣工廠區其士商業中心見到間四喜冰室,心想四喜冰室在宏照道,行入去試下,門口已經有20多人在等候,我們四人等了約10分鐘,已安排我們入座,問侍應生原來這間是分店8月18日開張,裝修有懷舊款式,有半年多沒去過四喜,餐牌新店比舊店款式多,點了一個法蘭西多士,紅豆冰,煎雞中翼,芝士忌廉汁焗豬扒意粉及一個叫AII Day Breakfast,裏面有2條普通腸仔加了香草做得好香脆,還有脆口煙肉,有機羅馬沙律菜,炒滑蛋,蒜茸多士,這個值得一試,西多士金黃鬆脆,有一片半溶鮮牛油,入口鬆化,還有好香芝士味淋滑豬扒,雞中翼都好入味,大大粒紅豆冰,最可惜是用冰粒,用刨冰會更好。Read More
+ 2
垃圾
食得公評
開心友善,我鍾意!
食得公評
Level 3
2014-07-29
Follow
午餐食乜好!!!四喜冰室可以係一個好選擇。1:10分落樓,去到唔多人,剛好有枱。同事都點常餐,食物好快送到上枱。先食個厚多士,外脆不過同其他餐廳都係有同一個問題。啲牛油滲晒去底下嗰到。奶茶好飲!!!!!滑農冷氣足夠,唔焗。Read More
+ 1
常餐-多士/牛奶炒蛋/火腿
奶茶
叉燒-金寶白湯
常餐
2014-07-29
Follow
下午茶時段,來到這裡要一個常餐。先來火腿炒蛋白麵包那個炒蛋不錯,滑滑的,不會很老,又有蛋味。但火腿跟白麵包就不行了,火腿完全沒有處理過,而包上的牛油更是少得可憐呢。到主食蕃茄湯底叉燒公仔麵時就算是可以,湯底夠濃,夠熱,算是合格的情況。Read More
勁多人的茶餐廰
2014-07-15
Follow
好耐冇嚟過嚟,因為朋友食飯較晏,12:45,我早少少落去攞位先,12:30左右,門口已圍滿人在等位啦,好誇張呀,等左20分鐘左右有位,朋友啱啱好到.我食常餐,蕃茄牛肉湯通粉,火腿炒蛋方包,朋友食午餐吉列魚柳拼凱撒沙律. 我的常餐依然是好好味,大大碗的蕃茄牛肉通粉,個湯底真的好香蕃茄味,好濃,好好味,牛肉OK,唔會過硬,又唔會太淋,一片一片的,唔會切到碎濕濕,有少少薑絲可以去掉牛肉的酥味,通粉正常SIZE. 火腿炒蛋,都唔少架,兩片火腿,好多炒蛋,兩片方包,真的好滑的炒蛋呀,食完呢份火腿蛋包,食埋碗通粉,真的飽到不行了. 實在十分回味呀.朋友的吉列魚柳沙律賣相都十分吸引呀,三件魚柳,好似好好味咁, 我試了, 魚肉好滑架,雖然出面係炸到金黃色, 凱撒沙律都唔少喎.確實係抵食夾大件呀.Read More
日式咖喱焗飯
2014-06-24
Follow
冰室這個名字總給人一個古老得來又充滿活力的感覺,一眾人士,無論甚麼階層,到冰室的目的就是為了吃,而且是快快的吃。雖是這樣,食物的質素也不能太差,因食客的反應永遠是最直接的。今次這間冰室的陳設也是以懷舊為主,不算闊大的座位是其特色,這樣也可以讓食客品嚐完食物之後快速地離開吧!這次點選的食物是日式咖喱雞扒焗飯由芝士製成的脆脆外層是起首的吸引點,而不會太辣的日式咖喱更是美味的來源。雖然飯在焗了之後有點軟,但美味的芝士及咖喱已經將這一點彌補了。Read More
