2019-08-23 628 views
今日,到葵芳逛街,經過這間呦呦鹿鳴布丁燒,看見人群聚集,原來布丁燒剛出爐,十分吸引,於是買了兩個試試。布丁有冷熱之分,熱布丁今天有四款口味:雲呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。冷布丁則有: 茉莉花茶,雲呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米蘇。我們選了冷熱各一,試試分別。冷布丁,我們選了招牌椰爺口味,店員幫我們把布丁反轉倒出來,最上面為焦糖,叫下面是布丁,底層是輕芝士蛋糕,布丁吃落很滑,甜度剛好,與軟綿綿的輕芝士蛋糕很夾,椰爺口味更加入粒粒椰子肉,增加口感,十分美味。熱布丁,我們選的是豆腐味,因為剛出爐,所以非常燙口,而且未成形,所以不能倒出來,所以與冷布丁相反,最上面是芝士蛋糕,芝士蛋糕上印上呦呦鹿鳴的招牌,十分漂亮,看著都不捨得吃,熱布丁比冷布丁更滑溜,像在吃燉蛋,豆腐味較清淡,有點像吃豆腐花的感覺。我覺得冷熱各有特色,都值得一試。雖然價格不便宜,但吃過真的想再吃,和超級市場買的不一樣,就是更新鮮更美味。看見別人都是半打半打包裝好,買回家和家人朋友分享亦可,散水餅又一選擇。

布丁有冷熱之分,熱布丁今天有四款口味:
雲呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。
冷布丁則有:
茉莉花茶,雲呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米蘇。
我們選了冷熱各一,試試分別

冷布丁,我們選了
招牌椰爺口味,店員幫我們把布丁反轉倒出來,
最上面
為焦糖,叫下面是
布丁,底層

熱布丁,我們選的是
豆腐味,因為剛出爐,所以非常燙口

2019-08-04
$38 (Tea)
2019-07-11 696 views
平時上網都見有唔少人post過呢到既布丁燒,評價都唔錯,所以都心思思想試左好耐!!呢日出開黎搵朋友,就決定先黎回一回呢隻鹿仔先呢度既布丁燒全部都係均一價,HKd$38一份本身想試呢度既皇牌之一:“椰爺布丁燒”,可惜我黎到既時侯已經沽清所以我就轉移目標,要左個期間限定既“Bailey布丁燒”,呢個都係淨返最後一個炸店員好貼心,專登俾我打完卡先再將我個布丁脱模再打多兩張卡個布丁燒做得好出色,焦糖既香甜,加上Bailey既奶香同酒香,與底層既cheesecake base好夾,質感細滑,香而不膩!!!本身只係諗住食一件,但食完都係唔夠喉,即刻追加一份“鐵觀音布丁燒”先得!!!鐵觀音既茶味突出,絕無過甜,布丁質感依舊順滑,估唔唔到鐵觀音既清香同布丁燒既蛋香同焦糖味係可以咁夾-下次要同埋朋友一齊黎,試多幾款口味先得!!!!!

呢日出開黎搵朋友,就決定先黎回一回呢隻鹿仔先

呢度既布丁燒全部都係均一價,HKd$38一份

店員好貼心,專登俾我打完卡先再將我個布丁脱模再打多兩張卡

下次要同埋朋友一齊黎,試多幾款口味先得!!!!!

Tea
  • Bailey布丁燒
2019-05-17 1561 views
最近在葵涌廣場,品嚐了一款布丁,味道相當不錯,所以想同大家分享下。這間甜品店位於葵涌廣場3樓,主打的甜品得一種,就是布丁燒。布丁相信大家都品嚐過,那麼大家喜歡嗎?我個人就一般,但品嚐完後,亦不得不讚這個布丁。這個布丁燒,有多種不同味道,有熱食的,也有凍食。每個布丁燒有三層,焦糖、布丁及輕芝士蛋糕,每個38元。先買一個招牌味道,椰爺,故名思義是椰子味。由雪櫃拿出來後,搖匀,倒轉,再倒出,食得。先聞一聞,很椰青的香味,第一口品嚐到是上層的焦糖及布丁,口感很滑,布丁中亦有一粒粒椰子肉,味道清甜,再食一口,今次是將布丁及輕芝士蛋糕一起,蛋糕質感很輕,有點意猶未盡的感覺。再買一個,今次選了一個熱食的布丁,味道是朱古力酒,這次不用倒出,由輕芝士蛋糕食起,香味很濃,比椰爺更濃,入口亦更有口感,與椰爺的層次截然不同,但同樣的美味。以38元來說,有這種味道,一點也不貴,值得下次再來品嚐其他味道。布丁的魅力的確誘人。呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)人均消費38元抵玩指數2.5/3葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用

呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)
人均消費38元
抵玩指數2.5/3

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

2019-05-10
好食!又香又滑既台式布甸,靚女店員親切有禮😍,個個都問佢同一條問題,佢都好有禮貌,好專業又有耐性咁介紹返熱食同凍食既分別。一定會幫佢試曬咁多隻味,今次食住個咖啡味先(凍),其實個質感有d似棉花糖
好食!

