2024-09-09 111 views
週未放假,約了朋友出旺角逛下商埸,想買一些特色精品回家做擺設,到了旺角,找間餐廳吃下飯先,行了一會見這間餐廳門口餐牌食物款式吸引,就入了去,環境懷舊餐廳感,看了一會叫了公司三文治  (下午茶餐)  烘得麵包面好脆,入面饀料有厚身蛋,厚底豬扒,薄片火腿,蕃茄,蛋滑身,好香蛋味,豬扒細塊,彈滑,好鮮香肉味,火腿同蕃茄軟霖身,有火腿香味,有鮮蕃茄味餐飲-凍柚子蜜  清新柚子香味,甜度適中黄袍叉燒蛋飯  特色,滿滿蛋同叉燒蓋在飯面上,蛋連同飯一起入口,蛋好嫩滑,濃香鮮蛋味,飯香味再多一種蛋香味,叉燒大塊,爽嫩彈滑,好鮮叉燒香味,層次味道感勁蔥燒厚豬扒飯  真係好多蔥舖在豬扒上,豬扒有厚度,好軟霖身,一切已切開,濃郁豬香味同蔥香味,另一種口感餐飲-咖啡紅豆冰  少見,杯入面滿紅豆,獨特咖啡同紅豆香味,甜度剛剛好餐飲-凍柚子七喜  清香柚子加七喜,另類味道,好搭配,適中甜度
公司三文治  (下午茶餐)

公司三文治 (下午茶餐)
餐飲-凍柚子蜜

清新柚子香味,甜度適中

餐飲-咖啡紅豆冰

少見,杯入面滿紅豆,獨特咖啡同紅豆香味,甜度剛剛好
餐飲-凍柚子七喜

清香柚子加七喜,另類味道,好搭配,適中甜度
2024-08-31
$98 (Lunch)
公司三文治 (下午茶餐)
2024-08-03 401 views
今日到果欄購買水果,行經上海街看見小店舖「喜鳳冰室」顧客盈門,再看門外餐牌都很合心意,於是先祭五臟廟再購物。咖央鮮油多士~厚切鮮牛油與十分豐厚的咖央醬吃得特別滋味!招牌去骨海南雞~雞胸肉也很滑溜鮮嫩,連雞翼也去骨,真窩心!紅燒厚切牛展手工麵 ~如假包換的厚切牛展,鬆軟可口,手工麵麵質爽滑彈牙,湯味濃郁帶微辣,越吃越開胃!鴛鴦紅豆冰~咖啡、奶茶&紅豆冰,一次過品嘗三款味道,相對一般紅豆冰,味道層次豐富,而且不過甜!柚子七喜~柚子蜜和檸檬片令飲品味道更提升,十分合適的配搭。慢煮咖哩牛筋腩配飯~ 看來不錯,買了外賣回家。我留意到小貨架上有什錦牛軋餅、杏仁撻、腰果餅和xo醬出售,原來是老闆娘自家製作,我買了一包牛軋餅即時嘗味,好香脆、好味道!

咖央鮮油多士~厚切鮮牛油與十分豐厚的咖央醬吃得特別滋味!

咖央鮮魷多士

招牌去骨海南雞~雞胸肉也很滑溜鮮嫩,連雞翼也去骨,真窩心!