依然保持水準
2013-05-30
Follow
星期一約左朋友又嚟呢度食晏,我地12點幾嚟到,唔算好多人,即刻有位,都有一段時間冇嚟啦,加左價啦,我本來想食午餐的,但係最尾都係食番蕃茄湯通粉,今次揀豬扒,排包烘底配火腿炒蛋,朋友叫左叉燒意粉,排包配火腿炒蛋,另一個朋友就叫左一個淡咖喱雞扒飯啦.味道依然係好好味呀,炒蛋好滑身,排包烘過好香又唔會燶,豬扒通粉,塊豬扒好淋好薄身,有好重蒜蓉味,麻麻地.但係個蕃茄湯底真的好濃好好味. 朋友的淡咖喱賣相好吸引呀,佢話味道都幾好的,唔會太辣,佢成碟食晒呀.12:30後開始好多人啦,要撘枱坐,同埋已經好多人等位啦.38食一個晏係九龍灣仲要咁豐富的真的很少地方可以做到,所以係平靚正呀!!Read More
愛高妹
味道不錯的茶餐廳
愛高妹
2013-04-29
Follow
在九龍灣工作, 附近都已食過. 有日經過呢間唔起眼無招牌的店, 入去先知道原來別有洞天, 好大.點了牛魔王焗飯配凍檸茶, 焗飯不錯入味底微脆蛋飯香口好食, 牛扒軟軟的很容易入口, 醃得不錯好味道.不過飯真係太少, 食得八匙就無晒唔飽. 凍檸茶不錯清涼好喝. 其他的食物也很好食有水準, 會多來Read More
恩子
工廠區中的亮點
恩子
2013-03-10
Follow
轉到九龍灣工廠區上班後,經常穿梭這帶的食肆,可惜至今仍未找到一間讓人掛念的。好友說試過四喜冰室,認為食物水準不俗,於是相約我去撐枱腳。那天滿心歡喜的走到餐廳外,怎料客人多得誇張,在有限的午膳時間下,我們只好失望地離開。饞嘴如我又怎會放過品嚐美食的機會,幾天之後我又蠢蠢欲動的再碰碰運氣,今次倒是頗順利,只要等十分鐘便有位了。這間茶記的裝潢帶點懷舊味道,感覺上與華星相似,最搞鬼是餐廳中央的通道竟是開放給行人的!等候期間已選好食物,於是一坐下便可落柯打,今次要試的是最能測試廚子真工夫的常餐。芸芸食材中,炒蛋可謂擔當著靈魂的角色,單看賣相已知對辦。這裏的炒蛋以日本3.6北海道牛乳製作,出品綿軟嫩滑非常Creamy,入口時發現蛋和奶香兩者兼得,味道豐富有層次。放在旁邊的多士烘得燶了點,由於不夠厚身的關係,只能嚐到面層的香脆,欠缺麵包內裏軟綿綿的感覺。挑剔的我覺得牛油塗得不多,此亦令多士乾了些,而補救的方法是夾著滑蛋來吃,另有一番風味。火腿只是個配角,沒甚特別。豬扒意粉的湯底顏色很深,是濃濃的蕃茄湯,裏面還夾雜不少蕃茄肉哩!它的味道酸酸甜甜,非常醒胃。豬扒有整整一大片,份量十足,廚子先煎香豬扒,然後將之切開一片片,方便顧客食用。想不到這塊豬扒很是香口,而且不會嚡身。吃到這裏已經非常之飽,所以只嚐了幾條意粉,記憶中覺得腍了一點。雖然這個常餐的質素不及華星之上,但在九龍灣工廠區云云茶餐廳當中,已是算出類拔萃了!Read More
唔好搵寫手寫到咁好...員工咁差,好食都冇人去!!
