7K
大埔隱世日式拉麵店 必試限定貝汁雞豚拉麵
jacko526
2025-08-22
Follow
大埔有唔少好食又高質小店,今次介紹尼間幾日式風格拉麵店叫「和拉麵」,尼間小店在大埔墟一條小街入面,區外人經過都未必發現,真係幾隱世,重有好肥又可愛貓貓薯仔店長坐鎮,薯仔店長好識嘆腄在sofa 椅上。除咗傳統拉麵湯底,仲有期間限定如龍蝦湯、牡蠣湯、貝汁雞豚清湯、松葉蟹腳等等,同埋有小食 - 串燒、炸物、天婦羅等等提供。🍜 貝汁雞豚清湯 $138 限定貝汁雞豚清湯 ,湯底係雞白湯幾清雞湯味,加了蜆,湯味道非常鮮甜,蜆肥大又鮮味,揀了燒叉燒肥瘦適中帶點焦香,入口即化,拉麵質自己揀軟硬度,揀了適中都幾彈牙,半熟流心蛋真心好吃。🍜 豚骨原味拉麵$83淡淡又香豚骨湯底,揀了慢煮叉燒,又燒嫩滑又肉味,師傅話佢地自己醃製同慢煮10 小時,怪不得咁嫩滑,配菜有爽口木耳、筍絲同蔥花點綴,麵質自己揀軟硬度,揀了適中都幾彈牙都份量都唔少,最喜歡半熟流心蛋。平日午市套餐 + $12 就可以揀小丸子或餃子同飲品,相當抵,我哋都揀餃子🥟。🥟日式煎餃子外皮炸得幾脆,入面餡料又飽滿又唔入味幾好味。店家自家製醃製辣芽菜有少少辣又惹味。@woramenhkRead More
日式煎餃子
豚骨拉麵
貝汁雞豚清湯拉麵
apkayu540
大埔隱世拉麵王者!濃厚煮干湯底x香脆魚餅雙重享受✨】
apkayu540
2025-09-18
Follow
大埔隱藏咗一間拉麵寶藏店舖~今次試咗兩款招牌拉麵,款款都充滿驚喜!🌶️🔥辛辣拉麵 — 一上枱就聞到濃郁香辣味!湯底用咗多種辣椒熬製,辣度層次分明,初入口係香醇,慢慢辣味先湧上�喉嚨,但完全唔會嗆喉。麵條選用中太麵,掛湯能力一流,每啖都係滿滿的辛辣鮮香。叉燒肥瘦適中,入口即化,溏心蛋流心效果完美~✨煮干醬油雞豚肉清湯 — 呢款絕對係驚喜之作!湯底清澈見底但味道極其深邃,煮干的鮮味同醬油的甘甜完美平衡。豚肉香濃不膩。最正係飲完湯完全唔口渴,證明無落味精!🐟香煎魚餅 — 外皮煎得金黃香脆,咬落去「咔嚓」一聲!內裡魚肉保持濕潤彈牙,仲有微微肉汁滲出。點埋特製辣醬,味道層次即刻提升~整體來講,每款食物都感受到師傅嘅用心同功力。湯底堅持每日新鮮熬製,麵條煮得恰到好處,配料搭配得宜。絕對會encore!Read More
Lalala665
大埔高質拉麵
Lalala665
2025-09-15
Follow
🍜 今次去咗大埔嘅 和拉麵,細細間舖頭但氣氛好舒服。坐低點咗碗 貝汁雞豚清湯拉麵,仲加咗小食同飲品,成個套餐食落去幾滿足。🍴 食咗:•貝汁雞豚清湯拉麵($138)湯底清而不淡,雞豚嘅甘香加埋貝汁鮮味,飲落幾順口。麵條彈牙,掛湯力唔錯,食到尾都唔會覺膩。•雞中翼(2隻)($20)炸得香脆,皮薄肉嫩,配拉麵食啱啱好。烏龍茶$18,埋單連服務費$194,性價比唔錯 👍。想喺大埔食返碗有水準嘅拉麵,呢度係個好選擇。Read More
+ 5
90slikeeats
90slikeeats
2025-09-09
Follow
