2024-08-23 501 views
又黎到元朗搵好野食嗱!今次食呢間韓國餐廳,區內少見,仲要係韓國人主理。入到黎見座位好闊落,見牆上既霓虹燈佈置,啱哂大班朋友夜晚黎邊燒邊飲燒酒。不過今次係中午咁啱經開,試下 lunch set 先,ok 既再夜晚黎 encore。上主菜前每人都有三款前菜,包括泡菜、沙律醬既蟹柳通心粉同小魚乾:泡菜唔太辣,感覺似係自己手工做既,比較新鮮,唔同平時買返埋黎果種腌到梅哂咁;份小沙律都幾好味,而小魚乾會相對咸啲,啱食飯/飲湯撈埋一齊食。泡菜炒飯泡菜炒飯唔太辣,用左珍珠米黎炒。除咗泡菜之外仲加左午餐肉一齊炒,上面再鋪隻半流心既煎蛋同紫菜碎,感覺好似去左韓國咁。鮑魚石鍋雜錦飯鮑魚拌飯有勁多餸料,有泡菜、芽菜、節瓜、甘筍絲、香菇同菠菜,感覺好健康🧡鮑魚係切左條咁上既,都幾肥美同煮得幾彈牙。上菜時老闆娘都俾左麻油同辣椒醬俾我加落個拌飯到,之後佢見我加得太少,忍唔住出手幫我拌飯😆仲話唔辣家,加多啲先好味,咁又真係多啲係好味啲既👍🏻另外仲加點左個泡菜魷魚,好味又彈牙。Lunch set 佢有送野飲,都係揀左韓國既罐裝梨汁同汽水飲。so far 都幾好食同店員感覺好親切,下次試下夜晚黎食燒肉先👍🏻
泡菜炒飯
鮑魚石鍋雜錦飯
另外仲加點左個泡菜魷魚,好味又彈牙。
2024-08-16
2024-06-09 554 views
最近元朗有間新開張韓國人主理餐廳,剛好到元朗區工作,午餐時間來試一試!韓國人主理以韓國濟洲直送食材供應燒肉、燒鰻魚等料理,午市則主打定價相宜的傳統韓食,適合區內學生幫襯👍🏼員工大部分都係韓國人,佢地都識講廣東話👍🏼餐廳環境幾闊落,午餐以家庭式韓國料理主打!更有vip 房可以包箱聚餐,私隱度更高。韓式前菜會視乎當日安排,所以可能次次都唔同口味,有意思!有泡菜,銀魚仔,麻油菠菜,魚板,翠肉瓜同沙律土豆絲,泡菜,翠肉瓜,魚仔,腐皮,海帶等沙律沙律菜新鮮脆口,沙津醬特別多小編大愛😋午餐由中午12點至下午3點供應20款韓式選擇,更額外配送三碟配菜!一個價錢包括套餐飲品! 而且學生更有減$15的特別優惠! 學生更可以免費加飯!!店主實在太有人情味了!~最重要係星期一至日都同樣有呢個午市套餐!豆腐鍋飯 $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上檯滾熱辣出爐到,驚喜原來豆腐湯都充滿海鮮,入面有蜆肉、蝦、魷魚等👍🏼鮮香甜美,豆腐好滑亦豆味好濃,個湯非常適合送飯,推介!冷湯麵 $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店員話冷麵用左葛根麵加埋老闆娘自製的酸青瓜白蘿蔔,再加韓式芥辣及醋,整個水冷麵清爽開胃,夏天食午餐環節一流!冰涼湯底加彈牙麵條

最近元朗有間新開張韓國人主理餐廳,
剛好到元朗區工作,午餐時間來試一試!
韓國人主理以韓國濟洲直送食材供應燒肉、燒鰻魚等料理,
午市則主打定價相宜的傳統韓食,適合區內學生幫襯👍🏼
員工大部分都係韓國人,佢地都識講廣東話👍🏼

餐廳環境幾闊落,午餐以家庭式韓國料理主打!
更有vip 房可以包箱聚餐,私隱度更高。

韓式前菜會視乎當日安排,所以可能次次都唔同口味,有意思!
有泡菜,銀魚仔,麻油菠菜,魚板,翠肉瓜同沙律
土豆絲,泡菜,翠肉瓜,魚仔,腐皮,海帶等

沙律
沙律菜新鮮脆口,沙津醬特別多小編大愛😋

一個價錢包括套餐飲品! 而且學生更有減$15的特別優惠!
學生更可以免費加飯!!店主實在太有人情味了!~
最重要係星期一至日都同樣有呢個午市套餐!

