2025-08-01
次同班friend去咗旺角「咩記打邊爐」,成間舖頭都有種港式大排檔風,摺枱摺凳、仲有大大個霓虹燈招牌,勁有舊香港feel!環境勝在夠地道,坐低就feel到嗰種熱鬧氣氛,啱晒一班人圍爐吹水😆😆湯底:鴛鴦鍋(卜卜蜆濃湯鍋 + 麻辣鍋)卜卜蜆濃湯鍋真係冇得輸!一上枱已經聞到超香蜆味,湯底好鮮甜,仲有勁多蜆肉係底,建議飲啖湯先打邊爐呀!! 另一邊係麻辣鍋,麻香都夠但唔會太嗆喉,辣度啱啱好,越滾越入味!1. 招牌羊上腦肉呢個真係驚喜!羊肉帶少少奶香味,肉質超嫩,完全冇羶味,淥幾秒就食得,必encore!2. 百日羔羊肉薄切羔羊,肥瘦均勻,口感滑溜,羊味比上腦肉濃少少,但一樣唔會羶,麻辣湯底配佢絕配!3. 招牌高鈣肉肉質嫩而不臊,一樣唔羶,高鈣部位果然正,食完都唔會膩!4. A4牛筋丸手打牛筋丸超彈牙,咬落仲有爆汁感覺,牛味濃郁,我覺得係必點👍5. 青筍打邊爐點可以冇青筍?爽脆清甜,吸晒湯底精華!6. 烏冬最後落個烏冬,索晒麻辣湯同蜆湯嘅精華,煙韌有咬口,完美收尾!7. 猛火肥仔蠔唔單止打邊爐,呢度仲有燒烤串燒,打住邊爐食串燒都幾有風味。
湯底:鴛鴦鍋(卜卜蜆濃湯鍋 + 麻辣鍋)
1. 招牌羊上腦肉
2. 百日羔羊肉
3. 招牌高鈣肉
肉質嫩而不臊,一樣唔羶,高鈣部位果然正,食完都唔會膩!
4. A4牛筋丸
5. 青筍
打邊爐點可以冇青筍?爽脆清甜,吸晒湯底精華!
6. 烏冬
7. 猛火肥仔蠔
唔單止打邊爐,呢度仲有燒烤串燒,打住邊爐食串燒都幾有風味。