鴛鴦紅豆冰

柚子七喜~柚子蜜和檸檬片令飲品味道更提升,十分合適的配搭。
鴛鴦紅豆冰25& 柚子七喜

慢煮咖哩牛筋腩配飯~ 看來不錯,買了外賣回家。

牛軋餅
Other Info. : 小店鋪原來還有做私房菜,真的要揾日嘗嘗了!
2024-08-03
Lunch
鴛鴦紅豆冰
鴛鴦紅豆冰25& 柚子七喜
牛軋餅
2024-07-23 544 views
來自上海的一班朋友初次到香港遊覧, 他們對香港嘅 上海街 好有 興趣,  我決定帶他們到上海街一遊, 及食個晚餐.   找到 喜鳳冰室, (晚市 5點後改為包場吃中式懷舊私房菜), 我訂了 11位圍菜, 價錢吾貴.店內牆畫有香港早期縮影, 上海朋友好欣賞.  店長之前有菜牌曾介紹我們如下菜式,  幾吸引. 今晚嘅私房菜式就由店長安排, 有八個菜: 前菜, 鮑魚, 龍躉龍, 帶子, 雞, 懷舊蝦多士, 經典名菜咕嚕肉, 時菜,湯, 伊麵, 甜品.  店長話一定食到飽.  有好菜必要有好酒, 身為香港地膽的我, 已準備妥當, 店長不收開瓶費, 大家更可開懷碰杯.晚餐開始,  朋友好喜歡前菜, 鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌, 廚師有心得, 擺碟似花環, 正中是麻辣牛𦟌, 旁邊用青瓜片, 鴛鴦皮蛋及紅蕎頭作伴, 非常清爽.  麻辣牛𦟌,  夠稔,  帶少辣, 一吃愛上.鴛鴦皮蛋好彈牙, 紅蕎頭酸酸甜甜,  開胃之選. 冰鎮南非鮑魚拌田園沙律,   非常悅目的擺設,  令大家眼前一亮.冰鎮南非鮑魚, 大大件,  每人一隻.   鮑魚浸泡非常出色,  濃濃酒香味, 鮑魚爽彈, 肉質稔滑鮮甜. 伴有連串紅色車
店內牆畫有香港早期縮影, 上海朋友好欣賞.
店長之前有菜牌曾介紹我們如下菜式,  幾吸引.
鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌
麻辣牛𦟌,  夠稔,  帶少辣, 一吃愛上.
鴛鴦皮蛋好彈牙, 紅蕎頭酸酸甜甜,  開胃之選.
冰鎮南非鮑魚拌田園沙律
伴有連串紅色車厘茄, 內釀有牛油果蓉和開心脆果碎,  口感一流,   綠色的花是用牛油果雕成, 好美!!
跟著是熱湯,  粉葛赤小豆鯽魚湯,
粉葛赤小豆鯽魚湯
這個湯真是頂呱呱,  煲的時間足夠, 食材豐富, 入口味美甜濃, 不是一般酒樓可以嚐到的靚湯.
湯料也送上, 有豬肉, 豬粉腸, 雞腳, 粉葛, 陳皮, 火腿, 瑤柱非常足料.
翡翠帶子多士,  這個雙拼好隆重.    有懷舊蝦多士,  新鮮帶子.  真有份量.
翡翠帶子多士
懷舊蝦多士炸得金黃香脆, 加上了黑松露, 真可口.
帶子新鮮大粒又甜美, 伴上嫩綠芥蘭花, 西芹, 配合不錯.
油泡龍躉球 , 好精緻的菜.
油泡龍躉球
龍躉大件又厚身.  鮮味出眾.  露筍爽又甜.
.玫瑰花茶熏雞,   茶熏味濃,  雞肉嫩滑, 食落好香玫瑰花茶味,  好滿意.
玫瑰花茶熏雞
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉,   經典開胃菜,
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉
黑毛豬咕嚕肉夠香口, 調味正, 金黃色烘烤蜜味鳳梨, 真美味.
上湯浸菜苗, 擺設好用心棵棵菜也好揀手, 上湯好味, 食得健康.
乾蔥燒伊面,  調味好, 入口不油膩.
甜品, 自家制芝麻卷,  花形擺設, 芝麻卷芝麻味香濃, 不太甜,   懷舊甜品有心思,
這道私房菜很具吸引力, 食得新鮮, 有創意, 令朋友回味.

Dinner
2024-05-07 689 views
一班網球愛好者約局在京士柏山打網球,完場後各自前往心儀食肆醫肚;其中一好友帶我到油麻地的喜鳳冰室,皆因食物質素及價錢都頗付合其要求;位於油麻地上海街中段,由京士柏走過去路程也相當近,實在方便;觀其門面裝潢色彩繽紛,有種嘉年華段氣氛!室內以霓虹燈及大型壁板復刻出整體帶出懷舊冰室的港味,而枱面與餐具也很整潔,加上室內良好的抽風冷氣,令人坐得舒服;侍應姐姐的服務態度誠懇,與其交談後推薦餐廳名物--去骨海南雞飯二人套餐;另見餐牌提供豐富的食物選擇,最好與好友選多一個慢煮咖喱牛腩飯,就馬上落單;套餐附送的特飲率先登場,令我在餐前飯後啜飲可清熱氣的檸檬梳打,尤其在劇烈運動後,特別舒服!無味精例湯濃淡得宜,喝得出用豬骨加紅蘿蔔熬成頗為滋味!隨後上來之一的慢煮咖喱牛腩飯的牛腩位肉質腍滑,咖喱味香濃入味,辣度適中,咖喱汁撈飯更是一絕!牛筋煙韌柔滑,吃得出的豐富骨膠原,令味蕾更為鍾情!去骨海南雞飯二人套餐,無味精湯品已喝過,由菜心到去骨海南雞到油飯,全部都有相當質素,尤其菜心新鮮而色碧綠,爽脆甘甜;雞肉嫩滑細緻,雞皮滑而不油膩,醬汁帶出肉味,配合油飯,整體口感極佳,美味之餘亦極之飽足!這次下午茶尾段時間來