$25 (Tea)
2019-10-01 32 views
一直好鍾意去葵廣掃街女友推薦呢一間既布丁燒一食果然好味道睇呢到已經好吸引呢到既布丁燒原來分左三層分別係焦糖,布丁同埋輕芝士蛋糕仲要係用100%北海道既忌廉芝士每一個布丁燒都有佢地既嘜頭我地分別點左忘憂唂布丁燒同Tiramisu可以見到每一件都層次分明,而且真係會動L動L而且食落口好creamy芝士蛋糕味濃,不愧係用北海道CREAM忘憂唂即係朱古力味,佢既朱古力味好香濃而且佢唔會好甜,有少少朱古力特有既苦澀香味,但又唔會話苦到冇左食甜品既樂趣,味道剛好Tiramisu味會見到上面有一層厚厚既朱古力粉令你真係好似食緊Tiramisu咁但係口感會比Tiramisu更加幼滑
一直好鍾意去葵廣掃街
女友推薦呢一間既布丁燒
一食果然好味道
睇呢到已經好吸引
呢到既布丁燒原來分左三層
分別係焦糖,布丁同埋輕芝士蛋糕
仲要係用100%北海道既忌廉芝士
每一個布丁燒都有佢地既嘜頭

我地分別點左忘憂唂布丁燒同Tiramisu

可以見到每一件都層次分明,而且真係會動L動L
而且食落口好creamy
芝士蛋糕味濃,不愧係用北海道CREAM

忘憂唂即係朱古力味,佢既朱古力味好香濃

Tiramisu味會見到上面有一層厚厚既朱古力粉
令你真係好似食緊Tiramisu咁
但係口感會比Tiramisu更加幼滑
2019-09-21 59 views
I was attracted by its cute deer logo and decided to try one for dessert. The staff are quite efficient so remember to tell them to wait a bit to take a photo if you need to.This store has more flavors than another store in Yuen Long. This is the Bailey Flavor where they add the Bailey wine on top of it when they serve it to you. It wasn't too sweet and the consistency of the pudding and cake was a great mixture. However, the Yuen Long store does have a smoother consistency. However, this was st

This store has more flavors than another store in Yuen Long. This is the Bailey Flavor where they add the Bailey wine on top of it when they serve it to you. It wasn't too sweet and the consistency of the pudding and cake was a great mixture. However, the Yuen Long store does have a smoother consistency. However, this was still an overall great dessert and I would definitely come for their other flavors.
2019-09-19
2019-09-20 67 views
今日去左葵芳同朋友睇戲,睇完戲之後我哋行咗陣街,原來呢個商場幾多嘢行,又多衫買,又多野食。行到上3/F,比我地發現左依間布到燒,小店經營畢竟不容易小店用上日本🇯🇵直接來的原材料,奶香味濃郁,可選冷/熱的布丁燒🍮 $38布丁燒🍮上印有鹿仔的圖案🦌非常有心思😉布丁燒帶着綿滑的口感,有三層不同嘅口感(芝士蛋糕、布甸、焦糖)店舖格離有一幅壁畫😆引人相機食先📸忘憂谷布丁燒 🍮 $38布丁燒燒得漲卜卜,朱古力口味十分濃郁,而且帶點苦澀,蛋糕非常濕潤,口感極佳。#椰爺布丁燒🍮 $38我選擇了熱食,食落好似燉蛋的口感,中間更有椰子肉🥥增加了口感,真材實料,比起朱古力味道多了一份清香感。

布丁燒🍮上印有鹿仔的圖案🦌非常有心思😉

店舖格離有一幅壁畫😆引人相機食先📸

忘憂谷布丁燒 🍮 $38

#椰爺布丁燒🍮 $38
2019-09-16 63 views
平時最中意到葵涌廣場3樓掃街,價錢夠平之外,又唔洗大熱天時出去同人迫啦😆見到有一間賣布丁燒,本身都中意食甜品,所以趁機會試下😛見到門面有d鹿公仔,岩晒我打卡啦!原來布丁燒有分凍食、熱食兩種,所以我各自點左一款。凍食布丁燒的食法是將整個布丁搖一搖,掉轉成個布丁,焦糖向上就ok。首先試左個凍食的伯爵茶布丁燒,本身布丁燒由焦糖、雞蛋布丁,和芝士蛋糕三層組成,面頭淋上焦糖醬好滿足,伯爵茶的味道同布丁燒好match,而且好香添,但茶味可以濃d,可能我口味中意重口味d😆所以比較中意茶味濃厚的甜品。之後食左個熱食的招牌款式椰爺布丁燒,熱食就唔洗掉轉怕會塌,直接食就得啦。係老闆推薦的,本身都中意食椰子口味的食物。一入口有淡淡椰子味,而且雞雞布丁口感入口即溶,又滑咁幾特別🤣蛋糕質感綿密,布丁夠細滑,而第三層焦糖有少少苦澀味,可以中和返甜味的口感。總結,我中意凍食的口感多d有咁甜,而味道中意椰子味,未食過布丁燒的人可以去試下。