豆腐鍋飯 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
上檯滾熱辣出爐到,驚喜原來豆腐湯都充滿海鮮,
入面有蜆肉、蝦、魷魚等👍🏼鮮香甜美,
豆腐好滑亦豆味好濃,個湯非常適合送飯,推介!

冷湯麵 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
店員話冷麵用左葛根麵
加埋老闆娘自製的酸青瓜白蘿蔔,
再加韓式芥辣及醋,整個水冷麵清爽開胃,
夏天食午餐環節一流!
冰涼湯底加彈牙麵條,清新推介!

一個簡單午餐都食得出用心製作,整體十分出色,
老闆娘非常親民友善👍🏼值得下次晚市再來回訪!
2024-04-08 450 views
已經好一段日子沒有吃韓國菜,今日朋友帶我來這間位於元朗的韓國餐廳,餐廳是韓國人打理的。地址在yohomall 步行距離大約5分鐘,很方便。餐廳非常企理乾淨,店員非常親切,會主動介紹特色菜式給我們。▶️ Set C 我們選擇了燒肉套餐,這個套餐裏包括濟州豬腩肉,濟州豬頸肉,韓式調味豬排骨,另外還有六款小菜以及生菜提供。餐廳裏選用的豬肉全部來自韓國濟州島,值得一提餐廳提供的生菜非常新鮮。店員很親切會主動幫我們燒肉,這樣就不怕豬肉會燒得不好吃,其中濟州豬腩肉和韓式調味豬排骨我和朋友最喜歡的,豬腩肉配以特製的魚仔醬非常好吃。而韓式調味豬排骨調味剛剛好,甜甜的而且肉質很軟腍。▶️ 香辣牛肉蔬菜湯這個蔬菜湯很有驚喜,原本以為韓式湯品就只是單純辣味,但這個香辣牛肉蔬菜湯除了辣味以外還有其他層次,吃得出是很用心烹調的。▶️炸彈蒸蛋韓國料理怎能不嘗試這個炸彈蒸蛋,經店員介紹這個是要在烹調過程中不停攪拌才可以做出這樣鬆軟的口感。軟綿綿的雞蛋非常吸引。

餐廳非常企理乾淨,店員非常親切,會主動介紹特色菜式給我們。

▶️ Set C

店員很親切會主動幫我們燒肉,這樣就不怕豬肉會燒得不好吃,

▶️ 香辣牛肉蔬菜湯

▶️炸彈蒸蛋

2024-04-06
2024-03-30 1348 views
話說想食生燒鰻魚好耐,係香港想食都唔係咁易搵,咁岩就俾我搵到呢間新開無耐既oppa韓燒餐廳有,仲要咁近我係元朗喎,咁就梗係約埋老友一齊試啦,黎之前都做下功課睇下其他食家既評價,知道老闆係韓國人黎,員工都係韓國人,食材大部分都來自濟洲,咁就更加有置身於韓國既感覺啦。我地有預先book位,準時黎就到有位坐啦,建議想黎食都book定位先,坐底睇環境都幾闊落,坐位都幾舒服,電視都播住d韓國飲食片,邊食邊睇人食係幾爽既,另外都一提之前其他食評所講既韓國人店員都變晒香港人了,問過都係新做無耐略有d唔熟手。前菜6碟我地先叫左個set A,包前菜6碟,日日都唔同款的,今日有泡菜,銀魚仔,麻油菠菜,魚板,翠肉瓜同沙律,6款前菜味道都好好,特別係個泡菜有別於超市買果d,呢隻偏辣少少無咁重酸味,可惜無得無限添,問過要加就10蚊碟。濟洲豬腩肉,濟洲豬頸肉先黎左兩款濟洲豬,店員會幫我地燒埋,過程都好細心,佢都有表明自己新做可能會燒得唔好叫我地體諒下,肉質係唔錯,好厚實,肥瘦適中,可以跟埋d辣醬包菜食。牛腰排骨牛腰肉廚房會先烤到約3成熟出黎再俾我地燒,燒呢個已經轉由老闆娘出手,老闆娘係韓國人但廣東話都講得好正,所

濟洲豬腩肉,濟洲豬頸肉
,肉質係唔錯,好厚實,肥瘦適中,可以跟埋d辣醬包菜食。

牛腰排骨
牛腰肉廚房會先烤到約3成熟出黎再俾我地燒,燒呢個已經轉由老闆娘出手,老闆娘係韓國人但廣東話都講得好正,所以唔怕溝通唔黎,牛腰肉燒得外焦內嫩,不過肉味就比較淡d。