介紹完日本過江龍拉麵,今次就跟住小編同友人們一齊黎到大埔,小編又有好介紹,今次就同大家介紹返一間香港本地既人氣拉麵 一 和拉麵 @woramenhk🌟味噌拉麵 $88友人嗌既味噌湯拉麵,湯頭系三款之中味道最為醇厚,鹹香但不膩🤤👍🏻🌟雞白湯拉麵 $128今期店員推薦既新品,雞白湯湯頭呈奶白色,飲落雞味非常濃郁,友人表示非常滿意🤤👍🏻👍🏻🌟豚骨原味拉麵 $83而小編自己,都系私心嗌返豚骨原味拉麵,湯頭豚骨味濃而不膩,拉麵口感亦可以,而且亦幾掛湯,誠意推薦比大家🤤👍🏻👍🏻📍和拉麵地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下J號舖#大埔 #和拉麵 #拉麵 #雞白湯 #留港消費 #支持小店 #覓食大埔 #食在大埔 #味噌拉麵 #豚骨拉麵 #良心小店💛 #為食關注組 #大埔食乜好 #雞白湯拉麵 #香港美食地圖 #豚骨原味拉麵 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIERead More
+ 6
siuping66
雞白湯同炸魷魚鬚係我最愛
siuping66
2025-09-04
Follow
大埔呢間低調嘅和拉麵,真係有驚喜!鋪頭細細但人龍不斷~
朋友推介,係巷仔中間真係要啲時間先搵到
招牌豚骨原味拉麵,豚骨選擇炙燒邊位焦脆,肉質偏乾身有嚼勁,鍾意炭香嘅必點!醬油調味平衡得剛好,唔會死鹹。麵嘅份量比預計嘅多,最後有淨少少麵雞白湯拉麵,揀咗低溫慢煮叉燒,脂肪入口即溶,淋甜唔膩。比起豚骨更清爽!湯頭乳白綿密,帶淡淡雞油香。配嘅雞叉燒嫩滑到犯規,加埋溏心蛋流心效果,完美!
另外都點咗3款小食,係朋友推介章魚小丸子,外皮粉漿稍厚,但咬開竟然有兩大粒章魚!誠意加分~炸魷魚鬚(推爆!)即叫即炸,炸粉超薄,咬落魷魚新鮮彈牙,無油膉味⋯⋯食完想encore!芝士煙肉大啡菇,一啖咬落去爆汁,一定要一口咬好juicy!分開食真係會浪費咗個層次~記得趁熱食先有拉絲效果!

PSSSS 我當日去生啤買一送一,超正!
店有貓店長,不過小懶~
Read More
+ 2
GOKOUWONG
貓店長坐鎮🐱
GOKOUWONG
2025-08-16
Follow
作為大埔街坊終於來試這間低調的拉面店!原來這裡有貓貓店長坐鎮呢🐱一邊食拉麵一邊睇貓,成個用餐體驗即刻加分!和拉麵有三款口味的拉麵,還會不時推出期間限定的款式。🌶️辛辣拉麵辣度分三級可選,我選了小辣。湯底在豚骨基礎上加入辣醬,辣味剛好不會嗆喉,帶出湯底的層次感。配料有爽脆木耳絲和青蔥,增加口感。  我還額外加了一隻日本糖心蛋。蛋黃呈琥珀色流心狀態,配拉麵一流!🍜豚骨原味拉麵湯底絕對是靈魂所在!乳白色的豚骨湯熬足時間,入口醇厚,還可以加錢升級至特濃口感。麵條掛湯力一流,可以自選軟硬度。兩大片叉燒肥瘦相間,經過炙燒帶出油脂香。【 和拉麵 】📌 大埔運頭街20-26號廣安大廈地下J號舖Read More
lexlam334
頗高質雞白湯拉麵
lexlam334
Level 2
2025-06-03
Follow