2019-09-16 51 views
<葵廣篇>呦呦鹿鳴布丁燒 #葵芳之前曾經有一段時間好興元朗嘅嗰間布丁燒,今次喺葵廣都見到另一間買布丁燒嘅店舖,味道款式好似仲多過元朗嗰間。Tiramisu 布丁燒 $38布丁燒嘅特別之處就係上面首先有一層焦糖醬,然後一層布甸,最底係蛋糕,所以一食落去會有兩種唔同嘅口感。今次揀咗tiramisu,所以個蛋糕係芝士蛋糕!店員小心咁幫我地將個布甸燒倒咗出嚟之後再沈咗一啲可可粉喺面,所以食落去都幾似tiramisu,但就係布甸嘅口感。佢個布甸非常之滑,唔會過甜,芝士蛋糕又綿,整體來講都幾好味,只係個份量有啲細件,少貴。味道: 3.7/5性價比: 3/5
<葵廣篇>
呦呦鹿鳴布丁燒 #葵芳

Tiramisu 布丁燒 $38

味道: 3.7/5
性價比: 3/5
Tiramisu  布甸燒
Tiramisu  布甸燒
2019-09-15 35 views
位於葵涌廣場的小店每次行話見到都心郁郁都試今日終於忍唔住啦雖然價錢略貴但偶然獎勵下自己都唔過份呀係玻璃櫃見到有好多唔同味真係想試曬佢 最後揀左兩款招牌既椰爺布丁燒同伯爵茶布丁燒店員介紹可以凍食或者熱食咁就一熱一凍 原來熱食就蛋糕面係上面倒食就會倒轉佢椰爺布丁燒-熱食 蛋糕面印既鹿仔好得意佢有三層 第一層係蛋糕第二層係布丁最後一層就係焦糖熱食有啲似燉蛋 好滑口啖啖椰子🥥味湧出黎仲有粒粒椰肉係有啲小驚喜 伯爵茶布丁- 凍食倒轉出黎 層次都係倒返轉入口濃厚的茶香味甜度比椰爺味高小小但焦糖有小小苦
位於葵涌廣場的小店

入口濃厚的茶香味
甜度比椰爺味高小小
但焦糖有小小苦

2019-09-13 40 views
難得放工得閒有興致,記得朋友推薦過就這間布丁燒好有心思,她又好想食,就千里迢迢由港島衝過去葵廣掃街 葵廣上幾層電梯向人多的方向行,轉過彎就會找到這間布丁店!到了我就選擇左招牌椰子味布丁燒和HOT PICK的回魂咖啡布丁燒,之前不知道什麼是布丁燒,現在就終於知道了,看賣相就已經覺得好驚喜!!有隻鹿仔和店名印在上面,好得意 正打算下手去用匙羹挖來吃時,店長示意原來它的吃法不是這樣!原來是要倒過來吃,真的好似日本布丁的吃法,好有趣 店長/店員哥哥幫手倒布丁出來上面有甜而不膩的焦糖漿,下面是滑溜的布丁和蛋糕底,口感超出我想像的棒 咖啡味適合不吃那麽甜的人,而椰子布丁燒有好濃郁的椰子味,原來裡面有椰子 一言以蔽之,很適合打卡又適合送人(or自己)吃,下次我會再回來買給家人吃

葵廣上幾層電梯向人多的方向行,轉過彎就會找到這間布丁店!

店長/店員哥哥幫手倒布丁出來

2019-09-12
3 Minutes (TakeAway)
Tea
  • 回魂布丁燒
2019-09-12 33 views
#葵坊美食 #街頭小食葵坊tg放題後記~!以前呢...我以為布丁燒呢個名係熱食嫁haha之前食過椰爺味好中意好清新好香*(椰子控表示正正)今次我就食清甜豆腐和baileys清甜豆腐真係好清...啖啖豆腐香 *(野獸表示喜歡 獵狗表示椰爺味好d)獵狗比較重口味呢....baileys真係好岩我心水真係不得了!本為個布丁又滑又香帶有少少咖啡味點知店長仲會係布丁個面再加少少baileys香!濃!滑!集結於一身媽咪呀~正呀!呦呦鹿鳴布丁燒地址:新界葵涌廣場3樓Top世界3069號T5-T6舖#tg放題 #葵坊廣場 #小店推介 #支持小店 #缺一不可 #baileys
#葵坊美食 #街頭小食
葵坊tg放題後記~!
以前呢...我以為布丁燒呢個名係熱食嫁haha
之前食過椰爺味好中意好清新好香*(椰子控表示正正)
今次我就食清甜豆腐和baileys