觀其門面裝潢色彩繽紛,有種嘉年華段氣氛!
無味精例湯
無味精例湯濃淡得宜,喝得出用豬骨加紅蘿蔔熬成頗為滋味!
去骨海南雞飯二人套餐

這次下午茶尾段時間來,將下午茶與晚餐合而為一;上菜速度快,服務態度也好,真正平靚正!
2024-04-27
$107 (Tea)
去骨海南雞飯二人套餐
到旺角上海街買廚房用品,這裏超多選擇,睇到人眼花撩亂,行行吓都冇心機不如醫肚先。離遠見到一間细細冰室喜鳳冰室就決定入去飲杯嘢先,但坐低後睇吓個餐牌又好似幾啱食,最後決定食埋 early dinner 餐牌首頁「去骨海南雞飯 」$70 應該係餐廳嘅主打菜式。碟頭飯形式,下層是香茅飯,海南雞全去骨,鷄皮偏厚咬落不會成口油,雞肉份量足,脾部份比較滑,鷄胸口感差小小,當然配上泰式蒜蓉汁提味就更美味。鹽燒牛脷飯 $60牛脷雖然賣相麻麻地,但係厚切牛脷居然可以煎到外焦香內軟稔,簡單地以鹽調味,又幾好食喎;雖然揀咗蒜蓉汁,但我覺得唔使再點汁都ok 。油菜淥得稔左小小奶茶紅豆冰 紅豆比例相當多,而且入口軟糯香甜;奶茶味和奶比例也不俗,茶味足,甜度啱啱好,我覺得超正,加$8 就可以試到,抵飲!鴛鴦紅豆冰 +$8同店員傾開原來佢哋會搞私房菜$400 位有10 道菜,而且免開瓶費和切餅費,一於mark 佢先。

離遠見到一間细細冰室

喜鳳冰室

餐牌首頁「去骨海南雞飯 」$70

應該係餐廳嘅主打菜式。

鹽燒牛脷飯 $60

2024-04-11
  • 鹽燒牛脷飯
  • 奶茶紅豆冰
1K
和媽媽到油麻地果欄買水果後,就到了附近的喜鳳冰室醫肚。這家餐廳的食客蠻多,基本上是滿座,而且服務非常好,待應有禮,感覺窩心。餐牌上的食物選擇很多,更有私房菜包場服務。粉葛排滑湯粉葛湯的味道像極媽媽煲的老火湯,而同湯內材料挺多,感覺真材實料,喝後不會有口乾的感覺。鮮豬潤雞酒湯飯湯飯份量蠻多,湯內有大量雞件、豬潤及蔬菜,還有雞蛋,湯頭鮮味不腥,入口有淡淡薑味及酒香,豬潤有驚喜,口感嫩滑,不乾不柴,雞肉亦淋滑,易脫骨,吃後身體感到暖暖的,非常滋補。慢煮咖哩牛筋腩飯牛筋腩很足料,咖啡味道香濃,微辣的味道巨惹味,而牛筋煮得軟嫩,入口滑溜溜,有黏黏的膠原感,牛腩肉質鬆軟,吸收了滿滿咖啡汁,佐飯一流。貴妃雞 (一隻)貴妃雞大大隻的,雞皮口感爽脆,而雞肉肉質嫩滑多汁,入口帶有酒香及兼香料味道,配上糊麻醬,有提鮮作用,必食推介。餐飲點了凍檸茶及熱奶茶,兩款飲品都是正常發揮,值得一提是奶茶口感非常細滑,茶味巨濃郁,讚。

和媽媽到油麻地果欄買水果後,就到了附近的喜鳳冰室醫肚。

粉葛排滑湯

鮮豬潤雞酒湯飯

慢煮咖哩牛筋腩飯

貴妃雞 (一隻)

2024-07-30 279 views
和球友在附近京士柏山打完波, 熟路朋友帶路來到這家 地道茶餐廳探店, 聽聞菜單內時有驚喜😃典型茶餐廳佈置 , 牆壁上漫畫尤其趣緻😃先來了:去骨海南雞半隻, 去骨雞肉 十分嫩滑,配上酸汁鮮味更佳😋跟餐附送例湯,今日是椰子雞湯,椰子味足,湯底甘甜清新😋再選了兩道牛肉主食:紅燒厚切牛展手工麵;慢煮咖哩牛筋腩配飯紅燒牛展入味非常, 牛展厚切令口感大增,牛肉鬆軟而不過淋, 嚼感仍在, 手工麵爽口彈牙 😋牛筋腩用咖哩汁慢煮, 效果理想, 咖哩香而不辣,筋腩仍有咬感😋意猶未盡再追加了:雪菜鮮肉韮菜餃子, 大大隻餃子餡料多韭菜味濃😋飽餐牛肉,雞肉後,附送餐茶選了熱檸檬水,正好中和一下雞牛肉香濃味道👏