總結:雞白湯拉麵湯底香濃,口感幼滑,味道層次豐富,麵質煙韌,配料搭配得宜,性價比高,值得推薦。叫左嘅食物有:- 雞白湯拉麵(HK$128)- 湯底:湯底呈乳白色,口感順滑,雞湯味濃郁且帶點甘甜,油脂適中,不會過膩,飲落舒服。- 麵條:麵條屬中幼麵,叫左硬身,煙韌且彈牙,掛湯能力強,每啖都有足夠湯汁包裹,口感一流。- 配料:慢煮叉燒嫩滑,調味適中,肉質保持水分,無乾柴感;木耳爽口增添口感層次;蔥花點綴,增添清香。價錢: HK$128; 無加一; 人均 HK$128進食時段: 晚餐時間評分: 8.2/10詳細評分解釋: 綜合各方面嘅因素,包括食物(味道同賣相)、環境(氣氛、空間同衛生)、服務、性價比。比分偏重食物同飲品(味道同賣相)。- 1‐5分: 不推薦- 5‐6.9分: 普通,低機會回訪- 7‐8分: 都可以,會考慮回訪- 8.1‐9分: 相當不錯,大機會回訪- 9.1‐10: 各方面都好好,一定會回訪整體而言,雞白湯拉麵質素高,味道細膩,配搭得宜,值得一試!如果想提升口味變化,可以考慮額外加配溏心蛋或紫菜,讓湯底更添層次感。Read More
雞白湯拉麵
Marco88889999
大埔溫情拉麵
Marco88889999
Level 1
2025-04-11
Follow
平常都比較喜歡吃拉麵,和拉麵的拉麵,雖然不是最特別的,但美道出色,並且充滿人情味,店員服務態度很好,很親切。:)有傳統的豬骨拉麵,也有較特別的龍蝦湯拉麵,及白雞湯拉麵等等,今次我見有乾杯雞湯拉麵,就試一下,食得出貝殼的鮮味及雞湯的味道,很喜歡這種鮮味及清一點的湯。Read More
干貝雞湯拉麵
tsang55333
低於杯麵水準...
tsang55333
Level 1
2025-01-19
Follow
本身想叫龍蝦湯,但係碑告知冇咗龍蝦拉麵,但係自己本身紙都⭕咗濃湯,最後轉咗貝汁雞豚清湯,賣相很淡,食落都冇咩味道,面都唔入味,我估黎個冇加濃到,但係又收咗濃湯錢,而且配料都好普通,整體150左右 ,性價比低,而且唔好食,唔會想試下一次。自己係日本食過很多好平又食拉麵,香港100蚊有找都好食過黎間。評分 3/10推薦 2/10Read More
bearris
香滑豚骨拉麵
bearris
2024-08-05
Follow
依個係香滑豚骨拉麵,加$12可以轉為特濃湯底,湯底入口確係香滑,有豚骨香但係唔會好漏,可以飲得晒成碗湯。配料有半隻溏心蛋、兩塊叉燒、木耳絲、青蔥、筍、紫菜,兩塊叉燒一大一小,大嗰塊叉燒肉質正常,豬皮有彈性,有輕輕燒過所以聞落幾想,但係細嗰塊叉燒嘅肉質好鞋,好似煲湯嘅瘦肉咁,有點可惜,至於溏心蛋嘅生熟度同埋味道都唔錯,筍亦無異味。除咗固定幾款嘅拉麵湯底,仲有其他期間限定拉麵,例如牡蠣湯、貝汁雞豚清湯、醬油雞豚清湯,另外小食嘅選擇都比一般拉麵店多,有串燒、炸物、天婦羅等等。Read More
Snoopy_foodie
抵食又好味的拉麵小店
Snoopy_foodie
2024-02-04
3K views
Follow