意外驚喜
2012-12-17
Follow
今天路經九龍灣找间食店医肚,入到一间叫四喜冰室,心想吃咖哩牛腩可惜沽清,侍應生推介牛肩扒餐,信他一次,牛肩扒飯及牛肩扒意粉7成熟各一,先來香濃忌廉渴,後上牛肩扒飯,大大塊牛扒,第一口牛扒,嘩.嘩估唔到有驚喜喎,D肉淋滑,煎得好香,生熟剛剛好,尤其現在通賬如虎,52元價錢,物超所值.相信好多餐廳都吃不到Read More
牛肩扒餐
Prince
很一般的冰室早餐
Prince
2012-10-08
Follow
九龍灣新開了一間叫四喜冰室的餐廳,這天又來試試這裡的早餐,看看能否加入我的早餐之選餐廳之內。這裡的門面及內在裝飾都帶點懷舊的味道,看來和華星冰室有點相似。這天要了一個英式扒餐,食物包括有煎雞扒、豬肉腸、煎蛋、茄汁豆及牛油方包,餐飲則要了熱奶茶。早餐送上來時已看到有點不對勁,這塊雞扒怎看也不似是煎的,明顯就是炸雞扒來。不過還好也算炸得皮脆肉嫩,但那個看似蒜蓉汁的醬汁沒有甚麼味道,也吃不出到底是燒汁、蒜蓉汁還是黑椒汁,僅僅合格而已。豬肉腸也是一看就知是炸的,可能店方認為炸會快一點又容易控制一點,可惜這條豬肉腸沒有那件雞扒好運,這條腸炸得乾乾的,不好吃。煎蛋是荷包蛋,生熟程度剛好,蛋黃是流心的,還可以。至於那片方包又是乾乾的,即使牛油塗得夠多也補救不了這先天的缺憾。既然店名是冰室,奶茶理應有一定水準,但可惜這杯熱奶茶茶味及奶味都欠缺,九龍灣區比這裡好的選擇多的是。迴魂咖啡真的能否迴魂?看奶茶的水準來說,勉強了一點。Read More
+ 5
垃圾餐廳
conniecheung
北海道牛乳炒蛋,蕃茄濃湯都好好味呀!!
2012-10-08
Follow
上星期四嚟左呢度食晏,朋友話呢度D嘢幾好味,所以相約了一齊嚟試下. 12點幾嚟到未算多人,我們不約已同選了常餐甲乙丙丁餐,都係跟蕃茄濃湯底. 點左兩份滑牛肉,一份叉燒,一份鮑魚菇跟通粉及意粉,餐包則點左方包及排包.先上飲品,正正常常,我飲熱杏霜,都好香呀,唔會好淡,幾好味,他們有熱奶茶多奶,熱柑桔蜜,凍菜蜜,都係OK的.之後就嚟北海道牛奶炒蛋配火腿加方包/排包啦,賣相都好吸引,尤其係炒蛋,睇上去已知係好滑啦,仲要好香架,方包有兩片,火腿有兩片片,排包都係一大片的,朋友話唔記得叫烘底啊,不過將炒蛋及火腿加在方包上面食,好好味呀!! D蛋真的好滑,VERY GOOD!!蕃茄濃湯滑牛通粉嚟啦,都好大碗的喎,個湯顏色好深,試下先,UM...真的好濃好香蕃茄味呀,仲有好多蕃茄粒架,超正,牛肉好滑唔鞋身,通粉夠硬唔淋身,朋友真的冇介紹錯啊,好味,叉燒及鮑魚菇都好多好豐富及好味道的.我地一路坐一路見不停有人係門口入嚟,越嚟越多人呀,門口好多人在等位呢?! Read More
+ 3
Elainesuen
一流牛肩扒😜
Elainesuen
Level 1
2012-09-22
Follow
上次睇Face介紹過,九龍灣四喜冰室,今日星期六去Mage Box行街,過嚟試下牛肩扒餐,真係無得頂😊啲粟米忌廉湯,好香好滑,牛肩扒一流,完全唔鞋,好多肉汁,好食😉套餐有1)餐湯或樽裝汽水或熱飲2)原件美國牛肩扒(蒜茸汁或黑椒汁)3)可選白飯,意粉或薯菜其實仲有好多好嘢,下次有時間一定再試其他嘢!Read More
牛肩扒,豬扒
jo712
樣樣都差少少
jo712
2012-09-10
Follow
睇下OR先知道公司附近有一間新既冰室開左, 睇左幾個食評都唔錯.上星期就來試下, 見到常餐有炒蛋仲要標明用北海島牛奶, 我就叫左常餐炒蛋火腿配厚牛油包, 蕃茄濃湯又燒公仔麵跟熱檸茶.其實睇落就似華星個常餐, 不過味道此終不及華星.炒蛋雖然比一般既茶餐廳炒得好, 但都不算滑, 個所謂既厚牛油包都唔鬆軟.至於個蕃茄濃湯又燒公仔麵一樣唔得, 用上蕃茄湯底原本都好吸引, 不過個湯偏甜沒有酸味又燒又瘦又乾唔好食.Read More