地址:新界葵涌廣場3樓Top世界3069號T5-T6舖

Baileys
清甜豆腐
2019-09-12 28 views
布丁🍮布丁🍮今次第二次來食啦!當然要試同上次唔同既味啦!其中一個貼住「招牌」既 椰爺布丁燒(椰青)🍮 $38真心正👍🏻仲好驚喜有椰肉🥥,真係估佢唔到!仲聽講係得呢款味既布丁先咁特別!招牌嘢果然係招牌嘢🤩另外仲試埋 忘憂谷布丁燒(濃郁朱古力)🍮 $38濃郁朱古力加上底既焦糖又唔會太甜,值得一讚👍🏻D布丁唔同平時食果D,點解叫布丁燒係因為佢係焗過,而且由焦糖、雞蛋布丁,和芝士蛋糕三層組成,可以熱食又可以凍食!😋有布丁又有蛋糕既口感!👍🏻👍🏻
布丁🍮布丁🍮

今次第二次來食啦!當然要試同上次唔同既味啦!

其中一個貼住「招牌」既 椰爺布丁燒(椰青)🍮 $38

另外仲試埋 忘憂谷布丁燒(濃郁朱古力)🍮 $38
濃郁朱古力加上底既焦糖又唔會太甜,值得一讚👍🏻

椰爺布丁燒(椰青)
忘憂谷布丁燒(濃郁朱古力)
椰爺布丁燒(椰青)
忘憂谷布丁燒(濃郁朱古力)
2019-09-12 31 views
葵廣多嘢食就係人都知架啦 正餐甜品飲品中西美食樣樣有齊😻 今日就去葵廣掃街先 其中呢間布丁燒係我覺得超好食嘅😼一開始其實係俾佢幅畫吸引住 畫得超立體超靚😻😻 牆上面介紹佢係自家製零防腐劑 100%北海道芝士 仲有好多隻味道😹 雲呢拿焙茶 鐵觀音 椰爺 回魂啡😹 望見都好有趣 睇到流哂口水🤤一共買咗兩個口味來食 原味有個招牌鹿仔logo係面頭 好靚😻😻一層日式芝士蛋糕 一層係布丁🍮 再加埋焦糖醬係底 一次過食到三種層次😽 好軟滑 好香 唔會好似出邊買嗰啲芝士蛋糕咁雪到實一實😽另外仲試埋個低糖綠茶口味 係採用日本小山園抹茶🍵 抹茶嘅味道超突出 完全係抹茶控嘅至愛阿😻😻 綠茶布丁嘅比例比較多 食落比原味更加幼滑😽 唔怪之得呢間都比較多人幫襯啦 真係唔錯😼

$40 (Tea)
  • 抹茶布丁燒
2019-09-11 29 views
今日經過呦呦鹿鳴,又叫👦🏻陪我食🍮佢隔一段時間就會出下新口味,基本上係要食好多次先會試得曬🤣所以今次我地決定一口氣試兩款口味,叫左鐵觀音同baileys味🤩🤩店員有問我影唔影相,雖然唔係第一次食,但當然要影🤣佢個景咁靚,每次都要打個卡先安樂同布丁群們都黎合個照💙🔸Baileys 布丁燒最吸引既係原來佢係俾布丁客人之前會再加baileys係面頭!!店員仲問我地飲唔飲酒,我話飲啊可以滴多啲🤣🙊除左一如既往既布丁滑捋捋之外,佢係一入口就好香好香baileys味,除左滴係面既baileys外,布丁本身都帶有甜酒味,👦🏻表示好喜歡🤣🔸鐵觀音布丁燒其實就咁睇除左深色啲淺色啲係唔會識分咩味🤣🤣不過食落就會知😂鐵觀音味同baileys味唔同,佢係慢慢滲啲茶味出黎,之後就會成個口入面都係茶香🍵而且鐵觀音係低糖版,無咁甜,茶味相對人更出。個人就鐘意依隻味多啲😛呦呦鹿鳴既布丁燒果然食唔厭,第時等佢再出新味又食過🤣🤣🤣
今日經過呦呦鹿鳴,又叫👦🏻陪我食🍮

同布丁群們都黎合個照💙

🔸Baileys 布丁燒

🔸鐵觀音布丁燒

呦呦鹿鳴既布丁燒果然食唔厭,第時等佢再出新味又食過🤣🤣🤣
  • Baileys布丁燒