最近因為工作關係遠征到大埔區😂😂經同事介紹之下 行到一條小巷試試拉麵小店門外仲有隻可愛貓咪🐱😍😍整體食物飲品定價唔貴 加$10就可以升級成套餐包小食及飲品 因為趕時間的關係我地每人只點了一碗拉麵⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▪️味噌湯拉麵$88味噌湯底濃郁而唔會太鹹 我圈咗蔥量大盛 覺得蔥嘅份量可以再多啲!▪️ 豚骨原味拉麵$83(特濃+$12)如果唔點特濃 湯底會較清冇咁濃稠而且味道偏淡半熟蛋夠流心 豚肉肥瘦適中帶焦香麵質可以自行選擇軟硬度👍🏼拉麵麵條彈牙拉麵小店座位唔多 繁忙時間應該需要等位值得一讚係員工嘅服務態度👍🏼👍🏼最尾員工發現唔記得俾水我哋 仲主動道歉馬上斟返水🙏🏼付款後仲會每人送一粒糖👍🏼Read More
+ 1
shshee
😋
shshee
2024-01-25
Follow
天氣凍凍地🥶🥶🥶特別想食d 湯麵今次去左大埔宜間和拉麵🍜🍜大埔朋友話佢本人都未食過🤣🤣我叫左碗味噌湯 今次記得❌走蔥❌走荀佢就叫左🐷🐷豬骨濃湯仲⭕️圈要特濃我個碗唔圈特濃我都覺得好夠味但佢個碗真係好好味💯💯又隔離飯香😂😂佢個塊叉燒都唔係講笑😋😋😋好香佢勁多木耳絲好彩朋友叫我收手 睇下食唔食得落先好叫小食唔係眼闊肚窄大嘥鬼又出現好少食拉麵係飲到得返1/3湯推介大家食一定要圈濃湯⭕️Read More
劣二
無伏 大埔墟拉麵 🍜
劣二
2023-11-30
Follow
用餐時間 (9:30pm late dinner)食物 🍜為試真章(決定走蔥蒜),豚骨原味拉麵湯底出色,濃味而不鹹,湯底掛在麵條上,滋味無窮廚師特登為我哋做一個味噌素食拉麵🥦,(叉燒轉木耳絲),糖心蛋俾埋我 lol,味噌味正常,不過不失,但態度用心可嘉!茄子天婦羅 🍆,炸醬薄,食材新鮮,好食,但個人喜歡醬汁比較酸,醬汁有進步空間.酒 🍶有生啤酒Suntory,個人特別欣賞餐廳有半杯(half pint)選擇,同埋細枝hoegaarden,適合一人之境,另外有其他日本酒選擇.店員 🤓問佢有冇素食選擇,會耐心同廚房溝通,再認真覆,唔會Hea答。俾完兩杯凍水,叫佢比杯暖水唔會黑面.餐廳氛圍 🎶 最鍾意見到日式門口掛日式燈籠,餐廳播住日本音樂好有日本居酒屋feel🏮🏮 老闆見我對黑膠有興趣,即刻播俾我聽,仲要係谷村新司 🤩Read More
+ 7
💛💛💛
yanBe_n
2023-11-18
Follow
之前都book mark咗,但因為時間太忙都未有機會去試 今日終於去到本身諗住試龍蝦湯底,但係賣晒和拉麵聽聞啲湯底係自己煲出嚟 咁無左我想試嘅龍蝦湯就唯有試下貝汁雞白鹽味原湯 一上枱飲左一啖湯 飲得出係自家煲 Read More
chingwork2311
醬油清湯拉面
chingwork2311
Level 2
2023-09-16
Follow
今日落左尼大埔揾嘢食,有朋友推介我去食呢間和拉麵,作為鍾意食拉麵嘅我,當然忍唔住去試一試。一入到餐廳,都唔算好多位,但嗰日唔洗等位就有得坐。位同位中間嘅間距都有少少窄,但環境佈置都幾有心機。衛生方面都做得唔錯,乾淨整潔。嗰日食左佢地期間限定嘅醬油清湯拉麵($108)。湯底清而不油膩,麵質彈牙且掛湯,配合清湯底感覺不錯。配料都唔錯,燒過嘅薄叉燒充滿肉味和焦香味,木耳絲和荀絲都好爽口。佢枱面仲有一罐辣芽菜,配合拉麵一齊食幾有驚喜。美中不足嘅係隻糖心蛋熟咗少少。但整體而言都幾好食!Read More