典型茶餐廳佈置 , 牆壁上漫畫尤其趣緻😃

先來了:
去骨海南雞半隻, 去骨雞肉 十分嫩滑,配上酸汁鮮味更佳😋
去骨海南雞(半隻)

跟餐附送例湯,今日是椰子雞湯,椰子味足,湯底甘甜清新😋
椰子雞湯

再選了兩道牛肉主食:
紅燒厚切牛展手工麵;

意猶未盡再追加了:
雪菜鮮肉韮菜餃子, 大大隻餃子餡料多韭菜味濃😋
雪菜鮮肉韮菜餃

2024-07-29
$140 (Lunch)
去骨海南雞(半隻)
椰子雞湯
雪菜鮮肉韮菜餃
2024-07-22 188 views
剛搬來油麻地, 居然發現這間隱世私房菜 ~ 喜鳳冰室!原來日頭的茶餐廳夜晚會變身私房菜, 廚師會因應時令食材和客人喜好寫出菜單, 8位起計。包場場地佈置不錯, 環境舒適, 還可自備酒水,好適合一班朋友開懷歡聚![麻辣牛展鴛鴦皮蛋]賣相見心思, 搭配四川的多種辣椒、花椒八角等調味, 以秘制黃金比例, 做岀「麻辣濃香」完美平衡醬汁, 使牛展肉味更加昇華, 加上鴛鴦皮蛋, 紅酒浸蕎頭, 令口感更豐富![冰鎮南非鮑魚]廚師兩日前以花雕醃製的南非鮑魚, 煮熟後散發着淡淡的酒香, 鮮甜鮑魚, 肉質軟彈, 紅蕃茄仔放滿了開心果及牛油果仁醬, so fresh ![帶子、黑松露蝦多士 ]惹味黑松露蝦多士, 外皮酥脆, 蝦肉爽甜, 帶子新鮮肥美![廣東湯皇]以本地新鮮黑毛豬粉腸、粉葛、鰂魚及雞腳熬製而成, 真材實料非常豐富, 濃濃的湯鮮味但唔鹹, 超正![油爆龍躉球 ]龍躉肉質鮮嫩, 外皮煙韌有彈性, 蘆筍爽脆好味![玫瑰花茶燻雞 ]以玫瑰花茶燻雞非常特別, 香滑濃郁的雞件滲出淡淡的玫瑰花香, 肉質嫩滑, 一試難忘![黑毛豬咕嚕肉配燒菠蘿]廚師的招牌菜,黑毛豬肉配新鮮燒菠蘿,脆皮咕嚕肉,酸香肉甜,而且新

[麻辣牛展鴛鴦皮蛋]

[冰鎮南非鮑魚]

[帶子、黑松露蝦多士 ]
惹味黑松露蝦多士, 外皮酥脆, 蝦肉爽甜, 帶子新鮮肥美!

[廣東湯皇]

[油爆龍躉球 ]
龍躉肉質鮮嫩, 外皮煙韌有彈性, 蘆筍爽脆好味!

[玫瑰花茶燻雞 ]

[黑毛豬咕嚕肉配燒菠蘿]
廚師的招牌菜,黑毛豬肉配新鮮燒菠蘿,脆皮咕嚕肉,酸香肉甜,而且新鮮菠蘿經燒制後,份外甜美!

[濃湯浸鶴藪白菜苗]
平凡中見心思, 以大量金華火腿和瘦肉精練成濃郁的上湯,再浸好時令菜蔬,把菜蔬吸收上湯味道,讓簡單的一道蔬菜菜式錦上添花。

[乾蔥燒伊麵]
不油不膩, 爆香乾蔥令伊麵更惹味!

[懷舊自家製芝麻卷]
好久未食過菲林芝麻卷, 甜味及軟硬度適中, 更勾起童年回憶呢!