牛腰排骨

豬皮
燒呢個時場內客人都開始多,店員做唔黎我地都開始自己燒,豬皮就比較簡單d,燒熟就得,本身都有調味味道都唔錯,全要都係食口感,有d膠膠地既感覺,有別於車仔麵果d豬皮,個人不太喜歡,但調味就唔差既,以上就係set A,既所有食物一共$950。

豬皮

炸彈蒸蛋
老友見到個名咁爆話想試下,黎到個賣相都真係幾爆
,蒸蛋有調味少少咸,蛋既質感都幾厚實,味道唔錯既。

韓國淡水鰻魚
講左咁耐最想食既野擺到最後,燒鰻魚呢d比較考功夫既我地都請老闆娘黎幫我地燒,果然燒出黎外脆內嫩,燒鰻魚果陣焦香味都出晒黎,忍唔住都要同老闆娘講句“馬思索”

鳳梨瑪格利
飲品我地各揀左3款唔同味既瑪格利,瑪格利係韓國米饟,呢度係再加d鮮果打出黎,飲落果味較重d,算幾大杯。

整體黎講食物質素算中上級,唔錯既,環境都舒適抽風幾好唔會好大煙,店員會幫你燒埋但人多時會做唔黎,同埋今日果3位都係比較新d既店員,其中一位應該再新d無見佢落手燒過,之前d韓國仔仔可能無做了,所以識燒既野都盡量自己燒,服務黎講係唔錯,價錢方面就一分錢一分貨,食材高質價錢就略高dd,除左韓燒都仲有韓式料理選擇。

2024-03-29
4 day(s) ago 0 views
元朗哦吧.味道:7.5/10🌟抵食:8/10🌟環境:8/10🌟.元朗一間韓國人主理餐廳🍴Lunch set $78 起一位包嘢飲🧃正宗又抵食😋今次叫咗牛骨湯同泡菜湯🥣牛骨湯非常清甜,牛肉味好香,粉絲吸滿湯汁都係超好味,推薦🤤🐮泡菜湯就惹味小小,酸酸辣辣幾好味🥰入邊有泡菜,金菇豆腐,豬肉等配菜,跟餐仲每人有三碟小食,好抵食🫶🏻除此之外仲叫咗韓式蛋卷,蛋卷調味清淡,食到雞蛋嘅原味,配上茄汁真係一嚿接一嚿咁食🥫鍾意食韓式湯飯嘅朋友不妨嚟試吓啦👍🏻.#香港 #食評 #foodiehk #食好西 #discoverhongkong #香港好去處 #香港美食 #元朗 #元朗美食#韓國 #韓式料理 #哦吧 #元朗好去處

元朗
哦吧
味道:7.5/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:8/10🌟
5 day(s) ago 14 views
元朗食到正宗韓國菜🥰🥰全店職員都係韓國人🇰🇷隔籬枱有食客都係韓國人👍🏻前菜小碟好多係自家醃製,yum yum😋尤其係醃蘿蔔最鍾意,酸甜味剛剛好,唔會那喉👍🏻燒韓牛、豬、鰻魚,超級正😋同我去韓國當地食嘅一樣咁好味,當然最好就俾侍應幫你燒啦,韓國人,服務好又專業👍🏻其中一個韓國姨姨好風趣😆特大醬油蟹,啲膏爆到不得了,肉亦都好實淨,唔會霉晒😎再配多個蟹籽紫菜飯,一流🤟🏻醃八爪魚,好爽口,唔會太辣☺️每枱消費滿指定金額都會送哈蜜瓜🍈以後想食韓國嘢,就唔使出去尖沙咀啦🤣🤣
元朗食到正宗韓國菜🥰🥰全店職員都係韓國人🇰🇷
隔籬枱有食客都係韓國人👍🏻
醃八爪魚,好爽口,唔會太辣☺️
每枱消費滿指定金額都會送哈蜜瓜🍈
以後想食韓國嘢,就唔使出去尖沙咀啦🤣🤣

Dining Offer
Tasting Event
6 day(s) ago 0 views
很久沒有吃韓燒了 😋 朋友知道後便建議來這間吃飯聚一聚店員都是韓國人,不過聽得懂廣東話,又是用電話落單,沒有溝通問題 👍🏻要是不會烤肉的話可以找店員幫忙烤一下,超 nice!肉也烤得剛剛好 😍
很久沒有吃韓燒了 😋 朋友知道後便建議來這間吃飯聚一聚