2024-07-16
Dinner
2024-07-21 211 views
在舊油麻地戲院斜對面的喜鳳冰室,經常座無虛席,今天下午特來嚐嚐這裏的菜式。餐廳位於上海街地舖,舖面不大,港式茶餐廳佈置。看過餐牌,我點了幾個推介的招牌菜式:「慢煮咖喱牛腩飯」,爽滑牛筋腩,炆得腍軟入味,牛腩份量多,五香咖喱辣中帶香,非常惹味。「勁爆香蔥厚切豬扒飯」,一大塊厚切豬扒,煎得香噴噴,肉質鬆軟可口,上面蓋爆香的蔥油,更添美味。「招牌海南雞半隻」,雞肉去骨,啖啖肉,肉質鮮嫩無比,入口滑溜,點些特色薑油,味道更上一層樓。「白勺菜心」,青翠的菜心,原汁原味,清甜爽口。特惠價錢追加飲品:「紅豆冰」,一大杯,紅豆腍甜,奶味濃,非常超值。「鴛鴦紅豆冰」,集咖啡、奶茶、紅豆冰於一身,啡茶味道調節適中,港式味道發揮得淋灕盡致,很有特色的飲品,不要錯過。大吃一頓,有肉有菜,有特色之餘又經濟,難怪整日都其門如市。

餐廳位於上海街地舖,舖面不大,港式茶餐廳佈置。

看過餐牌,我點了幾個推介的招牌菜式:

「白勺菜心」,青翠的菜心,原汁原味,清甜爽口。
特惠價錢追加飲品:

「紅豆冰」,一大杯,紅豆腍甜,奶味濃,非常超值。

大吃一頓,有肉有菜,有特色之餘又經濟,難怪整日都其門如市。
  • 海南雞,咖喱牛腩飯,勁蔥厚切豬扒飯,鴛鴦紅豆冰
2024-07-18 188 views
舊同學晚餐聚會,今次選址係油麻地上海街一間茶記「喜鳳冰室」我有㸃好奇!茶記吃什麽的!? 後來才知這間冰室原來晚市係食特约私房菜的。 今晚一班同學無拘無束飲着酒談笑風生的氣氛十分輕鬆。 菜式令我驚喜! 超级有水準! 每道菜都好精緻味道好,顯示出大廚的心思同功力!首先出個粉葛鯪魚豬骨湯已經拍掌叫好!啲料多到呢~鲜甜濃得來有種潤喉下火感覺火喉十足。再來個冰鎮鲍鱼嘩!好有睇頭!聽大廚表示鮑魚已經用酒和調味浸泡了兩天的功夫。所以真係好入味,又爽彈又有酒香。真係细心用刀义品嚐。 鴛鴦皮蛋,紅酒浸蕎頭,我特別喜歡!两樣味道好夾。中間的麻辣牛肉好惹味! 蝦多士件件金黄色好酥脆香口!蝦又爽。中間係炒带子,粒粒都好爽滑。油爆龍躉球, 肉質甜到一個點, 皮層好厚充滿骨膠原,原條露筍好嫩口清甜。真係味味都有驚喜!燒新鲜菠蘿 同 黑毛豬咕嚕肉黑毛豬肉味特別香甜淋滑, 真係外脆內嫩! 酸甜汁調味調得恰好。濃湯浸鶴藪白菜普通一個食材都做到盡善盡美!伊麵特别好食!有乾葱同醬油的香味充滿鑊氣。原來大廚除了廚藝了得 做甜品還有一手!芝麻卷真係好好食!個個都食得好開心!真係好滿意!估唔到係咁正!
茶記吃什麽的!?
後來才知這間冰室原來晚市係食特约私房菜的。
今晚一班同學無拘無束飲着酒談笑風生的氣氛十分輕鬆。
菜式令我驚喜! 超级有水準!
每道菜都好精緻味道好,顯示出大廚的心思同功力!
首先出個粉葛鯪魚豬骨湯已經拍掌叫好!啲料多到呢~
鲜甜濃得來有種潤喉下火感覺火喉十足。
再來個冰鎮鲍鱼
嘩!好有睇頭!
聽大廚表示鮑魚已經用酒和調味浸泡了兩天的功夫。
所以真係好入味,又爽彈又有酒香。
真係细心用刀义品嚐。
鴛鴦皮蛋,紅酒浸蕎頭,我特別喜歡!
两樣味道好夾。
中間的麻辣牛肉好惹味!
蝦多士件件金黄色好酥脆香口!蝦又爽。
中間係炒带子,粒粒都好爽滑。
油爆龍躉球, 肉質甜到一個點, 皮層好厚充滿骨膠原,
原條露筍好嫩口清甜。
真係味味都有驚喜!
燒新鲜菠蘿 同 黑毛豬咕嚕肉
黑毛豬肉味特別香甜淋滑, 真係外脆內嫩!
酸甜汁調味調得恰好。
濃湯浸鶴藪白菜
普通一個食材都做到盡善盡美!
伊麵特别好食!
有乾葱同醬油的香味充滿鑊氣。
原來大廚除了廚藝了得 做甜品還有一手!
芝麻卷真係好好食!
個個都食得好開心!真係好滿意!
估唔到係咁正!
2024-07-12
2024-07-16 178 views
朋友從美國回港探親,  我們今晚設宴 於 喜鳳冰室,  是晚私房菜 (包場)   一圍檯十人, 高度歡迎老朋友. 私房菜菜單兩星期前已預訂了.  師傅親自主廚, 冰室老板代訂了部份餐酒, 我們也自攜紅酒, 免開瓶費. 喜鳳冰室 日間以大眾化茶記食品招呼客人, 晚上五點後轉為包場私房菜, 私隱度高, 大家可以慶高采烈圍坐暢談講飲講食.冰室老板還送上小點推介, 糸他們自製手工出品, 有 牛軋餅及牛乳糖, 口感不錯, 送禮自用, 好岩食. 我們十個朋友到齊了, 第一道菜開始送上, 鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌, 鴛鴦皮蛋好精緻. 金皮蛋, 晶瑩剔透, 好睇好食, 黑皮蛋比較彈牙.  中央是麻辣牛𦟌,  佐酒一流.牛𦟌燘得好稔,  混上麻辣醬汁, 口感非常好.接著是:   冰鎮南非鮑魚拌田園沙律, 擺設有創意.  伴有綠色牛油果雕花,  紅色車厘茄, 車厘茄內釀有牛油果蓉加開心脆果碎.  食得健康有益. 主角 冰鎮南非鮑魚 肉質優,  浸入花雕酒,  香醇可口.  含酒味的鮑魚, 稔稔滑滑, 越食越愛.粉葛赤小豆鯽魚湯, 侍應送上大瓷盅熱湯, 每人一碗.   清熱去濕, 夏季最岩飲.湯料分別送上, 真材
鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌
牛𦟌燘得好稔,  混上麻辣醬汁, 口感非常好.
冰鎮南非鮑魚拌田園沙律
車厘茄內釀有牛油果蓉加開心脆果碎.  食得健康有益.
粉葛赤小豆鯽魚湯
湯料分別送上, 真材實料有豬肉, 豬粉腸, 雞腳, 粉葛, 陳皮, 非常足料.
翡翠帶子多士,  以雙拼形式擺盤.
翡翠帶子多士
懷舊蝦多士夠大件, 炸得金黃色, 很香脆, 蝦膠飽滿豐富, 入口彈牙,  加上了黑松露, 更靚更好食.
芥蘭花菜好嫩綠, 帶子大粒又鮮甜, 伴上西芹洋蔥片同炒.   這個組合, 非常美味.
油泡龍躉球, 擺碟賣相幾靚.   上檯熱辣辣, 有鑊氣.  龍躉新鮮嫩滑,  切得大件又好厚身.   鮮味出眾.  露筍伴於兩旁, 大方得體又好食.
油泡龍躉球
玫瑰花茶燻雞,   打開鍋蓋茶燻味撲鼻而來, 好香啊!
玫瑰花茶燻雞
雞皮超級薄, 雞肉非常嫩滑, 食落啖啖肉, 帶玫瑰花茶味, 驚喜之作.
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉,  黑毛豬咕嚕肉, 肉質優, 半肥瘦口感鬆化, 酸甜調味正, 再加上烘烤蜜味鳳梨, 烹調技術真不錯, 令人吃得好回味.
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉
上湯浸菜苗,  簡單時令菜, 選用了白菜膽加上湯浸, 不油膩, 健康之選.
上湯浸菜苗
乾蔥燒伊麵,  師傅話用了豬油去炒, 伊麵更滑更可口.
乾蔥燒伊麵
最後是甜品,  自家製芝麻卷, (又稱:  懷舊菲林卷),   這個甜品帶給大家童年回憶,  以花形擺設上檯, 給我們好印象. 芝麻卷入口順滑, 吃得精釆.
自家製芝麻卷
今晚這八道菜, 師傅精心炮製,  食材新鮮有質素, 配合創意擺碟和精湛廚藝,  味道有驚喜, 超級抵食.
Delivery
Lunch
玫瑰花茶燻雞
上湯浸菜苗
自家製芝麻卷
2024-07-15 150 views
住喺油麻地多年,剛剛才發現隱世廚神,馬上相約了幾位好友食好嘢啦!原來油麻地 喜鳳冰室 每晚5:00收市後,添哥就會變身為廚神(私房菜),而且地點相當適中,方便我班朋友。鴛鴦皮蛋,麻辣牛腱麻辣牛腱,好吃有嚼口,麻香十足,停不了口,而且配搭上鴛鴦皮蛋、紅酒浸橋頭,口感非常豐富🥰冰鎮南非鮑魚肥美爽口、濃郁酒味南非鮑魚,淡淡清甜好味,伴菜是紅卜卜的小蕃茄,承載住開心果奇異果仁醬😋帶子、黑松露蝦多士帶子、芝味黑松露蝦多士,脆香彈滑充滿懷舊感覺粉腸、粉葛渴果然是湯王,材料豐富,真材實料,豬橫脷、鯽魚、雞腳、黑毛豬、陳皮..,難怪味道相當濃郁。油爆龍躉球香口惹味的油炸龍躉球,外皮油脂豐富,肉質香滑,配合新鮮蘆筍送食,又幾夾喎!🥂玫瑰花茶熏雞香氣沖天,每件雞件充滿了玫瑰花熏香,而且非常入味。黑毛豬咕嚕肉配燒菠蘿廚師(添哥)介紹這個是招牌菜,真的幸運,-嘗到這個菜式,黑毛豬肥瘦均勻,件件外脆內軟,味道調教得剛剛好,一下子全都給人搶光了。上湯浸白菜清湯浸鮮白菜苗,林甜味美乾蔥燒伊麵乾身不由不膩乾蔥燒伊麵,的確考功夫,充滿乾蔥的獨特農香,非常若味👍👍添哥一點都不馬虎,最後的甜品(黑芝麻卷)居然做到起沙,這種