2024-09-14 0 views
元朗韓國人主理的正宗韓國菜👏🏻😋🦥傳統韓國菜午市定食😍午市套餐居然只由$68起,好抵食呀!👏🏻見到餐牌上面的午市定食都是韓國傳統形式的套餐,更是不收服務費!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻《炒牛肉粉絲蓋飯》$70足料大份,牛汁的味道濃郁,與粉絲融為一體,惹味好吃,加上美麗的太陽蛋,賣相和味道也很有水準!《湯拉麵》$78必食之選!夏日炎炎,想吃個美味冰涼的麵食,這個必點!口味酸酸甜甜的水冷麵,吃得特別醒神!麵條Q彈得很!好吃好吃!《蒸蛋》$88以石鍋蓋上蓋子的方式放在火源上的烹調,令蒸蛋形成脹卜卜,口感富有豐盈的感覺,柔嫩軟綿綿,是很有特色的蒸蛋。
元朗韓國人主理的正宗韓國菜👏🏻😋🦥
傳統韓國菜午市定食😍
午市套餐居然只由$68起,好抵食呀!👏🏻

《炒牛肉粉絲蓋飯》$70

《湯拉麵》$78

《蒸蛋》$88

2024-09-13 0 views
今晚去咗一間由韓國人主理嘅韓式隱世烤肉店食烤肉,餐廳環境都幾舒服,空間大,座位闊落,終於喺香港食嘢,唔使咁逼咁焗促喇!就算好多檯烤緊肉都唔會好大油煙味。讚👍!我哋叫咗濟洲豬肩肉、牛肋條、牛肉石鍋雜錦飯、蛋捲,另外menu內仲有主打嘅韓牛、醬油蟹、炸雞架,款式都好多。餐廳有7款泡菜提供,我最鍾意就係菠菜同醃蘿蔔。濟洲豬肩肉 $180濟洲直送真係唔同啲,色澤均勻,燒脆表面,包住啲肉汁,正!再配埋濟洲魚汁,零舍唔同。牛肋條 $260油脂分布均勻,燒嘅時候,牛肉嘅香氣已經令人流口水,一碟份量都唔少。牛肉石鍋雜錦飯 $108石頭鍋飯好夠熱,放一陣就有飯焦,正!有一支韓式辣醬同一支麻油比我哋拌飯用。蛋捲$88蛋捲配料有甘筍、蔥花,蛋捲質感唔錯,唔會捲到死實實,Like。

餐廳有7款泡菜提供,我最鍾意就係菠菜同醃蘿蔔。

濟洲豬肩肉 $180

牛肋條 $260

牛肉石鍋雜錦飯 $108

蛋捲$88

2024-09-10 0 views
【香港🇭🇰元朗】✅濟洲黑毛豬套餐(濟州五花肉+豬肩肉+生菜)濟州五花肉肉質鮮嫩,油花分佈均勻,燒到金黃香脆🐷豬肩肉肉味濃郁,搭配特製醬汁,味道更加升華,簡直係絕配!生菜包住燒肉,增加口感,食落更加清新爽口。呢到仲會有專人幫你燒肉⭐️岩曬我呢啲手殘人士🥳.📌 哦吧OPPA & POCHA (#元朗美食)#元朗 鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港居酒屋
【香港🇭🇰元朗】

✅濟洲黑毛豬套餐(濟州五花肉+豬肩肉+生菜)

呢到仲會有專人幫你燒肉⭐️岩曬我呢啲手殘人士🥳

📌 哦吧OPPA & POCHA (#元朗美食)
#元朗 鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖
2024-09-06 25 views
朋友生日飯!終於搵到間有啲質素岩口味既韓國菜.全程有職員幫手燒,仲要冇趕我地走🥹(香港好小可)因為我哋食蛋糕.食材新鮮!醬油蟹完全唔腥🫢五花肉好食,飯就差少少偏硬。前菜冇得refill差咁啲。最後仲送咗生果👍🏻聽到啲職員係講韓文,應該係韓國廚師加侍應!希望做得住,有下次 。
朋友生日飯!
終於搵到間有啲質素岩口味既韓國菜.
醬油蟹完全唔腥🫢
五花肉好食,飯就差少少偏硬。
前菜冇得refill差咁啲。
最後仲送咗生果👍🏻
聽到啲職員係講韓文,應該係韓國廚師侍應
希望做得住,有下次 。
2024-09-03
Celebration
Birthday
  • 醬油蟹
  • 燒五花肉
2024-09-06 100 views
哦吧位於元朗鳳攸南街相當近YoHoMall 步行5分鐘左右星期一到日都有Lunch set包罐裝飲品而且唔收加一 每樣都大大份好抵食除咗普通lunch set 仲有烤肉餐每份都有配白飯/水冷麵價錢都係大概$300老闆娘係韓國人 好熱情好客 仲話所有豬肉都喺濟州空運過嚟架~🍂香辣海鮮湯麵餐(加3小碟拌菜)好大份 海鮮雖然細細粒但食極都仲有蔬菜份量都好澎湃🍂紫菜包飯有成9種材料 好大卷好飽肚🍂韓國炸雞外皮炸得好香脆 好薄🍂蛋卷比我想像中大份好多 兩個人根本食唔晒 但味道好不錯 唔會太乾身
哦吧位於元朗鳳攸南街
相當近YoHoMall 步行5分鐘左右

星期一到日都有Lunch set包罐裝飲品
而且唔收加一 每樣都大大份好抵食
除咗普通lunch set 仲有烤肉餐
每份都有配白飯/水冷麵
價錢都係大概$300
老闆娘係韓國人 好熱情好客
仲話所有豬肉都喺濟州空運過嚟架~

🍂香辣海鮮湯麵餐(加3小碟拌菜)
好大份 海鮮雖然細細粒但食極都仲有
蔬菜份量都好澎湃

🍂紫菜包飯
有成9種材料 好大卷好飽肚

🍂韓國炸雞
外皮炸得好香脆 好薄

🍂蛋卷
2024-09-05 0 views
店員都是韓國人,不經意說出的韓文,就好像去了韓國旅行一樣。入座即送上六小碟特色小食,包括泡菜、小魚乾,蛋卷等等。🔸套餐 B9 有濟州五花肉、豬肩肉、雞髀菇和生菜 🤩 店員會幫忙協助烤肉 👍🏻 烤得剛剛好可以保持肉汁,剪成一塊塊後蘸上濟州魚汁,再配上新鮮生菜和配料一起吃,超級好味 😍🔸人參雞湯上桌時還很滾燙,很多蔥花超級香 🥰 材料十足有整隻雞,雞入面還有米飯,十分飽肚!🔸炸醬麵炸醬味道很濃郁,配料入面有軟糯的薯仔,配搭口感很好的麵條,口感很豐富很好吃 😋

🔸套餐 B9

🔸人參雞湯

🔸炸醬麵

2024-09-01 91 views
今日同男朋友去咗一間好正宗嘅韓燒餐廳,入到去連老闆娘都係韓國人,我哋見到有啲套餐然後就嗌咗一個韓國雪花牛、濟州豬、豬皮、豆腐湯、最後仲點咗一個韓式煎餅。雪花牛肉片的質量好正,肉質鮮嫩,每一啖都散發著濃郁的牛肉香氣。牛肉的油脂分布得好均勻,烤制後外焦內嫩,我哋食到停唔到口。而濟州豬肉同樣出色,口感滑順,搭配特製的醬料,更是讓味蕾大開。豆腐湯則是另一道亮點,湯頭清淡卻又不失鮮美,豆腐滑嫩,讓人感受到家的溫暖。老闆娘的服務態度好好,佢好友耐性地幫我們燒肉,還隨時關心我們的用餐體驗。用餐結束後,她還特意送上新鮮的水果。所以我哋都覺得如果係呢個價錢嘅話十分之值得因為燒肉質素唔差而且還有人服務,值得推介。

2024-08-20 195 views
元朗哦吧OPPA & POCHA#元朗 #OPPA&POCHA最近發現呢間係元朗好正宗嘅韓國菜,水準真係唔錯!🔸部隊鍋(細) $268細部隊份量都好夠,材料好似午餐肉都係來自韓國,味道唔會太辣,食落幾開胃;其他配料亦好豐富好足料,好似香腸、豆腐、泡菜、年糕、翠玉瓜等等,真係唔錯!🔸韓式辣炒豬肉 $228炒得好惹味,韓式辣醬甜甜辣辣咁,再上加半肥瘦五花腩片,真係令人食唔停口,用嚟餸飯真係無得輸!📍哦吧OPPA & POCHA🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #台灣麵 #OPPA&POCHA #韓國菜
元朗哦吧OPPA & POCHA

#元朗 #OPPA&POCHA

最近發現呢間係元朗好正宗嘅韓國菜,水準真係唔錯!

🔸部隊鍋(細) $268

🔸韓式辣炒豬肉 $228