鴛鴦皮蛋,麻辣牛腱

冰鎮南非鮑魚

帶子、黑松露蝦多士
帶子、芝味黑松露蝦多士,脆香彈滑
充滿懷舊感覺

粉腸、粉葛渴

油爆龍躉球

玫瑰花茶熏雞
香氣沖天,每件雞件充滿了玫瑰花熏香,而且非常入味。

黑毛豬咕嚕肉配燒菠蘿

上湯浸白菜
清湯浸鮮白菜苗,林甜味美

乾蔥燒伊麵

添哥一點都不馬虎,最後的甜品(黑芝麻卷)居然做到起沙,這種傳統手藝食品幾乎絕跡,多謝添哥煮出我們豐富味美的晚餐!🫶🏻🫶🏻

2024-07-14 164 views
今晚老板請部門同事吃飯。地點是油麻地上海街「喜鳳冰室」,不以為然的以為普通茶餐廳一顿晚餐小炒套餐而已。 誰不知平日餐廳只營業至六點止,晚上原來是做「私房菜」的。 老板請食飯誠意十足早早預訂了,根據客人要求和1budget由添哥發辦,價錢豐儉由人。 餐廳老闆添哥廚藝了得!今晚嚐過八道菜加湯和甜品味味都大顯真章!色香味俱全! 港式茶餐廳風格,有懷舊風情。足料靚湯~粉葛,鯪魚,粉腸,豬橫脷和雞腳.....鮮甜濃郁!麻辣牛肚鴛鴦皮蛋,紅酒浸橋頭,麻香牛肚Q彈,每樣食材麻辣酸甜配搭相得益彰。冰鎮鮑魚擺盤漂亮講究,鮑魚經過兩天炮製入味非常,口感冰涼柔軟彈牙,鮮牛油果醬+開心果碎粒釀車厘茄,又滑又香口,沙律菜下還有意大利黑醋清新又醒胃!帶子炒西芹拼蝦多士蝦多士香脆惹味,西芹帶子炒得夠鑊氣!煙燻雞用了三皇雞泡製皮色漂亮,肉嫩滑充滿煙燻香味。黑毛豬咕嚕肉燒原個菠蘿黑毛豬肉果然特別甜滑,醬汁調味調得酸甜得宜。油爆龍躉球蘆筍非常爽嫩,龍躉球皮層煙韌彈牙肉質肥美嫩滑。蔥油伊麵伊麵乾爽彈牙,充滿蔥油香味鑊氣十足!最後,以一道自家炮製的甜品~芝麻卷完美作結。十位同事今晚大快朵頤,吃得超滿
今晚老板請部門同事吃飯。
誰不知平日餐廳只營業至六點止,晚上原來是做「私房菜」的。
港式茶餐廳風格,有懷舊風情。

足料靚湯~
粉葛,鯪魚,粉腸,豬橫脷和雞腳.....鮮甜濃郁!

麻辣牛肚

冰鎮鮑魚

帶子炒西芹拼蝦多士
蝦多士香脆惹味,西芹帶子炒得夠鑊氣!

煙燻雞
用了三皇雞泡製皮色漂亮,肉嫩滑充滿煙燻香味。

黑毛豬咕嚕肉燒原個菠蘿
黑毛豬肉果然特別甜滑,醬汁調味調得酸甜得宜。

油爆龍躉球
蘆筍非常爽嫩,龍躉球皮層煙韌彈牙肉質肥美嫩滑。

蔥油伊麵
伊麵乾爽彈牙,充滿蔥油香味鑊氣十足!

最後,以一道自家炮製的甜品~
芝麻卷完美作結。

十位同事今晚大快朵頤,吃得超滿足!
添哥廚藝好出色!

• 黑毛豬咕嚕肉
  • 蝦多士
  • 麻辣牛肚
  • 冰鎮鮑魚
2024-07-12 202 views
朋友宴客, 約我到喜鳳冰室食晚飯, 我仲以為食荼記, 去到原來包左場食私房菜, 不過老細添哥的私房菜需要提前預約,目前主要以熟客為主。今次都係朋友請客我先有幸佞食到!朋友帶來的美酒, 同樣唔收開瓶費這道鴛鴦皮蛋配上辣牛展,皮蛋麻而不辣,香口惹味,牛展幾爽口, 都幾惹味, 讓人一試難忘。這道菜的冰鎮鮑魚略帶酒香,爽口香甜,配上蕃茄內的牛油果和開心果蓉,口感豐富,令人驚喜。黑松露的味道非常突出,配上香脆的外皮,內裏爽口的蝦滑非常美味。中間的炒帶子配上蝦多士,一軟一脆,口感極佳。這道菜使用廣東粉葛和鯽魚湯,內裡有豬華味粉腸,湯底鮮甜,有媽媽的味道,真材實料完全沒有味精。油泡龍躉頭皮脆肉厚,骨膠原充足,配上香嫩可口的露荀簡直是一道人間美味。玫瑰花茶雞的玫瑰香味久久不散,配上燒雞,味道特別而難忘。這道菜的咕嚕肉肥美鬆軟,甜酸味適中,配上燒菠蘿,口感層次豐富。用豬油炒香的乾燒伊麵,炒得乾身,夠鑊氣,非常出色。最後一道心經簡林芝麻卷,功夫超多的芝麻卷現在已很難吃到,芝麻香氣濃郁,不會太甜,讓人回味起小時候的味道。添哥的私房菜無論在食材的選擇還是烹調手法上,都展現了極高的水準,每一道菜都讓人感受到無比
今次都係朋友請客我先有幸佞食到!

朋友帶來的美酒, 同樣唔收開瓶費

玫瑰花茶雞的玫瑰香味久久不散,配上燒雞,味道特別而難忘。

用豬油炒香的乾燒伊麵,炒得乾身,夠鑊氣,非常出色。

添哥的私房菜無論在食材的選擇還是烹調手法上,都展現了極高的水準,每一道菜都讓人感受到無比的用心和美味。今次真係估唔到有私房菜食, 仲真係估唔到有咁高質既菜式! 值得推介! 臨走前不在老闆的推介下, 買了一包佢O地自家製作的牛軋餅, 煙韌得O黎又香口!期間限定, 見到記得買包試下!
2024-05-24 164 views
放假和朋友去油麻地果欄買生果,買完朋友同我去咗附近食飯,喜鳳冰室是一間港式茶餐廳,地不算大但整潔乾淨。去骨海南雞飯,雞嘅份量都好多,蓋滿整碟飯,雞已去骨入口啖啖肉,肉質口感扎實,雞皮爽口,油飯好夠味,粒粒分明,口感Q又帶上多層次的香氣。皇牌鴛鴦飯,鴛鴦即是叉燒和蝦仁,雞蛋炒至7、8成熟,入口嫩滑。叉燒大大塊厚切,肥瘦得宜卻唔會油膩,蝦仁爽口,再配秘製甜豉油撈飯食確係一流。話梅七:大大杯七喜加埋話梅,配搭新鮮,味道酸酸甜甜。紅豆冰:紅豆林甜而且份量十足,足足有半杯,加上啖奶味道更香濃甜美。勁蔥厚豬扒飯,豬扒係厚切帶有肥邊,入口有嚼勁之餘,富有油脂香味! 即使經過油炸都唔會太過油膩,仍然能夠保持肉質鬆嫩多汁,配搭滿滿的蔥香,實在令人回味!星洲炒米帶點咖喱香味,味道香濃,材料豐富,有蝦仁有叉燒,十分好味道。

話梅七:大大杯七喜加埋話梅,配搭新鮮,味道酸酸甜甜。